Aflat deja la a 8-a editie, mereu revizuit, adaugit si imbunatatit, cursul de Drept constitutional si institutii politice al dnei Marieta Safta este o lucrare adresata cu precadere studentilor din invatamantul juridic, dar si oricarei alte persoane interesate de materia dreptului constitutional. Prin caracterul sau pronuntat practic – gratie trimiterilor, extraselor si fragmentelor din jurisprudenta Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene care insotesc la tot pasul expunerea teoretica – aceasta carte poate fi un instrument util si practicienilor din domeniul juridic.
Volumul I. Teoria generala a dreptului constitutional. Drepturi si libertati prezinta institutiile si temele specifice semestrului I de studiu la disciplina Drept constitutional si institutii politice, precum teoria dreptului constitutional, teoria constitutiei si a constitutionalismului, statutul constitutional al omului si al cetateanului – cu o analiza ampla asupra cetateniei, drepturilor, libertatilor si indatoririlor cetatenilor – toate acestea tratate in contextul dinamicii raporturilor dintre ordinea juridica nationala si cea internationala, respectiv cea europeana.
Marieta Safta
Activitate profesionala: A fost magistrat asistent al Curtii Constitutionale a Romaniei, incepand cu anul 2003, si prim magistrat asistent al acestei institutii, din anul 2010 pana in anul 2022. A fost agent de legatura al Curtii Constitutionale la Comisia de la Venetia, in perioada 2012 2017, si secretar de stat la Ministerul Justitiei, in perioada 2017-2018.
Este profesor universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti. Cadru didactic asociat si membru al Scolii Doctorale Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti – Facultatea de Drept.
Publicatii: este membru in Colegiul de redactie al Revistei Romane de Jurisprudenta si fondator al Revistei de drept constitutional. Este autor si coautor de carti si articole de specialitate in domeniul dreptului constitutional si penal, dintre care amintim: Drept constitutional si institutii politice. Vol. I. Teoria generala a dreptului constitutional. Drepturi si libertati, opt editii, Ed. Hamangiu, ed. a 8-a, 2023; Constitutia Romaniei (coautor), Editura Hamangiu, cinci editii, ed. a 5-a, 2023; Justitia constitutionala in Uniunea Europeana. Legislatie, jurisprudenta si doctrina. Note de curs, Ed. Hamangiu, 2022; Drept constitutional si institutii politice. Vol. II. Institutii politice, patru editii, Ed. Hamangiu, ed. a 4-a, 2022; Fise de drept constitutional, vol. I. Editia a 2-a (coautor), Editura Hamangiu, 2022; Ghid de admisibilitate la Curtea Constitutionala a Romaniei (coautor), doua editii, Ed. Hamangiu, ed. a 2-a, 2020; Fise de drept constitutional. Vol. I (coautor), Ed. Hamangiu, 2020; Contencios constitutional (coautor), Ed. Hamangiu, 2020; Curs de contencios constitutional (coautor), Ed. Hamangiu, 2017; The dialogue of constitutional judges (coautor), PL Academic Research, 2016; Explicatiile noului Cod penal. Vol. III. Art. 188-256 (coautor), Ed. Universul Juridic, 2015; Explicatiile noului Cod penal. Vol. IV. Art. 257-366 (coautor), Ed. Universul Juridic, 2015; Dialogul judecatorilor constitutionali (coautor), Ed. Universul Juridic, 2015; Justitia constitutionala: functii si raporturi cu celelalte autoritati publice (coautor), 2012;
Actualizat septembrie 2023
Scrie un review