Institutia de „brokeri vamali” in activitatea organelor vamale este o practica internationala caracteristica tarilor ce activeaza pe principiile relatiilor de piata cu un nivel inalt de liberalizare a economiei.
In Republica Moldova institutul brokerului vamal functioneaza de mai multi ani. Practica activitatii vamale precum si legislatia vamala nationala confirma cat de importanta este institutia brokerului vamal in activitatea perfectarii actelor vamale. Altfel, putem mentiona ca elaborarea Regulamentului cu privire la activitatea brokerului vamal si a specialistului in domeniul vamuirii are la baza experienta Asociatiei de logistica, si brokeri vamali din Lituania, care a fost instituit in Republica Moldova, in cadrul proiectelor de implementare ale Uniunii Europene. Desi este o institutie inovativa, cadrul legal al brokerului vamal a aparut ca rezultat al crearii Sistemului Informational Asycuda World si a extinderii acesteia la toate birourile si punctele vamale ale Republicii Moldova. Acest fapt a avut ca efect crearea locurilor noi de munca pentru specialistii din domeniul vamuirii.
Lucrarea se adreseaza profesorilor si studentilor, institutiilor superioare de invatamant cu profil juridic si economic, pentru asigurarea formarii profesionale a acestora, cat si profesionistilor care activeaza in acest domeniu, in contextul activitatii zilnice.
Informatii conformitate produs
Alexandru Armeanic
Este doctor in drept, conferentiar universitar. In 1999 a sustinut teza de doctorat „Reglementarea juridica al impozitelor directe in Romania si Republica Moldova” la Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj Napoca, la specialitatea „Drept financiar”. Absolvent al Universitatii „Lucian Blaga”, Sibiu, obtinand titlul de licentiat in drept in anul 1994. Titlului de conferentiar universitar a fost acordat in anul 2004 de Consiliul National pentru Atestare si Acreditare al Republicii Moldova. Ex-sef al Serviciului Acte ale Presedintelui Republicii Moldova (2001-2002) si sef-adjunct al Secretariatului Curtii Constitutionale a Republicii Moldova (2008), precum si, ex-seful Catedrei „Drept public” (2004-2018) si Departamentului „Drept” (2018-2023) al Academiei de Studii Economice din Moldova. Autor a peste 90 de lucrari stiintifice in domeniul dreptului financiar, fiscal, bancar, vamal, constitutional, etc.
Vladlen Cojocaru
Este doctor in drept, conferentiar universitar. In 2011 a sustinut teza de doctorat „Compatibilitatea dreptului national cu dreptul Conventiei Europene pentru Protectia Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale” la Institutul de Istorie, Stat si Drept al Academiei de Stiinte a Moldovei, specialitatea: 12.00.02 – drept public. Absolvent al Universitatii de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, fiind licentiat in drept in anul 2006. Titlului de conferentiar universitar a fost acordat in anul 2018 de Consiliul National pentru Atestare si Acreditare al Republicii Moldova. In prezent, sef al departamentului ,,Drept” al Academiei de Studii Economice din Moldova. Autor a mai multor lucrari stiintifice in domeniul dreptului institutional european, international, constitutional, bancar, etc.