Lucrarea de fata reprezinta teza de doctorat a subsemnatei, prezentata public la data de 22 mai 2021, in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti, elaborata sub indrumarea domnului prof.univ. dr. Ioan Chis, cu sprijinul doamnei prof.univ.dr. Mirela Gorunescu si al domnilor prof.univ.dr. Mircea Damaschin si Mihai Adrian Hotca, un colectiv de profesori din cadrul Scolii doctorale din cadrul acestei universitati de prestigiu, carora le multumesc pentru increderea acordata, dar si pentru criticile constructive la prezentarea referatelor in Catedra.
De asemenea, doresc sa multumesc si distinsilor membri ai comisiei de sustinere publica alcatuita din domnii profesori Ioan Chis, Bogdan Micu, Mihai Adrian Hotca, de la Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti, si referentii, domnii profesori Ion Rusu de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Danubius Galati si Ioan Durnescu de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti, tuturor pentru apreciere si propunerile dumnealor de acordare acestei teze de doctorat a calificativului Foarte bine.
Motivatia alegerii acestei teme a fost aceea ca instrumentul juridic specific dreptului executional penal, pus la indemana persoanelor private de libertate, si anume plangerea administrativ‑jurisdictionala, nu a facut niciodata obiectul vreunei analize specifice, sub aspectul intelegerii conceptului, al mecanismelor nationale si internationale de depunere a acestor plangeri, al scopului acestor plangeri, al institutiilor in fata carora se depun, al modalitatii de solutionare, etc.
Caracterul de noutate al monografiei consta in faptul ca este o lucrare de nisa, reprezentand o examinare practica a posibilitatii prin care persoanele private de libertate nemultumite de modul in care le sunt solutionate solicitarile, ori de faptul ca le‑au fost incalcate drepturile, pot apela la aceasta institutie de drept executional penal prin intermediul careia un organ independent, si anume judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, le analizeaza si le solutioneaza solicitarile. De asemenea, lucrarea abordeaza si ofera solutii, propuneri de lege ferenda, pentru incongruentele legislative constatate intre actele normative ce reglementeaza executarea pedepselor si masurilor privative de libertate, dar si pentru situatiile pe care legiuitorul nu le‑a reglementat prin Legea nr.254/2013, cum ar fi cel al abuzului de drept savarsit de persoanele private de libertate, prin formularea de plangeri repetitive, fara finalitate sau prin folosirea unui limbaj denigrator, ofensator, vexator, al stabilirii riscului si al gradelor de risc, al riscului de recidiva, etc.
Consider ca prin modalitatile de abordare, de structurare a ideilor, a conceptelor, lucrarea reprezinta un instrument util studentilor, masteranzilor, practicienilor interesati de dreptul executional penal, de modalitatea legala de aparare de catre persoanele private de libertate a drepturilor si interese lor pe perioada executarii pedepselor si a masurilor privative de libertate.
Autoarea
Scrie un review
Review-ul a fost trimis cu succes.