Junimea and its Impact After 150 Years

ISBN: 978-606-591-871-9

DOI: 10.5682/9786065918719

Publisher year: 2013

Edition: I

Pages: 370

Publisher: Universitară

Author: si Florentina Nicolae, Volum coordonat de Marina Cap-Bun

Product Code: 9786065918719 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Description
  • Download (1)
  • More details
  • Content
  • Authors
  • Reviews (0)

This volume brings together the National Conference "Junimea and its impact after 150 years", held at the "Ovidius" University of Constanta, in October 2013, under the auspices of the Centre STUR. After volume Caragiale News 1912-2012, collection illustrates the complexity of junimist responsible for entering science and Roman culture under the sign of modernity. So be charged and the multi-and interdisciplinary collection that contains Romanian and comparative literature studies, linguistics, dialectology, Translation Studies, Theatre Studies, musicology, and comparative cultural studies, history of mentalities, pedagogy, political studies or history.

  • Junimea si impactul ei dupa 150 de ani

    Download

Volumul de faţa reuneste lucrarile conferinţei naţionale „Junimea si impactul ei dupa 150 de ani”, desfasurata la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, in octombrie 2013, sub egida Centrului STUR, fiind cea de-a doua colecţie de texte, dupa volumul din 2012, intitulat Actualitatea lui Caragiale 1912-2012, astfel ca putem vorbi deja despre o scurta tradiţie.

Ca si in cazul precedentului volum, textele selectate aici au fost supuse unei expertizari de specialitate, de catre referenţi stiinţifici de cea mai inalta exigenţa academica, carora le mulţumim pentru generozitatea cu care au acceptat sa citeasca aceste studii si sa dea autorilor necesarele sugestii de clarificare.

S-a urmarit ca, pe langa caracterul evident omagial, corpusul de texte selectate sa ilustreze complexitatea fenomenului junimist, responsabil pentru intrarea stiinţei si culturii romane sub zodia modernitaţii. De aici vine si caracterul multi- si interdisciplinar al colecţiei, care conţine studii de literatura romana si comparata, lingvistica, dialectologie, traductologie, teatrologie, muzicologie, dar si studii culturale comparative, istoria mentalitaţilor, pedagogie, studii politice sau istorie.  Aceasta diversitate vorbeste de la sine despre actualitatea subiectului, caci, dupa un veac si jumatate, traim inca intr-o modernitate in formare, o lume a „formelor fara fond” si a instabilitaţilor de tot felul si avem de invaţat multe din lecţiile mijlocului de veac XIX.  

Pe de alta parte, am cautat, si de aceasta data, sa reunim in sumarul volumului cercetatori aflaţi in diferite stadii de dezvoltare profesionala, de la profesori conducatori de doctorate, la doctoranzi si profesori din invaţamantul preuniversitar, spre a ilustra diversele perspective si grade de interesare asupra acestui subiect complex.

Dupa un secol si jumatate de la infiinţarea Junimii, efectele sale asupra culturii si civilizaţiei romanesti se resimt inca si o noua punere in dezbatere este binevenita, mai ales cand ea antreneaza deopotriva lingvisti, literaţi, istorici, oameni de teatru, bibliografi si doctoranzi in multiple domenii.  

Speram ca volumul de faţa sa constituie o sursa de informare, atat pentru studenţi, cat si pentru publicul larg, interesat de cunoasterea limbii, culturii si civilizaţiei romanesti intr-un context comparativ. Incercam astfel sa ducem mai departe misiunea pe care STUR si-a asumat-o inca de la infiinţare, din 2011, aceea de a contribui in multiple feluri la consolidarea studiilor de romanistica, atat la nivel naţional, cat si internaţional, prin reţeaua de lectorate de limba, cultura si civilizaţie romaneasca, spre care volumele centrului STUR sunt distribuite cu prioritate.

Coordonatoarele

 

Precizari introductive /7

 Petre Gheorghe BARLEA

Titu Maiorescu si sistemul ortografic al limbii romane/9

Mariana POPESCU

Junimistii si muzica /33

Ana Maria MUNTEANU

Junimismul politic/41

Florentina NICOLAE

Limba si literatura latina in „Criticele” lui Titu Maiorescu /56

Marina CAP-BUN

Caragiale si cultura italiana /67

Nistor BARDU

Un junimist aroman: Ioan Caragiani /81

Daniela CRACIUN

Eminescu si ultimii romantici italieni/91

Cosmin CAPRIOARA

Junimistii si romana dialectala /101

 Enache TUSA

Viziunea junimismului in modernizarea instituţionala a Romaniei - teoria formelor fara fond /126

Neriman HASAN

Ipostaze ale modernitaţii balcanice in epoca Junimii. Studiu de caz: Turcia /164

Veronica NEDELCU

In „timpul” lui Caragiale /177

Olga KAITER

Mite Kremnitz si Carmen Sylva traducatoarele lui Eminescu in limba germana /188

 Cecilia-Iuliana VARLAN

Traduceri din textele filosofice germane in epoca Junimii /203 

Dana TRIFAN ENACHE

Masti caragialiene oglindite in exerciţii de actorie /229

 Iulian ENACHE

Ce „... Noapte  furtunoasa” – intre  amurgul de  la  Junimea si zorii teatrului postdramatic /241 

Corina APOSTOLEANU

Scriitori junimisti si lecturile lor /260

Mirela Mihaela DOGA

Educaţie si invaţamant – Titu Maiorescu /272

Simona SIMIONOF

ESTE  TEATRUL  LITERATURA? O abordare critica a sintoniei teatrului cu literatura din punctul de vedere al lui I. L. Caragiale/294

Magda GROZA

Elemente postromantice in ultima etapa a creaţiei eminesciene/309

Anastasia DUMITRU

Interferenţa artelor la Eminescu /332

Date despre autori /361

si Florentina Nicolae
Volum coordonat de Marina Cap-Bun

write a review


The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Compare

You must add at least one product to compare products.

close

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!