Tracking orders Individuals / Sales:0745 200 718 / 0745 200 357 Orders Legal entities: 0721 722 783

Editura Universitara Auditing enterprises and public institutions. Theory and practice - Concepts, methodology, rules, applied cases -

45,00 Lei

ISBN: 978-606-28-0301-8

DOI: 10.5682/9786062803018

Publisher year: 2015

Edition: III, revizuita

Pages: 346

Publisher: Editura Universitara

Author: Victor Munteanu - Coordonator, Simina Vera, Camelia Nedea, Alice Tinta

Unavailable at the moment
Product Code: 9786062803018 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
Add to wishlist Request information
  • Download (1)
  • More details
  • Authors
  • Reviews (0)
  • Controlul financiar-contabil la intreprinderi si institutii publice. Teorie si practica - Concepte, metodologie, reglementari, cazuri aplicative -

    Download

In cadrul reformei economice din tara noastra, actul managerial presupune, ca un atribut deosebit de important, controlul permanent si sistematic asupra activitatilor economice ale intreprinderii – indiferent  de structurile organizatorice si forma de proprietate in care acestea se realizeaza, precum si asupra activitatii unitatilor administrativ-teritoriale sau ale institutiilor publice care gestioneaza bunuri, atat din domeniul public, cat si din cel privat.    

Controlul este o functie a conducerii care asigura cunoasterea si perfectionarea modului de gestionare a activelor si datoriilor si de orientare, organizare si desfasurare a activitatii de productie, distributie, comercializare, promovare etc. Cunoasterea de catre factorii interesati a modului de desfasurare a activitatilor economice in conditii de legalitate si libera initiativa este o cerinta a managementului modern al intreprinderii.  

Cunoasterea este un obiectiv imperios necesar si managementului entitatilor economice (intreprinderilor) din orice domeniu de activitate in vederea coordonarii actiunilor orientate catre maximizarea eficientei si eficacitatii. De asemenea, cunoasterea situatiei economico-financiare a intreprinderilor serveste in luarea deciziilor referitoare la relatiile comerciale.  

In conditiile economiei de piata, controlul ca forma de cunoastere are in vedere: interesele entitatilor,  orientate spre maximizarea profitului, interesele tertilor (respectiv parteneri comerciali, institutii financiare, institutiile publice sau de interes public, alte entitati interesate etc.) si interesele statului.

Prin control, conducerea isi asigura informarea dinamica, reala si exacta, ceea ce determina concluzii de valoare si decizii de calitate. Controlul patrunde in esenta fenomenelor si contribuie efectiv la o conducere stiintifica si eficienta, sesizeaza aspectele negative in momentul in care acestea se manifesta ca tendinta si intervine operativ pentru prevenirea si eliminarea cauzelor care le genereaza.

Controlul nu se rezuma sa constate si identifice eventualele vulnerabilitati sau riscuri din activitate, ci contribuie si la previzionarea acestora, la luarea masurilor necesare de atenuare a efectelor in vederea imbunatatirii desfasurarii activitatii, precum si a eliminarii posibilitatilor aparitiei deficientelor si anomaliilor.

Pentru maximizarea profitului, pe langa evaluarea rezultatelor in raport cu obiectivele stabilite, controlul contribuie si la identificarea si prevenirea tendintelor si fenomenelor care necesita decizii de corectie.

Controlul public in Romania se efectueaza de catre Curtea de Conturi, Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala de Inspectie Fiscala, Directia generala de antifrauda fiscala, Directia generala a Vamilor. Aceste organisme realizeaza un control extern sub diferite forme in ceea ce priveste obligatiile diferitelor entitati publice, a societatilor, in calitatea lor de contribuabili etc., precum si un control intern al activitatii proprii.

Totodata, entitatile isi organizeaza controlul financiar propriu necesar bunei gestionari a activelor si datoriilor, dar si in institutiile publice este reglementata activitatea de control managerial / intern si audit public intern cu privire la utilizarea fondurilor publice si administrarea patrimoniului public.

Dezvoltarea economica sociala a tarii in perioada de tranzitie si consolidare a economiei de piata presupune cunoasterea temeinica de catre stat a legitatilor universal valabile, a legilor economice proprii economiei de piata, precum si aplicarea lor justa la conditiile concrete din tara noastra. Asigurarea cerintelor esentiale ale legilor economice presupune perfectionarea continua a activitatilor economico-sociale, a formelor si metodelor de conducere a intregii economii. Realizarea acestui deziderat impune din partea statului nu numai elaborarea de acte normative ci si organizarea si exercitarea unui control ferm si riguros asupra intregii economii.

Aceasta demonstreaza necesitatea activitatii de control determinata de cauze obiective si in primul rand de formele de proprietate, productia de marfuri si de actiunea legilor economice specifice economiei de piata.

Toate aspectele mentionate mai sus sunt tot atatea idei ce contureaza faptul ca intre metodele administrative de conducere, un loc aparte, prioritar, il ocupa controlul, sub multiplele sale forme de manifestare, caruia ii este consacrata aceasta lucrare.

In acest context, lucrarea se ocupa cu studiul metodologiei, precum si a organizarii si exercitarii activitatii de control in general, control financiar-contabil si fiscal, in special, atat din punct de vedere practic, cat si aplicativ. Demersul sau metodico-didactic isi propune sa ofere celor interesati modalitatile cele mai eficiente pentru intelegerea si aprofundarea tuturor aspectelor legate in special de controlul financiar-contabil, sa formeze o gandire logica, independenta in practicarea acestei profesii, precum si deprinderile necesare. 

In acest sens, lucrarea se adreseaza, in primul rand, celor care in facultati (licenta si master) sau alte forme de pregatire profesionala studiaza controlul financiar-contabil.

Ea este destinata, in al doilea rand, practicienilor in domeniul controlului financiarcontabil, inspectorilor fiscali, expertilor contabili, analistilor financiari si altor specialisti care doresc sa aprofundeze valentele informationale ale acestui domeniu.

La redactarea lucrarii ne-au folosit de o bogata legislatie si literatura straina, dar mai ales autohtona. Adresam multumiri normalizatorilor romani (Ministerul Finantelor Publice, Curtea de Conturi etc.) pentru straduinta de a crea si perfectiona un sistem de control financiar.

Apreciem, de asemenea, interesul si competenta profesionala a specialistilor din invatamantul superior, cercetare si practica in domeniul controlului financiar-contabil pentru cartile, studiile si punctele de vedere proprii ce au vazut lumina tiparului si care ne-au fost de un real folos in redactarea lucrarii.

Ne-am bucurat de sprijinul calificat al editurii, tipografiei, redactorului si procesorilor de text, care s-au ingrijit de pregatirea operativa si aparitia in cele mai bune conditii a lucrarii, drept pentru care le multumim.

Multumim, aprioric, cititorilor nostri, studenti (licenta si master), cadre didactice, specialisti care vor avea rabdarea si interesul sa lectureze si sa foloseasca aceasta carte.

Suntem constienti de faptul ca lucrarea poate fi imbunatatita, ca poate face obiectul unor reflectii critice, unor sugestii si propuneri pe care le asteptam cu atentia cuvenita si pe care le vom receptiona cu placere si distinsa consideratie si le vom avea in vedere la o eventuala editie.

                                                            In numele autorilor,

                                                                                                coordonator,

Prof. univ dr. Victor Munteanu

Victor Munteanu - Coordonator
Alice Tinta
Simina Vera
Camelia Nedea

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!