Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara CURTEA DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE - garant al aplicarii uniforme a dreptului Uniunii Europene

ISBN: 978-606-28-0036-9

DOI: 10.5682/9786062800369

Anul publicării: 2014

Editia: I

Pagini: 255

Editura: Editura Universitara

Autor:

Ana Daniela Bobaru
Cod Produs: 9786062800369 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

Lucrarea intitulata Curtea de Justitie a Uniunii Europene - garant al aplicarii uniforme a dreptului Uniunii Europene este rezultatul unei indelungi cercetari stiintifice realizata in timpul studiilor de doctorat, teza de doctorat fiind suportul acestei lucrari ce are ca autor pe Ana Daniela Bobaru, asistent universitar in cadrul Universitatii „Constantin Brancu.si" din Targu Jiu, doctor in drept si mediator autorizat. Ana Daniela Bobaru abordeaza in lucrarea stiintifica de fata rolul si perspectivele Curtii de Justitie a Uniunii Europene in opinia cercetarilor stiintifice, organizarea si functionarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene prin prisma transferului de suveranitate de la statele membre, racordarea competentelor Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu competentele autoritatilor din sistemele jurisdictionale ale statelor membre, analizeaza legislatia Uniunii Europene cu privire la tema supusa cercetarii, facand referire la noile reglementari aduse autoritatii judecatoresti a Uniunii de Tratatului de Reforma semnat de cele 28 de state la Lisabona, detaliaza principiile juridice fundamentale consacrate in jurisprudenta Curtii de Justitie de la Luxembourg, evidentiaza rolul autoritatii judecatoresti a Uniunii Europene, prin examinarea actiunilor cu care poate fi sesizata si impactul acestora asupra suveranitatii statelor membre, cerceteaza problematica cu care se confrunta statele membre ale Uniunii in aplicarea dreptului Uniunii Europene. Monografia este utila practicienilor dreptului - magistrati, avocati, consilieri juridici, functionari publici, expertilor in domeniu - cadre didactice universitare, cercetatori, precum si celor care studiaza dreptul - studenti, masteranzi, doctoranzi. 
 
  • CURTEA DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE – GARANT AL APLICARII UNIFORME A DREPTULUI UNIUNII EUROPENE

    Descarca

Ana Daniela Bobaru
Ana Daniela Bobaru

CUPRINS

PREFATA /7

INTRODUCERE /10

CAPITOLUL 1
ROLUL SI PERSPECTIVELE CURTII EUROPENE DE JUSTITIE IN OPINIA CERCETARILOR  STIINTIFICE/19

1.1. Probleme teoretice si practice In activitatea Curtii Europene de Justitie In publicatiile de specialitate /19
1.2. Consideratii normative privind Curtea de Justitie a Uniunii Europene/48
1.3. Concluzii la capitolul 1 /57

CAPITOLUL 2
ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE PRIN PRISMA TRANSFERULUI DE SUVERANITATE DE LA STATELE MEMBRE/60

2.1. Infiintarea si evolutia Curtii de Justitie a Uniunii   Europene/60
2.2. Rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene In noua ordine juridica constitutionala din perspectiva suveranitatii de stat 72 2.2.1. Specificitatea ordinii juridice constitutionale a Uniunii Europene/72
2.2.2. Rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene In raport de Curtea Constitutionala din statele  membre/85
2.2.3. Aportul Curtii de Justitie la consolidarea principiilor de drept ale Uniunii /90
2.3. Curtea de Justitie a Uniunii Europene: structura, organele si statutul membrilor/115
2.4. Functionarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene/131
2.5. Concluzii la Capitolul 2 /142

CAPITOLUL 3
RACORDAREA COMPETENTELOR CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE CU COMPETENTELE AUTORITATILOR DIN SISTEMELE JURISDICTIONALE ALE STATELOR MEMBRE /144

3.1. Competentele atribuite Curtii de Justitie a Uniunii Europene/ 144
3.2. Coraportul dintre Curtea de Justitie a Uniunii Europene si statele membre ale Uniunii Europene/166
3.3. Concluzii la Capitolul 3 / 182

CAPITOLUL 4
TIPURILE DE ACTIUNI INTRODUSE IMPOTRIVA STATELOR MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE SI IMPACTUL ACESTORA ASUPRA SUVERANITATII STATELOR MEMBRE /184

4.1. Actiunile Impotriva statelor membre pentru nerespectarea obligatiilor prevazute In dreptul Uniunii Europene/184
4.1.1. Actiunea Impotriva statelor membre ale Uniunii promovata de Comisie /187
4.1.2. Actiunea Impotriva statelor membre ale Uniunii promovata de state /201
4.2. Efectele hotararilor judecatoresti pentru statele membre ale Uniunii Europene/210
4.3. Exemple din jurisprudenta Curtii de Justitie de actiuni introduse Impotriva statelor membre pentru nerespectarea obligatiilor prevazute In dreptul Uniunii Europene / 215
4.4. Concluzii la Capitolul 4 / 232

CONCLUZII GENERALE SI RECOMANDARI/235

BIBLIOGRAFIE /241

Lucrarea „Curtea de Justitie a Uniunii Europene – garant al aplicarii uniforme a dreptului Uniunii Europene” elaborata de Ana Daniela Bobaru prezinta un interes aparte pentru numeroase categorii de specialisti – juristi, filosofi, economisti, studenti, masteranzi, doctoranzi, ONG-uri s.a. – dar mai ales pentru marele public, dornic din ce in ce mai mult sa patrunda in explicatiunea dreptului. 

Scopul acestei lucrari vizeaza analiza conceptelor, ipotezelor si afirmatiilor doctrinare privind modalitatile prin care Curtea de Justitie a Uniunii Europene garanteaza aplicarea uniforma a dreptului european in toate statele membre, inclusiv pentru statele care se afla in procesul de aderare sau intentioneaza aderarea la Uniunea Europeana, 

Noutatea si originalitatea stiintifica se concretizeaza prin evidentierea rolului Curtii Europene de Justitie in solutionarea disputelor dintre guvernele statelor membre si institutiile europene, avand rolul de garant al respectarii si interpretarii dreptului european, precum si aplicarea corecta a tratatelor comunitare. 

Un real aport aduce aceasta lucrare atat in cunoasterea mai profunda a rolului Curtii de Justitie in asigurarea aplicarii uniforme a dreptului Uniunii Europene pentru Romania si Republica Moldova, precum si a cadrului legislativ actual care sta la baza activitatii autoritatii judecatoresti a Uniunii Europene. 

In plan doctrinar – teoretic, in lucrare se argumenteaza din punct de vedere stiintific importanta Curtii de Justitie in ordinea juridica constitutionala a Uniunii Europene din perspectiva transferului suveranitatii de stat, principiile de drept consacrate de jurisprudenta Curtii de Justitie, coraporturile dintre Curte si statele membre, competentele atribuite Curtii in vederea aplicarii uniforme a dreptului Uniunii Europene. Autoarea isi propune ca lucrarea sa sa devina o contributie la doctrina dreptului european si a dreptului constitutional, prezentand importanta atat pentru cercetatorii din Republica Moldova cat si pentru cei din Romania. 

In plan normativ – legislativ in lucrare se analizeaza situatia actuala a prevederilor Tratatului de Reforma de la Lisabona si s-au propus recomandari pentru Republica Moldova in vederea corelarii legislatiei acesteia cu cea a Uniunii Europene si pentru imbunatatirea activitatii Curtii de Justitie a UE. S-a evidentiat rolul judecatorilor in procesul de aplicare a dreptului UE pornindu-se de la faptul ca prezenta acestora intr-un organism al Uniunii Europene garanteaza asigurarea interesului national prin pronuntarea unor decizii suverane. S-a facut, de asemenea, p analiza critica a unor spete intalnite in practica Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru a se clarifica nu numai din punct de vedere teoretic problemele supuse cercetarii ci si din punct de vedere practic – aplicativ. 

In procesul integrarii dreptului  Uniunii Europene in ordinea de drept a statelor membre, Curtea de Justitie este institutia competenta. In acest sens, reprezinta singura autoritate care, prin intermediul unei jurisprudente, a consacrat principiile fondatoare ale dreptului european precum si integrarea acestora, prin intermediul normelor UE, in dreptul intern al statelor. Deoarece normele procesuale difera de la un stat la altul, este evident ca aplicarea principiilor dreptului Uniunii Europene difera, in ceea ce priveste mijloacele procesuale utilizate, de la un stat la altul. In acest context, Curtea de la Luxembourg a inteles sa acorde valoare de principiu acestor diferente, consacrand autonomia procedurala a instantelor nationale prin jurisprudenta sa. 

Maniera autoarei de a prezenta si privi aspectele referitoare la rolul si importanta Curtii de Justitie a UE da valoare cercetarii intreprinse, prin valorizarea unei arii de aspecte cat mai largi in prezentarea demersului sau stiintific. 

Lucrarea se incheie prin sintetizarea concluziilor la care autoarea ajunge, concluzii subsumate cadrului principal juridic si filosofic, in contextul analizei valentelor juridice ale Curtii de Justitie a UE prin valorizarea unei arii cat mai largi de aspecte teoretice si practice in prezentarea cercetarii sale stiintifice. 

Conf. univ. dr. Mircea Tutunaru 

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!