Tracking orders Individuals / Sales:0745 200 718 / 0745 200 357 Orders Legal entities: 0721 722 783

Editura Universitara SEASONS OF THE SOUL

ISBN: 978-606-28-0066-6

DOI: 10.5682/9786062800666

Publisher year: 2014

Edition: I

Pages: 119

Publisher: Editura Universitara

Author:

Alexandra Mihalache
Product Code: 9786062800666 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • More details
  • Content
  • Authors
  • Reviews (0)

In acest al doilea volum al periplului sau literar, Alexandra Mihalache trece de la orgoliul fara margini al unei naturi colturoase primare, de la stangaciile si fragilitatile care consuma poetii de modesta anvergura la expunerea fericita unde se identifica efectele notabile ale unui stil pe cale sa se defineasca. Scrisul e racoros, prabuseste tacerea in robia de trandafiri a versurilor melodioase, cantabile, imbraca mantaua de parfum matasos, de dor controlat si de alean temperat al cantecelor batranesti intr‑o dulce complicitate limitata la sonoritati si ecouri venite din imensitatea intinderilor eminesciene, pilatiene, blagiene sau arghe­ziene. Scrisul e, in acest caz, un act de biruinta. Forme si simetrii eterice primesc impulsuri emotionale, dezlantuiesc infloriri si iubiri, desprind rasaritul si apusul din ciclul frumusetii, ca adoratia si bogatia mintii sa abroge legile singuratatii cunoscute noua.

Poeta ciopleste in launtrul amintirilor versantii unei carti din piscurile careia credinta, pe care o adauga lumii reale, anunta cu toate fulgerele dragostei ivirea CELEI al carei scris, trebuincios va fi inimilor noastre. Lumile fantastice ale disponibilitatilor sale sufletesti sunt descifrate cu ingaduinta si darnicie pentru noi, in strana mirajului intr‑un chip omenesc singular. Asumandu‑si cu entuziasm abisalitatile viziunilor sale, Alexandra Mihalache con­verteste printr‑o alchimie grozava sentimentele, energiile in poezii de rezonanta, somptuoase, relevand o suficient de mare incredere in resursele sale poetice.

Climatul e controlat discret. O stare de veghe permanenta transcende lirismul, experientele launtrice si capabilitatile de a da in chip armonios puls coerentelor din fibrele unui limbaj poetic generator de nostalgii.

Limitele, declinul, razvratirea trufasa, improvizatia ordonata teatral, sunt fara incetare reprimate prin munca staruitoare, desavarsitoare de exprimari limpezi, imbatatoare. Succesul, astazi, ajunge greu la un autor. Pricina obstacolelor pare a nu fi cititorii, ci cumintenia care dilueaza emotional poezia, atentia insuficienta care o eclipseaza prin abuzuri de subtilitati sintetice, trairile meticulos romantate si mii de siretlicuri parazitare adaugate ca ambient, de multi creatori, la corpul natural al poeziei. E greu sa amagesti gloria dedata de prea mult timp la scaparari, descantece cu umblet de miere si magii primenite in dezmierdari de pierzanie, fara sa dai rotocoale cu ochi vazator prin arsita slavilor, unde se limpezeste in apa vie a intelesurilor, viata. Poezia Alexandrei Mihalache este un prilej bun de a sta zilnic in preajma rastignirii si invierii, e o intamplare frumoasa prin care ajunge in preajma noastra mirosul de miracol crud iesit de‑a busilea din fagaduintele inspiratiei.

Cartea apartine sperantelor. In paginile sale sunt topite vesnicii, bucurii, veacuri de fericiri, iubiri mereu indragostite, lumea neprevazatoare a visului, intinerita cumpatat cu degetele de suras ale linistii din lada de zestre si puse iscusit in slujba uneltelor ingaduite harului sau.

Chipul calm, cald, distant al poetei pare a fi alcatuit din strigate, iertare, porunci, recunostinta si seninul unor ochi copilarosi, pe ulitele carora suferinta mladiaza discret din argila poverilor abisul vioi al unui intuneric seducator prin nepasarea lui alba.

Un neastampar curat, o melancolie insorita, de clestar rasar pretutindeni, precum libertatea astrelor, din versurile Alexandrei Mihalache, conferindu‑le gravitate, densitate si biruinta prin accesibilitatea la neprihana trairilor. Atentia si cumpatarea sunt virtutile prin care sunt topite continuu excesele in lupta cu abundenta materialului poetic. Buna factura a poemelor din acest volum sugereaza ca sensibilitatea poetei nu este agresata nici de „tirania” cadentelor sonetului, nici de coordonatele netransparente ale filosofiilor (ca suport al) poeziei in vers alb, nici de fluiditatea catifelata, adevarata a romantelor, nici de suavitatea veritabila, incandescenta a poeziei in vers clasic la care autoarea s‑a conectat pentru a o asimila, ca acum sa scrie fara nici o constrangere interioara poeme de referinta in acest gen.

Cele patru capitole ale cartii sunt concepute ca anotimpuri ale ascensiunii inimii, sunt o viziune asumata adecvat a referintelor si a reperelor sale spirituale. Sonetul, la Alexandra Mihalache, roade cu respiratia lui incremenirea pe margini, nu ramane ‑ ca la multi altii, o imperechere nesanatoasa de rime, de conditionari, nesupravegheri si impostura. Iubirea e o forma de echilibru in energie. Iubirea se purifica de obisnuinte si limite sub severitatea voievodala a ochiului de bijutier bizantin al poetei, producand efecte remarcabile. Poemele sunt scrise dupa o stiinta a frumosului intim, sunt ca o pierdere in aerul pierdut al propriei statornicii pe o vreme a cantarilor, pe o vreme ravasita de melancoliile princiare ale unui optimism intamplator. Poezia e zvelta ca luminisurile, traieste ritmul unor fericiri stranii, tulburatoare in deznadejdea lor simpla, atemporala, doar in credinta ca nimic din ce este pe lume nu e osanda, nu e intamplare, nu e adevar, nu e tolerat ca masura a raului.

Alexandra Mihalache intelege ca limba capata destin, nemarginire, intregire daca e vorbita si scrisa cu asezare, cu vedere, si slujirea care ne leaga prin viata de aici de viata din cer. Limba e trufasa cand poeta incheaga, dupa tiparele vazduhului din cantarile sale, chipurile vesnice ale dragostei de noi. Cartea de fata pare a fi o inchinare, o inclinare a inimii unui creator cheltuit pe inchipuiri, o rescriere mai respirabila, mai vie, mai vindecata, mai binecuvantata a vietii.

Traian Chiricuta

Prefata – Un poet cheltuit pe inchipuiri / 5

 Poemele inimii / 9

Anotimpurile sufletului / 11

Fara tine / 12

Aspiratie / 14

Doar cu tine / 15

Intrebari / 16

Am sa ma sting de dor, tradat / 17

Te‑ntreb / 18

Un ultim gand / 19

De‑a pururi langa mine / 20

Definitia iubirii / 21

Adorare / 22

Departe / 23

Dincolo de noi / 24

Cersind amintiri / 25

Nicicand sa nu ma pierzi / 26

Du‑ma, dorule,in lume / 27

Iertare / 28

Nemurire/ 30

Nostalgie / 31

Ochii tai / 32

Odinioara / 33

Iubind, traim / 35

Cantecul iubirii / 36

Infinit / 37

Mister / 39

Regret / 41

Spune‑mi / 42

Rugaminte / 43

Taina / 45

Tacerea dintre noi / 46

Tarziu / 47

Timpul / 48

Tinerete / 49

Toamna tristetii / 51

Ploua in suflet / 52

Redesteptand iubirea / 53

Vremelnicie / 54

Romania / 56

Tihna / 59

Ne cheama marea / 60

Un dor nemarginit / 61

Reverie / 62

Declaratie / 63

Sonete / 65

Sonet I / 67

Sonet II / 68

Sonet III / 69

Sonet IV / 70

Sonet V / 71

Sonet VI / 72

Sonet VII / 73

Sonet VIII / 74

Sonet IX / 75

Sonet X / 76

Sonet XI / 77

Sonet XII / 78

Sonet XIII / 79

 Rondeluri / 81

Rondel de dor / 83

Rondel de tristete / 84

Rondel poeziei / 85

Rondelul cerului / 86

Rondelul despartirii / 87

Rondelul instrainarii / 88

Rondelul marii / 89

Rondelul muntilor / 90

Rondelul singuratatii / 91

 Evadare / 93

Aceste flori‑pasari / 95

Vedenii / 96

Evadare / 97

Imagini / 98

Leaganul iubirii / 99

Poemul sufletului / 101

Printre vise / 103

Vesnicia iubirii / 104

Postfata – Alexandra Mihalache si „Anotimpurile sufletului sau” / 105

Fisa de autor / 112

Cuprins / 116

Alexandra Mihalache

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!