Manuscript proposals: info@editurauniversitara.ro / 0745 204 115 //// Tracking orders Individuals / Sales:0745 200 718 / 0745 200 357 Orders Legal entities: 0721 722 783

Editura Universitara Direct foreign investments before and after the global economic crisis

23,00 Lei

ISBN: 978-606-591-325-7

DOI: 10.5682/9786065913257

Publisher year: 2012

Edition: I

Pages: 177

Publisher: Editura Universitara

Author:

Florin Bonciu
Unavailable at the moment
Product Code: 9786065913257 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
Add to wishlist Request information
  • Download (1)
  • More details
  • Authors
  • Reviews (0)
  • Investitiile straine directe inainte si dupa criza economica mondiala

    Download

Dacă în primul deceniu al secolului XXI s-a vorbit foarte pe larg despre adâncirea procesului de globalizare, odată cu anul 2008 un nou subiect – criza economică mondială – a trecut treptat pe primul plan ÅŸi se pare că va rămâne pe termen destul de lung pe această poziÅ£ie.

Cât priveÅŸte termenul în sine, deÅŸi se vorbeÅŸte cel mai adesea despre o „criză economică mondială”, în esenţă nu se poate spune că toate ţările lumii au fost afectate în mod egal, unele dintre ele continuând să înregistreze creÅŸteri însemnate (chiar de peste 10%), chiar dacă la nivele mai reduse faţă de anii anteriori. În aceste condiÅ£ii, din punct de vedere economic, fenomenul manifestat la scară mondială este mai degrabă o criză de paradigmă a creÅŸterii, combinată cu un proces istoric, firesc, de redefinire a configuraÅ£iei economiei mondiale.

Criza economică a consacrat trecerea la o lume multipolară (cel mai vizibil prin rolul principal acordat Grupului G – 20), dar ÅŸi o rocadă la vârful piramidei puterilor economice (prin trecerea Chinei pe locul doi din punct de vedere al valorii Produsului Intern brut, în locul Japoniei care ocupa de multe decenii această poziÅ£ie).

 Un aparent paradox al perioadei actuale este acela că, din punct de vedere economic, se vorbeÅŸte în termeni negativi ÅŸi pesimiÅŸti despre prezent ÅŸi viitor, dar, în acelaÅŸi timp, datele cu privire la evoluÅ£ia economiei mondiale în ansamblu indică o perioadă de continuare a creÅŸterii, pentru perioada 2005 – 2012 singurul an în care la nivel mondial produsul brut a înregistrat o scădere fiind 2009. Acest aparent paradox îÅŸi găseÅŸte repede explicaÅ£ia în reflectarea disproporÅ£ionată în mass-media a problemelor Europei sau Statelor Unite în defavoarea aspectelor privind alte părÅ£i ale lumii care reprezintă, de fapt, viitorul.

Pe acest fundal, fluxurile mondiale de investiÅ£ii străine directe rămân una dintre principalele forme de manifestare a globalizării, lucru lesne de demonstrat dacă reflectăm asupra faptului că în prezent peste 50 % din tot ce se produce pe plan mondial, fie că este vorba despre produse sau servicii, se realizează de către filiale ale societăţilor transnaÅ£ionale, adică de firme rezultate în urma investiÅ£iilor străine directe.

Prin intermediul investiţiilor străine directe globalizarea a devenit o componentă cotidiană a vieţii fiecăruia dintre noi, fie prin produsele sau serviciile achiziţionate, fie prin chiar locul de muncă sau prin modul de comunicare sau de petrecere a timpului liber.

Perioada 2000 – 2011 a fost caracterizată de evoluÅ£ii oscilante ale fluxurilor mondiale de investiÅ£ii străine directe, dar ÅŸi de mutaÅ£ii în interiorul acestora care reflectau schimbări de ierarhii ÅŸi de orientări geografice. Anul 2000 a marcat un maxim al nivelului acestor fluxuri pentru ca în perioada 2001 – 2003 ele să scadă, doar pentru a relua creÅŸterea în perioada 2004 – 2007, în 2007 fiind înregistrat maximul absolut de până acum. În anii 2008 – 2009 au avut loc reduceri remarcabile ale investiÅ£iilor străine directe la nivel mondial, dar anul 2010 marchează o reluare a creÅŸterii ÅŸi prognozele indică o revenire la nivelul din 2007 abia în anul 2013.

În această perioadă vânzările globale ale filialelor societăţilor transna­Å£ionale au fost permanent de aproape două ori mai mari decât exporturile mondiale de bunuri ÅŸi servicii, făcând ca investiÅ£iile străine directe să fie mai importante decât comerÅ£ul din punctul de vedere al furnizării de bunuri ÅŸi servicii către pieÅ£ele străine.

Dacă momentul depăşirii crizei de către ţările occidentale nu este încă prea clar, ceea ce se ÅŸtie însă este că el se va produce, fiind însoÅ£it însă de o modificare a ordinii economice mondiale. Până în 2020 este aproape cert că primele puteri economice ale lumii se vor afla în alte zone ale globului decât Europa. Acest fapt nu va putea însă să influenÅ£eze tendinÅ£a de creÅŸtere pe termen lung a investiÅ£iilor străine directe, precum ÅŸi contribuÅ£ia lor la activităţile economice desfăşurate la scară globală.

ImportanÅ£a ÅŸi efectele investiÅ£iilor străine directe au atras, în mod justificat, atenÅ£ia aproape tuturor statelor, cu atât mai mult în perioada de criză. CompetiÅ£ia pentru atragerea capitalurilor străine s-a accentuat ÅŸi odată cu ea ÅŸi dezbaterea publică asupra acestui subiect. În multe ţări ale lumii în urmă cu un deceniu guvernele erau criticate pentru faptul că permiteau accesul investitorilor străini (ÅŸi aici pot fi amintite celebrele lozinci din România începutului anilor 90 – ”Noi nu ne vindem Å£ara!”), pentru ca în 2009 – 2010 multe guverne să fie criticate pentru faptul că nu au făcut destul pentru a atrage sau reÅ£ine investitorii străini (ÅŸi dacă ar fi să ne referim din nou la România, putem aminti reacÅ£ia opiniei publice faţă de anunÅ£ul plecării unui investitor important, firma Nokia).

Criza a mai adus cu sine ÅŸi o premieră, în 2010 fluxurile mondiale de investiÅ£ii străine directe s-au orientat în proporÅ£ie de 52% către ţările în dezvoltare ÅŸi emergente, în mod tradiÅ£ional ţările dezvoltate fiind cele care reprezentau de departe destinaÅ£ia favorită.

Contextul crizei a amplificat relaÅ£ia biunivocă dintre globalizare ÅŸi investiÅ£iile străine directe deoarece a devenit ÅŸi mai evident faptul că investiÅ£iile străine directe sunt în acelaÅŸi timp una dintre cauzele/factorii ce stimulează adâncirea globalizării, dar ÅŸi unul dintre efectele/formele de manifestare în plan economic a globalizării.

Criza economică a scos în evidenţă modul în care investiÅ£iile străine directe au jucat un rol important în transformarea unor ţări în dezvoltare în ţări sursă de capital (exemple evidente în acest sens fiind China ÅŸi India), dar ÅŸi în conturarea unei noi ordini economice mondiale, caracterizate de alte raporturi de forÅ£e.

Pe fundalul acestui tablou complex al devenirii economiei mondiale lucrarea de faţă îÅŸi propune să prezinte într-o formă pragmatică ÅŸi sistematică implicaÅ£iile economice ÅŸi politice ale investiÅ£iilor străine directe, criteriile pe baza cărora marile corporaÅ£ii transnaÅ£ionale iau decizia de a investi, precum ÅŸi tipologia politicilor ÅŸi instrumentelor de atragere a investiÅ£iilor străine directe. Lucrarea analizează totodată stimulentele care pot fi acordate investitorilor străini, precum ÅŸi instituÅ£iile specifice de implementare a politicilor de atragere a investiÅ£iilor străine, cu funcÅ£iile ÅŸi atribuÅ£iile acestora.

După cum sugerează ÅŸi titlul lucrării, „InvestiÅ£iile străine directe – înainte ÅŸi după criza economică mondială”, un punct distinct al prezentării este dedicat mutaÅ£iilor ÅŸi noutăţilor pe care criza economică le-a adus în planul dinamic ÅŸi complex al investiÅ£iilor străine directe. 

InformaÅ£iile ÅŸi materialele prezentate se bazează în cea mai mare parte pe o experienţă profesională de peste 20 de ani, din care 12 ani petrecuÅ£i în mod nemijlocit în domeniul atragerii investiÅ£iilor străine directe, precum ÅŸi pe numeroase interacÅ£iuni cu cei implicaÅ£i direct în acest domeniu, fie ei investitori români sau străini, consultanÅ£i sau funcÅ£ionari publici. Pe această cale le mulÅ£umesc tuturor pentru comentariile, informaÅ£iile sau sfaturile pe care mi le-au dat de-a lungul timpului.

Doresc să mulÅ£umesc ÅŸi părinÅ£ilor mei pentru sprijinul oferit, după puterile ÅŸi posibilităţile lor, de-a lungul acestor ani în care am învăţat, am aplicat ÅŸi am simÅ£it nevoia să transmit ÅŸi altora o experienţă despre care cred că le poate fi utilă. Gesturi ÅŸi cuvinte mici pot avea uneori o valoare mult mai mare decât putem percepe pe moment.

Florin Bonciu
Florin Bonciu

Diplomat of the Faculty of Commerce, Academy of Economic Studies in Bucharest in 1984 and Ph.D. in economics (1994) with the work of international economic cooperation in high technologies.

Researcher at the Institute of World Economy in 1991, Florin Bonciu was dedicated during 1991 to 2002 to promote foreign direct investment and has collaborated with international institutions such as the Organization for Economic Cooperation and Development, UN Economic Commission for Europe, World Association of Promotion Agencies Investments held under UNCTAD.

During this time kept in touch with the academic and economic research.

He has published many articles in publications with an economic profile of the country and abroad.

Since 2002 active in the academic disciplines that holds World Economy, International Investment, European Business Environment at the University of Bucharest Romanian-American study programs conducted in Romanian and English.

During 2003 - 2006 was the owner of the subject International Business at the Romanian-Canadian MBA Program.

Since 2005 a member of the Scientific Advisory Board of the European Institute of Romania.

Since 2006 is a certified instructor in the European Union Structural Funds.

Books published:
Fundamentals of Energy Conservation Economy (co-author), 1988;
Dynamic efficiency technologies, 1989;
Leading technologies and international trade, 1992;
International cooperation in high technologies, 1994;
International economic cooperation (co-author), 1995;
Attracting foreign direct investment and monitoring;Internet marketing elements (co-author), 2000;
Policies and instruments to attract foreign direct investment (co-author), 2001;
Foreign direct investment, 2003/2009, World Economy, 2004;
The world economy in the XXI century: opportunities and challenges, 2005/2009,
World Economy under the microscope: from crisis to crisis chronic acute (co-author), 2010.

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!