Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara METRONOM ’70. Cornel Chiriac in documentele Securitatii

-55%
33,72 Lei 15,17 Lei

ISBN: 978-606-28-0094-9

DOI: 10.5682/9786062800949

Anul publicării: 2015

Editia: I

Pagini: 280

Editura: Editura Universitara

Autor: Mircea Udrescu

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062800949 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Aceasta carte incheie seria celor pe care le-am consacrat prietenului meu Cornel Chiriac. Ea este in mare parte diferita de celelalte; au fost reluate numai anumite pasaje sau capitolele indispensabile pentru o mai corecta intelegere a «filmului» vietii lui Cornel.
Unele dintre intrebarile pe care le pusesem in cartile precedente «Pagini despre Cornel Chiriac» si «Metronom, o emisiune de Cornel Chiriac» si-au gasit intre timp raspuns; s-au corectat apoi cateva legende care au circulat si care mai circula inca pe seama lui Cornel. Intr-un cuvant, ne-am apropiat mai mult de adevar. Sunt fericit ca una dintre propunerile facute in cea de a doua carte s-a realizat: a fost atribuit numele de Cornel Chiriac unei strazi din orasul Pitesti, orasul copilariei si adolescentei noastre. Cartea este mai completa datorita faptului ca am avut sansa de a consulta dosarele intocmite de fosta Securitate pe numele lui Cornel Chiriac. In ciuda scarbei profunde, nu va ascund satisfactia personala pe care am incercat-o «rasfoind» cele peste 1 000 de pagini manuscrise, dactilografiate sau microfilmate: amintirile mele despre ce am trait impreuna cu Cornel intr-o anumita perioada a vietii noastre si pe care le-am notat in primele douǎ carti s-au dovedit, in imensa lor majoritate, exacte. Memoria mintii si a sufletului nu mi-au jucat feste. Mai mult chiar, mi-am dat seama ca amintirile-mi sunt adesea mult mai exacte chiar decat dosarele Securitatii, institutie despre care se spunea ca stia chiar si ceea ce gandeau oamenii. Pot afirma astazi – horribile dictus – ca dosarele Securitǎtii au folosit intr-un fel la ceva.
Ca partas direct al intamplarilor, «sarcina» de a decripta si de a prezenta cititorilor spicuiri din aceste Dosare nu mi-a pus nicio problema. De altfel, ar fi fost dificil ca un eventual cercetator sa «descifreze» corect peste ani dosarele intocmite de fosta Securitate pe numele lui Cornel Chiriac.

 
  • METRONOM ’70. Cornel Chiriac in documentele Securitatii

    Descarca


MIRCEA UDRESCU
 s-a nascut la 25 august 1942 in Pitesti.
A absolvit Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti in anul 1969. Din acelasi an si pana în 1990 a fost cercetator stiintific la Institutul de antropologie „Fr. I. Rainer” din Bucuresti. Din anul 1991, isi continua cariera de arheozoolog si de paleontolog in Belgia, succesiv la Universitatea din Liège, la Muzeul regal al Africii centrale de la Tervuren si la Muzeul regal de Stiinte naturale din Bruxelles.
A publicat la Editura Universitara: 100 Pagini despre Cornel Chiriac (2008), Metronom, o emisiune de Cornel Chiriac (2010), Dialogues croisés / Dialoguri incrucisate, coautor Michel Masé (2012), Un strigat in pustiu / Un cri dans la désert (2014), Ce n’est pas moi qui l’ai dit, mais… N-am spus-o eu, dar… (2016), Si eu m-am luptat cu morile de vant ... (2017), Iulica are un motor in gat... (2018) si Les Anthropologues s'amusent / Antropologii se amuză (2019).

Cuprins / 5
Prefata / 7
Din partea autorului / 9
I. Nelu sau Cornel Chiriac / 11
II.  Scurta incursiune in ambianta acelor ani / 16
III. Lungul sir al hobby‑urilor lui Cornel / 21
             * Cornel – „compozitor” si baterist / 21
             * Cornel – actor de teatru / 22
             * Cornel – „artist plastic” / 25
             * Cornel – „fotograf” / 27
             * Cornel – „filatelist” / 28
             * Cornel – „poet” / 29
IV. Perioadele lui Cornel: / 34
             * „Satisfactie” / 34
             * „Sa fim grotesti” / 36
             * „Bizar” / 37
             * Cornel „rebel” / 39
V. Jazzul este viata noastra sau „Unora le place jazzul” / 44
VI. „Une voix du Kloakan” si „Jazz‑Cool”: povestea unei reviste manuscrise si neclandestina / 63
VII.  Clubul de jazz de la Casa Studentilor din Bucuresti / 93
VIII.  Sursa F”: calatorie prin corespondenta interceptata / 97
IX. Agentii si notele lor informative: „Turnatorii” / 114
X.  Dosarul personal al agentului Nelu / 143
XI. Radio Bucuresti 98,3 FM: „Sa‑l redescoperim pe Cornel Chiriac”, o emisiune de Sorin Mihai Savin / 152
XII.  Presupuneri si certitudini legate de asasinarea lui Cornel Chiriac / 160
XIII.  Originea numelui emisiunii „Metronom” / 167
XIV. Legende despre Cornel Chiriac / 170
XV. Angajarea lui Cornel Chiriac la Radio si nu numai / 175
XVI.  Interviu cu Gerlinde Schuster (Linda), logodnica lui Cornel / 181
XVII.  Interviu cu Florina, cumnata lui Cornel Chiriac / 195
XVIII. Conversatie imaginara cu Cornel Chiriac / 198
XIX.  Oameni pe care i‑am cunoscut / 205
                * Janci Körössy / 205
                * Marius Simi Popp / 209
                * Cristian Mac Colan / 210
                * Johnny Raducanu / 217
Epilog / 221
Marturii / 225
Index de nume / 230

In septembrie 2014, la Bucuresti a concertat Plastic People Of The Universe, grupul rock praghez legat de Vaclav Havel si Charta ’77, iar peste o luna se filma la TVR 2 o editie a emisiunii „Mistere si conspiratii” dedicata lui Cornel Chiriac. Doua ecouri ale muzicii cu mesaj anticomunist din anii de demult. Coincidenta a facut ca intre cele doua evenimente sa ma intalnesc cu Mircea Udrescu, pentru a scrie aceste randuri. La randul meu realizasem, cu 14 ani in urma, prima mea emisiune documentara „Remix” despre Cornel Chiriac pentru TVR 2, deloc usor, intrucat personajul era inca scufundat in underground.
Cornel Chiriac, unul dintre personajele unice si irepetabile ale Romaniei, a marcat fara indoiala istoria noastra recenta. Ca redactor muzical la Radio Bucuresti, el a contribuit la promovarea muzicii generic intitulate tinere (jazz, apoi rock), transmitand – atunci cand politica regimului comunist nu o permitea decat intre limite stramte – evenimente muzicale, inclusiv din lumea libera. Mai mult, Cornel Chiriac a ajutat muzicienii romani, cum si cat a putut, sa se informeze – vezi samizdatele „Jazz‑Cool”, articolele publicate in tara sau in strainatate – si i‑a promovat pe toate caile posibile (Radio Bucuresti, clubul de jazz de la Casa Studentilor...). Cand nu a mai putut‑o face in tara, s‑a refugiat in Germania, de unde si‑a continuat menirea ‑ de asta data fara constrangeri – de la microfonul postului de radio „Europa Libera”. In scurt timp, Cornel Chiriac a devenit nu numai un comentator avizat al muzicii tinere pentru o lume intreaga, ci si un adevarat simbol al ideii de libertate, intr‑o lupta asumata pe fata cu regimul comunist. Traiectul sau, retrospectiv vorbind, se confunda inca din timpul vietii cu legenda. A fi nu numai contemporan ci si in legatura (uneori de prietenie stransa) cu personalitati romane, dar si internationale (de la Mihail Andricu, George Balan si Janci Körössy la Willis Conover si Noël Bernard – aveti cateva episoade de kinograma) ii confera astazi o aura de guru, pe care serviciile Securitatii nu aveau cum s‑o treaca cu vederea sau s‑o tolereze.
Aflat la a treia carte despre Cornel Chiriac, bunul sau prieten din copilarie Mircea Udrescu continua recuperarea, retrocedarea si clarificarea „vietii si operei” acestuia. De asta data dintr‑o alta perspectiva, aceea a documentelor Securitatii aflate in arhiva CNSAS. In spiritul altor lucrari de gen, este dezvaluita masinaria de urmarire, de interceptare si de inraurire folosita de Securitate. Cartea are accente uneori dure, alteori de‑a dreptul rizibile, dupa cum fiecare om angajat in sistem „sfintea locul”. Am convingerea ca nu au putut fi cercetate toate documentele referitoare la Cornel Chiriac; probabil ca unele dintre ele sunt inca secrete.
Datorita acestui volum, acum stim mai multe despre cum a aparut celebra emisiune „Metronom” realizata de Cornel Chiriac si Geo Limbasanu, despre plecarea din tara a lui Cornel... Nu apar deconspirate numele agentilor „turnatori”, personal nici nu ma intereseaza, asa cum nu l‑au preocupat nici pe autor. De apreciat munca impresionanta de consultare a documentelor, de decriptare si de interpretare a acestora, de refacere a unui puzzle a carui imagine finala, chiar daca nu se cunoaste inca in intregime, continua sa se infiripe, sa transpara.
Fanii vor fi multumiti sa afle mai multe despre Cornel Chiriac omul – boem, adulat de atata lume, cu pasiuni, excese, introvertiri. Este reinviata societatea culturala a Bucurestiului anilor ’60–’70, totul intr‑un balans inedit de oralitate si documente seci (uneori cu umorul aferent – sa‑i spunem negru sau trist?), culminand cu dosarul de informator al lui Chiriac: o incercare (supusa esecului din start) de a‑i stramba imaginea de constiinta lucida, protestatara la adresa regimului. Din pacate, dupa patru decenii asasinarea sa ramane inca o enigma.
Altfel, perioada rock, atat de bogata in emisiuni si ascultatori, ramane tributara in carte. Este insa de apreciat completarea unor capitole din volumele anterioare; cum distributia cartilor a fost limitata, reiterarea lor ma bucura in egala masura, oferind informatii necesare atat vechilor sai fani imprastiati in lume, cat si tinerilor de astazi, rataciti in noianul mediatic.
Iar prin aceasta noua carte a lui Mircea Udrescu, acel copil teribil din umbra muzicii, Cornel Chiriac, se iveste, din nou, in lumina. 

 

Doru Ionescu,
jurnalist TVR

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!