In contextul prefacerilor legislative aduse de Codul civil, intrat in vigoare in anul 2011, de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dar si a abrogarii substantiale a Codului comercial, temelia dreptului comercial a fost restructurata semnificativ, fiind adaptata noilor nevoi pe care societatea le impune, dar nicidecum desfiintata. Pe acest fond, materia se sedimenteaza, captand insa schimbarile ca o integrare a realitatii: un astfel de exemplu sunt modificarile aduse prin Legea nr. 265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului care transpune Directiva (UE) 2019/1151 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 de modificare a Directivei (UE) 2017/1132 in ceea ce priveste utilizarea instrumentelor si a proceselor digitale in contextul dreptului societatilor comerciale.
Acest curs de Drept comercial, ajuns la editia a 5-a, este elaborat in noua matca a principiilor Codului civil actual, fiind abordate si dezvoltate conceptele clasice ale dreptului comercial (fondul de comert, auxiliarii comerciantilor, societatile – astfel cum au fost modificate prin Legea de punere in aplicare a Codului de procedura civila –, titlurile comerciale, procedura insolventei etc.), dar si notiuni relativ noi in peisajul juridic actual, precum conceptele de intreprindere comerciala, societate europeana, profesionist, fiducie, concordat preventiv, mandat ad-hoc, insolventa persoanei fizice etc.
Incepand cu editia a 3-a, cursul a fost imbogatit semnificativ cu solutii de practica judiciara si cu explicatii suplimentare, delimitate de restul textului printr-un font diferit, astfel incat notiunea teoretica enuntata in textele legale sa poata fi accesibila, mai usor de inteles. Am dorit prin aceste completari atragerea celui care ia contact cu lectia de drept comercial, dincolo de teorie, din impersonal, in lumea reala, dinamica, a oamenilor care cauta si gasesc solutii la probleme cu profesionisti, cu societati, cu reorganizari judiciare si cu insolvente, o deschidere a viitorului practician catre scena vasta a adevaratului drept comercial care se joaca dincolo de carti, in fata instantelor de judecata.
Prezenta editie a 5-a a fost revizuita si actualizata cu toate modificarile legislative intervenite pana la data de 1 septembrie 2023.
Studii. Este Doctor in Drept al Universitatii din Bucuresti, cu teza de doctorat Societatile comerciale din domeniul asigurarilor, conducator de doctorat prof. univ. dr. Stanciu D. Carpenaru
Activitatea profesionala. In prezent este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu”, Bucuresti, titular al cursurilor: Drept bancar, Dreptul asigurarilor, Drept comercial, director al departamentului de drept privat al aceleiasi universitati, avocat titular in Baroul Bucuresti, membru in Consiliul Baroului Bucuresti, lector al Institutului National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor (INPPA), formator in cadrul Institutului Notarial Roman (INR), membru in Consiliul Stiintific al Institutului National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa (INPPI), arbitru la Curtea de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Bucuresti de pe langa Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si conciliator in Corpul Conciliatorilor al Centrului de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar (CSALB).
Publicatii. Face parte din colectivul de autori ai lucrarii Tratat practic de insolventa. Volumul I, editia a 2-a, revizuita si adaugita (coordonatori: prof. univ. dr. Radu Bufan, Avocat dr. Andreea Deli-Diaconescu, Judecator dr. Mihaela Saracut) Editura Hamangiu, 2022.
Dintre cartile publicate mai amintim: Drept comercial. Editia a 4-a, (Editura Hamangiu, 2021); Dreptul asigurarilor, ed. a 5-a, (Editura Hamangiu, 2021); Dreptul contractelor civile si comerciale. Teorie, jurisprudenta, modele (coautor), (Editura Hamangiu, 2020); Drept comercial, (trei editii, Editura Hamangiu, 2012, 2015 si 2018); Codul insolventei comentat (coautor), (doua editii, Editura Universul Juridic, 2014 si 2017); Tratat practic de insolventa (coautor), (lucrare coordonata de Prof. univ. dr. Radu Bufan, Editura Hamangiu, 2014); Dreptul contractelor civile si comerciale in reglementarea noului Cod civil (coautor), (Editura Hamangiu, 2013); Contracte civile si comerciale (coautor), (Editura Hamangiu, 2008); Drept bancar, (Editura Universul Juridic, 2011); Dreptul asigurarilor, ed. a 4-a, (Editura Hamangiu, 2012); Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei (coautor), ed. a 2-a, (Editura Hamangiu, 2008).
actualizat februarie 2022