Propuneri manuscrise: [email protected]:  0745 204 115     

Urmărire comenzi Persoane fizice / Vânzări: 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitară Cercetări privind efectele aplicării standardelor de bunăstare ale U.E. asupra producţiei de carne de găină

Editura Universitară
79,29 Lei

Editura: Editura Universitară

Autor: Cornelia Daniela Curea

Ediția: I

Pagini: 238

Anul publicării: 2025

ISBN: 978-606-28-1991-0

DOI: 10.5682/9786062819910

În stoc
Cod Produs: 9786062819910 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 357
Adaugă la Wishlist Cere informații
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvânt înainte
  • Review-uri (0)
  • Cercetări privind efectele aplicării standardelor de bunăstare ale U.E. asupra producţiei de carne de găină

    Descarcă

Introducere/13
Introduction/15
Rezumat/17
Summary/23

Partea 1: CONSIDERAŢII GENERALE/29


Capitolul 1. Producţii şi consumuri de carne de pasăre/31
1.1. Tendințe în consumul și producția de carne de pasăre/31
1.2. Producţia de carne de pasăre lа nіvеl european şi naţional/33
1.3. Consumul de carne de pasăre lа nіvеl european şi naţional/38

Capitolul 2. Însuşirile şi proprietăţile cărnii de pasăre/42
2.1. Factori care influențează producția de carne la păsări/42
2.2. Însuşirile senzoriale ale cărnii de pasăre/46
2.3. Compoziţia chimică a cărnii de pasăre/48
2.4. Proprietăţile fizice şi tehnologice ale cărnii de pasăre/50

Capitolul 3. Sisteme şi tehnologii de creștere a broilerului de găină/52
3.1. Considerații generale privind creșterea broilerului de găină/52
3.2. Sisteme clasice de creștere a broilerului de găină/55
3.3. Sisteme alternative de creștere a broilerului de găină/58

Capitolul 4. Bunăstarea în producția de carne de pasăre/65
4.1. Conceptul de bunăstare animală/65
4.2. Cadrul legislativ european privind protecția puilor de carne/68
4.3. Cadrul legislativ național privind protecția puilor de carne/75
4.4. Efectele densității de creștere asupra bunăstării puilor de carne/79

Partea a 2‑a: CERCETĂRI PROPRII/87

Capitolul 5. Cadrul instituțional și organizatoric al cercetărilor/89

5.1. Scopul cercetărilor/89
5.2. Planul general de organizare şi obiectivele cercetărilor/90
5.3. Cadrul instituţional al cercetărilor/92
5.4. Material şi metode de lucru/95
       5.4.1. Materialul biologic studiat/95
       5.4.2. Metode de lucru utilizate/97
                 5.4.2.1. Metode de evaluare a performanțelor productive/97
                 5.4.2.2. Metode de evaluare a producției cantitative de carne/97
          5.4.2.3. Metode de evaluare a calității cărnii/97
                 5.4.2.4. Metode de apreciere a eficienței economice/102
                 5.4.2.5. Metode de analiză statistică/103

Capitolul 6. Tehnologia de creştere aplicată în unitatea de lucru/104
6.1. Pregătirea halelor şi popularea/104
6.2. Microclimatul asigurat în halele de creştere/106
       6.2.1. Temperatura ambientală/106
       6.2.2. Umiditatea relativă a aerului/107
       6.2.3. Concentraţia noxelor/109
6.3. Calitatea nutreţurilor combinate administrate/111

Capitolul 7. Experiența nr. 1: Rezultatele tehnico‑economice ale creșterii broilerului de găină în sezonul de iarnă, cu aplicarea normelor de bunăstare/114
7.1. Performanţele de creştere ale puilor studiați/114
       7.1.1. Dinamica greutății corporale/114
       7.1.2. Dinamica sporului de creștere în greutate/116
       7.1.3. Ieşirile din efectiv şi cauzele acestora/118
       7.1.4. Consumul de nutreţuri combinate/120
7.2. Producţia de carne realizată/122
       7.2.1. Randamentul la sacrificare/122
       7.2.2. Ponderea porţiunilor anatomice în structura carcaselor/124
       7.2.3. Greutatea organelor interne/126
7.3. Calitatea cărnii obținute/127
       7.3.1. Valoarea pH a cărnii/127
       7.3.2. Însușirile senzoriale ale cărnii/128
       7.3.3. Compoziția chimică a cărnii/130
       7.3.4. Caloricitatea cărnii/132
7.4. Eficienţa economică a creşterii puilor studiați/133
       7.4.1. Indicele European de Eficiență/133
       7.4.2. Indicele European de Broiler/134
       7.4.3. Calculul eficienței economice/135
7.5. Concluzii parţiale/137

Capitolul 8. Experiența nr. 2: Rezultatele tehnico‑economice ale creșterii broilerului de găină în sezonul de primăvară, cu aplicarea normelor de bunăstare/140
8.1. Performanţele de creştere ale puilor studiați/140
       8.1.1. Dinamica greutății corporale/140
       8.1.2. Dinamica sporului de creștere în greutate/142
       8.1.3. Ieşirile din efectiv şi cauzele acestora/143
       8.1.4. Consumul de nutreţuri combinate/145
8.2. Producţia de carne realizată/147
       8.2.1. Randamentul la sacrificare/147
       8.2.2. Ponderea porţiunilor anatomice în structura carcaselor/148
       8.2.3. Greutatea organelor interne/150
8.3. Calitatea cărnii obținute/151
       8.3.1. Valoarea pH a cărnii/151
       8.3.2. Însușirile senzoriale ale cărnii/152
       8.3.3. Compoziția chimică a cărnii/154
       8.3.4. Caloricitatea cărnii/156
8.4. Eficienţa economică a creşterii puilor studiați/157
       8.4.1. Indicele European de Eficiență/157
       8.4.2. Indicele European de Broiler/158
       8.4.3. Calculul eficienței economice/158
8.5. Concluzii parţiale/160

Capitolul 9. Experiența nr. 3: Rezultatele tehnico‑economice ale creșterii broilerului de găină în sezonul de vară, cu aplicarea normelor de bunăstare/163
9.1. Performanţele de creştere ale puilor studiați/163
       9.1.1. Dinamica greutății corporale/163
       9.1.2. Dinamica sporului de creștere în greutate/165
       9.1.3. Ieşirile din efectiv şi cauzele acestora/166
       9.1.4. Consumul de nutreţuri combinate/168
9.2. Producţia de carne realizată/170
       9.2.1. Randamentul la sacrificare/170
       9.2.2. Ponderea porţiunilor anatomice în structura carcaselor/172
       9.2.3. Greutatea organelor interne/173
9.3. Calitatea cărnii obținute/174
       9.3.1. Valoarea pH a cărnii/174
       9.3.2. Însușirile senzoriale ale cărnii/176
       9.3.3. Compoziția chimică a cărnii/177
       9.3.4. Caloricitatea cărnii/180
9.4. Eficienţa economică a creşterii puilor studiați/180
       9.4.1. Indicele European de Eficiență/180
       9.4.2. Indicele European de Broiler/181
       9.4.3. Calculul eficienței economice/182
9.5. Concluzii parţiale/184

Capitolul 10. Experiența nr. 4: Rezultatele tehnico‑economice ale creșterii broilerului de găină în sezonul de toamnă, cu aplicarea normelor de bunăstare/187
10.1. Performanţele de creştere ale puilor studiați/187
          10.1.1. Dinamica greutății corporale/187
          10.1.2. Dinamica sporului de creștere în greutate/189
          10.1.3. Ieşirile din efectiv şi cauzele acestora/190
          10.1.4. Consumul de nutreţuri combinate/192
10.2. Producţia de carne realizată/194
          10.2.1. Randamentul la sacrificare/194
          10.2.2. Ponderea porţiunilor anatomice în structura carcaselor/196
          10.2.3. Greutatea organelor interne/197
10.3. Calitatea cărnii obținute/198
          10.3.1. Valoarea pH a cărnii/198
          10.3.2. Însușirile senzoriale ale cărnii/200
          10.3.3. Compoziția chimică a cărnii/201
          10.3.4. Caloricitatea cărnii/203
10.4. Eficienţa economică a creşterii puilor studiați/204
          10.4.1. Indicele European de Eficiență/204
          10.4.2. Indicele European de Broiler/205
          10.4.3. Calculul eficienței economice/205
10.5. Concluzii parţiale/207

Capitolul 11. Concluzii generale și recomandări/209

Chapter 11. General conclusions and recommendations/214

Bibliografie/219

Listă tabele/230
List of tables/233
Listă figuri /236
List of figures /237
Lucrări publicate de doctorandă /238

 

Având în vedere preferința consumatorilor pentru carne și produse din carne, la nivelul Uniunii Europene au fost identificate și legiferate măsuri care să garanteze siguranța alimentară a populației, dar în același timp să fie respectate libertățile fundamentale ale animalelor.
În Europa, măsurile de bunăstare vizează porcinele și păsările, implicând respectarea riguroasă a unor standarde referitoare la densitatea de creștere și la asigurarea unui microclimat optim.
Reglementările adoptate la nivelul Uniunii Europene s‑au reflectat și în plan național, influențând numeroase domenii ale societății, printre care și zootehnia.
Prezenta teză de doctorat își propune să explice pe baze științifice consecințele aplicării standardelor specifice respectării condițiilor de bunăstare animală, fiind astfel un potențial reper pentru cercetările viitoare în acest domeniu și nu numai.
Având în vedere scopul enunțat mai sus, cercetările doctorale au misiunea de a pune la dispoziția fermierilor din sectorul avicol o serie întreagă de elemente tehnico‑economice care derivă din aplicarea standardelor europene de bunăstare animală, în baza cărora se poate creiona o opinie corectă cu privire la oportunitatea accesării programului anual finanțat prin Fondul european agricol de dezvoltare rurală.
În acest sens, a fost realizată o analiză detaliată a informațiilor existente în literatura de specialitate cu privire la tematica abordată, pentru a fi utilizate drept reper în organizarea investigațiilor propuse spre realizare, dar și ca termen de comparație pentru rezultatele cercetărilor proprii.
Din acest punct de vedere, a fost efectuată o radiografie a tendințelor privitoare la consumul de carne de pasăre în Europa, completată cu date referitoare la producția și la consumul de carne de pasăre, atât la nivel european, cât și național.
De asemenea, au fost inserate informații privitoare la factorii care influențează producția de carne la păsări, precum și elementele care definesc importanța cărnii de pasăre, respectiv însușirile senzoriale, compoziția chimică, dar și proprietățile fizice și tehnologice specifice acestui tip de carne.
Un capitol separat a fost destinat prezentării celor mai relevante aspecte privitoare la obținerea cărnii de găină, cu detalierea elementelor care vizează actualele sisteme și tehnologii de creștere a broilerului de găină, cu menționarea parametrilor tehnici specifici și a tendințelor la nivel european în materie de exploatații comerciale.
Ultima parte a studiului bibliografic aduce în prim‑plan aspectele esențiale ale standardelor de bunăstare aplicabile puilor de carne și debutează cu prezentarea semnificației conceptului de „bunăstare animală” prin raportare la definițiile existente în literatura de specialitate, precum și evoluția cronologică a acestei noțiuni frecvent utilizate în cadrul societății contemporane.
Plecând de la aceste repere generale și în baza principiului supremației dreptului Uniunii Europene, este prezentat cadrul normativ european în materie de bunăstare animală, precum și principalul act normativ care guvernează cerințele de bunăstare aplicabile puilor de carne, respectiv Directiva 2007/43/CE.
În același context, este detaliat cadrul normativ aplicabil în România pentru puii de carne, mai exact Ordinul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nr. 30/2010.
Nu în ultimul rând, sunt prezentate rezultatele unor studii privitoare la influența densității de creștere asupra producției cantitative și calitative de carne, a bunăstării asigurate, precum și a eficienței economice pentru acest gen de activitate.

Dacă dorești să iți exprimi părerea despre acest produs poți adăuga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienți Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie să mai adaugi cel puțin un produs pentru a compara produse.

A fost adăugat în wishlist!

A fost șters din wishlist!