Fisele de drept penal pentru admiterea in magistratura si avocatura, la fel ca toate celelalte lucrari din cadrul acestei serii, reprezinta un proiect editorial dedicat studentilor, masteranzilor si absolventilor care se pregatesc pentru examenele de admitere si definitivat in profesiile juridice, abordarea autorilor fiind axata, in special, pe prezentarea sintetica a institutiilor dreptului penal, astfel cum acestea au fost configurate, respectiv reconfigurate prin Codul penal intrat in vigoare in februarie 2014. Fisele au ca principal rol facilitarea intelegerii si sedimentarii materiei, in asa fel incat exigentele impuse de proba testarii cunostintelor juridice sa fie mai usor de atins.
Editia a 7-a a Fiselor de drept penal pentru admiterea in magistratura si avocatura din anul 2024 propune si o noua abordare a materiei, astfel ca:
• materia a fost restructurata intr-un format mai usor de parcurs;
• au fost adaugate fise noi, in concordanta cu tematica si bibliografia concursurilor si examenelor de admitere in profesie (lucrarea cuprinzand in total 114 fise: 30 de fise pentru partea generala si 84 de fise pentru partea speciala);
• au fost revizuite toate explicatiile din editia anterioara, conform ultimelor modificari jurisprudentiale si legislative, dintre care amintim Legea nr. 200/2023, Legea nr. 217/2023, Legea nr. 248/2023, Legea nr. 424/2023, Legea nr. 172/2024 si Legea nr. 120/2024;
• au fost adaugate, in cuprinsul fiselor, exemple din jurisprudenta pentru a facilita intelegerea materiei;
• in functie de institutia tratata, au fost propuse, la finalul fisei, subiecte teoretice pentru verificarea cunostintelor.
Dat fiind numarul mare de pagini la care a ajuns aceasta editie (1152), pentru a evita riscul desprinderii filelor, lucrarea este tiparita in doua volume, structurate astfel: 1. Partea generala (616 pagini); 2. Partea speciala (536 pagini).
Despre seria Concursuri si examene
Seria Concursuri si examene grupeaza toate lucrarile de sinteze, fise, spete si grile publicate de Editura Hamangiu si este special dedicata studentilor, in vederea pregatirii examenelor de an sau de licenta, si candidatilor la concursurile de admitere si de definitivat in profesiile juridice.
In ultimii ani, conceptul de fise s-a impus din ce in ce mai mult in fata tratatelor, cursurilor si monografiilor elaborate in materiile ce fac parte din tematica propusa pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii, examenul de primire in profesia de avocat ori examenele de an, de licenta sau de definitivat (INM/INPPA).
Cuprinsul acestor carti este conceput astfel incat cititorul sa dobandeasca o viziune clara si de ansamblu asupra materiei, care sa asigure fixarea rapida a cunostintelor necesare pentru promovarea diferitelor examene si concursuri. Informatiile sunt usor accesibile, structurate intr-o forma logica, actualizate din punct de vedere legislativ si completate cu deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Simona Anghel
Studii: A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Titu Maiorescu in anul 2013, ca sefa de promotie. In anul 2014 a absolvit master-ul de Stiinte penale in cadrul aceleiasi universitati.
Activitate profesionala: Este procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.
Publicatii: Dintre lucrarile publicate, amintim: Fise de drept penal pentru admiterea in magistratura si avocatura, 2024, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 (coautor), Drept penal. Partea generala. Caiet de seminar. Vol. 1 Teste grila. Spete, 2015 (coautor), Drept penal. Partea speciala. Caiet de seminar. Vol. 1 Teste grila. Spete, 2015 (coautor).
Cristinel Ghigheci
Doctor in drept; judecator la Curtea de Apel Brasov, Sectia penala; lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Transilvania” din Brasov; formator la Institutul National al Magistraturii.
Publicatii (selectiv): Codul de procedura penala comentat (in coautorat), Ed. Hamangiu, patru editii, ed. a 4-a, 2024; Fise de drept penal pentru admiterea in magistratura si avocatura (in coautorat), ed. a 7-a, Ed. Hamangiu, 2024; Culegere de teste-grila pentru admiterea in magistratura si avocatura – cu explicatii ale variantelor de raspuns (in coautorat), Ed. Hamangiu, cinci editii, ed. a 5-a, 2024; Culegere de subiecte si teste pentru admiterea la INM si in magistratura. Proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice – cu rezolvari si explicatii, Ed. Hamangiu, 2023; Cauzele care inlatura raspunderea penala, Ed. Universul Juridic, doua editii, ed. a 2-a, 2023; Codul penal adnotat (in coautorat), vol. I-II, Ed. Universul Juridic, 2021; Cesare Lombroso, Omul criminal (traducator si coordonator), Ed. Hamangiu, 2021; Vintila Dongoroz, Metoda tehnico-juridica in stiinta dreptului penal (ingrijitor de editie), Ed. Hamangiu, 2020; Codul de procedura penala adnotat (coautor), vol. I-II, Ed. Universul Juridic, 2019; Cereri si exceptii de camera preliminara, vol. I-II, Ed. Hamangiu, 2017; Etica profesiilor juridice, Ed. Hamangiu, 2017; Dreptul la un proces echitabil. Aspecte penale. Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului pronuntate in cauzele impotriva Romaniei (coordonator), Ed. Universitara, 2015; Arestarea preventiva si detinerea nelegala. Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului pronuntate in cauzele impotriva Romaniei (coordonator), Ed. Universitara, 2015; Noul Cod penal. Ghid de aplicare pentru practicieni (in coautorat), Ed. Hamangiu, 2014; Principiile procesului penal in noul Cod de procedura penala, Ed. Universul Juridic, 2014; Infractiunea complexa. Aspecte teoretice si practica judiciara, Ed. Hamangiu, 2012.
actualizat aprilie 2024