Tracking orders Individuals / Sales: 0745 200 718/0745 200 357 Orders Legal entities: 0721 722 783

Editura Universitara Protectia mediului in contextul prevenirii si combaterii poluarii, vol. 1

ISBN: 978-606-28-0062-8

DOI: 10.5682/9786062800628

Publisher year: 2014

Edition: I

Pages: 164

Publisher: Universitară

Author: Lidia Lenuta Balan

Product Code: 9786062800628 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download (1)
  • More details
  • Content
  • Authors
  • Reviews (0)
  • Protectia mediului in contextul prevenirii si combaterii poluarii, vol. 1

    Download

Prezentul volum reprezinta capitolul I si II din teza mea de doctarat intitulata: „Reflectarea legislatiei internationale si europene privind protectia atmosferei, apei si solului in legislatia din Romania’’ si consacra o arhitectura coerenta a activitatilor de cooperare si colaborare in vederea combaterii poluarii mediului materializate prin adoptarea de reglementari internationale cu vocatie universala si regionala care completeaza instrumentele nationale cu constatarea ca nici pana in prezent aceste reglementari nu sunt armonizate pe deplin si in mod corect; am analizat o serie de definitii privind poluarea mediului atat in plan international, european cat si pe plan national; sunt enumerate si identificate cauzele principale ale poluarii cu conturarea conceptuala a acestora; ierarhizarea formelor poluarii. 

Cu aceasta ocazie am constat imposibilitatea combaterii consecintelor poluarii naturale, fapt pentru care am propus definirea notiunii de „poluare naturala” si „adoptarea unor norme juridice specifice” care sa reglementeze limitarea si sa se combata acolo unde este posibil, consecintele acestei poluari asupra sanatatii, a vietii oamenilor si a mediului inconjurator.

Acest volum cuprinde si analiza unor elemente generale si speciale relative la poluarea atmosferei, apei si solului; implicatiile acestor poluari asupra vietii si sanatatii oamenilor, incheind cu descrierea in plan analitic a masurilor internationale, europene si nationale in scopul prevenirii si combaterii poluarii factorilor de mediu.

Cu ocazia cercetarii intreprinse am constat, ca la nivel national s-au inregistrat in diferite areale geografice poluarii semnificative, drept pentru care consider ca statul roman trebuie sa se implice in mod activ la reducerea poluarii mediului pana la pragul admis de cerintele Uniunii Europene, prin masuri si parghii care sa determine industriile sa foloseasca tehnologii performante, bazate pe sisteme de reducere si stopare a poluarii mediului inconjurator.

Acolo unde este cazul, daca capacitatea industriilor nu ofera posibilitatea sa se foloseasca tehnologii performante de reducere a poluarii, statul ar trebui sa intervina prin acordarea unui sprijin substantial in cofinantarea detinerii unor astfel de tehnologicii prin care sa se limiteze emisiile de poluanti in atmosfera.

De asemenea, volumul contine si o serie de concluzii si propunerii de perfectionare a legislatiei nationale in contextul analizei unor elemente de drept comparat din Republica Moldova, Belgia, Franta, Germania, Italia, Brazilia, China, Japonia si India si cu prezentarea obiectiva a unor solutii din jurisprudenta nationala si europeana.

In prezentul volum au fost analizate si principiile generale si specifice care stau la baza prevenirii si combaterii poluarii mediului structurate pe o cercetare analitica a trasaturilor definitorii a principiilor dreptului mediului cu prezentarea in mod obiectiv si progresiv, a unor principii generale precum: (principiul actiunii preventive, principiul precautiei, principiul „poluatorul plateste,” principiul informarii si participarii publicului la luarea deciziilor de mediu, etc.) si a principiilor specifice protectiei atmosferei apei si solului, asa cum acestea sunt consacrate in plan international, european si national.

Sunt cuprinse o serie elemente de drept comparat si prezentarea critica a jurisprudentei cu unele contributii personale si propuneri de lege ferenda in domeniu.

Am constatat astfel, ca in plan european, dreptul mediului contine principii fara un statut bine reglementat, ci cu un statut intermediar, neavand reguli juridice depline si direct aplicabile, ci parghii pe care Uniunea Europeana isi fondeaza politica de mediu in general si politicile sectoriale, in special pana la cristalizarea principiilor fundamentale, problematica acestora a fost exprimata in cadrul celor sase programe de actiune potrivit carora principiile exprimate nu au caracter obligatoriu cu toate acestea programele de actiune, sunt cele care au dat startul in evolutia ulterioara a principiilor dreptului mediului european si nu numai.

De asemenea, tot cu ocazia cercetarilor intreprinse am constatat ca unele principiile ca de exemplu, principiul protejarii si conservarii mediului acvatic se realizeaza, in cadrul unor masuri de prevenire si de combatere a contaminarii cu substante si agenti poluanti. Reglementarea acestor masuri de indepartare a efectelor poluarii, de cele mai multe ori s-a dovedit a fi ineficienta, daca ne raportam la insuficienta si lipsa unor instrumente financiare, care sa permita folosirea unor tehnologii performante pentru epurarea apelor uzate sau prin aplicarea unor proceduri de tehnologizare a sectoarelor industriale care genereaza poluarea.

Recunoasterea faptului obiectiv, ca interdependenta naturala nu se opreste la frontierele politico-militare ale statelor, ci confera principiilor dreptului international al mediului un evident caracter transfrontalier si chiar universal, in stadiul actual de dezvoltare a reglementarilor juridice in domeniu, cele mai importante principii si-au gasit deja o consacrare expresa, iar continutul si semnificatiile lor, notabile realizari. 

In ceea ce priveste Romania, problematica principiilor a evoluat in aceeasi directie cu cea de la nivel european, mai exact, o parte dintre principiile exprimate la nivel european si international le regasim dezvoltate si consacrate in legislatia romana. 

In perspectiva, pe plan intern, in conformitate cu tendintele generale de globalizare, alaturi de afirmarea deplina a principiilor dreptului international al mediului, propun sa se contureze si sa se dezvolte noi reguli si principii generale circumscrise obiectivului esential al protectiei mediului, prin modificarea si completarea dispozitiilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului, care sa faca fata la provocarile existente si viitoare in scopul ocrotirii si conservarii eficiente a factorilor de mediu, pentru generatiile prezente si viitoare.

 

   Autoarea

 

Prefata/7

Introducere/11

Capitolul I. Poluarea mediului si implicatiile principale

ale acesteia /13

§1. Notiuni introductive/ 14

1.1. Cauzele principale ale poluarii mediului in general/ 21

1.2. Clasificarea formelor poluarii /34

1.3. Aspecte generale si specifice privind poluarea atmosferei, apei si solului/ 36

1.4. Implicatiile poluarii factorilor de mediu asupra sanatatii si vietii oamenilor/53

§2. Masuri de prevenire si combatere a poluarii factorilor de mediu /62

2.1. Regimul prevenirii si combaterii poluarii in plan  international si european /62

2.2. Reglementari nationale privind prevenirea sicombaterea poluarii mediului/68

2.3. Aspecte de drept comparat /73

Capitolul II. Principiile generale si specifice care stau la baza prevenirii si combaterii efectelor poluarii mediului /78

§1. Trasaturile definitorii ale principiilor dreptului mediului in prevenirea si combaterea  efectelor poluarii /78

1.1. Aspecte conceptuale/83

1.2. Consideratii metodologice/89

§2. Principiile generale cu rol in prevenirea si combaterea efectelor poluarii /91

2.1. Principiul actiunii preventive /96

 2.1.1. Consideratii generale /95

2.1.2. Consacrarea principiului pe plan european si International/97

2.1.3. Consacrarea principiului pe plan national/102

2.2. Principiul precautiei / 102

2.2.1. Consideratii generale/102

2.2.2. Aplicarea principiului in dreptul international si european/103

2.2.3. Reglementari interne privind aplicarea principiului precautiei/ 108

2.2.4. Recunoasterea aplicarii principiului precautiei de Curtea Internationala de Justitie/109

2.3. Principiul retinerii poluantilor la sursa/109

2.3.1. Consideratii generale/109

2.3.2. Reglementari nationale privind aplicarea principiul retinerii poluantilor la sursa/ 111

2.4. Principiul poluatorul plateste/ 114

2.4.1. Geneza principiului/114

2.4.2. Reglementarea principiului pe plan international si european/ 115

2.4.3. Reglementarea principiului pe plan national/ 117

2.5. Principiul informarii si participarii publicului la luarea deciziilor de mediu, precum si accesul la justitie in problemele de mediu/122

2.5.1. Geneza principiului /122

2.5.2. Reglementarea principiului pe plan international si european/124

2.5.3. Reglementarea principiului pe plan national/129

§3. Principii specifice cu rol in prevenirea si combaterea efector poluarii / 131

3.1. Principiile specifice protejarii si conservarii mediului acvatic / 132

3.2. Principiile specifice  protectiei calitatii aerului/ 141

3.3. Principii specifice protectiei solului/ 145

§4. Aspecte de drept comparat privind principiile specifice dreptului mediului/148

§5. Aspecte de jurisprudenta/ /154

Bibliografie/ 154

Lidia Lenuta Balan

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

write a review


The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!