Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Turismul si rolul sau in dezvoltarea integrata a zonei de influenta a Municipiului Bucuresti - Radu-Daniel Pintilii

ISBN: 978-973-749-597-6

DOI: 10.5682/9789737495976

Anul publicării: 2008

Editia: I

Pagini: 260

Editura: Universitară

Autor: Radu-Daniel Pintilii

Cod Produs: 9789737495976 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)
  • Turismul si rolul sau in dezvoltarea integrata a zonei de influenta a Municipiului Bucuresti

    Descarca

 

In ultimii ani, tot mai multi cercetatori constientizeaza importanta analizelor de fond ale proceselor de dezvoltare din jurul orasului Bucuresti, surprinzând complexitatea, dinamica si formele pe care le imbraca acestea. Lucrarea elaborata de dr. Radu-Daniel Pintilii face parte din categoria acestor studii, axate, spatial, pe zona metropolitana, spatiul metropolitan sau aria de influenta ale capitalei, iar, tematic, abordând aspecte legate de calitatea mediului, activitati industriale, agricultura, turism s.a.m.d. Fiecare dintre aceste lucrari au incercat sa integreze analiza sectoriala intr-un context global, relevând valoarea partilor dintr-un intreg. Suprapunerea spatiala, relativa, a acestor studii nu a insemnat si suprapunerea tematica, fiecare lucrare fiind o contributie originala la dezvoltarea cercetarilor in domeniu. Abundenta acestor studii poate fi considerata o replica la neglijarea totala a spatiului de insertie a capitalei. Poate ca prin aceasta modalitate am putea sa impulsionam comunitatile si decidentii lor in a lasa orgoliile (chiar politice) si de a trece la elaborarea unor strategii comune de cooperare si dezvoltare. 

Structurata in noua capitole, lucrarea se impune prin câteva realizari remarcabile:

a) este prima lucrare focalizata pe analiza stiintifica a activitatilor turistice dintr-o zona de influenta, din perspectiva dezvoltarii integrate;

b) stabileste si masoara caracteristicile unui set de indicatori relevanti pentru individualizarea unei zone de influenta;

c) integreaza, cu rafinament, conceptele existente si frecvent vehiculate de dezvoltare durabila si dezvoltare integrata in analize concrete pe spatii definite;

d) continua traditia studiilor asupra zonei de influenta a Bucurestilor, actualizând problematica prin prisma viziunii integrale asupra nivelului de dezvoltare a unui asemenea spatiu;

e) pune in discutie problema axelor si a centrelor structurante ale zonei de influenta urbana a Bucurestilor;

f) identifica ariile problema din zona de influenta bucuresteana si le analizeaza prin metode sintetice;

g) releva in mod explicit rolul activitatilor turistice in dezvoltarea locala;

h) utilizeaza rezultatele obtinute pentru a elabora o strategie legata de amenajarea turistica a unui spatiu in contextul dezvoltarii integrate a acestuia.

Evident ca sunt alte multe aspecte relevante in plan conceptual, metodologic sau al analizei propriu-zise focalizata pe obiective precise, dar am remarcat câteva care sunt „izbitoare”, chiar la o privire superficiala asupra acestei lucrari stiintifice.

In ciuda faptului ca in ultimii ani au fost reluate studiile asupra zonelor periurbane, de influenta sau metropolitane, totusi realizarile in plan teoretic si aplicativ necesita fundamentari mult mai atente, datorita unui paradox: apar noi concepte si metodologii asociate, dar rezultatele practice se reflecta intr-o dezvoltare haotica, in care valorile perene sunt aruncate peste bord, in schimb este agreat inversul acestora, din porniri ideologice sau din promovarea unui spectaculos brutal. Din aceasta cauza insistenta pe clarificari metodologice si pe insertia optima, neexagerata, a conceptelor moderne si post-moderne vehiculate in analizele stiintifice este binevenita. Autorul, in acest proces de clarificare metodologica, face dovada unui respect deosebit fata de rezultatele predecesorilor consacrati in analizele periurbane, pune accentul pe depistarea rolului pe care il au discontinuitatile in materie de diferentiere a fortei de polarizare si de dezvoltare si urmareste succesiunea logica a unui astfel de studiu: de la criterii, principii, indicatori, proiectii spatiale, individualizarea de praguri si de clase omogene s.a.m.d.

Având in spate o intelegere corecta si o apreciere a experientelor stiintifice anterioare, o abordare bine tintita din punct de vedere al studiului conceptelor si metodologiilor, dl. Pintilii releva avantajele si dezavantajele utilizarii in analiza de fata a conceptului de arie turistica. Eu as extrapola concluzia, mentionând ca notiunea de arie turistica in spatii fluu, este mult mai benefica decât alte notiuni, precum regiunea sau zona, care presupun indeplinirea in mod clar a unor criterii si principii. Utilizarea acestei notiuni ii permite autorului sa inlature unele retineri legate de interpretare si, in plus, ii confera multa libertate in a manevra instrumentarul metodologic pentru a releva importanta activitatilor turistice dintr-o zona de influenta ca a Bucurestiului.

Dupa circa 40 de ani, suntem in fata unei metodologii exhaustive privind definirea si delimitarea teritoriala a unei zone de influenta. Aceasta activitate a insemnat un volum de munca enorm, in conditiile in care statistica nu este relevanta pentru fenomenul de atractie a unui mare oras si in care reticenta la furnizarea unor date banale domina atmosfera functionareasca stricta a multor institutii. Intr-un asemenea context, autorul a reusit sa identifice patru arii de influenta elementara, sa le traseze spatial si sa le interogheze intersectia. Rezultatul a fost conturarea unei zone de influenta plausibila, credibila si apta de a fi introdusa in proiectele de dezvoltare viitoare a zonei metropolitane a Bucurestiului.

Printr-o cercetare clasica, autorul evalueaza resursele turistice naturale si antropice din zona de influenta a capitalei, relevând, in ultima parte, principalele concentrari de resurse. Aceste concentrari, aproximate prin contiguitate si functionalism (uneori), ca arii cu relevanta turistica fac, implicit sau explicit, obiectul de studiu al capitolelor urmatoare. Pentru a aprecia activitatea turistica, autorul realizeaza o ampla caracterizare a infrastructurii, vazuta prin accesibilitate, dar si, sau mai ales, prin prisma infrastructurii turistice (baza de cazare, alimentatie publica, baze de agrement, capacitate de organizare a congreselor si seminariilor etc.).

Chiar daca activitatile turistice din jurul Bucurestiului sunt discontinuie spatial si temporal, mai putin consistente la prima vedere, acestea pot fi cuantificabile, pentru o analiza comparabila. Rezultatele obtinute corelate cu proiectia spatiala a activitatilor turistice dau posibilitatea analistului sa observe care este capacitatea acestora de structurare a spatiului. In acest sens, analizele sunt concludente, conducând la individualizarea centrelor si axelor turistice  structurante ale zonei de influenta sau care ar avea un rol major in organizarea viitoare a acestui spatiu.

Nu se poate atinge obiectivul fixat in lucrare fara a intreprinde o analiza detaiata asupra nivelului de dezvoltare a zonei de influenta. Aceasta analiza a condus la a releva principalele arii problema, critice din punct de vedere al nivelului de dezvoltare. Autorul merge mai departe si sugereaza câteva cai de tratare a acestor arii, implicând activitatile turistice intr-o viziune de dezvoltare integrata. O astfel de insertie a activitatilor turistice nu se poate face decât de la nivelul economiilor locale.

Ultima parte a lucrarii este una de analiza prospectiva si demon­streaza utilitatea studiului intreprins. Astfel, in conditiile Bucurestiului, autorul propune ca zona de influenta urbana sa fie conceputa ca un subsistem urban. Adica o parte componenta a sistemului urban axat pe capitala, cel de-al doilea subsistem fiind Bucurestiul insusi. In aceste conditii, definirea unei politici de dezvoltare integrata a zonei de influenta, prin utilizarea rationala a resurselor turistice, nu se poate intreprinde fara a lua in calcul intrarile si iesirile din celalalt subsistem: orasul propriu-zis. Baza utilizarii decente a potentialului uman, material si turistic al acestui mare sistem spatial il constituie necesitatea fundamentarii si aplicarii unei politici de cooperare teritoriala. Or, deocamdata o astfel de politica este usor de definit, dar greu de aplicat, având in vedere lipsa unei culturi a cooperarii la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale de baza. Autorul stie acest lucru si intrevede principalii pasi care trebuie facuti in acest sens si ce rol au activitatile economice, respectiv cele turistice, in a transa orgoliile si viziunile egoiste ale celor implicati.

Concluzionând, subliniem ca lucrarea de fata se detaseaza prin rezultatele teoretico-metodologice si aplicative obtinute, prin consistenta suportului demonstrativ, prin stilul convingator si clar de exprimare, prin modul de interpretare a unor fenomene in interactiune continua, tipice zonelor de influenta urbana. In mod evident, se remarca spiritul de fin analist al autorului, prudenta in exprimare, atunci când interactiunile spatiale sunt foarte complicate, dar si forta argumentelor in a demonstra tendinte si procese bine conturate. Toate acestea transforma aceasta lucrare intr-un veritabil instrument de documentare si cercetare, un model de analiza, care poate fi aplicat in alte studii similare. Multimea elementelor cu caracter informativ si modul atractiv de prezentare a rezultatelor fac recomandabila lucrarea, atât pentru studenti, specialisti in domeniul amenajarii si dezvoltarii teritoriale, cât pentru publicul larg, dornic de a afla detalii concrete despre spatiul de sustinere a metropolei bucurestene. 

 

CUPRINS

 PREFATA / 7    

INTRODUCERE / 11

1   CONCEPTE TEORETICE SI METODOLOGIA STUDIERII  ARIILOR  DE ATRACTIE TURISTICA DIN ZONA DE INFLUENTA A MUNICIPIULUI BUCURESTI / 15

     1.1  Conceptul de zona de influenta in literatura geografica / 15

           1.1.1  Definitie, entitati similare, caracteristici / 15

           1.1.2  Discontinuitati in zonele de influenta ale oraselor / 23

           1.1.3  Importanta zonelor de influenta in dezvoltarea regionala / 24

           1.1.4  Delimitarea zonelor de influenta urbana-experiente si criterii / 27

           1.1.5  Principalele criterii utilizate in delimitarea unei zone de influenta urbana / 35

           1.1.6  Principalii indicatori/indici utilizati in delimitarea zonelor de influenta urbana / 37

     1.2  Conceptul de dezvoltare integrata / 42

     1.3  Conceptul de arie turistica / 43

           1.3.1  Definitie, categorii similare utilizate in regionarea turistica a unui teritoriu / 43

           1.3.2  Avantaje si dezavantaje privind utilizarea conceptului de arie turistica / 44

     1.4  Conceptul de amenajare turistica / 45

2   DETERMINAREA ZONEI DE INFLUENTA A MUNICIPIULUI  BUCURESTI  / 47

     2.1   Zona de influenta teoretica a municipiului Bucuresti / 47

     2.2   Zona de influenta multicriteriala a municipiului Bucuresti / 50

           2.2.1  Aria de influenta comerciala a municipiului Bucuresti / 50

           2.2.2  Aria de influenta sanitara a municipiului Bucuresti / 58

           2.2.3  Aria de influenta culturala si de invatamânt a municipiului Bucuresti / 60

           2.2.4  Aria de influenta a transporturilor municipiului Bucuresti / 63

           2.2.5  Scurta caracterizare a cadrului natural al zonei de influenta a municipiului Bucuresti / 68

           2.2.6  Scurta caracterizare a asezarilor umane din zona de influenta a mun. Bucuresti / 70

3   INDIVIDUALIZAREA ARIILOR DE ATRACTIE TURISTICA DIN  ZONA DE INFLUENTA A MUNICIPIULUI BUCURESTI / 72

     3.1  Elemente teoretice privind turismul zonei de influenta a mun. Bucuresti / 72

3.2      Resursele turistice naturale din zona de influenta a municipiului Bucurest / 73

           3.2.1  Potentialul turistic al reliefului / 73

           3.2.2  Reteaua hidrografica – resursa turistica importanta a zonei de influenta a municipiului Bucuresti / 74

           3.2.3  Elemente bio-geografice cu vocatie turistica / 76

     3.3  Resursele turistice antropice din zona de influenta a municipiului Bucuresti / 79

           3.3.1  Monumente si obiective arheologice / 79

           3.3.2  Monumente si obiective de factura religioasa / 80

           3.3.3  Palate si conace / 89

           3.3.4  Muzee si case memoriale / 92

           3.3.5  Traditii si port popular / 93

           3.3.6  Monumente ce amintesc de locuri istorice / 94

           3.3.7  Alte obiective de interes turistic / 95

     3.4  Delimitarea ariilor de concentrare a resurselor turistice in zona de influenta a municipiului Bucuresti / 96

4   INFRASTRUCTURA ZONEI DE INFLUENTA A MUNICIPIULUI BUCURESTI / 107

     4.1   Infrastructura de transport / 107

           4.1.1 Caracteristicile infrastructurii de transport in zona de influenta a capitalei / 107

           4.1.2 Strategii de dezvoltare a infrastructurii de transport din zona de influenta a municipiului Bucuresti / 109

           4.1.3 Sistemul de transport si dezvoltarea zonei de influenta a municipiului Bucuresti / 110

     4.2 Infrastructura turistica a zonei de influenta a municipiului Bucuresti / 114

           4.2.1 Caracteristicile si structura infrastructurii turistice / 114

           4.2.2 Tipologia infrastructurii turistice din zona de influenta a municipiului Bucuresti / 115

           4.2.2.1 Elemente privind baza de cazare / 115

           4.2.2.2 Elemente privind alimentatia publica pentru turism / 121

           4.2.2.3 Elemente privind agrementul turistic / 122

           4.2.2.4 Elemente privind organizarea seminariilor si congreselor / 122

           4.2.3 Evaluarea infrastructurii turistice din zona de influenta a municipiului Bucuresti / 126

5   ACTIVITATILE TURISTICE DESFASURATE IN ZONA DE  INFLUENTA A MUNICIPIULUI BUCURESTI / 130

     5.1 Caracterizarea activitatilor turistice desfasurate in zona de influenta a municipiului Bucuresti / 130

     5.2 Evaluarea presiunii cererii asupra ofertei turistice si de agrement din zona de influenta a municipiului Bucuresti / 132

     5.3 Estimarea tipurilor de amenajare turistica pentru zona de influenta a  municipiului Bucuresti / 134

     5.4 Amenajarea turistica globala a zonei de influenta a municipiului Bucuresti, printr-o abordare sistemica / 140

     5.5 Cadrul institutional si instrumentele utilizate in amenajarea turistica de perspectiva / 142

6   AMENAJAREA TURISTICA SI ORGANIZAREA TERITORIULUI  ZONEI DE INFLUENTA A MUNICIPIULUI BUCURESTI / 145

     6.1 Principalele axe si poli structuranti din zona de influenta a municipiului Bucuresti / 145

     6.2 Organizarea si amenajarea turistica a zonei de influenta a municipiului Bucuresti / 158

7   CARACTERIZAREA NIVELULUI DE DEZVOLTARE AL ZONEI DE INFLUENTA A MUNICIPIULUI BUCURESTI PRIN PRISMA  DEZVOLTARII INTEGRATE / 160

     7.1  Definitie, criterii si metode de individualizare teritoriala, metode de analiza a ariilor problema / 160

     7.2 Criterii pentru identificarea ariilor problema / 161

     7.3 Criterii si metode de individualizare teritoriala a ariilor problema / 162

     7.4 Metode de individualizare a ariilor problema / 162

     7.5  Analiza ariilor dezvoltate si a ariilor problema din zona de  influenta a municipiului Bucuresti / 165

    7.5.1  Sistemul de indicatori si metode de determinare / 165

    7.5.2 Analiza ariilor dezvoltate / 172

    7.5.3  Analiza ariilor problema / 190

     7.6  Dezvoltarea integrata prin turism a ariilor cu probleme din zona de influenta a municipiului Bucuresti / 212

8   ROLUL ACTIVITATILOR TURISTICE IN DEZVOLTAREA ECONOMIILOR LOCALE / 218

     8.1  Consideratii generale / 218

     8.2  Impactul activitatilor de turism asupra dezvoltarii locale / 211

     8.3  Ierarhizarea patrimoniului turistic din zona de influenta a municipiului Bucuresti / 225

9   ELABORAREA STRATEGIILOR DE AMENAJARE TURISTICA IN CONDITIILE DEZVOLTARII INTEGRATE A ZONEI DE  INFLUENTA A MUNICIPIULUI BUCURESTI / 228

     9.1 Elemente metodologice / 228

     9.2 Definirea unei politici de dezvoltare integrata a zonei de influenta a municipiului Bucuresti / 230

     9.3 Elemente de implementare a unei politici de cooperare teritoriala / 232

     9.4 Elemente de implementare a unei politici de amenajare turistica /234

     9.5 Elemente legate de programarea turistica / 236

     9.6 Elaborarea strategiei de amenajare turistica a zonei de influenta a municipiului Bucuresti / 238

     9.7 Formularea strategiei de amenajare turistica a zonei de influenta a municipiului Bucuresti / 247

 CONCLUZII / 247

BIBLIOGRAFIE / 251

Radu-Daniel Pintilii

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!