Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Achizitiile publice in Romania. Aplicarea si interpretarea noii legislatii europene

-7%
50,00 Lei 46,50 Lei

ISBN: 978-606-28-0636-1

DOI: 10.5682/9786062806361

Anul publicării: 2017

Pagini: 266

Editura: Editura Universitara

Autor: Daniel-Mihail Sandru, Irina Alexe, Raul-Felix Hodos

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062806361 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

In anul 2014, autoritatile competente ale Uniunii Europene au reglementat domeniul vast al achizitiilor publice printr-un pachet legislativ cuprinzand trei noi directive (2014/23/UE - privind atribuirea contractelor de concesiune, 2014/24/UE - privind achizitiile publice si 2014/25/UE - privind achizitiile efectuate de entitati care isi desfasoara activitatea in sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale) si au stabilit ca directivele-remedii raman aplicabile, iar statele membre au avut la dispozitie un termen de doi ani pentru transpunerea in dreptul intern a normelor europene.

Astfel, dupa aplicarea, timp de un an, de catre autoritatile competente din Romania, a noii legislatii in domeniul achizitiilor publice, a fost necesara analizarea calitatii normelor de transpunere, dar si a modului de aplicare a acestor norme, au fost identificate problemele din continutul reglementarilor, precum si cele aparute pe parcursul aplicarii procedurilor si au fost propuse solutiile pentru remedierea acestora. 

Coordonatorii 

  • Achizitiile publice in Romania. Aplicarea si interpretarea noii legislatii europene

    Descarca

Irina ALEXE
Cercetator stiintific asociat la Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane. Este absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” si doctor in drept al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Si-a desfasurat activitatea timp de aproape 20 de ani in Ministerul Afacerilor Interne iar in prezent este ofiter in rezerva. Este expert in elaborarea si sustinerea, in cadrul procedurilor guvernamentale si parlamentare, a proiectelor de acte normative ce vizeaza domeniul afacerilor interne, functionarea adminis- tratiei centrale si locale, respectiv coordonarea activitatii prefectilor. Autor al unor volume si articole in domeniu, ariile sale de interes vizeaza dreptul administrativ, dreptul constitutional si dreptul european.

Radu BALANEAN
Doctor in sociologie; presedinte, expert formator, psiholog, psihoterapeut si cercetator in stiinte socio-umane la Institutul de Training, Studii si Cercetari
– ITSC Tirgu-Mures. A fondat si coordoneaza: Federatia Nationala pentru Invatamant si Formare Profesionala, Institutul de Tehnologii Psihologice Contextuale Cluj-Napoca, Asociatia de Psihosexologie din Romania, Patronatul Regional al Psihologilor cu Drept de Libera Practica din Regiunea Centru, Federatia Patronatelor IMM din Regiunea Centru, Patronatul IMM Judetean Mures. Prim-Vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Lider Regional al Corpului Profesionistilor in Lobby si Advocacy si Coalitiei52 din Regiunea Centru. Membru in Consiliul Stiintific al Revistei GNOSIS Sibiu si Vicepresedinte al Consiliului Stiintific al Administratiei Ariilor Protejate Sighisoara, Tarnava Mare si Podisul Hartibaciului. Cercetare in stiinte socio-umane, psihologie, psihoterapie, sexologie, socio-psiho- sexologie, protectia mediului, evaluarea furnizorilor si programelor de formare profesionala, sisteme de calitate in educatie, management organiza- tional si resurse umane

Mircea Valentin CARLAN
Lector universitar doctor al Universitatii Atheneum din Bucuresti, cu o vasta experienta in administratia publica centrala si locala atat in domeniul achizitiilor publice, cat si in cel al gestionarii fondurilor europene. Membru a numeroase entitati din mediul asociativ, din care cea mai importanta este Asociatia Expertilor in Achizitii (AEXA), unde detine si calitate de membru al Comitetului Stiintific.


Ecaterina-Milica DOBROTA
Autor a numeroase articole de specialitate, are o experienta de aproximativ zece ani in achizitii publice; formator; expert contabil. Membru al Corpului Expertilor Contabili din Romania (CECAR). Vicepresedinte al Asociatiei Expertilor in Achizitii (AEXA). Expertiza: consultanta in domeniul achizitiilor publice; formularea de puncte de vedere/opinii, in calitate de expert achizitii publice, in litigiile aflate pe rolul instantelor de judecata; formularea de contestatii la CNSC; verificarea procedurilor de achizitie publica, finantate din fonduri europene si nationale; lector in seminarii/conferinte dedicate domeniului achizitiilor publice.


Florentina DRAGAN
Cadru didactic asociat la Masteratul de Achizitii Publice - Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si consilier de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice in cadrul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor din anul 2008, presedinte de complet din anul 2009 si membru in colegiul CNSC din anul 2012 pana in iulie 2016. Are o activitate profesionala in domeniul juridic de peste 16 ani si in domeniul universitar de peste 3 ani. Este doctor in drept din anul 2005 si formator in cadrul programelor de formare profesionala a adultilor din anul 2009. Autor de studii si articole publicate in reviste de specialitate, are numeroase participari la cursuri, simpozioane, conferinte, seminarii, ateliere/grupuri de lucru si stagii in domeniul achizitiilor publice.


Laura-Alexandra FARCA
Avocat cu peste 10 ani de experienta atat in activitatea de consultanta cat si in reprezentarea clientilor in fata instantelor judecatoresti si administrativ- jurisdictionale, experienta dobandita in cadrul unor prestigioase societati de avocatura. S-a specializat in acordarea de asistenta juridica unor societati romane si straine in domeniul achizitiilor publice (incluzand procedurile de reprezentare in fata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor), real estate si drept societar. Experienta sa acopera si dreptul muncii, protectia datelor cu caracter personal si dreptul mediului. Una dintre prioritatile sale a fost impartasirea experientei acumulate prin publicarea de articole in domeniul achizitiilor publice. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 2004 si este membra a Baroului Bucuresti din 2005. A absolvit cursurile Masterului de Dreptul Afacerilor al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti in 2005 si al Masterului Achizitii Publice, Concesiuni si PPP din cadrul aceleiasi facultati in anul 2014. Incepand cu anul 2017 este doctorand in materia achizitiilor publice in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai.


Raul-Felix HODOS
Avocat, practician in insolventa, mediator, lector universitar in cadrul Universitatii “Petru Maior” din Tirgu Mures, conciliator Sal-Fin (A.S.F.), arbitru pe lista Curtii de Arbitraj a C.C.I. Mures; doctor in drept al Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca cu teza “Plata electronica”; arii de interes: drept comercial, insolventa, achizitii publice, servicii financiare.


Florin IRIMIA
Avocat specializat in domeniul achizitiilor publice, in special in solutionarea litigiilor care vizeaza atribuirea si derularea contractelor finantate din fonduri publice. Presedinte executiv al Asociatiei Expertilor in Achizitii AEXA, calitate in care participa la imbunatatirea legislatiei in domeniu prin dialog cu institutiile cu rol de reglementare dar si la promovarea profesionalismului si bunelor practici in materie de achizitie publica prin organizarea de conferinte, cursuri si seminarii si prin publicarea de articole si alte materiale de specialitate. Pentru a impartasi studentilor experienta practica si cunostintele aprofundate dobandite cu ocazia analizei comparate a sistemului de remedii si cai de atac din Franta si Romania, gestioneaza cursul de Contencios al achizitiilor publice in cadrul Masteratului in achizitii publice organizat de Universitatea „Petru Maior” din Targu-Mures.


Cristina M. KASSAI
Licentiata in drept si studii economice, cu 15 ani de activitate in consultanta juridica si management in afaceri. Continuarea studiilor si formare profesionala in S.U.A, in cadrul THE AMERICAS GROUP Financial Services, S.U.A., avand calitatea de reprezentant european pentru politicile de imigrare prin programul de investitii EB-5 al statului american. Experienta la nivel diplomatic prin relationarea atat cu intreprinderi private dar si cu institutii guvernamentale, lideri guvernamentali si alti oficiali. Promoveaza interesul national in cercetarea stiintifica, in cadrul proiectelor asumate in calitate de doctorand al Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane.


Florin LUDUSAN
Asistent universitar in cadrul Universitatii „Petru Maior” din Tirgu Mures, Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative. Este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” din Cluj Napoca si doctor in drept al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti. A efectuat in cadrul aceleiasi facultati un stagiu de cercetare postdoctorala.Avocat in Baroul Mures, avand o experienta de peste 12 ani in domeniul dreptului civil, societar si al insolventei. Autor al monografiei „Clauza penala in noul Cod civil”, precum si al mai multor publicatii in reviste de specialitate juridica.


Daniela MICU
Practician in insolventa, absolventa a specializarilor „Administratie Publica” si „Drept” din cadrul Universitatii „Petru Maior” din Tirgu-Mures, cu o experienta de 8 ani in domeniul juridic. Arii de interes: insolventa, drept administrativ, drept comercial.


Raluca NECHIMIS
Avocat titular cabinet individual de avocat „Raluca Nechimis” si asociat in cadrul EMEA Conferences. Are mai mult de 15 ani de experienta in domeniul avocaturii de business, cu specializarea contracte comerciale si achizitii publice. Organizeaza conferinte cu participarea unor experti internationali si reprezentanti ai autoritatilor din Romania, precum conferintele din ianuarie si aprilie 2017 in domeniul achizitiilor publice la care au participat ca lectori, printre altii: Prof. Sue Arrowsmith, Prof. Peter Trepte, Dr. Aris Georgopoulos, Virginie si Roger Bickerstaff, sau conferinta din septembrie 2017 la care au participat ca lectori Bart van Buitenen (DPO) si Luis Neto Galvao (expert pentru Consiliul Europei). Este membru al Asociatiei Romane de Drept si Afaceri Europene.   Publica   in Revista de achizitii publice.


Nicolae-Dragos PLOESTEANU
Conferentiar universitar doctor in cadrul Universitatii „Petru Maior”, Targu Mures si director - Departamentul de Drept si Administratie Publica. A fondat si coordonat cercul de drept Ius Iuventutis, cu specializare in domeniul tratatelor internationale. Membru ASIL - American Society of Internation al Law si al Asociatiei Romane de Drept si Afaceri Europene - ARDAE.


Manole Ciprian POPA
Are o indelungata experienta practica si academica in materia grupurilor de societati, autor al mai multor lucrari pe aceasta tema, cea mai importanta fiind monografia „Grupurile de societati”, publicata la editura C.H. Beck din Bucuresti in anul 2011. Lector universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si membru al Asociatiei Romane de Drept si Afaceri Europene - ARDAE.


Bogdan PUSCAS
Presedinte al Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, in prezent doctorand al Academiei de Stiinte Economice Bucuresti, specializarea Contabilitate-Stiinte Economice, are o experienta in administratia publica ce dateaza din anul 2004. Lector titular pentru cursurile de Expert achizitii publice, de Utilizare a SEAP pentru operatori economici privati si autoritati contractante. Implicat direct in toate procedurile de achizitii desfasurate in 16 dintre proiectele cu finantare europeana. Poate fi contactat la adresa de e-mail: puscas.bogdan@gmail.com.


Angelica ROSU
Conferentiar universitar doctor la Universitatea „Danubius” din Galati; arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei; mediator; avocat - specializata in avocatura de business, cu o experienta de peste 17 ani in domeniu; membru in Asociatia Europeana de Drept Bancar si Financiar; membru in comitetul de redactie al revistei „Acta Universitatis Danubius. Juridica”; aria de interes: arbitraj.


Daniel-Mihail SANDRU
Profesor universitar la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” si Universitatea din Bucuresti. A fondat si coordoneaza Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane. Judecator ad hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Presedinte al Societatii de Stiinte Juridice si al Asociatiei Romane de Drept si Afaceri Europene. Redactor sef al Revistei romane de drept european (Wolters Kluwer).

Cuprins

Despre autori / 9

Nota introductiva cu privire la acest volum / 15

 

  • Irina Alexe, Reforma legislatiei europene in domeniul achizitiilor publice si transpunerea recenta a acesteia in Romania / 18
  • Bogdan Puscas, Noutati aduse prin normele metodologice de aplicare ale noului pachet legislativ / 44
  • Raul Felix Hodos, Daniela Micu, Subiectele contractului de achizitie publica. Despre discriminare si consecintele ei in relatia public-privat / 50
  • Florentina Dragan, Notificarea prealabila obstacol sau nu in derularea procedurilor de atribuire? / 70
  • Daniel-Mihail Sandru, Arbitrajul comercial in materia achizitiilor publice. Experiente ale Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei / 80
  • Florin Irimia, Privire critica asupra legislatiei privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitii publice / 95
  • Ecaterina-Milica Dobrota, Subcontractantul: propunere in oferta si implicare in derularea contractului / 108
  • Manole Ciprian Popa, Observatii critice privind ambiguitatea reglementarii grupurilor de societati in legislatia achizitiilor publice / 119
  • Angelica Rosu, Excluderea din procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica a candidatului /ofertantului condamnat / investigat pentru savarsirea unei infractiuni / 149
  • Nicolae-Dragos Ploesteanu, Bune practici si rele practici in procedurile / specifice / de / contractare a finantarilor adresate intreprinderilor mici si mijlocii / 163
  • Raluca Nechimis, Impactul reglementarilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal – inclusiv al noului Regulament nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal (“Regulamen-tul”) - asupra procedurilor de achizitii publice / 179
  • Florin Ludusan, Clauza penala in contractul de achizitie publica / 186
  • Laura-Alexandra Farca, Observatii privind noile reglementari in materia modificarii contractului de achizitie publica / 203
  • Cristina M. Kassai, Initiative practice in cadrul achizitiilor publice ecologice efectuate in Uniunea Europeana / 221
  • Radu Balanean, Vicii si capcane in calitatea rezultatelor achizitiilor publice. O perceptie a segmentului IMM si ONG din Regiunea Centru / 230
  • Mircea Valentin Carlan, Riscuri ce pot aparea pe parcursul derularii procedurii de achizitie publica si masuri de prevenire a acestora / 250

Nota introductiva cu privire la acest volum


Universitatea „Petru Maior” din Tirgu-Mures, in parteneriat cu CSDE – Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane, SOROCAPP – Societatea Romana de Cercetare pentru Afaceri Publice si Private si AEXA – Asociatia Expertilor in Achizitii, a organizat Conferinta Nationala de Achizitii Publice intitulata „Un an de la intrarea in vigoare a noii legislatii a achizitiilor publice”.

Desfasurata la Targu Mures la data de 26 aprilie 2017, in cadrul manifestarilor dedicate celebrarii celor 10 ani de cand Romania face parte integranta din Uniunea Europeana, conferinta a reunit profesionisti ai domeniului, profesori, cercetatori, magistrati, avocati, specialisti din domeniul reglementarii achizitiilor publice, precum si din domeniul aplicarii acestor reglementari.

Principalul scop al conferintei a fost acela ca, in cadrul dezbaterilor la nivel academic intre reprezentanti ai tuturor actorilor implicati in domeniul achizitiilor publice (autoritati contractante, operatori economici participanti la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica, consultanti, institutii de reglementare, monitorizare si verificare a modului de derulare a procedurilor), sa evidentieze efectele noutatilor legislative in materie, dar si problemele care au aparut in aplicarea si interpretarea – administrativa si jurisdictionala – a actelor normative adoptate in luna mai 2016 in domeniul achizitiilor publice, ca urmare a transpunerii in dreptul roman a directivelor in materie, adoptate in anul 2014 de catre Parlamentul European si Consiliu.

Prezentul volum contine noua dintre lucrarile dezbatute in cadrul conferintei dar si alte sapte articole care nu au fost prezentate cu ocazia acelui eveniment. Data la care au fost actualizate informatiile cuprinse in articole, respectiv la care au fost consultate site-urile mentionate in cuprinsul acestora este 28 august 2017, cu exceptia a catorva elemente incluse in doua dintre articole, care au fost actualizate la data aparitiei volumului. Autorii isi asuma intreaga responsabilitate pentru opiniile, citarile   si    autenticitatea    materialelor    prezentate,    atat    editura cat si coordonatorii neavand nici o responsabilitate in acest sens.

Importanta dezbaterii temei si, implicit, importanta acestui nou si actual volum rezulta din faptul ca, in anul 2014, autoritatile competente ale Uniunii Europene au reglementat domeniul vast al achizitiilor publice printr-un pachet legislativ cuprinzand trei noi directive (2014/23/UE - privind atribuirea contractelor de concesiune, 2014/24/UE - privind achizitiile publice si 2014/25/UE - privind achizitiile efectuate de entitati care isi desfasoara activitatea in sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale) si au stabilit ca directivele-remedii raman aplicabile, iar statele membre au avut la dispozitie un termen de doi ani pentru transpunerea in dreptul intern a normelor europene. Astfel, dupa aplicarea, timp de un an, de catre autoritatile competente din Romania, a noii legislatii in domeniul achizitiilor publice, a fost necesara analizarea calitatii normelor de transpunere dar si a modului de aplicare a acestor norme, au fost identificate problemele din continutul reglementarilor precum si cele aparute pe parcursul aplicarii procedurilor si au fost propuse solutiile pentru remedierea acestora.

Calitatea ridicata a demersului stiintific al carui rezultat a fost materializat in volum este asigurata pe de o parte de excelenta pregatire profesionala a autorilor, teoreticieni sau practicieni ai dreptului, profesionisti din administratia publica centrala sau locala ori din mediul patronal, iar pe de alta parte de analiza pertinenta prin care acestia trateaza subiectele abordate, cu totii fiind constienti ca doar prin utilizarea instrumentelor legale in materia achizitiilor publice pot fi realizate o competitie deschisa, transparenta si corecta si un mediu economic atractiv si durabil inclusiv in Romania dar si in celelalte state membre ale Uniunii Europene, iar fondurile publice pot fi utilizate intr-un mod just si care sa nu distorsioneze in mod nelegitim libera concurenta.

Volumul contine atat articole cu un pronuntat caracter teoretic, descriptiv, cat si articole cu un pronuntat caracter practic, aplicativ, precum si, majoritar, articole care combina in mod necesar si util cele doua componente, toate aducand clarificarile necesare inclusiv prin recurgerea la doctrina recenta, la jurisprudenta nationala ori la jurisprudenta in materie a Curtii Europene a Drepturilor Omului sau a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, tocmai pentru intelegerea si aplicarea cat mai corecte a vastului si in acelasi timp foarte tehnicului domeniu al achizitiilor publice. 

Avand convingerea ca acest volum, la fel ca lucrarile conferintei care au stat la baza elaborarii sale, va fi util atat teoreticienilor cat si practicienilor si, in egala masura celor ce se pregatesc sa devina profesionisti in materia achizitiilor publice, recomandam aceasta lucrare tuturor.


 Coordonatorii

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!