Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Eco-management hotelier - Premisa a performantei in industria hoteliera - Gina Gilet Sztruten

21,20 Lei

ISBN: 978-606-591-303-5

DOI: 10.5682/9786065913035

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 197

Editura: Editura Universitara

Autor: Gina Gilet Sztruten

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065913035 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Review-uri (0)

Civilizaţia modernă actuală se confruntă cu o mare provocare în a găsi metodele practice, cele mai eficiente de susţinere a dezvoltării printr-o reorientare a tiparelor de utilizare a resurselor naturale care să asigure deopotrivă progresul şi prosperitatea pe un orizont de timp mai îndelungat; cu alte cuvinte, un viitor în care oamenii să trăiască în comuniune cu natura.

Pornind de la acuta criză mondială a resurselor, în care ţările cele mai poluatoare nu fac suficiente eforturi în ceea ce priveşte diminuarea impactului negativ asupra planetei, se impune luarea unor măsuri atât la nivel macro cât şi microeconomic, prin care să se gestioneze mai responsabil funcţionarea tuturor domeniilor vieţii economice şi sociale.

Particularizând problematica la domeniul turismului ca parte integrantă a economiei globale apare şi aici necesitatea dezvoltării durabile în conexiune cu tendinţele generale dar şi cu faptul că pentru turism, mediul reprezintă condiţia fundamentală a existenţei şi dezvoltării sale. Dacă structurile de primire turistică nu iau măsuri urgente de diminuare a impactului negativ asupra mediului, biodiversităţii şi comunităţilor locale unde îşi desfăşoară activitatea, ciclul de viaţă al acestora va fi foarte scurt, pagubele importante, iar deteriorările ireversibile.

Astăzi, turismul reprezintă un fenomen cu mare amploare la nivel mondial, caracterizat printr-un puternic dinamism. Prin dimensiunile şi conţinutul său, turismul antrenează numeroase resurse naturale, materiale şi umane, cu implicaţii profunde asupra dinamicii economiei şi societăţii moderne. Devenind o ramură importantă a economiilor naţionale şi implicit a economiei mondiale, turismul dobândeşte valenţe majore prin contribuţiile importante la crearea GDP, creşterea volumului exporturilor, ocuparea forţei de muncă, dar şi la o mai bună relaţionare regională şi mondială. 

În urmă cu mai bine de trei decenii s-au produs pe plan mondial, schimbări radicale în managementul turistic în general, şi în cel hotelier, în special, generate de transformările majore la nivelul cererii. Au fost introduse noi clasificări, noi modalităţi de organizare a activităţii, s-au elaborat noi standarde şi sisteme de managementul calităţii şi de mediu , cu alte cuvinte, s-au pus bazele unei noi “industrii”a turismului care s-a extins şi s-a internaţio­nalizat.


O gestiune responsabilă durabilă a tuturor componentelor activităţii turistice inclusiv a industriei ospitalităţii şi a celei hoteliere ca parte a acestora se impune tot mai pregnant în prezent, urmare a faptului că turiştii din întreaga lume au aşteptări tot mai mari în ceea ce priveşte nivelul confortului şi calitatea serviciilor, aşteptări care presupun nu numai o ofertă turistică pe măsură, respectiv prestatori de servicii capabili să ţină pasul cu cererea şi totodată să inoveze, să anticipeze tendinţele de consum ale turiştilor, ci produse şi acţiuni care să respecte mediul.

În acest context, fenomene precum globalizarea sau dezvoltarea regională, tehnolo­gizarea, dezvoltarea durabilă vor impune adaptări corespunzătoare turismului şi activităţilor din structura sa, în mod deosebit industriei hoteliere. Ca rezultat al inovării coroborat cu necesitatea diminuării consumului de resurse s-a impus implementarea unor metode de management turistic ecologic şi de calitate, etapă crucială pentru alinierea la tendinţele mondiale, la exigenţele dezvoltării durabile, precum şi la creşterea atractivităţii şi competitivităţii destinaţiilor turistice. Susţinerea competitivităţii unei destinaţii turistice nu se poate concepe fără realizarea unor dotări şi amenajări în concordanţă cu cerinţele protejării mediului.

Conştientizând locul şi rolul industriei hoteliere ca parte componentă a activităţii turistice, lucrarea de faţă îşi propune să abordeze problematica unei gestiuni responsabile şi a unei dezvoltări turistice durabile în acest domeniu.

Pornind de la evidenţierea problemelor actuale vizând dezvoltarea durabilă, lucrarea subliniază necesitatea şi oportunitatea implementării unor noi metode de management de mediu în activitatea hotelieră şi reliefează experienţa internaţională în utilizarea unor astfel de sisteme. Toate activităţile începând cu localizarea unităţilor hoteliere şi până la atitudinea turistului faţă de mediu, pot fi şi trebuie desfăşurate dintr-o perspectivă durabilă printr-un management adecvat. Localizarea unităţii hoteliere are efecte diferite asupra mediului, mai mici în vecinătatea căilor de acces sau în marile aglomeraţii urbane, mai mari în zonele verzi şi foarte mari în ariile protejate. De asemenea, atitudinea faţă de mediu, deşi extrem de dificil de cuantificat, are efecte negative suficient de accentuate şi pe termen lung. Există preocupări şi chiar soluţii pentru reducerea impactului negativ, cum ar fi, educarea şi implicarea comunităţilor locale în acţiuni responsabile faţă de mediu, măsurarea şi diminuarea diferitelor forme de poluare (gestionarea deşeurilor, reducerea consumului de apă şi energie, etc.). În aceste condiţii, implementarea unui sistem de eco-management la nivelul fiecărei unităţi hoteliere ar imprima industriei hoteliere caracteristica de durabilitate, de responsabilitate faţă de mediu.

Şi la nivelului României există preocupări în sensul implementării sistemelor eco-manageriale, dar acestea se află abia la primii paşi. Faptul că, doar trei unităţi de profil la nivel naţional, respectiv Hotelul Crowne Plaza Bucureşti, Hotelul Vega din staţiunea de litoral Mamaia şi Hotelul Saturn din localitatea cu acelaşi nume de la malul Mării Negre, utilizează, în activitatea lor, tehnologii cu un grad de poluare redus susţine aprecierea cu privire la ritmul lent de schimbare a atitudinii faţă de mediu.

În acest context, lucrarea de faţă Eco-management hotelier – premisă a perfor­manţei în industria ospitalităţii îşi propune să analizeze problemele legate de implementarea eco-managementului în activitatea hotelieră la nivel mondial, dar şi din ţara noastră pornind de la evaluarea impactului acestei activităţi în plan economic, socio-cultural, de mediu, asupra comunităţilor locale dar şi asupra turistului.

În descifrarea stadiului şi avantajelor implementării eco-managementului în structurile hoteliere la nivel internaţional sunt analizate politicile durabile adoptate de marile grupuri hoteliere mondiale, precum şi organismele şi sistemele de certificare ecologică implicate şi aplicate industriei hoteliere. Pentru demonstrarea fazei incipiente de dezvoltare durabilă a industriei hoteliere româneşti pe lângă o documentare de birou în ceea ce priveşte analiza principalilor indicatori ai echipamentelor de cazare şi a unităţilor hoteliere certificate ecologic din România s-a organizat şi desfăşurat şi o cercetare de teren.

Cercetarea a fost realizată pe trei segmente, analizarea principalelor coordonate ale industriei ospitalităţii din România, stadiul implementării eco-managementului şi practicilor de dezvoltare durabilă în industria hotelieră românească, precum şi conştientizarea managerilor hotelieri asupra necesităţii şi avantajele promovării unei atitudini responsabile faţă de mediu.

Ca parte componentă a activităţii turistice, industria hotelieră influenţează calitatea mediului. Dacă nu se depăşeşte o limită considerată critică impactul generat de activitatea hotelieră poate fi acceptat şi chiar redus printr-un management adecvat, responsabil. Acceptarea este determinată, pe de o parte, de beneficiile asupra comunităţii locale şi pe de altă parte, de faptul că, impactului negativ este de mai mică amploare, comparativ cu o altă activitate economică aducătoare de venituri pentru populaţia locală, posibil de dezvoltat în zona respectivă.

În consecinţă, demonstrarea necesităţii implementării sistemelor de eco-management hotelier şi a recunoaşterii deschiderii prin oferirea de noi oportunităţi cu privire la certificarea produselor şi serviciilor hoteliere din punct de vedere ecologic, duce inevitabil la o creştere a interesului pentru aplicarea unui management performant, cu un minim impact al activităţii hoteliere asupra mediului, cu servicii de calitate şi cu creşterea bunăstării comunităţilor locale.

  • Eco-management hotelier - Premisă a performanţei în industria hotelieră

    Descarca
Gina Gilet Sztruten

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!