Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare reuneste cele doua coduri penale in vigoare si, pe langa acestea, cuprinde si cele doua legi de executare a pedepselor, a masurilor privative si neprivative de libertate – Legile nr. 253 si nr. 254 din 2013.
De asemenea, Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare prezinta, pe langa textele consolidate ale codurilor, deciziile Curtii Constitutionale prin care s-a constatat neconstitutionalitatea unor articole din coduri sau din legile speciale, precum si deciziile de admitere a recursurilor in interesul legii (RIL) si hotararile prealabile (HP) pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in exercitarea atributiilor exclusive care ii revin privind asigurarea unei practici judiciare unitare.
La finalul articolelor veti regasi indicate, cu caractere italice, normele corespondente din reglementarile anterioare, dar si numeroase note de trimitere catre legislatia conexa, iar in extras, alaturi de fiecare cod, sunt redate Legile nr. 187/2012 si nr. 255/2013 de punere in aplicare (dispozitiile interpretative si de aplicare si prevederile referitoare la situatiile tranzitorii), care in unele ipoteze inca pot fi utile practicienilor.
Atat Codul penal, cat si Codul de procedura penala sunt insotite de o tabla de materii si un index alfabetic detaliat, care nu fac parte din textele oficiale, ci au fost intocmite de redactia Editurii Hamangiu, pentru a facilita orientarea si identificarea mai rapida a institutiilor/cuvintelor-cheie cautate.