O disciplina de examen, cum ar fi si Economia, poate fi invatata in mai multe moduri: unele solicita eforturi mari si perioade mai lungi de timp, in timp ce altele ne pot ajuta sa ne atingem scopul cu eforturi intelectuale mai mici si cu un consum mai redus de timp. Ghidul de fata isi propune sa-l faca pe candidatul la Bacalaureat si facultate (Drept Bucuresti, SNSPA etc.) sa „vada” conceptele fundamentale ale economiei si astfel sa reduca eforul si timpul de invatare.
Din experienta de aproape 35 de ani de predare a disciplinei „Economie” elevilor din invatamantul preuniversitar, am concluzionat ca o asociere clara a unui concept cu o imagine (diagrama sau grafic) produce mai multa si mai rapida intelegere. Plecandu-se de la acest fapt de pratica pedagogica, a fost conceputa lucrarea de fata.
Testele construite in prezentul ghid si modurile alternative de rezolvare „tintesc” nu doar problemele fundamentale cu care candidatii la examene se confrunta, dar si tipurile de erori pe care, in mod frecvent, le fac. Cartea se doreste un ghid de invatare, iar masura in care reuseste aceasta, numai cel care o parcurge va putea sa decida.
Valeriu Sofronie