Manuscript proposals: info@editurauniversitara.ro / 0745 204 115 //// Tracking orders Individuals / Sales:0745 200 718 / 0745 200 357 Orders Legal entities: 0721 722 783

Editura Universitara Conditioning and storage of agricultural products

48,17 Lei

ISBN: 978-606-591-488-9

DOI: 10.5682/9796065914889

Publisher year: 2012

Edition: I

Pages: 276

Publisher: Editura Universitara

Author:

Matei Marcel  Duda
Matei Marcel Duda
Florin Imbrea
Florin Imbrea
Gheorghe Matei
Gheorghe Matei
Adrian Vasile Timar
Adrian Vasile Timar
Gheorghe Valentin Roman
Unavailable at the moment
Product Code: 9796065914889 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
Add to wishlist Request information
  • Download (1)
  • More details
  • Content
  • Where to find it
  • Authors
  • Reviews (0)
  • Conditionarea si pastrarea produselor agricole

    Download

CreÅŸterea producÅ£iilor agricole ÅŸi agro-alimentare ÅŸi intensificarea schimburilor comerciale trebuie să fie însoÅ£ite de metode ÅŸtiinÅ£ifice de depozitare ÅŸi conservare a recoltelor pentru a asigura aprovizionare continuă a populaÅ£iei cu produse, în cantitate suficientă ÅŸi de calitate.

Faţă de perioadele de recoltare, care sunt relativ scurte ÅŸi au un caracter sezonier accentuat, consumul se extinde de-a lungul întregului an. Produsele agricole sunt păstrate, o parte la producători, pentru consumul propriu sau pentru sămânţă, iar cea mai mare parte intră în circuitul comercial, intern ÅŸi internaÅ£ional. Produsele agricole, devenite mărfuri în filierele comerciale, trebuie  transportate la distanÅ£e mari ÅŸi păstrate perioade îndelungate, existând pericolul pierderilor cantitative ÅŸi calitative. Pierderile calitative pot consta în modificări ale aspectului fizic, degradarea valorii nutritive, pierderea capacităţii de germinaÅ£ie, prezenÅ£a insectelor ÅŸi a fragmentelor de insecte, contaminarea cu ciuperci de mucegai ÅŸi micotoxine sau alÅ£i compuÅŸi toxici, ÅŸ.a.

Pierderile cantitative sunt adesea considerabile. De pildă, în ţările dezvoltate economic, pierderile postrecoltare ale produselor agricole boabe cu utilizare alimentară au fost estimate în anii ’80 la 10 - 15% (“FAOs Special Action Programme for the Prevention of Food Losses”), iar mai nou se discută despre pierderi de 1 - 2% din recolta de cereale. Prin comparaÅ£ie, în alte ţări, cum sunt ţările în curs de dezvoltare, manipularea ÅŸi metodele de păstrare defectuoase, mai ales în condiÅ£iile climatului cald ÅŸi umed, favorizează deteriorarea rapidă a produselor agro-alimentare depozitate. În aceste ţări, unde cea mai mare parte a cerealelor ÅŸi leguminoaselor pentru boabe (uneori până la 80% din producÅ£ia naÅ£ională) este păstrată în ferme, pentru consumul domestic, pierderile se cifrează uneori la peste 50% din recoltă. Aceste pierderi accentuează problemele de securitate ÅŸi siguranţă alimentară.

Amploarea ÅŸi diversitatea problemelor cu care se confruntă lumea contemporană în domeniul producerii, condiÅ£ionării ÅŸi conservării-păstrării produselor agricole, în eforturile de a asigura produsele agro-alimentare necesare acoperirii consumul colectivităţilor umane, justifică pe deplin includerea în programele de educaÅ£ie ÅŸi instruire ale instituÅ£iilor de învăţământ cu profil agricol ÅŸi alimentar, a unor discipline care să dezbată aceste probleme. Este vorba despre materii de studiu interdisciplinare, care presupun asimilarea de-a lungul anilor de studii a unor cunoÅŸtinÅ£e foarte diverse de chimie, biochimie, biologie ÅŸi microbiologie, botanică, ecologie, entomologie ÅŸi fitopatologie, tehnologii agricole (fitotehnie, legumicultură, pomicultură, viticultură, creÅŸterea animalelor), nutriÅ£ie umană, micologie ÅŸi toxicologie, marketing ÅŸi eficientă economică, pe care specialistul în formare să le asambleze ÅŸi să le subordoneze concepÅ£iilor moderne de ecologie, igienă ÅŸi nutriÅ£ie umană.

Înainte de anul 1990, în învăţământul superior agronomic din România, la Facultăţile de Agricultură noÅ£iunile privind condiÅ£ionarea ÅŸi păstrarea produselor agricole erau  predate disparat, la diferite discipline de studiu, astfel: utilajele destinate condiÅ£ionării (curăţirii ÅŸi uscării) produselor agricole, la disciplina de MaÅŸini agricole; organismele dăunătoare produselor depozitate, la disciplinele de ProtecÅ£ia plantelor ÅŸi Microbiologie; problemele specifice păstrării produselor agricole boabe, la disciplina de Fitotehnie, ÅŸ.a.

Pe de altă parte, în colaborare cu autorităţile implicate în domeniu, în anii ’80 erau organizate cursuri de instruire de specialitate, aÅŸa cum a fost cursul  postuniversitar „Tehnologii moderne de preluare, condiÅ£ionare, depozitare ÅŸi valorificare a cerealelor ÅŸi plantelor tehnice”, iniÅ£iat la Facultatea de Agricultură din BucureÅŸti; cursanÅ£ii erau specialiÅŸti din reÅ£eaua naÅ£ională de întreprinderi, baze de recepÅ£ionare ÅŸi silozuri, iar cadrele de predare proveneau din învăţământul superior agronomic (Prof.dr.Gh.Bîlteanu, Prof.dr.D.Toma, Prof.dr.P.PaÅŸol, Åžef.lucr.dr.I.N.Alecu, Åžef.lucr.dr.Gh.V.Roman, ÅŸ.a.) ÅŸi din sectoarele de producÅ£ie ÅŸi cercetare-dezvoltare (L.V.Thierer, I. Oprescu, I. HuÅŸtiu, ÅŸ.a.). Activitatea de cercetare-dezvoltare în domeniu era orientată către rezolvarea problemelor cu care se confruntau întreprinderile de condiÅ£ionare-păstrare ÅŸi era realizată de specialiÅŸti din compartimente  specializate.

Pentru produsele horticole, problemele conservării-procesării ÅŸi păstrării au fost ÅŸi sunt predate  la disciplinele tehnologice de profil (Legumicultură, Pomicultură, Viticultură); de asemenea, există o disciplină de studiu privind tehnologiile prelucrării produselor horticole, care oferă informaÅ£ii consistente privind conservarea ÅŸi păstrarea. În domeniu, Institutul de Cercetări pentru Valorificarea Legumelor ÅŸi Fructelor a desfăşurat o activitate meritorie în această direcÅ£ie.

Pe problemele condiÅ£ionării ÅŸi păstrării produselor agricole, literatura de specialitate publicată în România este relativ săracă. Înainte de anul 1990, informaÅ£iile ÅŸi recomandările proveneau din publicaÅ£iile redactate de specialiÅŸti care activau în aceste sectoare (de exemplu, L.V.Thierer ÅŸi colab., pentru produsele agricole boabe; A.Gherghi ÅŸi colab., pentru produsele horticole), din capitole ale manualelor universitare (de exemplu, capitolul „CondiÅ£ionarea ÅŸi păstrarea seminÅ£elor” din manualul de Fitotehnie), sau din traduceri ale lucrărilor unor specialiÅŸti din străinătate consacraÅ£i (L.A. Trisveatschi, M.C. Christensen, ÅŸ.a.).

După anul 1990, problemele condiÅ£ionării ÅŸi păstrării produselor agricole au căpătat altă importanţă pentru specialiÅŸtii agronomi, în primul rând prin diversificarea locurilor de muncă, care includ ÅŸi activităţi de comercializare ÅŸi procesare a produselor agricole. Pe de altă parte, filierele de comercializare, procesare ÅŸi valorificare a produse agricole s-au diversificat foarte mult, s-au dezvoltat sectoarele private din acest domeniu, ÅŸi s-a lărgit gama de produse agricole - materii prime ÅŸi procesate -, prin includerea României în circuitul comercial global. Ca rezultat, în planurile de învăţământ ale Facultăţilor de Agricultură au fost introduse cursuri special destinate acestor probleme, aÅŸa cum este cursul „CondiÅ£ionarea ÅŸi Păstrarea Produselor Agricole”. În paralel, literatura de specialitate s-a îmbogăţit cu lucrări valoroase, în majoritate redactate de cadre didactice de la instituÅ£iile de învăţământ superior agricol (I.Borcean ÅŸi colab.; Ecaterina Feher ÅŸi colab.; Aglaia Mogârzan ÅŸi colab.; M.M.Duda ÅŸi A.Timar; Gh.V.Roman ÅŸi colab., ÅŸ.a.).

Prezentul manual este elaborat de cadre didactice cu experienţă în domeniul producerii, condiÅ£ionării ÅŸi păstrării produselor agricole. Redactarea unui manual interuniversitar, la care colaborează cadre didactice de la instituÅ£ii de învăţământ superior diferite a fost ÅŸi este benefică. Fiecare colaborator a venit în echipa de autori cu experienÅ£a proprie - cea personală ÅŸi cea acumulată de colectivele ÅŸi în arealele unde activează, astfel că prin discuÅ£iile purtate pe durata elaborării manualului ÅŸi prin ceea ce a redactat fiecare, s-a ajuns la o formă perfecÅ£ionată, care reprezintă însumarea experienÅ£ei individuale a autorilor.

Manualul este structurat pe 14 capitole, din care 7 capitole cuprind informaÅ£ii cu caracter general (construcÅ£ii pentru păstrare produselor agricole; recepÅ£ionarea produselor ÅŸi compartimentarea acestora; procese de alterare a produselor agricole pe durata păstrării; metode de condiÅ£ionare ÅŸi de păstrare a produselor agricole), iar cele 7 capitole speciale  abordează problemele specifice ale condiÅ£ionării ÅŸi păstrării diferitelor tipuri de produse (cereale; seminÅ£e oleaginoase ÅŸi leguminoase pentru boabe; cartofi; sfeclă ÅŸi plante textile; tutun, hamei, plante medicinale; produse horticole; produse animale).

Specialistul astfel format devine un operator competent pentru filierele agro-alimentare, dar el este capabil de a activa ÅŸi în politicile macroeconomice din domeniul agro-alimentar, la nivel local (judeÅ£ ÅŸi regiune de dezvoltare), naÅ£ional, regional (Europa de Sud-Est sau regiunea Balcanilor), continental (cu precădere în Uniunea Europeană) ÅŸi global.                                                                                       

 

                                                                                Autorii

CUVÂNT ÎNAINTE / 5

CAPITOLUL 1.
PROBLEME GENERALE PRIVIND CONDIÅ¢IONAREA 
ÅžI PÄ‚STRAREA  PRODUSELOR AGRICOLE / 15
     1.1. Aspecte generale / 15
     1.2. Scurt istoric al condiÅ£ionării ÅŸi păstrării produselor agricole / 16
     1.3. SituaÅ£ii în care produsele agricole formează obiectul păstrării / 19
     1.4. EvoluÅ£ii ale păstrării produselor agricole în România / 21

CAPITOLUL 2.
CONSTRUCÅ¢II PENTRU PÄ‚STRAREA PRODUSELOR 
AGRICOLE   / 24
     2.1. ConstrucÅ£ii pentru păstrarea produselor agricole boabe / 24
           2.1.1. ConstrucÅ£ii pe orizontală / 24
           2.1.2. ConstrucÅ£ii pe verticală / 36
     2.2. Depozitele pentru legume, fructe ÅŸi cartofi / 47

CAPITOLUL 3.
MASA DE PRODUSE AGRICOLE DEPOZITATE ÅžI 
ÎNSUÅžIRILE FIZICE ALE ACESTEIA / 52
     3.1. Masa de produse agricole depozitate / 52
     3.2. ÎnsuÅŸirile masei de produse agricole depozitate / 52
           3.2.1. Capacitatea de curgere (friabilitatea) / 52
           3.2.2. Autosortarea / 57
           3.2.3. Porozitatea / 58
           3.2.4. SorbÅ£ia / 60
           3.2.5. Higroscopicitatea / 61
           3.2.6. Conductibilitatea termică / 63

CAPITOLUL 4.
PROCESE DE ALTERARE A PRODUSELOR AGRICOLE 
DEPOZITATE / 65
      4.1.  Mecanismele fizico-chimice ale alterării / 65
      4.2.  Alterările de origine mecanică sau fizică / 66
      4.3.  ReacÅ£iile chimice de alterare / 68
      4.4.  Alterările enzimatice / 73
      4.5.  Alterările biologice / 75
            4.5.1. Procesele metabolice / 75
            4.5.2. Organismele dăunătoare / 80
                      4.5.2.1. Microorganismele / 80
                      4.5.2.2. Insectele ÅŸi acarienii / 85
                      4.5.2.3. Rozătoarele / 89
                      4.5.2.4. Păsările / 90
      4.6. InfecÅ£ii ÅŸi infestări provenind de la produsele agro-alimentare / 91

CAPITOLUL 5
RECEPÅ¢IONAREA CANTITATIVÄ‚ ÅžI CALITATIVÄ‚ ÅžI 
COMPARTIMENTAREA PRODUSELOR AGRICOLE / 93
     5.1. Întocmirea planului de recepÅ£ionare / 93
     5.2. RecepÅ£ionarea cantitativă / 94
     5.3. RecepÅ£ionarea calitativă / 98
            5.3.1. RecepÅ£ionarea calitativă a produselor agricole boabe / 99
            5.3.2. RecepÅ£ionarea calitativă a produselor horticole - fructe ÅŸi legume / 101
            5.3.3. RecepÅ£ionarea calitativă a hameiului / 102
            5.3.4. RecepÅ£ionarea calitativă a tutunului / 103
            5.3.5. RecepÅ£ionarea calitativă a plantelor medicinale / 103
     5.4.  Stabilirea utilului de înregistrare la bazele de recepÅ£ie ÅŸi silozuri pentru produsele agricole boabe / 104
     5.5.  Compartimentarea produselor agricole / 106
            5.5.1. Compartimentarea produselor în funcÅ£ie de specie / 106
            5.5.2. Compartimentarea în funcÅ£ie de umiditate / 107
            5.5.3. Compartimentarea în funcÅ£ie de conÅ£inutul în corpuri străine / 107
            5.5.4. Compartimentarea în funcÅ£ie de masa hectolitrică / 108
            5.5.5. Compartimentarea în funcÅ£ie de starea sanitară  / 108
            5.5.6. Compartimentarea în funcÅ£ie de alte caracteristici ale produselor / 109
            5.5.7.  Compartimentarea în funcÅ£ie de tipul depozitului / 109
            5.5.8. Compartimentarea legumelor ÅŸi fructelor / 111

CAPITOLUL 6
METODE DE PÄ‚STRARE A PRODUSELOR AGRICOLE / 113

     6.1. Factorii care influenÅ£ează păstrarea / 113
     6.2. Principii generale de păstrare a produselor agricole / 114
     6.3. Păstrarea produselor agricole în stare uscată / 115
     6.4. Păstrarea produselor agricole la temperaturi scăzute / 115 
     6.5. Păstrarea produselor agricole prin deshidrorefrigerare / 118
     6.6. Păstrarea produselor agricole prin aerare naturală ÅŸi activă / 118
     6.7. Păstrarea produselor agricole prin asfixiere (anaerobă) sau autoconservarea / 123
     6.8.  Păstrarea produselor agricole cu ajutorul substanÅ£elor chimice / 124
     6.9.  Păstrarea produselor agricole prin iradiere / 126
     6.10. Păstrarea produselor agricole boabe în saci / 127
     6.11. Păstrarea legumelor ÅŸi fructelor / 128
            6.11.1. Păstrarea prin refrigerare ÅŸi congelare / 128
            6.11.2.Păstrarea prin deshidratare / 129
            6.11.3.Păstrarea cu ajutorul radiaÅ£iilor ionizante / 130

CAPITOLUL 7
CONDIÅ¢IONAREA PRODUSELOR AGRICOLE / 132

     7.1. Uscarea / 132
            7.1.1. Uscarea naturală / 133
            7.1.2. Uscarea artificială / 134
     7.2.  Curăţirea ÅŸi sortarea / 138
            7.2.1. Curăţirea ÅŸi sortarea pe baza dimensiunilor / 139
            7.2.2. Curăţirea ÅŸi sortarea produselor pe baza însuÅŸirilor de portanţă / 142
            7.2.3. Curăţirea ÅŸi sortarea produselor după formă / 143
            7.2.4. Curăţirea ÅŸi sortarea produselor după starea componentelor masei de produse / 144
                      7.2.5. Utilaje ÅŸi instalaÅ£ii pentru curăţirea ÅŸi sortarea produselor agricole  / 146

CAPITOLUL 8
PARTICULARITÄ‚Å¢I ALE CONDIÅ¢IONÄ‚RII ÅžI 
PÄ‚STRÄ‚RII CEREALELOR  / 154
     8.1.  Aspecte generale  / 154
     8.2.  CondiÅ£ionarea cerealelor / 157
            8.2.1. Curăţirea / 158
            8.2.2. Uscarea / 160
            8.2.3. Aerarea activă / 163
            8.2.4. Răcirea cerealelor (refrigerarea) / 166
            8.2.5. Tratarea / 168
      8.3. Păstrarea cerealelor / 169
            8.3.1. Probleme specifice ale păstrării cerealelor / 169
            8.3.2. Factori care influenÅ£ează păstrarea / 170
            8.3.3. Metode de păstrare a cerealelor / 174
            8.3.4. Durata de păstrare a cerealelor fără pericolul deprecierii calităţii / 178

CAPITOLUL 9
PARTICULARITÄ‚Å¢I ALE CONDIÅ¢IONÄ‚RII ÅžI 
PÄ‚STRÄ‚RII SEMINÅ¢ELOR OLEAGINOASE ÅžI LEGUMINOASELOR PENTRU BOABE / 180
      9.1. Păstrarea seminÅ£elor oleaginoase / 180
            9.1.1. Păstrarea seminÅ£elor de floarea-soarelui / 180
            9.1.2. Păstrarea seminÅ£elor de rapiţă / 181
            9.1.3. Păstrarea seminÅ£elor altor plante  oleaginoase / 182
      9.2. Păstrarea seminÅ£elor de leguminoase pentru boabe / 183
            9.2.1. Păstrarea seminÅ£elor de mazăre / 183
            9.2.2. Păstrarea seminÅ£elor de fasole / 184
            9.2.3. Păstrarea seminÅ£elor de soia / 184
            9.2.4. Păstrarea seminÅ£elor de linte  / 185
            9.2.5. Păstrarea arahidelor  / 186

CAPITOLUL 10
PARTICULARITÄ‚Å¢I ALE CONDIÅ¢IONÄ‚RII ÅžI 
PÄ‚STRÄ‚RII TUBERCULILOR DE CARTOF / 187
     10.1. CondiÅ£ionarea tuberculilor de cartof / 187
     10.2. Păstrarea tuberculilor de cartof / 189
              10.2.1. Aspecte generale / 189
              10.2.2. Păstrarea cartofilor pentru consum / 192
              10.2.3.Păstrarea cartofilor de sămânţă  / 194
              10.2.4. Păstrarea cartofilor destinaÅ£i industrializării / 195

CAPITOLUL 11
PARTICULARITÄ‚Å¢I ALE CONDIÅ¢IONÄ‚RII ÅžI 
PÄ‚STRÄ‚RII LEGUMELOR ÅžI FRUCTELOR / 196
     11.1. Aspecte generale  / 196
     11.2. Principalele modificări biochimice din fructele ÅŸi legumele depozitate / 197
     11.3. Factorii care influenÅ£ează durata de păstrare a fructelor ÅŸi legumelor  / 200
     11.4. Păstrarea fructelor ÅŸi legumelor - particularităţi tehnologice ale păstrării / 204
              11.4.1. Păstrarea fructelor / 204
                        11.4.1.1. Merele / 205
                        11.4.1.2. Perele / 206
                        11.4.1.3. Gutuile / 207
                        11.4.1.4. Piersicile ÅŸi caisele / 207
                        11.4.1.5. CireÅŸele ÅŸi viÅŸinele / 208
                        11.4.1.6. Prunele / 208
                        11.4.1.7. Strugurii  / 208
                        11.4.1.8. Nucile / 209
                        11.4.1.9. CăpÅŸunele, zmeura, murele ÅŸi afinele  / 209
                        11.4.1.10. Citricele / 210
                        11.4.1.11. Bananele / 210
            11.4.2. Păstrarea legumelor / 211
                        11.4.2.1. Tomatele / 211
                        11.4.2.2. Pătlăgelele vinete / 212
                        11.4.2.3  Ardeii / 212
                        11.4.2.4. Fasolea, mazărea ÅŸi bobul de grădină / 213
                        11.4.2.5. Bamele / 213
                        11.4.2.6. Salata / 213
                        11.4.2.7. Rădăcinoasele / 214
                        11.4.2.8. Ceapa, usturoiul ÅŸi prazul / 214
                        11.4.2.9. CastraveÅ£ii / 214
                        11.4.2.10. Varza albă, varza roÅŸie ÅŸi conopida / 215

CAPITOLUL 12
PARTICULARITÄ‚Å¢I ALE CONDIÅ¢IONÄ‚RII ÅžI 
PÄ‚STRÄ‚RII SFECLEI ÅžI PLANTELOR TEXTILE / 216
     12.1.  Păstrarea rădăcinilor de sfeclă / 216
              12.1.1. Păstrarea rădăcinilor de sfeclă pentru zahăr / 217
              12.1.2. Păstrarea butaÅŸilor de sfeclă / 219
              12.1.3. Păstrarea sfeclei furajere / 220
      12.2. Păstrarea tulpinilor de in ÅŸi cânepă / 221
      12.3. Păstrarea fibrelor de bumbac / 223

CAPITOLUL 13
PARTICULARITÄ‚Å¢I ALE CONDIÅ¢IONÄ‚RII ÅžI 
PÄ‚STRÄ‚RII PLANTELOR MEDICINALE, HAMEIULUI ÅžI TUTUNULUI / 224
     13.1. CondiÅ£ionarea ÅŸi păstrarea plantelor medicinale / 224
     13.2. CondiÅ£ionarea ÅŸi păstrarea hameiului / 229
     13.3. CondiÅ£ionarea ÅŸi păstrarea tutunului / 233

CAPITOLUL 14
CONDIÅ¢IONAREA ÅžI PÄ‚STRAREA PRODUSELOR A
NIMALE / 240
     14.1.  CondiÅ£ionarea ÅŸi păstrarea cărnii / 240
              14.1.1. Aspecte generale / 240
              14.1.2. CondiÅ£ionarea cărnii / 243
                         14.1.2.1. CondiÅ£ionarea prin uscare a cărnii / 243
                         14.1.2.2. CondiÅ£ionarea prin sărare a cărnii / 243
                         14.1.2.3. CondiÅ£ionarea prin afumare a cărnii / 246
                         14.1.2.4. CondiÅ£ionarea cărnii prin tratamente termice / 249
                         14.1.2.5. CondiÅ£ionarea cărnii prin tranÅŸare / 256
              14.1.3. Păstrarea cărnii  / 259
                         14.1.3.1. Păstrarea cărnii refrigerate / 259
                         14.1.3.2. Păstrarea cărnii congelate / 261
     14.2.  CondiÅ£ionarea ÅŸi păstrarea laptelui / 263
              14.2.1. RecepÅ£ionarea cantitativă ÅŸi calitativă a laptelui / 264
              14.2.2. CondiÅ£ionarea laptelui / 265
              14.2.3. Pasteurizarea laptelui  / 267
     14.3.  CondiÅ£ionarea ÅŸi păstrarea mierii ÅŸi produselor apicole / 269
              14.3.1. CondiÅ£ionarea mierii / 269
              14.3.2. Păstrarea mierii ÅŸi produselor apicole / 271
     14.4.  CondiÅ£ionarea ÅŸi păstrarea ouălor / 271
              14.4.1. CondiÅ£ionarea ouălor / 271
              14.4.2. Păstrarea ouălor / 272

BIBLIOGRAFIE / 273

www.editurauniversitara.ro

Gheorghe Valentin Roman
Gheorghe Valentin Roman

Agronomist (1969). 
Doctor in Agronomy (1974). 
Professor of the Faculty of Agriculture Crop Production, University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest. 
Corresponding member of the Academy of Agricultural and Forestry Sciences. 
Course of "Crop" at the Faculty of Agriculture in Bucharest since 1990. 
Teach the course "Technology and capitalize obtain plant products" since 2005, the first graduates of the specialization "control and food expertise" at the Faculty of Veterinary Medicine Veterinary Medicine Bucharest.


Matei Marcel  Duda
Matei Marcel Duda

Agricultural engineer (1986).Ph.D. in Agronomy (1998).Professor at the Faculty of Agriculture, University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Member of the University Senate and Faculty Council. Member of "European Weed Research Society" and "Gesellschaft für Arzneipflanzenforschung".Courses taught: Crop (cereals, legumes), conditioning and storage of agricultural products Herbs.Areas of expertise: field crop, conditioning and storage of agricultural products, organic farming, medicinal plant cultivation.


Florin Imbrea
Florin Imbrea

Agricultural engineer (1995).
Ph.D. in Agronomy (2001).
Associate Professor, Faculty of Agriculture, University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of Banat TimiÅŸoara.
Dean of the Faculty of Agriculture.
Coordinator of TimiÅŸoara Training and Information Center.
Member of Advisory Board MAKIS / CESAR (Knowledge and Information System Modernization in Agriculture / completion of EU financial support for restructuring agriculture in Romania).
Courses taught: Crop, conditioning and storage of agricultural products Herbs.
Areas of expertise: field crop, conditioning and storage of agricultural products, organic farming, agricultural consultancy.


Gheorghe Matei
Gheorghe Matei

Agricultural engineer (1998).
Ph.D. in Agronomy (2007).
Lecturer, Faculty of Agriculture and Horticulture, University of Craiova.Director of "Agricultural and Forestry Technology."
Member of "Innovation in the Sustainable Development in Life Sciences in Europe", the "International Soil tillage Research Organization" and "Romanian Association for Sustainable Development".
Courses taught: Crop, special technologies in producing agricultural products; Conditioning and preserving agricultural products.
Area of ​​expertise: Technology for field crop production, conditioning and storage of agricultural farming.


Adrian Vasile Timar
Adrian Vasile Timar

Agricultural engineer (1997).
Ph.D. in Agronomy (2011).
Lecturer, Faculty of Environment, University of Oradea.Director of "Food Engineering".
Member of the "Association of Food Industry Professionals in Romania", Vice President Branch Oradea.
Courses taught: Conditioning and storage of food and raw materials, risk analysis in the food industry, meat processing technology.
Areas of expertise: Conditioning and storage of agricultural products food safety.

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!