Plant growing - Volume II - Technical plants, medicinal and aromatic

ISBN: 978-606-591-567-1

DOI: 10.5682/9786065915671

Publisher year: 2012

Edition: I

Pages: 466

Publisher: Universitară

Author: Valeriu Tabără, Marin Ştefan, Teodor Robu, Mihail Axinte, Gavril Morar, Solovăstru Cernea, Ioan Borcean, Gheorghe Valentin Roman

Product Code: SKU-10327 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download (1)
  • More details
  • Content
  • Authors
  • Reviews (0)
  • Fitotehnie - Vol. II - Plante tehnice, medicinale si aromatice

    Download

 

Manualul de Fitotehnie este destinat, in principal, studentilor din institutiile de invatamânt superior agricol, fitotehnia fiind disciplina de profil in invatamântul agricol din toata lumea si o componenta de baza a stiintelor agricole. Manualul se adreseaza, in egala masura, tuturor specialistilor interesati in cunoasterea celor mai importante elemente de biologie, ecologie si tehnologie de cultivare a plantelor de cultura mare din România.

Acest Manual de Fitotehnie continua traditia lucrarilor fitotehnice de amploare redactate in colaborare de profesorii de fitotehnie din centrele universitare cu profil agricol din România, incepând cu manualele si tratatele editate de Profesorii Nicolae Zamfirescu, Vasile Velican, Gheorghe Valuta, Nicolae Saulescu, I.Safta, Filip Cantar (1959-1960 si 1965), continuând cu manualele elaborate de Profesorii Gheorghe Bilteanu, Alexandru Salontai, Constantin Vasilica, Florea Ciobanu, Ioan Borcean, Ioan Fazecas, Victor Bârnaure (1979, 1983, 1991) si cu manualele redactate de Profesorii Leon Sorin Muntean, Ioan Borcean, Mihail Axinte, Gheorghe Valentin Roman (1995-2006).

Trebuie evidentiat ca, in ultimii 20 de ani au vazut lumina tiparului lucrari de fitotehnie valoroase elaborate de profesori de la universitatile din Cluj-Napoca (Leon Sorin Muntean, Gavril Morar, Solovastru Cernea, Marcel Duda, s.a.), Timisoara (Ioan Borcean, Paul Pirsan, Valeriu Tabara, Gheorghe David, s.a.), Craiova (Marin Stefan, Ecaterina Feher), Iasi (Aglae Mogârzan).

Volumul II al manualului trateaza plantele tehnice (oleaginoase, textile, tuberculifere, radacinoase; tutun, hamei) si plantele medicinale si aromatice. Alaturi de cereale si leguminoase pentru boabe (tratate in vol. I al manualului) aceste culturi agricole ocupa peste 70% din suprafata arabila a României si detin o pondere insemnata intre plantele cultivate pe glob. Totodata, ele asigura o mare parte din produsele necesare alimentatiei oamenilor si furajarii animalelor, reprezentând si o sursa importanta de materii prime pentru producerea de alte bunuri utile in viata zilnica a comunitatilor umane.

In redactarea manualului autorii au acordat atentie masurilor tehnologice moderne, de inalta productivitate, eficiente economic si fara impact poluant asupra mediului, cu consumuri energetice reduse. Tehnologiile elaborate se bazeaza pe cunoasterea biologiei si ecologiei plantelor si au in vedere punerea in valoare a potentialului genetic al soiurilor si hibrizilor aflati in cultura. S-au urmarit captarea eficienta a energiei solare si sporirea randamentului fotosintetic de producere a biomasei utile, consumuri echilibrate de energie fosila, ingrasaminte chimice si pesticide. Au fost avute in vedere transformarile care au avut loc in agricultura si spatiul rural românesti, in contextul tranzitiei de la economia centralizata spre economia de piata, al modificarilor in organizarea productiei agricole si in formele de proprietate, al aderarii si al integrarii treptate in Uniunea Europeana.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Autorii

C U P R I N S

CUVÂNT INAINTE / 5

CAPITOLUL 4. PLANTELE OLEAGINOASE / 15
      4.1. GENERALITATI / 15
             4.1.1. Sistematica, suprafete, productii / 15
             4.1.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 19
      4.2.  FLOAREA-SOARELUI / 26
             4.2.1. Importanta. Raspândire / 26
             4.2.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 31
             4.2.3. Sistematica. Hibrizi /33
             4.2.4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 39
             4.2.5. Tehnologia de cultivare /49
      4.3.  RAPITA / 62
             4.3.1.  Importanta. Raspândire / 62
             4.3.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 65
             4.3.3.  Sistematica. Soiuri si hibrizi / 66
             4.3.4.  Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 70
             4.3.5. Tehnologia de cultivare / 80
      4.4. INUL PENTRU ULEI / 98
             4.4.1. Importanta. Raspândire / 98
             4.4.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 99
             4.4.3. Sistematica. Soiuri / 100
             4.4.4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 100
             4.4.5. Tehnologia de cultivare / 105
      4.5. SOFRANELUL / 110
             4.5.1. Importanta. Raspândire / 110
             4.5.2. Sistematica. Soiuri / 111
             4.5.3. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 112
             4.5.4. Tehnologia de cultivare / 113

CAPITOLUL 5. PLANTELE TEXTILE / 116
      5.1. GENERALITATI / 116
             5.1.1.  Sistematica, suprafete, productii / 116
             5.1.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 119
      5.2. INUL PENTRU FIBRE  / 123
             5.2.1.   Importanta. Raspândire / 123
             5.2.2.   Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari  / 124
             5.2.3.   Sistematica. Soiuri / 125
             5.2.4.   Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice /  127
      5.3. CÂNEPA  / 136
             5.3.1.  Importanta. Raspândire / 136
             5.3.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari /  138
             5.3.3.  Sistematica. Soiuri  /  140
             5.3.4.  Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 14
             5.3.6.  Tehnologia de cultivare a cânepii pentru samânta / 160                             
      5.4. PRELUCRAREA INULUI SI CÂNEPII IN TOPITORII  / 165
             5.4.1.  Topitul biologic / 167
             5.4.2.  Topitul chimic / 169
             5.4.3.  Topitul fizic / 170
             5.4.4.  Zdrobitul si melitatul tulpinilor / 170
      5.5. BUMBACUL / 170
             5.5.1.  Importanta. Raspândire / 170
             5.5.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 173
             5.5.3.  Sistematica. Soiuri / 174
             5.5.4.  Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice /  175
             5.5.5.  Tehnologia de cultivare / 180

CAPITOLUL 6. PLANTELE TUBERCULIFERE SI RADACINOASE / 187
      6.1. GENERALITATI / 187
      6.2. CARTOFUL /  192
             6.2.1. Importanta. Raspândire / 192
             6.2.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari  / 200
      6.3.  SFECLA PENTRU ZAHAR / 273
             6.3.1.  Importanta. Raspândire / 273
      6.4.  CICOAREA / 305
             6.4.1.    Importanta. Raspândire / 305
             6.4.2.    Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari  / 305

CAPITOLUL 7. TUTUNUL / 311
      7.1. Importanta. Raspândire / 311
      7.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 316
      7.5. Tehnologia de cultivare / 320

CAPITOLUL 8. HAMEIUL / 340
      8.1. Importanta. Raspândire / 342

CAPITOLUL 9. PLANTELE MEDICINALE SI AROMATICE / 372
      9.1. GENERALITATI / 372
      9.2. FAMILIA LAMIACEAE (LABIATAE) / 373
      9.3. FAMILIA ASTERACEAE (COMPOSITAE) / 391
      9.4. FAMILIA APIACEAE (UMBELLIFERAE) / 406
      9.5. FAMILIA MALVACEAE / 413
      9.6. FAMILIA VALERIANACEAE / 417
      9.7. FAMILIA HYPERICACEAE / 418
      9.8. FAMILIA IRIDACEAE / 421
      9.9. FAMILIA ARACEAE / 423
      9.10. FAMILIA ROSACEAE / 425
      9.11. FAMILIA RANUNCULACEAE / 428
      9.12.  FAMILIA FABACEAE / 431
      9.13.  FAMILIA CARYOPHYLACEAE / 434
      9.14.  FAMILIA POLYGONACEAE / 438
      9.15.  FAMILIA GENTIANACEAE / 440

BIBLIOGRAFIE / 460 

 

 

 

 

 

                                   

Gheorghe Valentin Roman
Gheorghe Valentin Roman

Agronomist (1969). 
Doctor in Agronomy (1974). 
Professor of the Faculty of Agriculture Crop Production, University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest. 
Corresponding member of the Academy of Agricultural and Forestry Sciences. 
Course of "Crop" at the Faculty of Agriculture in Bucharest since 1990. 
Teach the course "Technology and capitalize obtain plant products" since 2005, the first graduates of the specialization "control and food expertise" at the Faculty of Veterinary Medicine Veterinary Medicine Bucharest.


Valeriu Tabără

Prof. dr. PhD at the University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of Banat Timişoara


Marin Ştefan

Prof. dr. PhD at the University of Craiova, Faculty of Agriculture


Teodor Robu

Prof. dr. PhD at the University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine "IonIonescu de la Brad" Iasi


Mihail Axinte

Prof. dr. PhD at the University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine "IonIonescu de la Brad" Iasi


Gavril Morar

Prof. dr. PhD at the University of Agricultural Sciences and Veterinary MedicineCluj-Napoca


Solovăstru Cernea

Prof. dr. PhD at the University of Agricultural Sciences and Veterinary MedicineCluj-Napoca


Ioan Borcean

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

write a review


The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Compare

You must add at least one product to compare products.

close

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!