Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Pacte societare - Clauze, pacte, intelegeri intre asociatii societatilor comerciale - Daniel-Mihail Sandru

24,08 Lei

ISBN: 978-973-749-960-8

Anul publicării: 2010

Editia: I

Pagini: 240

Editura: Editura Universitara

Autor: Daniel-Mihail Sandru

Stoc epuizat
Cod Produs: 9789737499608 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

 „Cuvantul inainte” al volumului, pe care il redam in continuare, este semnat de reputatul specialist Gheorghe Buta.
 
Pactele (conventiile) dintre asociati reprezinta o manifestare a libertatii contractuale in materia societatilor comerciale. Societatile comerciale constituite din nevoia de a se asigura convergenta energiilor si resurselor individuale ale asociatilor – insuficiente pentru realizarea unui progres economic real – nu au inlocuit, nici macar prin adunarile generale care functioneaza in cadrul lor, ca modalitate de exprimare, rolul vointei asociatilor.

In vederea protejarii atat a interesului social cat si a intereselor lor particulare, individuale, asociatii din cadrul societatilor comerciale incheie, in mod obisnuit, conventii cu privire la anumite drepturi societare asupra carora pot sa dispuna.

Conventiile dintre asociati au deci o natura contractuala, cu toate consecintele care deriva dintr o asemenea calificare, intocmai ca si modalitate generala de infiintare a societatilor comerciale.

Fundamentul oricarei societati comerciale cu mai multi asociati este un act juridic colectiv, respectiv un contract, prin care mai multe persoane hotarasc sa se asocieze in vederea desfasurarii unei activitati comerciale si convin, printr un statut adaptat nevoilor lor si obiectivelor propuse, cu privire la modul in care inteleg sa organizeze atat relatiile dintre ele, ca membri ai respectivei entitati, cat si modul de functionare a societatii comerciale. Aceasta avand in vedere ca participarea in societate presupune respectarea unei discipline colective, care se regaseste in cateva concepte juridice bine cunoscute: affectatio societatis, principiul preeminentei interesului social, principiul egalitatii de statut juridic intre asociati si principiul majoritatii. Iar asociatii, prin intermediul unor pacte, clauze si intelegeri, tind sa creeze, pe parcursul derularii contractului de societate, o retea de contracte prin care imbogatesc sau restrang drepturile si obligatiile legale aferente calitatii de asociat.

In aceste conditii, contractul – ca expresie bivalenta, atat a libertatii cat si a constrangerii – ar putea da nastere unor tensiuni si chiar unui conflict intre interesul comun al asociatilor si interesele personale ale acestora sau ale unora dintre ei. Iar cand acest conflict nu poate fi stins sau aplanat de catre asociati, justitia este chemata ca, in baza dispozitiilor legale, dar si in temeiul prevederilor statutare si contractuale, sa il transeze.

Asociatii care fac parte dintr o societate comerciala a carei existenta insasi poate fi subiectul unor controverse sau chiar contestari, din interiorul sau exteriorul ei, trebuie sa inteleaga cat mai exact obiectivele pe care le pot atinge in cadrul acestei entitati, precum si drepturile pe care le pot exercita in calitate de membri ai acesteia. 

Consideram ca, la aceasta necesara intelegere, prezenta monografie, in a doua sa editie, isi poate aduce o contributie importanta si utila. Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale reprezinta cadrul legal general referitor la constituirea, organizarea, functionarea si disparitia societatilor comerciale in Romania, o serie de legi si alte acte normative cu caracter special reglementand diferite tipuri “speciale” de societati comerciale, toate aceste prevederi completandu se, acolo unde este cazul, cu dispozitiile Codului comercial sau cele ale Codului civil. Dar, din vasta tematica a reglementarilor in materie de societati comerciale – care ar putea fi desemnata prin sintagma, insuficient cuprinzatoare, poate, “drept societar” – autorul prezentei monografii si a propus sa examineze si sa expuna numai aspectele privitoare la relatiile dintre asociati (inclusiv dintre viitorii asociati) “din momentul negocierii constituirii societatii comerciale sau a includerii unor noi asociati, prin modificarea actului constitutiv, pe parcursul existentei societatii”. 

Autorul, prin modul de expunere si analiza a problematicii abordate, urmareste si reuseste sa demonstreze ca modificarile succesive realizate in materie, “au conferit, din ce in ce mai mult, un cadru benefic pentru acordurile/intelegerile dintre asociati”, posibilitatea asociatilor de a negocia, in diferitele etape ale constituirii si functionarii societatii comerciale, fiind o aplicare a principiului libertatii contractuale, in limitele impuse de legiuitor. Analizele privind problemele referitoare la regimul pactelor intre asociati, clauze, pacte, intelegeri cu caracter general si cele intre asociati la diferite tipuri de societati comerciale stabilirea sediului societatii si libertatea de stabilire in Uniunea Europeana si solutionarea litigiilor intre asociati prin arbitraj sunt temeinice, iar solutiile si aprecierile autorului privind aceste probleme sunt corecte si bine fundamentate, cu argument rezultand atat din reglementarea legala si cercetarile doctrinare cat si din jurisprudenta. In concluzie, prin analizele sistematice precise si documentate asupra temei propuse, prin solutiile date ca si prin informatia bibliografica si jurisprudentiala pe care o ofera, prezenta monografie se constituie intr un instrument de informare si de lucru util in primul rand pentru asociatii din societati comerciale si viitorii asociati in asemenea societati, dar si pentru aceia care, in activitatea de cercetare stiintifica sau in cea practica, sunt preocupati de problemele juridice ale societatilor comerciale.
 

Dr. Gheorghe BUTA Avocat Asociat – Musat & Asociatii

Daniel-Mihail Sandru
Profesor universitar la Universitatea din Bucuresti, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”.  A fondat si coordoneaza Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Române. Judecator ad hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe lânga Camera de Comert si Industrie a României. Presedinte al Societatii de Stiinte Juridice si al Asociatiei Române de Drept si Afaceri Europene. Redactor sef al Revistei române de drept european (Wolters Kluwer).

 

Cuprins

Dr. Gheorghe Buta, Cuvant inainte / 5

INTRODUCERE  / 15

Sectiunea 1. Cadrul juridic din Romania / 15
Sectiunea 2. Persoanele care pot incheia pacte / 17
Sectiunea 3. Notiunea si clasificarea pactelor / 18
Sectiunea 4. Necesitatea pactelor / 22
Sectiunea 5. Redactarea pactelor societare / 22

CAPITOLUL I. PRINCIPIUL LIBERTATII CONTRACTUALE – FUNDAMENT AL PACTELOR INTRE ASOCIATI
Sectiunea 1. Principiul libertatii contractuale / 25
Sectiunea 2. Interesul comun al asociatilor si interesul social / 25
Sectiunea 3. Definitia societatii comerciale si delimitarea de alte institutii juridice / 28

CAPITOLUL II. REGIMUL PACTELOR INTRE ASOCIATI / 40
Sectiunea 1. Validitatea pactelor intre asociati / 40
Sectiunea 2. Opozabilitatea pactelor dintre asociati / 41
Sectiunea 3. Executarea fortata a pactelor intre asociati / 42
Sectiunea 4. Interpretarea pactelor / 44
Sectiunea 5. Publicitatea actelor constitutive / 46

CAPITOLUL III. CLAUZE, PACTE, INTELEGERI CU CARACTER GENERAL   / 50
Sectiunea 1. Pacte (intelegeri) aplicabile tuturor formelor de societate comerciala  / 50
Clauze referitoare la cheltuielile ocazionate de constituirea  societatii /  50
Clauze referitoare la participarea la beneficii si pierderi / 51
Importanta stabilirii unor clauze referitoare la beneficii  si pierderi / 51
Interdictia clauzelor leonine / 52
Cuantumul dividendelor / 52
Regimul juridic al clauzelor leonine / 54
Clauze referitoare la aporturi / 55
Clauze referitoare la affectio societatis / 58
Clauze referitoare la firma si emblema / 59
Firma / 59
Definitia firmei / 59
Firma societatilor in nume colectiv / 59
Firma unei societati in comandita simpla / 60
Firma unei societati cu raspundere limitata / 60
Firma unei societati pe actiuni sau in comandita pe actiuni  / 62
Emblema societatii comerciale / 63
Interdictii si restrictii legale in aproprierea unor termeni  in continutul firmelor / 63
Conditii generale / 63
Proceduri speciale pentru acordarea denumirii / 67
Procedura eliberarii acordului pentru folosirea  denumirii. / 68
Clauze referitoare la cesiunea fondului de comert / 70
Sectiunea 2. Alegerea formei societatii comerciale / 71
Sectiunea 3. Efectele incalcarii cerintelor legale de constituire a societatii / 74
Sectiunea 4. Nulitatea societatii comerciale / 77
Sectiunea 5. Clauze referitoare la sucursale / 82
Sectiunea 6. Alegerea obiectului de activitate si pacte intre  asociati privind obiectul de activitate / 91
Sectiunea 7. Modificarea actului constitutiv – trasaturi generale / 95
Sectiunea 8. Suspendarea temporara a activitatii / 100
Sectiunea 9. Pacte cu privire la sediu / 103
Sectiunea 10. Pacte cu privire la durata societatii / 104

CAPITOLUL IV. STABILIREA SEDIULUI SOCIETATII COMERCIALE SI LIBERTATEA DE STABILIRE IN UNIUNEA EUROPEANA   / 109
Sectiunea 1. Importanta alegerii sediului principal al societatilor comerciale din Romania / 109
Sectiunea 2. Sisteme referitoare la constituirea societatilor comerciale in Uniunea europeana / 121
Sectiunea 3. Studiu de caz in materia libertatii de stabilire: cauza Centros, C‑212/97 / 127
Sectiunea 4. Cartesio C‑210/06 – noi valente, problema (inca nerezolvata) / 135

CAPITOLUL V. PACTE INTRE ASOCIATI LA SOCIETATILE DE PERSOANE (SNC SI SCS)  / 137
Sectiunea 1. Pacte referitoare la dreptul de a folosi fondurile societatii  / 137
Sectiunea 2. Pacte referitoare la dreptul de supraveghere si control / 137
Sectiunea 3. Pacte referitoare la neconcurenta / 138
Sectiunea 4. Pacte referitoare la adunarile asociatilor / 139

CAPITOLUL VI. SOCIETATEA CU RASPUNDERE LIMITATA  / 140
Sectiunea 1. Pacte referitoare la adunarile generale / 140
Drepturile si obligatiile asociatilor / 141
 Obligatiile asociatilor  / 141
Sectiunea 2. Clauze referitoare la administratori / 142
Precizari prealabile / 142
 Administrarea in cadrul societatii / 143
 Administrarea societatii in raport cu tertii / 144
Dreptul de a reprezenta societatea / 145
Cumulul calitatii de administrator si conflictul de interese / 146
Administrator la mai multe societati / 146
Cumulul calitatii de administrator cu aceea de asociat intr‑o societate concurenta / 148
Conflictul de interese / 148
Clauze referitoare la raspunderea administratorului / 149
Raspunderea civila / 149
Precizari prealabile / 149
Cazurile de raspundere a administratorului. / 150
 Dreptul la actiune impotriva administratorului / 151
Clauze de neraspundere / 152
Raspunderea penala / 153
Sectiunea 3. Pacte referitoare la cesiunea partilor sociale / 153
Principiul transmisiunii partilor sociale / 153
Cesiunea partilor sociale / 154
Efectele cesiunii de parti sociale / 155
Sanctiunea neinregistrarii operatiunii de cesiune la Registrul comertului / 156
Sectiunea 4. Sunt posibile conventiile cu privire la excluderea asociatilor? / 156

CAPITOLUL VII. PACTE INCHEIATE INTRE ACTIONARI (SA SI SCA)  / 163
Sectiunea 1. Pacte referitoare la dreptul de vot / 163
Exercitarea dreptului la vot / 163
Restrangeri legale ale dreptului de vot / 164
Suspendarea dreptului de vot / 165
Uzufructul actiunilor / 165
Garantiile reale mobiliare / 165
Clauze statutare referitoare la accesul in adunarea generala a actionarilor / 167
Clauze referitoare la votul secret  / 167
Sectiunea 2. Pacte referitoare la reprezentarea actionarilor in adunarea generala / 168
 Persoanele care pot fi mandatari / 168
Obligativitatea procurii speciale / 168
Restrictii legale privind reprezentarea / 170
Clauze ale actului constitutiv privind reprezentarea asociatilor / 171
Sectiunea 3. Pacte referitoare la capital / 172
 Pacte referitoare la liberarea aportului social / 172
.Pacte referitoare la actiuni / 173
Regimul juridic al actiunilor / 173
Felurile actiunilor / 173
Continutul actiunilor / 174
Transmiterea dreptului de proprietate asupra actiunilor / 175
Conventia de uzufruct asupra actiunilor / 178
Dobandirea propriilor actiuni de catre societate / 179
 Pacte referitoare la reducerea capitalului social / 182
 Consideratii generale / 182
Modalitati de reducere a capitalului social / 183
Pacte referitoare la majorarea capitalului social / 186
Formele majorarii de capital / 186
Dreptul de preemtiune / 189
Prima de emisiune / 190
Sectiunea 4. Pacte referitoare la adunarile generale / 193
Calitatea de actionar / 193
Pacte referitoare la intrunirea adunarilor generale si a celei speciale / 193
Clauze privind validitatea deliberarilor / 194
Clauze privind validitatea deliberarilor adunarii ordinare / 194
Validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare / 195
Clauze privind convocarea adunarilor generale / 195
 Clauze statutare privind initiativa convocarii adunarii generale / 195
Adunarea generala spontana / 196
Clauze statutare privind continutul convocarii adunarii generale / 197
Sectiunea 5. Reprezentarea societatii pe actiuni fata de terti / 198
Sectiunea 6. Sunt posibile conventiile cu privire la excluderea asociatilor? / 199 
6.1. La societatile pe actiuni nu sunt posibile conventii referitoare la excluderea actionarilor / 199
6.2. Drepturile si obligatiile asociatului exclus / 200
Sectiunea 7. Retragerea actionarului din societatile pe actiuni / 201
Sectiunea 8. Pacte intre actionari in cadrul fuziunilor / 213

CAPITOLUL VIII. SOLUTIONAREA LITIGIILOR INTRE ASOCIATI PRIN ARBITRAJ  / 215
Sectiunea 1. Importanta si locul arbitrajului in solutionarea litigiilor dintre asociati / 215
Sectiunea 2. Regiile autonome, societatile comerciale cu capital de stat si grupurile de societati / 217
Sectiunea 3. Societatile comerciale constituite in virtutea Legii nr. 31/1990 / 218
Sectiunea 4. Imputernicirea de a semna o conventie arbitrala / 223

Concluzii  /  / 225
Bibliografie  / 228

 

 „Cuvantul inainte” al volumului, pe care il redam in continuare, este semnat de reputatul specialist Gheorghe Buta.
 
Pactele (conventiile) dintre asociati reprezinta o manifestare a libertatii contractuale in materia societatilor comerciale. Societatile comerciale constituite din nevoia de a se asigura convergenta energiilor si resurselor individuale ale asociatilor – insuficiente pentru realizarea unui progres economic real – nu au inlocuit, nici macar prin adunarile generale care functioneaza in cadrul lor, ca modalitate de exprimare, rolul vointei asociatilor.

In vederea protejarii atat a interesului social cat si a intereselor lor particulare, individuale, asociatii din cadrul societatilor comerciale incheie, in mod obisnuit, conventii cu privire la anumite drepturi societare asupra carora pot sa dispuna.

Conventiile dintre asociati au deci o natura contractuala, cu toate consecintele care deriva dintr o asemenea calificare, intocmai ca si modalitate generala de infiintare a societatilor comerciale.

Fundamentul oricarei societati comerciale cu mai multi asociati este un act juridic colectiv, respectiv un contract, prin care mai multe persoane hotarasc sa se asocieze in vederea desfasurarii unei activitati comerciale si convin, printr un statut adaptat nevoilor lor si obiectivelor propuse, cu privire la modul in care inteleg sa organizeze atat relatiile dintre ele, ca membri ai respectivei entitati, cat si modul de functionare a societatii comerciale. Aceasta avand in vedere ca participarea in societate presupune respectarea unei discipline colective, care se regaseste in cateva concepte juridice bine cunoscute: affectatio societatis, principiul preeminentei interesului social, principiul egalitatii de statut juridic intre asociati si principiul majoritatii. Iar asociatii, prin intermediul unor pacte, clauze si intelegeri, tind sa creeze, pe parcursul derularii contractului de societate, o retea de contracte prin care imbogatesc sau restrang drepturile si obligatiile legale aferente calitatii de asociat.

In aceste conditii, contractul – ca expresie bivalenta, atat a libertatii cat si a constrangerii – ar putea da nastere unor tensiuni si chiar unui conflict intre interesul comun al asociatilor si interesele personale ale acestora sau ale unora dintre ei. Iar cand acest conflict nu poate fi stins sau aplanat de catre asociati, justitia este chemata ca, in baza dispozitiilor legale, dar si in temeiul prevederilor statutare si contractuale, sa il transeze.

Asociatii care fac parte dintr o societate comerciala a carei existenta insasi poate fi subiectul unor controverse sau chiar contestari, din interiorul sau exteriorul ei, trebuie sa inteleaga cat mai exact obiectivele pe care le pot atinge in cadrul acestei entitati, precum si drepturile pe care le pot exercita in calitate de membri ai acesteia. 

Consideram ca, la aceasta necesara intelegere, prezenta monografie, in a doua sa editie, isi poate aduce o contributie importanta si utila. Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale reprezinta cadrul legal general referitor la constituirea, organizarea, functionarea si disparitia societatilor comerciale in Romania, o serie de legi si alte acte normative cu caracter special reglementand diferite tipuri “speciale” de societati comerciale, toate aceste prevederi completandu se, acolo unde este cazul, cu dispozitiile Codului comercial sau cele ale Codului civil. Dar, din vasta tematica a reglementarilor in materie de societati comerciale – care ar putea fi desemnata prin sintagma, insuficient cuprinzatoare, poate, “drept societar” – autorul prezentei monografii si a propus sa examineze si sa expuna numai aspectele privitoare la relatiile dintre asociati (inclusiv dintre viitorii asociati) “din momentul negocierii constituirii societatii comerciale sau a includerii unor noi asociati, prin modificarea actului constitutiv, pe parcursul existentei societatii”. 

Autorul, prin modul de expunere si analiza a problematicii abordate, urmareste si reuseste sa demonstreze ca modificarile succesive realizate in materie, “au conferit, din ce in ce mai mult, un cadru benefic pentru acordurile/intelegerile dintre asociati”, posibilitatea asociatilor de a negocia, in diferitele etape ale constituirii si functionarii societatii comerciale, fiind o aplicare a principiului libertatii contractuale, in limitele impuse de legiuitor. Analizele privind problemele referitoare la regimul pactelor intre asociati, clauze, pacte, intelegeri cu caracter general si cele intre asociati la diferite tipuri de societati comerciale stabilirea sediului societatii si libertatea de stabilire in Uniunea Europeana si solutionarea litigiilor intre asociati prin arbitraj sunt temeinice, iar solutiile si aprecierile autorului privind aceste probleme sunt corecte si bine fundamentate, cu argument rezultand atat din reglementarea legala si cercetarile doctrinare cat si din jurisprudenta. In concluzie, prin analizele sistematice precise si documentate asupra temei propuse, prin solutiile date ca si prin informatia bibliografica si jurisprudentiala pe care o ofera, prezenta monografie se constituie intr un instrument de informare si de lucru util in primul rand pentru asociatii din societati comerciale si viitorii asociati in asemenea societati, dar si pentru aceia care, in activitatea de cercetare stiintifica sau in cea practica, sunt preocupati de problemele juridice ale societatilor comerciale.
 
Dr. Gheorghe BUTA Avocat Asociat – Musat & Asociatii

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!