Fisele de drept penal pentru admiterea in magistratura si avocatura, la fel ca toate celelalte lucrari din cadrul acestei serii, reprezinta un proiect editorial dedicat studentilor, masteranzilor si absolventilor care se pregatesc pentru examenele de admitere si definitivat in profesiile juridice, abordarea autorilor fiind axata, in special, pe prezentarea sintetica a institutiilor dreptului penal, astfel cum acestea au fost configurate, respectiv reconfigurate prin Codul penal intrat in vigoare in februarie 2014. Fisele au ca principal rol facilitarea intelegerii si sedimentarii materiei, in asa fel incat exigentele impuse de proba testarii cunostintelor juridice sa fie mai usor de atins.
Editia a 7-a a Fiselor de drept penal pentru admiterea in magistratura si avocatura din anul 2024 propune si o noua abordare a materiei, astfel ca:
• materia a fost restructurata intr-un format mai usor de parcurs;
• au fost adaugate fise noi, in concordanta cu tematica si bibliografia concursurilor si examenelor de admitere in profesie (lucrarea cuprinzand in total 114 fise: 30 de fise pentru partea generala si 84 de fise pentru partea speciala);
• au fost revizuite toate explicatiile din editia anterioara, conform ultimelor modificari jurisprudentiale si legislative, dintre care amintim Legea nr. 200/2023, Legea nr. 217/2023, Legea nr. 248/2023, Legea nr. 424/2023, Legea nr. 172/2024 si Legea nr. 120/2024;
• au fost adaugate, in cuprinsul fiselor, exemple din jurisprudenta pentru a facilita intelegerea materiei.
Dat fiind numarul mare de pagini la care a ajuns aceasta editie (1152), pentru a evita riscul desprinderii filelor, lucrarea este tiparita in doua volume, structurate astfel: 1. Partea generala (616 pagini); 2. Partea speciala (536 pagini).
Despre seria Concursuri si examene
Seria Concursuri si examene grupeaza toate lucrarile de sinteze, fise, spete si grile publicate de Editura Hamangiu si este special dedicata studentilor, in vederea pregatirii examenelor de an sau de licenta, si candidatilor la concursurile de admitere si de definitivat in profesiile juridice.
In ultimii ani, conceptul de fise s-a impus din ce in ce mai mult in fata tratatelor, cursurilor si monografiilor elaborate in materiile ce fac parte din tematica propusa pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii, examenul de primire in profesia de avocat ori examenele de an, de licenta sau de definitivat (INM/INPPA).
Cuprinsul acestor carti este conceput astfel incat cititorul sa dobandeasca o viziune clara si de ansamblu asupra materiei, care sa asigure fixarea rapida a cunostintelor necesare pentru promovarea diferitelor examene si concursuri. Informatiile sunt usor accesibile, structurate intr-o forma logica, actualizate din punct de vedere legislativ si completate cu deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Simona Anghel
Studii: A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Titu Maiorescu in anul 2013, ca sefa de promotie. In anul 2014 a absolvit master-ul de Stiinte penale in cadrul aceleiasi universitati.
Activitate profesionala: Este procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.
Publicatii: Dintre lucrarile publicate, amintim: Fise de drept penal pentru admiterea in magistratura si avocatura, 2024, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 (coautor), Drept penal. Partea generala. Caiet de seminar. Vol. 1 Teste grila. Spete, 2015 (coautor), Drept penal. Partea speciala. Caiet de seminar. Vol. 1 Teste grila. Spete, 2015 (coautor).
Mihai Dunea
Activitate profesionala: Este cadru didactic titular (lector universitar) la Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (fiind si absolvent al acestei institutii cu indelungata traditie in domeniul stiintelor juridice – la nivelul studiilor de licenta, al celor de masterat, precum si al Scolii Doctorale), avand experienta de predare la nivelul studiilor universitare incepand cu anul 2005. Din anul 2012 este si doctor in Drept (specializarea Drept penal; tema lucrarii: Cauzele speciale de nepedepsire si cauzele speciale de reducere a pedepsei), ulterior finalizand, in calitate de membru, un proiect de cercetare postdoctorala (grant de cercetare – POSDRU/159/1.5/S/141699 – „Modernizarea legislatiei nationale in contextul uniformizarii dreptului la nivel european si implicatiile socio-politice asupra sistemului administrativ”) cu tema „Modernizarea legislatiei penale si modelul normativ: intre deziderat si realitate in exprimarea politicii penale de factura atenuanta si agravanta”.
Este specializat in domeniul stiintelor penale, desfasurand, la nivelul studiilor de licenta (IF/IFR) si de masterat (specializarile Stiinte penale, Cariera judiciara, Drept si ordine publica), activitati de curs si/sau de seminar in materia dreptului penal – partea generala si a dreptului executional penal (si discipline conexe: probleme speciale de drept penal general; drept penal general – probleme speciale de teorie si practica; elemente de drept penal general; elemente speciale de drept executional penal); pentru o scurta perioada de timp a sustinut si activitati de seminar la disciplina criminalistica; coordoneaza Cercul de stiinte penale din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
A participat in calitate de expert/formator (extern) in cadrul proiectului de formare continua a magistratilor (judecatori si procurori) in vederea sprijinirii unificarii practicii (pe filiera referitoare la materia dreptului penal si dreptului procesual penal – privind noul Cod penal si noul Cod de procedura penala), cu denumirea „Justitia 2020. Profesionalism si integritate” (cod SIPOCA 453/MySMIS2014+ 118978), organizat de Institutul National al Magistraturii [proiect cofinantat de Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA), Componenta 1 IP9/2017 – Calitate, transparenta, etica si integritate la nivelul sistemului judiciar, Axa prioritara 2 – Administratie publica si sistem judiciar accesibile si transparente, Obiectivul Specific 2.3: Asigurarea unei transparente si integritati sporite la nivelul sistemului judiciar in vederea imbunatatirii accesului si a calitatii serviciilor furnizate la nivelul acestuia], derulat in perioada 2018-2023 (implicare in componenta unui numar de cateva zeci de activitati de seminar descentralizate desfasurate la nivelul instantelor arondate curtilor de apel si unitatilor Ministerului Public arondate parchetelor de pe langa curtile de apel de pe intreg teritoriul tarii, precum si pe componenta a opt conferinte centralizate organizate la Bucuresti de catre Institutul National al Magistraturii).
I-au fost acordate distinctiile „Profesor Bologna” (in anul 2015) – de catre Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (A.N.O.S.R.), respectiv diploma (premiul) „Juventas Scientiae” (in anul 2016) – de catre Consiliul de Administratie si Senatul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
Sub aspectul carierei administrative, a fost Director al Departamentului Didactic „Drept – Invatamant cu Frecventa Redusa” din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (in perioada 2016-2018) si Director al Departamentului de Drept Public din cadrul aceleiasi institutii (in perioada 2018-2020); din anul 2020 este Prodecan (pentru activitatea didactica si relatia cu studentii) al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (calitate din care coordoneaza si activitatea didactica a formei de invatamant frecventa redusa). Este/a fost membru in numeroase comisii si organisme instituite la nivelul aceleiasi facultatii, precum si (in cateva ocazii) in comisii de contestatii organizate cu ocazia unor editii ale concursurilor de admitere la Institutul National al Magistraturii/in magistratura ori de promovare la instanta suprema (Sectia penala); a participat, in calitate de speaker, la o serie de activitati organizate de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (U.N.B.R.) in cadrul componentei de formare initiala si continua a avocatilor – conferinte de pregatire profesionala organizate in ultimii 10-15 ani de structuri ale Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (I.N.P.P.A.) din regiunea Moldovei (Suceava, Botosani, Vaslui, Barlad, Iasi).
Activitate publicistica/de cercetare: Fise de drept penal (pentru admiterea in magistratura si avocatura) (coautor), Ed. Hamangiu, ed. a 7-a, 2024; Drept executional penal. Curs universitar, Ed. Hamangiu, 2024; Teste grila. Editia a VIII-a. Vol. II. Drept penal. Procedura penala (coautor), Ed. Solomon, 2023; Cauzele speciale de nepedepsire si cauzele speciale de reducere a pedepsei, Ed. Hamangiu, 2022; Codul penal pe intelesul copiilor (coautor si co-coordonator), Ed. Solomon, 2020; Drept penal. Partea generala. Curs teoretic in domeniul licentei (I) (coautor), Ed. Hamangiu, 2017; Ghid juridic pentru elevi (clasele IX-XII) (coautor), Ed. Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, 2017; Noul Cod penal. Comentarii pe articole (coautor), Ed. Hamangiu, 2014; autor/coautor a peste 50 de articole de specialitate si studii stiintifice publicate in reviste de specialitate de profil juridic si/sau in volume ale unor conferinte/congrese/manifestari stiintifice de profil juridic (juridico-penal), aparute in tara si in strainatate; participant (speaker) si/sau moderator la numeroase evenimente academice (conferinte, simpozioane, colocvii stiintifice, mese rotunde, activitati de cerc stiintific, congrese, diverse alte tipuri de manifestari stiintifice), cu interventii pe teme preponderent de drept penal (general).
actualizat mai 2024