Tracking orders Individuals / Sales:0745 200 718 / 0745 200 357 Orders Legal entities: 0721 722 783

Editura Universitara Basis of Accounting

45,00 Lei

ISBN: 978-606-28-0302-5

DOI: 10.5682/9786062803025

Publisher year: 2015

Edition: a IV-a, revizuita si adaugita

Pages: 346

Publisher: Editura Universitara

Author: Victor Munteanu - Coordonator, Simina Vera, Alice Tinta

Unavailable at the moment
Product Code: 9786062803025 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
Add to wishlist Request information
  • Download (1)
  • More details
  • Authors
  • Reviews (0)

Contabilitatea este o ştiinţă şi un important domeniu al practicii sociale.

DeÅŸi foarte veche, ca activitate practică, contabilitatea începe să se contureze ca ÅŸtiinţă odată cu apariÅ£ia primei cărÅ£i de contabilitate, în anul 1494, la VeneÅ£ia, autor Luca Paciolo.

O caracterizare sintetică ÅŸi deosebit de expresivă cu privire la valenÅ£ele funcÅ£ionale ale contabilităţii ne-a lăsat, cu aproape 80 de ani în urmă, cunoscutul om de ÅŸtiinţă J.Fr. Schar, notând un moto la lucrarea sa „Buchhaltung und Bilanz”: „Contabilitatea este judecătorul nepărtinitor al trecutului, ghidul necesar al prezentului ÅŸi consilierul nepărtinitor al viitorului, în fiecare întreprindere”.

Studierea contabilităţii, ca ÅŸtiinţă, presupune ÅŸi studierea pe bază de documente a originii ÅŸi stadiilor de evoluÅ£ie a acesteia, de la primele însemnări contabile, până la contabilitatea actuală. Astfel, studiind trecutul ei se constată că în toate epocile istorice s-a simÅ£it nevoia contabilităţii pentru  a evidenÅ£ia, sistematiza, controla, analiza ÅŸi interpreta fenomene legate de activitatea economică a societăţii omeneÅŸti, devenind indispensabilă pentru întreprindere ca titular de patrimoniu.

Aprecieri în această privinţă au făcut nu numai specialiÅŸti în domeniu, ci ÅŸi oameni de diferite preocupări care au reuÅŸit să înÅ£eleagă ÅŸtiinÅ£a contabilităţii. Astfel, Goethe, mare poet ÅŸi gânditor, aprecia într-una din operele sale: „ea (contabilitatea) este una din cele mai sublime creaÅ£iuni ale geniului uman… fiind o oglindă a trecutului ÅŸi o călăuză a viitorului”.

Sombart Weiner, cercetând rolul pe care l-a avut contabilitatea pentru progresul omenirii, sublinia că prin ea se desăvârÅŸesc normele de conducere ale unei întreprinderi deoarece: „ordinea ÅŸi claritatea în afaceri măresc gustul de a economisi, de a câÅŸtiga… ea s-a născut din aceeaÅŸi gândire cu sistemele lui Galiuleu sau Newton, cu teoriile fizicii ÅŸi chimiei moderne… prin ea sistemul economic capitalist ÅŸi-a putut realiza ideea de câÅŸtig ÅŸi de economicitate sau raÅ£ionalism economic”.  

Astăzi, prin  informatizarea lucrărilor de contabilitate, tehnica contabilă a ajuns, în unele ţări, la un înalt nivel de perfecÅ£ionare.

„Tehnica contabilă îÅŸi depăşeÅŸte rolul său stabilit de secole, care era acela de a produce documente de închidere a unei perioade de gestiune, cu care a fost identificată timp îndelungat. Ea a devenit, actualmente, o tehnică largă de culegere ÅŸi tratare a informaÅ£iei, care a ÅŸtiut să se detaÅŸeze de contemplarea simplă a trecutului ÅŸi care se străduieÅŸte, datorită metodelor ÅŸtiinÅ£ifice, să cuprindă evoluÅ£ia viitoare a activităţii economice”.*

Caracterul dinamic al sistemului de producÅ£ie ÅŸi comercial din întreprindere imprimă aceeaÅŸi trăsătură ÅŸi sistemului contabil care îl reflectă. În această analogie, contabilitatea este concepută ca un sistem global al unei întreprinderi, care intră în relaÅ£ii cu mediul înconjurător, privind informaÅ£ii din afară pe care le transmite conducerii pentru a interveni ÅŸi a lua decizii necesare reglării activităţii acesteia. Astfel, contabilitatea devine mijlocul de informare operativă, dinamică asupra desfăşurării proceselor economice din întreprindere ÅŸi, deopotrivă, instrumentul de analiză, coordonare ÅŸi control al activităţii economice ÅŸi financiare pentru cunoaÅŸterea pulsului economic, în scopul luării celor mai bune decizii de management.

Riscurile la care este supusă întreprinderea în condiÅ£iile economiei de piaţă fac indispensabilă informaÅ£ia contabilă. Se poate aprecia că, astăzi, contabilitatea este pentru întreprindere ceea ce sunt aerul ÅŸi apa pentru viaţă. CunoÅŸtinÅ£ele de contabilitate trebuie posedate nu numai de către organizatorul ÅŸi conducătorul entităţii, ci ÅŸi de către cei care administrează ÅŸi răspund de patrimoniul acesteia.

Contabilitatea este o disciplină informaÅ£ională. Ea studiază efectele tranzacÅ£iilor economice ÅŸi ale altor evenimente asupra situaÅ£iei economice ÅŸi financiare, precum ÅŸi asupra performanÅ£elor înregistrate de o întreprindere.

Această afirmaÅ£ie este sprijinită ÅŸi de argumente istorice. De exemplu, în Egiptul antic contabilitatea era considerată atât de necesară încât se învăţa în toate ÅŸcolile, iar contabilii puteau deveni sacerdoÅ£i, generali, guvernatori.

Egiptologul Champolion arăta că „toÅ£i funcÅ£ionarii statului făceau parte din corporaÅ£ia contabililor. Contabilii regali aveau în seama lor întreaga administraÅ£ie”, iar la greci, după spusele oratorului atenian Eschine „un om poate primi coroana numai după ce a dat socoteală de administraÅ£ia încredinÅ£ată”.

Se cuvine să subliniem importanÅ£a pe care o are astăzi contabilitatea pentru cunoaÅŸterea situaÅ£iei ÅŸi conducerea activităţii economico-financiare, precum ÅŸi locul pe care trebuie să-l ocupe aceasta în pregătirea specialiÅŸtilor din domeniul economic ÅŸi juridic. De ce? Pentru că, aÅŸa cum spunea un părinte al contabilităţii româneÅŸti, „faptele contabile, adică operaÅ£iile care sunt înregistrate de contabilitate, sunt de natură economică ÅŸi juridică. Ce reprezintă contabilitatea constituirii unei societăţi comerciale decât contabilizarea unei succesiuni de fapte juridice?” (Spiridon Iacobescu, 1923).

În fine, contabilitatea are prin natura sa calitatea de a fi o ÅŸtiinţă fundamentală ÅŸi aplicativă, cu laturi de teorie ÅŸi practică, de ÅŸtiinţă ÅŸi tehnică. Ea posedă, în acelaÅŸi timp, două particularităţi caracteristice oricărei ÅŸtiinÅ£e: de a fi permanentă ÅŸi universală. Este permanentă în sensul că se bazează pe o serie de legităţi proprii care au călăuzit-o întotdeauna ÅŸi care vor rămâne valabile atât timp cât vor exista condiÅ£iile care au  generat-o – respectiv, producÅ£ia ÅŸi schimbul de bunuri în societatea omenească. Este universală prin faptul că a apărut ÅŸi se conduce pe baza aceloraÅŸi legi ÅŸi principii peste tot, oriunde s-ar folosi, în orice orânduire socială ÅŸi în orice tip de unitate patrimonială.

Discutată din prisma demersurilor menÅ£ionate, cartea „Bazele contabilităţii” capătă o semnificaÅ£ie  aparte pentru toÅ£i cei care doresc să acceadă la seiful raÅ£ionamentului contabil. Ea este disciplina de introducere în imperiul ÅŸtiinÅ£ific al contabilităţii prin care, gradat ÅŸi metodic, se ia cunoÅŸtinţă cu elementele teoretice fundamentale ale obiectului ÅŸi metodei sale de cercetare, cu principiile, procedeele ÅŸi mijlocele specifice concepute ÅŸi folosite pentru obÅ£inerea, valorificarea ÅŸi conservarea informaÅ£iilor cu privire la poziÅ£ia financiară, performanÅ£a financiară ÅŸi fluxurile de trezorerie ale unei întreprinderi.

Cartea tratează această problematică, încercând un echilibru între ceea ce a acumulat ÅŸi conservat ÅŸtiinÅ£a ÅŸi practica contabilă pe plan mondial ÅŸi naÅ£ional ÅŸi noile curente contabile moderne. Astfel, premisele ÅŸtiinÅ£ifice ÅŸi logice ale contabilităţii sunt abordate prin îmbinarea principiilor teoretico-fundamentale clasice cu principiile (convenÅ£iile) moderne de organizare ÅŸi conducere a contabilităţii, acceptate prin standarde de către comunitatea mondială ÅŸi europeană.

Două dintre procedeele de bază ale metodei contabilităţii, (BilanÅ£ul ÅŸi Contul), concepute pe suportul principiilor teoretice – dubla reprezentare ÅŸi dubla înregistrare – constituie elementele centrale ale lucrării prin care se pot înÅ£elege logica ÅŸi mecanismul în care contabilitatea interpretează, reprezintă ÅŸi esenÅ£ializează în plan informatic obiectul său, patrimoniul.

Fondul de idei circumscris în conÅ£inutul lucrării se adresează, în primul rând, tuturor studenÅ£ilor din învăţământul economic, de stat ÅŸi privat, dar ÅŸi celor de la alte instituÅ£ii de învăţământ superior, care prin programele lor de studiu se apleacă ÅŸi asupra contabilităţii. Ea este destinată, în al doilea rând, ÅŸi poate fi consultată de către managerii întreprinderilor, juriÅŸti, practicieni din domeniul contabilităţii – contabili autorizaÅ£i, experÅ£i contabili, auditori financiari-contabili, analiÅŸti financiari – care doresc să aprofundeze valenÅ£ele informaÅ£ionale ale contabilităţii.

Demersul său metodico-didactic îÅŸi propune să ofere, în special studenÅ£ilor, modalităţile cele mai eficiente pentru, înÅ£elegerea ÅŸi aprofundarea tuturor problemelor de contabilitate, să le formeze o gândire contabilă logică, independentă, precum ÅŸi deprinderile necesare pentru „producÅ£ia” ÅŸi utilizarea informaÅ£iei contabile în activitatea de gestiune a entităţilor patrimoniale.

Procesul de reformă în care se află contabilitatea, în Å£ara noastră, ne-a încurajat să introducem elemente ale Standardelor InternaÅ£ionale de Raportare Financiară (IFRS) ÅŸi să abordăm o atitudine flexibilă în legătură cu utilizarea planului de conturi.

La redactarea lucrării ne-am folosit de o bogată legislaÅ£ie ÅŸi literatură străină, dar mai ales autohtonă. Adresăm mulÅ£umiri normalizatorilor români pentru străduinÅ£a lor de a crea ÅŸi apoi perfecÅ£iona un sistem contabil competitiv.

Apreciem, de asemenea, interesul ÅŸi competenÅ£a profesională a specialiÅŸtilor din învăţământ, cercetare ÅŸi practică în domeniul contabil pentru cărÅ£ile, studiile ÅŸi punctele de vedere proprii care au văzut lumina tiparului, până acum, ÅŸi care ne-au fost de un real folos în redactarea lucrării. Ne-am bucurat de sprijinul calificat al editurii, tipografiei, redactorului ÅŸi procesorilor de text care s-au îngrijit de pregătirea operativă ÅŸi apariÅ£ia în cele mai bune condiÅ£ii a lucrării, drept pentru care le mulÅ£umim.

În sfârÅŸit, mulÅ£umim, aprioric, cititorilor noÅŸtri, elevi ÅŸi studenÅ£i, cadre didactice, specialiÅŸti care vor avea răbdarea ÅŸi interesul să lectureze ÅŸi să folosească ceastă carte.

Suntem conÅŸtienÅ£i de faptul că lucrarea de faţă poate fi îmbunătăţită, că poate face obiectul unor reflecÅ£ii critice, unor sugestii ÅŸi propuneri. De aceea, vom fi recunoscători tuturor pentru recomandările transmise pe care le aÅŸteptăm cu atenÅ£ia cuvenită ÅŸi pe care le vom recepÅ£iona cu plăcere ÅŸi distinsă consideraÅ£ie ÅŸi le vom avea în vedere la o eventuală nouă ediÅ£ie.

 BucureÅŸti, octombrie 2015                                                                                                                                                                                                                 Autorii

 

Victor Munteanu - Coordonator
Alice Tinta
Simina Vera

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!