Prin lucrarea Drept comparat si sisteme juridice contemporane autoarea propune o incursiune in geografia juridica globala, in contextul curentului de mondializare a dreptului. Juristul secolului XXI trebuie sa fie format in legislatia nationala, insa aceasta formare nu este completa decat daca se contureaza si imaginea de ansamblu a incadrarii propriului sistem juridic in marile sisteme de drept din lume.
Complexitatea materiei a condus spre necesitatea unei prezentari sintetice a sistemelor juridice existente astazi in lume. Structura lucrarii acopera urmatoarele teme: Dreptul comparat ca stiinta, Sisteme de drept clasice (sistemul de drept civil si sistemul common law) si Sisteme de drept ce depasesc granitele Occidentului (sistemul islamic, sistemul asiatic si sistemul african). Totodata, sunt prezentate succint si elemente de drept canonic, respectiv elemente de drept hindus, ca o completare a imaginii sistemelor de drept bazate pe religie.
Editia a III-a a cursului aduce ca element de noutate o redimensionare a sistemelor studiate, in sensul in care clasificarea sistemelor de drept a fost pastrata, dupa acelasi criteriu al principalului izvor de drept, dar cu restructurarea si completarea ordinilor juridice prezentate (state membre ale Uniunii Europene si state care nu sunt membre, precum si prezentarea unor state noi – Spania, Tarile Baltice etc.).
Lucrarea se bucura de o vasta documentare bibliografica straina, remarcandu-se prin multitudinea si claritatea informatiilor oferite.
Adresabilitatea lucrarii vizeaza, in principal, studentii facultatilor de drept unde este inclusa in programa de studiu aceasta disciplina, masteranzii, doctoranzii, dar si practicienii si teoreticienii dreptului.
S-a nascut la 12 iunie 1984, in Iasi.
Studii:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Facultatea de Drept, cursuri de zi (2003-2007); Universitatea Konstanz, Germania, Facultatea de Drept, cursuri de zi (bursa de studii Erasmus, martie-august 2006); Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Facultatea de Drept, Studii de masterat in drept privat international (2007-2009); Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Facultatea de Drept, Scoala doctorala – specializarea Drept penal (2010-2014) si Universitatea Bordeaux, Franta, Scoala doctorala, specializarea Drept privat si stiinte penale (2011-2014), Doctorat in cotutela – bursa de Excelenta a Guvernului francez, tema tezei Constitutionalizarea dreptului penal roman si francez. Studiu de drept comparat, formari la Institutul international al drepturilor omului, Strasburg, Franta (2011), Institutul de stiinte penale, Siracuza, Italia (2013).
Activitate profesionala:
preparator universitar (2008-2015), asistent universitar (iunie 2015-prezent) la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
Activitate stiintifica:
Comunicari stiintifice la colocvii internationale pe teme de drept penal comparat (Bordeaux, Franta 2014, 2015 si Nantes, Franta, 2016); numeroase participari si publicatii la conferinte nationale si internationale: Le marriage forcé d'enfants roms en Roumanie – entre tradition culturelle et droit pénal, in „Travaux de l'Institut de Sciences Criminelles et de la Justice” nr. 6/2015, Bordeaux, Franta; Les droits du suspect en Roumanie, in „Travaux de l'Institut de Sciences Criminelles et de la Justice” nr. 5/2014, Bordeaux, Franta; Protectia penala a integritatii fizice si psihice in dreptul penal roman si francez, in „Revista de Drept penal” nr. 2/2014, aprilie-iunie 2014, vol. 21; Human dignity protection in Romanian and in French criminal law, in „Journal of Law and Legal Studies” nr. 1/2014; Delimitari ale conceptului de constitutionalizare prin raportare la codificare si constitutionalism, in „Supplement of Valahia University Law Study”, 2014; Role of the Interpretation Reserve in the constitutionalization of Romanian and French Criminal Law, in „Agora International Journal of Juridical Sciences” nr. 4/2014; Perspectives constitutionnelles et pénales sur le droit à la vie privée en Roumanie et en France, in „Revue pénitentiaire et de droit pénal” nr. 4-2013, Franta; Terorismul si dreptul la viata privata in jurisprudenta Curtii Europene a drepturilor omului”, in volumul Conferintei „160 de ani de invatamant juridic iesean”, 2015; La constitutionnalisation du droit électoral roumain, in volumul conferintei „Table ronde francophone Constitutions, democratie et elections”, Bucuresti, 15-16 mai 2015; Standardization of Criminal Law by the control of constitutionality, in „International Conference Volume «Uniformization of the law – legal effects and social, political, administrative implications»”, 2014; Constitutionalitate si legalitate in dreptul penal roman si francez, in „International Conference of OhD Candidates Volume”, Timisoara, mai 2014; Consideratii asupra regimului juridic al minoritatilor in Romania intre 1944-1945, in volumul colectiv „Dilemele convietuirii in procesul modernizarii societatii romanesti in spatiul est-carpatic (secolele XIX-XX)”, coord. C. Turliuc, Ed. Junimea, Iasi, 2011.