Tracking orders Individuals / Sales:0745 200 718 / 0745 200 357 Orders Legal entities: 0721 722 783

Editura Universitara Ion (Ionel) I. C Bratianu. Unifier and builder of modern Romania (1864- 1927)

48,17 Lei

ISBN: 978-606-28-0043-7

DOI: 10.5682/9786062800437

Publisher year: 2014

Edition: I

Pages: 383

Publisher: Editura Universitara

Author: Ioan Todea

Unavailable at the moment
Product Code: 9786062800437 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
Add to wishlist Request information
  • Download (1)
  • More details
  • Content
  • Authors
  • Reviews (0)
  • Ion (Ionel ) I. C Bratianu. Intregitor si fauritor al Romaniei moderne (1864- 1927)

    Download

Ion I.C.Bratianu a fost un geniu, cel mai insemnat om politic si de stat al Romaniei din epoca moderna. Aptitudinile sale spirituale si politice puse in slujba patriei, calitatea de sfetnic credincios a doi regi – Carol I si Ferdinand I -, i-au permis sa prezideze cu succes atat reintregirea tarii cat si improprietarirea taranilor, votul universal, elaborarea Constitutiei din 1923, precum si refacerea si consolidarea tarii dupa Primul Razboi Mondial.

Mostenitor al unui nume glorios, el l-a confirmat prin insusirile sale distincte intr-un chip fericit. Cu energie, luciditate si initiative reformatoare a dominat autoritar viata politica din Romania in primele trei decenii ale secolului al XX-lea.

La baza politicii sale interne a pus deviza Prin noi insine, iar a celei externe „Nimic despre noi fara noi”. Ca toti Bratienii a fost un mare patriot. Isi iubea tara si mosia ca nimeni altul.

Ion I.C.Bratianu a fost si ramane un luceafar dupa care zi si noapte sa ne orientam pasii azi si in viitor atat in viata politica, cat si in cea economica. Il putem compara doar cu ilustrul sau tata, Ion C.Bratianu, cu Mihail Kogalniceanu, Mihai Eminescu si Nicolae Iorga. Lor le datoram, in primul rand, faurirea Romaniei moderne.

In 1918, sustinut de Regele Ferdinand I si Regina Maria si cu pretul a numeroase jertfe din anii Razboiului de Reintregire Nationala, a infaptuit Romania Mare, visul lui Mihai Viteazul exprimat de marele voievod in cuvintele: „Si hotaru Ardealului, pohta ce-am pohtit, Moldova si Tara Romaneasca”.

Este un act de curaj sa-ti asumi raspunderea publicarii unei lucrari monografice despre cel mai insemnat om politic si de stat roman al secolului XX. Mi-am asumat acest risc deoarece azi, mai mult ca oricand, tinerii, oamenii politici si nu numai ei, au nevoie de modele, iar Ion (Ionel) I.C.Bratianu a fost realmente un model, poate prea mare ca sa fie imitat”.1

Personal iubesc valorile, iar Ionel Bratianu a fost si ramane pentru noi o mare valoare. Cei ce vor parcurge paginile acestei carti se vor convinge de acest adevar.

Mi-am pus intrebarea, si sunt sigur ca si-o pun si altii, ce a stat la baza valorii sale? Raspunsul il gasim mai intai in originea lui, in arborele sau genealogic, apoi in educatia primita in familie si nu in ultimul rand in faptul ca a iubit istoria in general si Istoria romanilor in special. Si ca om politic si de stat, a desprins din istorie ceea ce l-a facut celebru: caile prin care sa-si reintregeasca tara pe care o iubea atat de mult.

Daca tatal sau, Ion C.Bratianu, are meritul dea fi dus in spinare o epoca din Istoria romanilor, personalizand-o si caracterizand-o”2, fiul sau, Ionel Bratianu, este constructorul Romaniei Mari, in ambele ei faze: conceptie si realizare. Fireste, colaboratorii, opozitia, Regele Ferdinand I si Regina Maria au avut importante contributii la aceasta superba opera, dar Ion (Ionel) I.C.Bratianu a fost seful de proiect si executantul lui principal, ceilalti fiind ilustrii sai secundanti.

Din aceste considerente in lucrare prezentam pe larg viata si activitatea sa, in contextul Istoriei romanilor si a Partidului National-Liberal, al carui presedinte a fost din 11 ianuarie 1909 pana ce s-a stins din viata, in 24 noiembrie 1927, iar prim-ministru de cinci ori (27 dec.1908-28 dec.1910; 4 ian.1914-26 ian.1918; 29 nov.1918-12 sept.1919; 19 ian.1922-27 mart.1926; 22 iun.-24 nov.1927). La baza scrierii cartii a stat cercetarea unor fonduri arhivistice existente la Biblioteca Academiei Romane si Arhivele Nationale, a unor lucrari memorialistice, rapoarte guvernamentale, dictionare, presa si revistele vremii. Literatura de specialitate si cea istorica ne-a ajutat sa intelegem mai bine contextul in care Ion I.C.Bratianu si-a desfasurat activitatea si aspectele legate nemijlocit de activitatea sa.

Mari erau la Ionel Bratianu vointa nesovaitoare, hotararea, abilitatea prevederilor, continuitatea programelor, increderea in puterile neamului sau si constiinta raspunderii in guvernarea tarii.

Ion I.C.Bratianu, afirma I.G.Duca, „nu se hotara niciodata repede. Elaborarea hotararilor sale era intotdeauna inceata, uneori greoaie, fiindca, inzestrat in cel mai inalt grad cu simtul contingentelor, din primul moment apareau in mintea lui toate repercursiunile probabile si posibile ale unui act, asa incat, inainte de a se hotari sa faca acel act, examina, reexamina, contra-examina toate urmarile si nu trecea de la intentie la fapt decat dupa ce, cantarind bine toate argumentele, favorabile si nefavorabile, foloasele ii apareau mai puternice, mai determinante decat neajunsurile. Din profesiunea lui de inginer ramasese cu obisnuinta de a nu pune piciorul pe un teren inainte de a-l fi sondat si de a cunoaste bine soliditatea lui. Dar odata gestatia terminata, odata hotararea luata, nu am intalnit in toata viata si in toata cariera mea politica, un om mai neclintit in ducerea pana la capat a hotararii sale.”3

Un exemplu de continuitate o gasim la el in teza si politica „prin noi insine”, descoperita mai intai de tatal sau, Ion C.Bratianu4, care astfel a pus piatra de temelie doctrinei national-liberale. Aceasta cale a constituit principalul factor locomotor care a potentat economia noastra intre anii 1878-1927 si in continuare pana in 1938. Acesteia, Ionel Bratianu, dupa Marea Unire din 1918, i-a adaugat teza „Nimic despre noi, fara noi”, care reliefa dorinta romanilor de a fi independenti si suverani, adevaratii stapani in tara lor.

Aplicand aceasta politica in perioada anilor 1922-1927, Ion I.C.Bratianu si prietenii sai politici national-liberali au reusit realmente o minune: in circa sase ani economia tarii distrusa de razboi a fost mai intai refacuta la nivelul antebelic, iar apoi in buna masura consolidata.

Prima necesitate, sublinia Ionel Bratianu, este ca poporul sa aiba paine, apoi instructie si justitie. Orisicine si in oricare chestiune nu tine seama de aceasta necesitate a dezvoltarii bogatiei in tara, face o fapta rea si cu grele consecinte. La raspunderi de asemenea natura prezideaza o lege care este contrarie legii caderii corpurilor in fizica. Un corp in aer, cu cat este mai greu, cu atat cade mai repede jos. In materie de raspunderi, dimpotriva, cu cat faptele sunt mai rele, cu cat consecintele sunt mai grave, cu atat raspunderile se duc mai repede si mai sus.”5

Inginer si om politic, Ion I.C.Bratianu a fost un excelent strateg si tactician in cristalizarea orientarilor de viitor a tarii la sfarsitul secolului al XIX-lea si in primele trei decenii ale secolului XX, un mare viitorolog, altfel spus o personalitate care a stapanit legile si metodele de previziune a viitorului. Una din comunicarile noastre pe care o publicam in aceasta carte speram sa va convinga de acest adevar.

In viata personala si politica era patruns de principii calauzitoare de la care nu se abatea.

Cel dintai principiu al lui Ion I.C.Bratianu, mostenit de la tatal sau, Ion I.C.Bratianu, a fost patriotismul, care se intemeia pe cunoasterea sufletului si trecutului poporului nostru. El stia ca adevaratele puteri creatoare izvorasc din constiinta poporului, ca traditia e o comoara care pregateste viitorul, ca unirea, prevederea si munca sunt conditii esentiale pentru progresul tarii si realizarea actiunii politice.

Cugetarile sale sunt si azi de mare valoare. Iata cateva dintre ele:

-    Ideea lumineaza, conduce, sustine si asigura rodnicia muncii. Exemplul tezei „prin noi insine” este concludenta in acest sens;

-    Atat din punct de vedere al dezvoltarii noastre interne in sine, cat si dinpunct de vedere al situatiei noastre externe, este nevoie sa fim tari aici, fiindca un stat nu inseamna in lume decat ceea ce puterile sale de acasa ii dau dreptul si-i dau puterea ca sa insemne;

-    Adevaratul mare european este acela care contribuie la dezvoltarea Europei prin dezvoltarea fortelor nationale pe care le reprezinta.

Principiile si cugetarile sale, de mare valoare si azi, stau la temelia doctrinei neoliberale care are la baza cresterea rolului statului, sustinut de cinci coloane: ideea nationala, ideea democratica, ideea de ordine, ideea de progres si ideea infratirii sociale.

Din toate aceste considerente sa-i ascultam indemnurile si sfaturile. Ele sa fie pentru noi antologia lapidara a unui suflet frumos, porunci nestemate pentru dezvoltarea tarii, azi si in viitor.

Ionel Bratianu ne indeamna sa fim patrioti, sa situam pe primul plan statul, sa-l consolidam. Daca statul e puternic, fiecare individ va prospera. Experienta tarilor dezvoltate ale lumii – Germania, Anglia, Franta, SUA etc. confirma valoarea acestei teze. Promovata si de Ionel Bratianu, a dat rezultate. S-o reluam pentru a ne fi la toti mai bine.

Din capitolul XXI al lucrarii vom vedea modul in care, pe baza Programului Partidului National-Liberal adoptat de Congresul sau din 27 noiembrie 1921, economia tarii a fost refacuta intr-un timp record, iar apoi in buna masura consolidata.

Din nefericire „opera sa nu a mai fost continuata de urmasii sai national-liberali ajunsi in fruntea Partidului National-Liberal si a tarii, iar ca urmare Romania a pierdut ceea ce Bratianu si colaboratorii sai ii asigurasera: o parte din teritoriul national, populatie, resurse, viziune, moralitate politica, seriozitate si responsabilitate in gestiunea tarii”6. Pacat. Discontinuitatea duce la regres, pe cand continuitatea duce la progres. E timpul sa invatam din istorie.

Menirea cartii ce vede lumina tiparului in anul in care se implinesc 150 de ani de la nasterea lui Ion I.C.Bratianu are o dubla semnificatie. Mai intai, e un omagiu din partea generatiei noastre pentru opera sa mareata: intregirea tarii prin gandirea si cutezanta sa si a generatiei sale. In al doilea rand, este de a-l reaseza la locul sau in galeria marilor personalitati istorice si politice romanesti si universale. Mai ales ca, din nefericire, este inca un drum lung de facut pana la recunoasterea si mai ales aplicarea - evident la conditiile de azi ale Romaniei -, a stralucitei sale tactici si strategii care a stat la baza fauririi si dezvoltarii Romaniei moderne.

Si sa nu uitam ca civilizatia si progresul unei natiuni depind de respectul celor ce o compun fata de propria lor istorie si traditii.

In ceea ce ma priveste, prin aceasta carte, privind spre trecut si prezent, incerc sa proiectez viitorul Romaniei de maine.

 

 Autorul

Cuvant inainte/13

Capitolul I. Copilaria. Pregatirea scolara si universitara /19

Capitolul II. Primii ani de munca. Debutul in viata politica/25

Capitolul III. Atragerea staffului intelectual social-democrat in PNL /29

Capitolul IV. Principesa Maria si Ionel Bratianu. Conceptia lui despre capital si industrie. Reluarea politicii „Prin noi insine” /32

Capitolul V. Casatoria lui Ionel Bratianu cu Elisa Stirbei. Gheorghe I.Bratianu/38

Capitolul VI. Ion I.C.Bratianu si PNL scot tara din criza din 1907 /43

Capitolul VII. Ion I.C.Bratianu si Bisericuta din Albac /51

Capitolul VIII. Ion I.C. Bratianu in fruntea guvernului si al PNL/56

Capitolul IX. Atentat la viata lui Ion I.C. Bratianu/61

Capitolul X. Un nou program al PNL – 24 ianuarie 1911/66

Capitolul XI. Crearea, rolul si necesitatea cercurilor de studii ale PNL/71

Capitolul XII. Razboaiele balcanice si Ion I.C.Bratianu /74

Capitolul XIII.  Ion I.C.Bratianu si Romania  in Primul Razboi Mondial (1914-1918) /79

  1. Anii neutralitatii, 1914-1916/79
  2. Intrarea in razboi alaturi de Antanta /83
  3. Dezastrul de la Turtucaia si consecintele sale/85
  4. Ocuparea Bucurestiului. Retragerea in Moldova/85
  5. Refacerea moralului armatei/87
  6. Marile victorii. Ecaterina Teodoroiu /89
  7. Din nou singuri in fata inamicului /94
  8. Pacea de la Bucuresti, o cruda talharie /95
  9. Ion (Ionel) I.C.Bratianu, arhitectul Romaniei Mari /96

10.  Pretul victoriei/98

Capitolul XIV. Ion I.C.Bratianu si faurirea Romaniei Mari/101

Capitolul XV. Conferinta de pace de la Paris si Ion I.C.Bratianu /110

Capitolul XVI. Viata politica din Romania dupa Marea Unire din 1918 /121

PNL in anii 1919-1921. Revigorarea sa in opozitie /128

Capitolul XVII. Congresul Partidului National-Liberal din 27 noiembrie 1921/131

  1. Necesitatea revenirii la conducerea tarii a PNL/131
  2. Desfasurarea congresului si documentele adoptate /133
  3. Un nou Program al PNL /138
  4. Un nou Statut al PNL /140
  5. Realegerea lui Ion I.C.Bratianu ca sef al PNL/144

Capitolul XVIII. Ion I.C.Bratianu si Constitutia din 1923 /147

  1. Elaborarea noii Constitutii /147
  2. Unele prevederi constitutionale /157

Capitolul XIX. Pe scurt despre doctrina liberala si neoliberala/163

  1. Liberalismul /163
  2. Neoliberalismul/165
  3. In loc de concluzii /168

Capitolul XX. Partidul National Liberal si omul politic in conceptia lui

Ion I.C.Bratianu / 170

1. Conceptia lui Ion I.C.Bratianu despre partide /170

2. Conceptia lui Ion I.C.Bratianu despre omul politic /174

Capitolul XXI. Refacerea economica a Romaniei dupa Marea Unire (1922-1927)              /179

  1. Dezvoltarea industriei in anii 1922-1927/181
  2. Reforma agrara din 1921 si consecintele ei /186
  3. Comertul Romaniei. Transporturile /190
  4. Politica financiara /192
  5. La vremuri noi, legi noi /196
  6. Evolutia structurii sociale /197
  7. Concluzii confirmate de istorie /198
  8. „Decada Bratienista”/199
  9. O noua tinta stabilita de Ion I.C.Bratianu: raspandirea culturii /200

Capitolul XXII. Locul si rolul Istoriei in conceptia lui Ion I.C.Bratianu /204

Din lirica lui Ionel Bratianu /214

Capitolul XXIII. Ion I.C.Bratianu si politica externa a Romaniei in primii ani interbelici /218

Capitolul XXIV. Anul cel fatidic (1927) /228

  1. Intrarea Regelui Ferdinand I in eternitate /228
  2. Intrarea lui Ion I.C.Bratianu  in eternitate/230
  3. Moartea lui Ion I.C.Bratianu in presa vremii /234
  4. Un sfarsit ce pare inca neelucidat /237
  5. Aprecieri postume /240
  6. In loc de concluzii /247

Capitolul XXV. Conacul familiei Bratianu de la Florica /251

  1. Casa si apoi conacul lui Ion C.Bratianu/251
  2. Renovarea conacului de Ionel Bratianu /253
  3. Domeniul Florica. Ionel Bratianu si ferma lui /255
  4. Biblioteca /256
  5. Parcul din jurul conacului /257
  6. Biserica-mausoleu de la Florica/258
  7. Gara Florica /260
  8. Resedinta familiei Bratianu de la Florica, in anii 1948-2014 /261

Genealogia familiei Bratianu /266

Lucrari si comunicari despre Ion I.C.Bratianu si familia sa /269

1. Biblioteca I.I.C.Bratianu. Reproducere dupa autor/270

2. Grupul statuar „La Vulturi”. Reproducere dupa autori/283

3.  Ion (Ionel) I.C.Bratianu, stralucit tactician, strateg si viitorolog.Principii si cugetari in creatia si activitatea sa /285

Ion I.C.Bratianu stralucit tactician, strateg si viitorolog /285

Principii social-politice in gandirea si opera lui Ion I.C.Bratianu /287

Din cugetarile lui Ion I.C.Bratianu /288

Elisa Bratianu, sotia lui Ion (Ionel) I.C.Bratianu (1870-1957) /292

Originea si parintii Elisei /292

Copilaria si tineretea /293

Fapte onorabile in anii antebelici /296

Relatiile Elisei cu familia Bratianu /297

Elisa in anii interbelici /300

Elisa in anii totalitarismului comunist/302

Spicuiri din opera scrisa/303

Decesul Elisei Bratianu/305

Sabina Cantacuzino, fiica lui Ion C.Bratianu, sora lui Ionel Bratianu (1863-1944) /308

Copilaria. Pregatirea scolara /308

La 13 ani, secretara primului ministru /311

Primul bal/311

Casatoria /312

Constantin (Costache) Cantacuzino /313

Secretara Societatii Regina Elisabeta/314

Autodidacta in domeniul culturii /314

Trasaturi de caracter. Vin germanii. Mackensen /315

Universitatea Libera/317

Sabina Cantacuzino, o stralucita memorialista /320

Cateva aprecieri despre Memorii /323

Ultimii ani de viata/325

Concluzii /326

Caliopi (Pia) Bratianu, Sabina Cantacuzino, Pia Alimanestianu si Elisa Bratianu. Trasaturi de caracter. Concluzii /331

Bibliografie /338

Postfata de Ion Bulei/344

Anexe/351

Anexa 1. Testament [Ion I.C.Bratianu]. Copie dupa original/352

Anexa 2. Programul PNL adoptat de Congresul din 27 noiembrie 1921 /363

Anexa 3. Cum l-am adus pe I.I.C.Bratianu la Golesti. Reproducere dupa autor/370

Anexa 4. Destinul tragic al familiei Bratianu. Reproducere dupa autor /373

Anexa 5. Palatul familiei Stirbey din Buftea /378

Ioan Todea

Ioan Todea has a PhD in history, awarded in 1997 by University Al. I. Cuza of Iasi.
He has published the following works:

- History of the Social Democratic Youth Movement of Romania (1848-1998), Ed Foundation "Constantin Titel Petrescu", Bucharest, 1998,
- The National Liberal Youth study between 1928-1948, published in Historical Journal, volume IX , no. 1-2, 1998, Romanian Academy,
- History of the National Liberal youth. Creators of modern Romania, models for youngs (1821-2008), Horizons Publishing House, Bucharest, 2008. 

The publishing activity contains: 400 years after the assassination of Mihai Viteazul and the personality of Napoleon Bonaparte, printed in the school magazine no.1 Chitila-Ilfov, Religion of our ancestors of antiquity to the modern age threshold. References to the archaeological site Chitila-Ilfov county Farm, published in the journal School Inspectorate, House Ilfov Teachers, Teacher Universe Ilfovean; Testimony of a Romanian who escaped the opportunism "disease"  and Policy "By ourselves", prepared by Ion C. Bratianu, would pull the country out of crisis, published in the Economist newspaper, the daily economic and financial community in Romania. 

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!