Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara O pagina din viata religioasa a orasului Bucuresti

ISBN: 978-606-28-0317-9

DOI: 10.5682/9786062803179

Anul publicării: 2015

Editia: I

Pagini: 290

Editura: Editura Universitara

Autor: Constantin Claudiu Cotan

Cod Produs: 9786062803179 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Cine viziteaza Bucurestiul ramane impresionat de multimea bisericilor pe care le intalneste, mai cu seama in zona centrala, raspandite printre vechile case care au scapat de iuresul demolarilor din perioada comunista. Este clara ca, pentru locuitorii vechiului oras, credinta religioasa isi gasea un loc special in sufletele lor. De altfel, o mare parte din viata credinciosului de atunci era legata de biserica, locul in care era primit in comunitate, unde se cununa si de unde era prohodit pe ultimul drum. Biserica a avut si continua sa aibe un loc important in viata bucurestenilor, care gasesc intre sfintele ziduri pacea pe care agitatul oras nu o mai ofera de mult timp.
 
  • O pagina din viata religioasa a orasului Bucuresti

    Descarca

CONSTANTIN CLAUDIU COTAN
s-a nascut in anul 1967, in localitatea Tismana, judetul Gorj.
A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova (1984-1989).
Pregatirea teologica a continuat-o la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1990-1993), unde in anul 2001 a obtinut titlul de doctor in Teologie cu teza: Ortodoxia si miscarile de emancipare nationala din sud-estul Europei in secolul al XIX-lea. 
Intre anii 1991-1996 a urmat si cursurile Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti, unde in urma sustinerii tezei: Biserica Ortodoxa Romana in timpul Primului Razboi Mondial, a obtinut titlul de doctor in Istorie.
Parintele Claudiu Cotan este conferentiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Constanta.
Dintre lucrarile sale cele mai importante amintim: Ortodoxia si miscarile de emancipare nationala din sud-estul Europei in secolul al XIX-lea, Ed. Bizantina, Bucuresti, 2004; Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, 1600-2000. Studiu introductiv, Ed. Vasiliana'98, Iasi, 2009; Biserica si Statul. Biserica Ortodoxa in secolul al XX-lea (Consideratii generale), Ed. Vasiliana'98, Iasi, 2009; O istorie a Bisericilor Ortodoxe Slave, Ed. Vasiliana'98, Iasi, 2009.

Cuvantul autorului / 5

1. Viata bisericeasca din Tara Romaneasca in secolul al XVIII-lea / 9

2. Biserica Ortodoxa din Tara Romaneasca in secolul al XIX-lea / 21
2.1. Focul din 1847 / 37
2.2. Modernizarea societatii şi viata bisericeasca din Romania / 40

3. Inceputurile unei parohii bucureştene - parohia Delea Noua / 55
3.1. Arhiereul Calist Stratonichias, ctitorul bisericii Delea Noua / 63
3.2. Testamentul arhiereului Calist Stratonichias / 72

4. Vecinii parohiei Delea Noua / 80
4.1. Parohia „Hagiu” / 80
4.2. Parohia Delea Veche / 92
4.3. Parohia Parcul Calaraş – Vergului / 98
4.4. Parohia Mihai Bravu / 104

5. Episcopul Calist Ialomiteanu - un slujitor al bisericii Delea Noua / 108
 
6. Parohia Delea Noua in anii Marelui Razboi / 116

7. Parohia Delea Noua in perioada interbelica / 130
7.1. Parohia Delea Noua şi enoriaşii sai / 140
7.2. Minoritatile etnice şi religioase din parohia Delea Noua / 146
7.3. Activitatea administrativa a preotilor bisericii Delea Noua / 149
7.4. Viata credincioşilor, trairea religioasa şi morala din parohia Delea Noua / 160
7.5. Situatia demografica din parohia Delea Noua / 168
7.6. Asistenta sociala in Parohia Delea Noua / 170
7.6.1. Azilul „Calist Arhiereul” / 175

8. Parohia Delea Noua in anii comunismului / 182
8.1. Preotul Teodor Stoica - o viata inchinata slujirii unei parohii / 186
8.2. Cutremurul din 1977 şi biserica Delea Noua / 196

9. Un dar pentru biserica Delea Noua - Moaştele Sfantului Sfintit Martir Valentin / 207

10. Concluzii / 217

11. Anexe / 221

12. Bibliografie / 279


 

Cine viziteaza Bucurestiul ramane impresionat de multimea bisericilor pe care le intalneste, mai cu seama in zona centrala, raspandite printre vechile case care au scapat de iuresul demolarilor din perioada comunista. Este clara ca, pentru locuitorii vechiului oras, credinta religioasa isi gasea un loc special in sufletele lor. De altfel, o mare parte din viata credinciosului de atunci era legata de biserica, locul in care era primit in comunitate, unde se cununa si de unde era prohodit pe ultimul drum. Biserica a avut si continua sa aibe un loc important in viata bucurestenilor, care gasesc intre sfintele ziduri pacea pe care agitatul oras nu o mai ofera de mult timp.
Unele dintre evenimentele prin care a trecut capitala noastra au fost consemnate si in documentele acum ingalbenite de trecerea anilor, ale arhivelor parohiale. Istoria noastra porneste de la documentele unei astfel de parohii, Delea Noua. Cand am intrat pentru prima data in biserica Delea Noua din Bucuresti, situata nu departe de centrul orasului, am avut impresia ca ma aflu in biserica unui sat de campie. Podeaua bisericii era acoperita cu covoare de diferite dimensiuni si culori, dupa cum le adusesera de acasa credinciosii parohiei. In micul pridvor erai intampinat de fumul si mirosul lumanarilor care ardeau permanent. Icoanele erau impodobite cu stergare populare, dovedind ca preotii care slujisera sau slujeau trecusera mai intai prin parohiile de sat, acolo unde acest obicei mai este si astazi prezent. Biserica, destul de mare, are cateva icoane vechi si o catapeteasma frumoasa. Totusi, un strat gros de fum asezat pe pereti facea ca biserica, desi luminata de ferestre largi, sa para intunecoasa. Chiar in februarie 2002 s-a trecut la o refacere a picturii din altar si naos, dar cu rezultate modeste.
Cu timpul au inceput sa apara schimbari ce au infrumusetat interiorul bisericii. In anul 2005 au fost aduse moastelor Sfantului Valentin care au fost asezate in biserica, intr-un frumos baldachin sculptat in lemn de stejar lucrat la Atelierele Patriarhiei. In anii urmatori au fost executate o serie de lucrari de amenajare interioara, fiind schimbate ferestrele din lemn, uzate de trecerea timpului, dar care au aratat seriozitatea cu care se lucra candva. Ferestre noi au fost asezate si in turle cand tabla ce le invelea a fost inlaturata. Exteriorul a fost renovat, biserica fiind imprejmuita cu o bordura de beton, trotuar si o frumoasa alee ce acum este pavata. Langa ea s-a ridicat un lumanarar, reusindu-se eliminarea fumului ce stapanea peste credinciosi in timpul marilor sarbatori. In ultimul timp s-a reusit schimbarea instalatiilor termice si electrice, inlocuirea candelabrelor, consolidarea si reconfi- gurarea cafasului si a scarii interioare, care au dat bisericii aspectul unui locas demn de centrul capitalei. Ridicarea unui nou pridvor la intrare, spatios si pictat in tonul bisericii, dar si aplicarea unor mozaicuri exterioare bine realizate, au infrumusetat biserica care astazi nu mai seamana cu ceea ce a fost candva o modesta biserica munteneasca.
Cine intra astazi in frumoasa curte a bisericii Delea Noua este intampinat de o fantana arteziana, din fonta, comandata la sfarsitul secolului al XIX-lea de Iosefina Pake Protopopescu, sotia cunoscutului primar al Bucurestiului. Cu siguranta biserica Delea Noua si constructiile ce o inconjurau candva dadeau zonei un aer special, dovedind o oarecare temeinicie a unor lucruri facute cu seriozitate si cu dragoste. Desi este obiserica obisnuita, fara a impresiona printr-o arhitectura deosebita, am folosit-o ca punct de plecare in mica istorioara care vrea sa prezinte cititorilor o parte din istoria capitalei noastre. Sa nu uitam ca de existenta acestei biserici s-au legat vietile a mai bine de o mie de familii care locuiau in casele ce o compuneau cu cateva zeci de ani in urma parohia. Pe strazile parohiei erai intampinat de o pace patriarhala si de placutul miros al florilor ce cresteau in gradinile tuturor caselor. Multe din acele case au disparut, iar in locul lor au fost ridicate blocuri cu opt sau zece nivele, care insa nu mai spun frumoasele povesti din trecut. Astfel de blocuri se ridica si astazi, iar frumoasele case care se mai vad vor disparea cu trecerea anilor. Cea mai mare parte a locuitorilor parohiei de acum sunt functionari publici, profesori, avocati, medici si ofiteri. Vremurile grele, dar si nevoile vietii, au asezat aici si cateva familii de macedo-romani, care dupa cedarea Cadrilaterului s-au asezat in Dobrogea, iar de acolo viata i-a adus in capitala. Parohia este cosmopolita, cu minoritati etnice si religioase, o mica Europa in mijlocul unui oras.
Istoria parohiei Delea Noua, legata de istoria unei intinse periferii bucurestene, se prezinta destul de interesanta. Am folosit pentru alcatuirea aceste carti in special arhivele parohiale. Cititorul poate observa cu usurinta ca sunt citate multe documente, care poate uneori ingreuneaza lectura, dar am dorit sa pastrez un crampei din atmosfera timpurilor trecute si totodata, constient ca multe dintre aceste inscrisuri se vor pierde cu trecerea anilor, am vrut ca cele mai importante documente sa ramana intre randurile acestei carti. Sper ca cititorii sa descopere lucruri interesante, care sa le lumineze sufletele si sa-i apropie mai mult de oameni si de Dumnezeu.


Autorul, 
Bucuresti, 16 septembrie 2015

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!