Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Hamangiu Teoria generala a dreptului. Curs pentru studentii anului I. Editia a II-a, revizuita si adaugita - Veronica Rebreanu

80,00 Lei

Editura: Hamangiu

Autor: Veronica Rebreanu

Editia: a 2-a, revizuita si adaugita

Pagini: 320

Anul publicării: 2022

ISBN: 978-606-27-2140-4

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062721404 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Teoria generala a dreptului  reprezinta una dintre cele mai vaste ramuri ale stiintelor juridice, facand parte din ramura stiintelor juridice fundamentale. 
Elementele de constanta a dreptului – privind existenta diferitelor sisteme de drept, principiile de baza, factorii de influentare a dreptului, functiile si finalitatile dreptului, conceptul de drept in forma sa cea mai abstracta, tehnica normarii si alte aspecte care tin de fenomenul juridic in ansamblul sau – sunt analizate, explicate, interpretate, aprofundate in prima instanta in cadrul teoriei dreptului.  Sistemele de drept despre care se invata astazi s-ar putea sa dainuie inca multa vreme, s-ar putea sa suporte mici ajustari pe ici pe acolo intr-un proces firesc de adaptare la noi factori de influentare, s-ar putea sa se schimbe radical in scurt timp. Ceea ce este important de tinut minte este ca, deocamdata, orice sistem de drept ce guverneaza societatea umana se bazeaza exact pe elementele studiate la teoria generala a dreptului. Se pot schimba unele valori, se pot schimba normele juridice care le ocrotesc, insa conceptele studiate in cadrul disciplinei teoria generala a dreptului – nu. Nu inca. 

Lucrarea de fata cuprinde doar ideile primare ce stau la baza predarii disciplinei Teoria generala a dreptului in semestrul I al primului an de studiu la Facultatea de Drept. Editia a 2-a a lucrarii Teoria generala a dreptului. Curs pentru studentii anului I se adreseaza si tuturor celor care sunt interesati de o familiarizare cu intelesul termenilor si conceptelor cu care opereaza sistemul nostru de drept, precum si celor care urmaresc clarificarea unor notiuni, sedimentarea altora, reamintirea unor concepte. 

Intr-un curs de introducere si familiarizare a studentilor anului I cu fenomenul juridic si terminologia juridica, cu accente pe teoria normativa a dreptului, ceea ce ne intereseaza este crearea unei baze de cunostinte de maxima generalitate, cunostinte care transcend sistemul dreptului,  fara a avea pretentia de a epuiza exhaustiv temele abordate, fara intentia de a oferi vreun raspuns ultim si categoric tuturor intrebarilor pe care (si) le-ar putea adresa studentul insusi.

Pentru a facilita intelegerea si aprofundarea fenomenului juridic, volumul de fata se completeaza cu lucrarea Teoria generala a dreptului. Suport pentru orele de seminar, editia a 2-a, revizuita si adaugita, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2022. 

Invitam studentii la o reflectare profunda asupra celor studiate intrucat mereu ramane o poarta deschisa spre analizarea fenomenului juridic, interpretarea si aplicarea dreptului, potrivit viziunii personale a fiecaruia, potrivit spontaneitatii in gandire si actiune specifice fiintei umane. 

 

Detine titlul de Doctor in Drept, in cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, din anul 2001. Din anul 1998 pana in prezent, este lector la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca si titular de curs la materiile: Teoria generala a dreptului, Probleme speciale de Teoria dreptului si Dreptul mediului. In perioada 1999 2002 a facut parte din Programul Socrates Erasmus Marea Britanie, la Universitatea din Exeter, School of Law. In vara anului 2004 a redactat programul de cercetare Economic Developmentand Environment: how to combine these two vital needs in the transition stagefrom development to integration, finantat de Rotary Organization, program al carei Coordonator stiintific fost desemnata. In cursul anului 2005 si a desfasurat activitatea in functia de consilier personal al ministrului Educatiei si Cercetarii, facand parte din echipele de redactare a unor acte normative. A participat la numeroase sesiuni de formare pentru predare-invatare-evaluare, cum ar fi: Blended learning, 2013; Academic Cooperation and Competitiveness. Univesity Ranking Methodologies, 2009;  Gamificarea in educatia universitara: fundamente si strategii, 2019; Predarea online, 2020 s.a. A contribuit la introducerea cursului „Clinica juridica” la Facultatea de Drept, Babes-Bolyai Cluj-Napoca, pe care l-a coordonat timp de patru ani. In perioada 2013-2022 a fost coordonator stiintific al echipelor de studenti care au participat – in urma selectiei – la Competitia internationala Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG), organizata de Fudan University, Shanghai, China si unde de cele mai multe ori s-au clasat pe locul I. Este invitat permanent, in calitate de expert international, membru in juriul YICGG. Invitata de Jindal Global University, India, in calitate de expert international in juriu pentru India National Rounds of the Stetson Moot Court, 2022. 

Publicatii:
Carti:  Teoria generala a dreptului. Curs pentru studentii anului I, doua editii, 2020 si 2022; Teoria generala a dreptului. Suport pentru orele de seminar, doua editii, 2019 si 2022; Teoria generala a dreptului. Suport pentru seminarii, Cluj-Napoca, Argonaut, 2009; Teoria generala a dreptului. Suport pentru seminarii, ed. a 2-a, Argonaut,Cluj-Napoca, 2010; Constantele statului, monografie, Ed.  Argonaut, Cluj-Napoca, 2003/2004.
Volum de legislatie: Legea nr. 137/1995 privind protectia mediului, Veronica R. (ed.), Cluj-Napoca, Napoca Star, 2005.

Articole: Environmental Challenges to the Rule of Law Concept, in volumul: „The rule of Law from its origins to the present”, PRO Universitaria, Bucuresti, 2022; The Hidden Faces of the Relation Between Healthy Environment – Human Health, Filodiritto Editore – International Proceedings, eBook, Bologna, 2021; Teaching Environmental Law Online. A Personal Experience, Dikinson eBook, 2021; Discretia si eleganta valorii, in volumul „Ion Craiovan – Ganduri juridice”, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2017; Cateva reflectii privind cunoasterea dreptului, in Revista Romana de Drept Public, Supliment 2017, „In honorem prof. univ. Ioan Iosif Santai”, Supliment 2017; „Constitutia” japoneza a mediului, in volumul „In honorem Sofia Popescu. Studii juridice”, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2016; The Balance of Unity in Diversity, in the volume of the International Conference „Current Problems of Legal Theory and Comparative Law”, October 26, 2012, Cluj Napoca, UBB Faculty of Law, Romania.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!