Cartea de fata, intitulata generic Procedura penala, reprezinta un curs universitar adresat in primul rand studentilor facultatilor de drept, precum si absolventilor care se pregatesc pentru examenele de admitere in magistratura si in avocatura. Structura lucrarii acopera in integralitate tematica disciplinei drept procesual penal din programa facultatilor de drept, precum si tematica concursurilor si examenelor de admitere in profesiile juridice.
Cititorii vor regasi in aceasta carte o sistematizare riguroasa a institutiilor de procedura penala, care sunt prezentate intr-un stil limpede si cursiv, in care consideratiile teoretice sunt insotite de numeroase exemple si solutii din practica instantelor nationale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care ajuta la intelegerea mecanismelor de interpretare si aplicare a dispozitiilor procesuale penale.
La elaborarea celei de-a doua editii a lucrarii Procedura penala au fost avute in vedere, pe de o parte, modificarile si completarile aduse Codului de procedura penala care au transpus in plan legislativ cele stabilite de Curtea Constitutionala in numeroasele decizii prin care au fost admise exceptii de neconstitutionalitate ce au vizat texte din cod si, pe de alta parte, cele care urmaresc sporirea protectiei juridice a victimelor minore pe durata derularii procesului penal, in vigoare de la 1 ianuarie 2024. De asemenea, sunt prezentate deciziile completurilor competente ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Completul competent sa judece recursul in interesul legii si Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala) privind interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor de procedura penala.
Cursul de Procedura penala este alcatuit din doua parti: partea generala si partea speciala, fiind respectata astfel succesiunea reglementarilor Codului de procedura penala. In partea generala sunt analizate:
• principiile si limitele aplicarii legii procesuale penale;
• actiunea penala si actiunea civila in procesul penal;
• participantii in procesul penal;
• probele si mijloacele de proba;
• masurile preventive, masurile asiguratorii, restituirea lucrurilor si restabilirea situatiei anterioare;
• acte procesuale si procedurale comune,
in timp ce partea speciala cuprinde:
• structura generica a proceselor penale;
• urmarirea penala;
• camera preliminara;
• judecata (reglementari generale privind judecata, judecata in prima instanta, apelul, contestatia, contestatia in anulare, revizuirea si redeschiderea procesului penal in cazul judecarii in lipsa persoanei condamnate);
• proceduri speciale (acordul de recunoastere a vinovatiei, procedura in cauzele cu infractori minori, procedura reabilitarii);
• punerea in executare a hotararilor penale.
Bogdan Micu
Este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti, unde preda dreptul procesual penal; din anul 2012 este si decanul acestei facultati. Este avocat in Baroul Bucuresti, specializat in cauze penale, si formator la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor.
A publicat mai multe articole si a participat la conferinte interne si internationale pe teme de drept penal si procedura penala. Dintre cartile publicate, amintim: Procedura penala (coautor), Ed. Hamangiu, 2022; Camera preliminara, Ed. Hamangiu, 2021; Cooperare judiciara internationala in materie penala (coautor), Ed. Hamangiu, 2020; Procedura penala. Curs pentru admiterea in magistratura si avocatura. Teste-grila (coautor), Ed. Hamangiu, patru editii, ed. a 4-a, 2019; Drept procesual penal. Partea speciala, ed. a 3-a, Ed. Hamangiu, 2013; Drept procesual penal. Mapa de seminarii (coautor), ed. a 2-a, Ed. Universul Juridic, 2013.
actualizat septembrie 2022
Andrei Zarafiu
Studii: Este Licentiat in drept (2000) si Doctor in drept magna cum laudae (2010) al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti. A urmat un curs postuniversitar de pregatire psiho-pedagogica si metodica, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei – Departamentul pentru pregatirea personalului didactic (2004).
Activitate profesionala: In prezent este conferentiar universitar, titular de curs si de seminar la disciplinele Drept procesual penal I (Partea generala), Drept procesual penal II (Partea speciala), titular de curs si de seminar la disciplinele de Drept procesual penal aprofundat din cadrul cursurilor de Master Stiinte Penale si Director al programului de master Stiinte Penale din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Este avocat in Baroul Bucuresti si partener al SCA ”MICU, ZARAFIU si Asociatii”. A activat ca membru in Comisiile de elaborare a subiectelor pentru examenul de admitere si definitivare in profesia de avocat, pentru concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala si ca membru in comisia de examinare la sustinerea interviului pentru concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii si de admitere in magistratura si fost formator la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor.
Publicatii: A publicat cursuri de procedura penala, monografii, culegeri de teste-grila comentate si explicate, dintre care amintim:
Procedura penala (coautor), Ed. Hamangiu, 2022;
In Honorem Anastasiu Crisu. Probleme controversate si actuale in dreptul romanesc, Ed. Hamangiu, 2022;
Procedura penala. Partea generala. Partea speciala. Culegere de teste grila comentate si explicate (coautor), patru editii, Ed. C.H. Beck, ed. a 4-a, 2021;
Procedura penala. Partea generala. Partea speciala, trei editii, Ed. C.H. Beck, 2013, 2014, 2015;
Institutii de drept procesual penal. Curs aprofundat (coautor), Ed. Hamangiu, 2010;
Arestarea preventiva. Reglementare, doctrina, jurisprudenta, Ed. C.H. Beck, 2010.
Este autor a numeroase articole, studii, opinii juridice si lucrari publicate in reviste de specialitate si in volume ale unor conferinte.
actualizat februarie 2023
Radu Slavoiu
Este lector universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti, la Departamentul de stiinte penale, si avocat.
Dintre publicatii, amintim: Renuntarea la urmarirea penala, Editura Hamangiu, 2023; Procedura penala (in colaborare cu Bogdan Micu si Andrei Zarafiu), Editura Hamangiu, 2022; Codul de procedura penala. Comentariu pe articole (sub coordonarea lui Mihail Udroiu), editia a 3-a, Editura C.H. Beck, 2020; Cooperare judiciara internationala in materie penala (in colaborare cu Bogdan Micu), Editura Hamangiu, 2020; Procedura penala. Curs pentru admiterea in magistratura si avocatura. Teste-grila (in colaborare cu Bogdan Micu), editia a 4-a, Editura Hamangiu, 2019; Protectia penala a vietii private, Editura Universul Juridic, 2016; Noul Cod penal si Codul penal anterior – adnotari, situatii tranzitorii, noutati (in colaborare cu Mihai Adrian Hotca), Editura Universul Juridic, 2014; Tehnici de investigare in justitia penala (in colaborare cu Mihail Udroiu si Ovidiu Predescu), Editura C.H. Beck, 2009. De asemenea, a publicat mai multe articole in revistele Dreptul, Pandectele Romane, Lex et Scientia.
actualizat martie 2023