Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Pro Universitaria Raspunderea statelor conform dreptului international - Ion Diaconu, Dumitru-Adrian Craciunescu

-15%
55,00 Lei 46,75 Lei

Editura: Pro Universitaria

Autor: Ion Diaconu, Dumitru-Adrian Craciunescu

Pagini: 223

Anul publicării: 2023

ISBN: 978-606-26-1731-8

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062617318 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Review-uri (0)
Lucrarea prezinta in esenta norme care au rezultat in urma codificarii dreptului international, intreprinsa de Comisia de drept international a ONU, care au fost supuse aprobarii Adunarii generale a Natiunilor Unite si recomandate statelor prin rezolutii ale acesteia. Este vorba de norme secundare ale dreptului, care intervin in urma incalcarii de catre state a normelor primare de conduita stabilite prin tratate, cutuma si declarati unilaterale. Ele completeaza astfel modalitatile de actiune prin care se urmareste asigurarea unei conduite conforme cu normele dreptului international.

Lucrarea analizeaza aspecte importante ale aplicarii dreptului international-raspunderea pentru faptul ilicit si definirea acestuia ca un comportament care nu este conform cu obligatia asumata de stat si care este atribuit acestuia. Sunt prezentate si imprejurarile care pot interveni in viata reala si care exclud caracterul ilicit al unui fapt-forta majora, starea de primejdie, starea de necesitate, apararea impotriva unui act de agresiune armata si altele. In ceea ce priveste continutul raspunderii statelor, sunt analizate ca tipuri de raspundere aplicabile, dupa caz, reluarea executarii obligatiei incalcate si garantia ca nu se va repeta, restitutia in integrum, repararea prin compensatie a prejudiciului incluzand si beneficiul nerealizat, precum si prezentarea de scuze sau constatarea ori condamnarea incalcarii de catre un for international. Autorii scot in evidenta aspectele comune ale raspunderii internationale a statelor pentru fapte ilicite si ale raspunderii civile (contractuala sau delictuala) a statului pentru daune produse altor persoane.
  • Raspunderea statelor conform dreptului international - Ion Diaconu, Dumitru-Adrian Craciunescu

    Descarca
Ion Diaconu

Este cercetator si profesor de drept international public. Dupa sustinerea tezei de doctor al Universitatii din Geneva a servit ca diplomat de cariera, incheiata in anii 1993-2001 ca ambasador in Danemarca si apoi in Federatia Rusa. A predat drept international public si drepturile omului la mai multe universitati de stat si private din Bucuresti; in prezent preda Raspunderea internationala a statelor la Universitatea din Bucuresti si Relatiile internationale si comunicarea la Universitatea „Titu Maiorescu”. A activat multi ani ca membru ales al unor comitete de experti in domeniul drepturilor omului: Comitetul ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale, Comitetul consultativ al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Comitetul Comisiei Economice pentru Europa privind drepturile omului in domeniul mediului si este in prezent membru al Comitetului pentru limbile regionale si minoritare al Consiliului Europei. A publicat peste 40 lucrari de autor, inclusiv manuale universitare, intre care Tratat de drept international(3 volume), mai multe manuale in acest domeniu, Drepturile omului in dreptul international contemporan, Minoritatile in dreptul international (in romana si engleza), Cultura si drepturile omului(in romana si franceza), Discriminarea rasiala(in romana si engleza), Impactul drepturilor omului in dreptul international (in engleza), Identitatea Nationala, Dreptul la exprimare si la opinie. Lucrarea de fata reprezinta reluarea, ameliorarea si aducerea la zi a tezei de doctorat (in franceza), publicata in romana in 1977 de Editura Academiei Romane. A activat multi ani ca membru ales al unor comitete de experti in domeniul drepturilor omului: Comitetul ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale, Comitetul consultativ al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Comitetul Comisiei Economice pentru Europa privind drepturile omului in domeniul mediului si este in prezent membru al Comitetului pentru limbile regionale si minoritare al Consiliului Europei. A publicat peste 40 lucrari de autor, inclusiv manuale universitare, printre care Tratat de drept international (3 volume), mai multe manuale in acest domeniu, Drepturile omului in dreptul international contemporan, Minoritatile in dreptul international (in romana si engleza), Cultura si drepturile omului (in romana si franceza), Discriminarea rasiala (in romana si engleza), Impactul drepturilor omului in dreptul international (in engleza), Identitatea Nationala, Dreptul la exprimare si la opinie. Lucrarea de fata reprezinta reluarea, ameliorarea si aducerea la zi a tezei de doctorat (in franceza), publicata in romana in 1977 de Editura Academiei Romane.


Dumitru-Adrian Craciunescu

Se prezinta ca intelectual cu o vasta cultura juridica, spirit enciclopedic, deschis la dialog si la alte conceptii. A abordat in lucrarile sale si in manuale universitare pentru masteranzi si studenti dreptul international public, raspunderea statelor pentru incalcari ale acestuia, institutii de drept public si privat, dar si dreptul comercial si bancar, teme privind procedurile judiciare, descentralizarea administrativa si relatia dintre drept si cultura. Prin lucrari de o inalta tinuta artistica si sensibilitate, a marcat prezenta sa si in cultura Romaniei scriind despre Constantin Brancusi dupa 50 de ani, despre Eminescu, Nichita Stanescu, Tudor Arghezi si alte personalitati, dar si prin lucrarea ,,Mama, antologia iubirii”, publicata in 1996 la editura Hellicon, Timisoara.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!