Prezenta editie a Tratatului a fost elaborata avand in vedere, in primul rand, epuizarea primei editii.
Profitand de ocazie, au fost facute actualizarile necesare, consecinta a modificarilor legislative intervenite ulterior; au fost introduse noi teme legate de drepturile angajatilor la cumulul de functie si la alte drepturi ale lor si la protectia avertizorilor publici, la incetarea contractului individual de munca in perioada de proba etc.
Este continuata si accentuata ideea conform careia dreptul muncii este un drept comun pentru toate raporturile de munca si de serviciu, deci nu doar pentru cele izvorate din contractul individual de munca, dar si pentru cele intemeiate pe acte juridice care consemneaza acordul de vointa in scopul prestarii unor munci subordonate. Este si cazul raporturilor de munca/de serviciu ale functionarilor publici, inclusiv ale celor cu statut special (politisti, politisti de penitenciare), ale militarilor, ale judecatorilor si procurorilor etc.
Pe baza legislatiei, a jurisprudentei si a doctrinei actuale au fost prezentate si analizate aspecte relevante ale relatiilor de munca si de serviciu, incepand cu izvoarele si principiile dreptului muncii, continuand cu dialogul social, organizatiile sindicale si patronale, rolul statului pe piata muncii, contractul si acordul colectiv de munca, formarea profesionala, incheierea raporturilor de munca si de serviciu, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea acestor raporturi. Totodata, a fost avuta in vedere si raspunderea juridica a angajatilor si angajatorilor (disciplinara, pentru daune, contraventionala si penala).
Nu puteau lipsi din Tratat procedurile juridice – solutionarea conflictelor/litigiilor de munca de catre instantele judecatoresti specializate, inclusiv de cele de contencios administrativ.
Urmarim astfel sa oferim tuturor celor interesati – practicieni (manageri/specialisti in resurse umane, avocati, consilieri juridici, experti in legislatia muncii, judecatori), teoreticieni (cercetatori, cadre didactice), dar si studenti, masteranzi, doctoranzi – un instrument de lucru util, eficient si actual, respectiv un material de studiu si reflectie.
Studii:
Licentiat in drept (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de drept: 1973-1977 - Sectia drept economic-administrativ; 1978-1982 - Sectia drept); doctor in drept (1989); are competente in Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Drept civil, Drept comercial, Retorica.
Activitati:
Este Vicepresedinte - Universitatea Ecologica din Bucuresti; Rector, profesor universitar dr. - Universitatea Ecologica din Bucuresti (2008-2016); avocat - Baroul Bucuresti; presedinte - Asociatia Romana de Dreptul Muncii; director-fondator - Revista romana de dreptul muncii; membru asociat - Academia Oamenilor de Stiinta din Romania; presedinte de onoare - Uniunea Expertilor in Legislatia Muncii; arbitru - Tribunalul Arbitral in Transporturi; membru corespondent - Academia de Stiinte Juridice.
Doctor honoris causa:
- din decembrie 2013 la Universitatea de Stat din Chisinau, Republica Moldova;
- din mai 2015 la Universitatea Valahia din Targoviste;
- din septembrie 2015 la Universitatea Vasile Goldis Arad.
Publicatii:
- A publicat: 103 tratate, cursuri, monografii; 194 articole, studii, note; 7 lucrari publicate in strainatate.
- A participat la numeroase conferinte, seminarii, simpozioane stiintifice.
- Este membru in comitetul stiintific de cercetare in proiecte finantate de Comisia Europeana („The right to strike in Europe”, „Trade Union representation in the European Union member countries”).
- Lucrari premiate: de Uniunea Juristilor din Romania (Retorica, 2008, Premiul „Ioan Gruia”; Dreptul public al muncii, 2011, Premiul special; Tratat de dreptul muncii, Editia a VIII-a, 2014, Diploma de onoare); de Academia Romana (Tratat de dreptul muncii, Editia a V-a, 2012, Premiul „Simion Barnutiu”).