Nicolae Iorga

Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-ministru, profesor universitar si academician român. Este cunoscut în lume ca istoric al artelor si filozof al istoriei.

A fost co-fondator al partidului Partidul Nationalist-Democrat în 1910, membru al Parlamentului, presedinte al Camerei Deputatilor si al Senatului.

A avut  o activitate stiintifică prolifică, Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole si studii si 4963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume. A predat la Universitatea din Bucuresti, la cea din Paris si la alte institutii de învătământ academice si a fondat Congresul International de Studii Bizantine si Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE).

A fost o figură proeminentă în tabăra pro-Antanta în timpul Primului Război Mondial, datorită susținerii cauzei românilor din Austro-Ungaria și a avut un rol politic important în România Mare în perioada interbelică. A inițiat campanii pentru a apăra cultura României. A stârnit controverse datorită retoricii antisemite. A fost adversar al Partidului Național Liberal și al Partidul Național Român.

 

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

FLORIN STRETEANU FLORIN STRETEANU   Conf. univ. dr. Florin Streteanu este licentiat al Universitatea Bab ... citeşte mai mult →