ISBN: 978-973-7787-95-1
Anul publicării: 2005
Editia: I
Pagini:
Editura: Universitară
Autor: Razvan Oprea
Lucrarea analizată este un studiu de geografia mediului asupra unui areal montan caracterizat printr-o accentuată diversitate şi printr-o intensă presiune antropică asupra tuturor componentelor mediului. Doctorandul a efectuat cercetări aprofundate de teren, studii de laborator şi a consultat o vastă bibliografie de specialitate din domeniul geografiei şi al disciplinelor înrudite reuşind să realizeze un studiu valoros, cu un evident caracter interdisciplinar.
Prof. univ. dr. Dan Bălteanu,
Membru Corespondent al Academiei Române
Însemnătatea şi importanţa temei abordate în teza de doctorat poate fi argumentată cel puţin din 3 laturi esenţiale. În primul rând se referă la o regiune montană complexă şi de mare interes estetic, economic, social şi cultural, cu largă utilizare ca staţiuni climaterice, turism şi sporturi de iarnă. În al doilea rând, regiunea studiată reprezintă un teritoriu puternic umanizat care a permis aprofundarea relaţiilor dintre componenţii naturali şi factorul antropic ca bază a desprinderii tendinţei de evoluţie în viitor. În al treilea rând, subiectul tezei pune de la început accent pe evoluţia peisajului pe baza potenţialului natural al mediului geografic şi modului de utilizare a acestui potenţial.
Prof. dr. ing., dr. Honoris Causa, Nicolae Florea,
Membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Teza de doctorat “Bazinul montan al Prahovei, potenţial natural şi evaluarea peisajului” este un studiu geografic complex, cu accent pe raporturile existente între componentele naturale şi cele antropice. Se evidenţiază schimbări constatate în structura peisajului geografic, încercându-se şi prognozarea tendinţelor evolutive în acest spaţiu carpatic. Sunt analizate numeroase elemente de impact antropic fiind prezentate şi puncte de vedere referitoare la eventuale modalităţi de prevenire şi combatere a unor efecte negative.
Prof. univ. dr. Mihai Geanana
Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00
0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
Scrie un review
Review-ul a fost trimis cu succes.