Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Medierea in Romania. Legislatie si jurisprudenta

28,90 Lei

ISBN: 978-606-591-373-8

DOI: 10.5682/9786065913738

Anul publicării: 2012

Editia: I

Pagini: 180

Editura: Editura Universitara

Autor: Dragos Calin, Alina Irina Donescu, Camelia Gagu, Constantin-Adi Gavrila, Daniel-Mihail Sandru, Anamaria Lucia Zaharia, Dragos Marian Radulescu

Stoc epuizat
Cod Produs: /9786065913738 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

Medierea in Romania. Legislatie si jurisprudenta” este un volum coordonat de Mihai Sandru, Dragos Radulescu, Dragos Calin si reuneste lucrari ale unor cunoscuti practieni si teoreticieni, prin care este analizat, din punct de vedere juridic, stadiul actual al fenomenului medierii in Romania.

 

* * * 

Medierea in Romania. O introducere

Medierea in Romania dupa 6 ani si jumatate de la adoptarea legii privind medierea si organizarea profesiei de mediator ne apare ca o procedura alternativa de soluționare a litigiilor eficienta și de viitor celor ce suntem familiarizati cu ea.

Dincolo de discutiile referitoare la un posibil transplant legal/juridic a unei institutii – alcatuita cu totul altfel in Statele Unite ale Americii (care de altfel a si finantat primele centre pilot, sadind radacina posibilei solutii de evitare a litigiilor) – medierea in Romania nu este o procedura pe care posibilii justitiabili sa o ia in considerare in mod uzual. Nu exista in acest fel o masa critica de „mediati”, autori ai unor experiente de mediere, care sa transmita mai departe succesul operatiunii de evitare a unui proces indelungat si costisitor. Nu doar lipsa (semnificativa a) unor parti mediate care sa depuna marturie indirecta si care sa favorizeze apetitul pentru noua procedura este de mentionat, dar constatam ca nu exista o masa critica de mediatori suficient de capabila sa rastoarne prejudecatile (doar din Romania?) ca o hotarare judecatoareasca este mai valoroasa sau ca dreptatea nu poate fi impartita decat de instanta statala. Este posibil ca procedura medierii sa nu se fi nascut intr-o zodie potrivita; in orice caz, din 2012 medierea, in anumite materii, a devenit obligatorie sub forma prezentarii la o sedinta de informare cu privire la mediere.

Cu privire la oportunitatea introducerii obligativitatii prezentei la o sedinta de informare cu privirela la mediere in anumite cauze inainte de introducerea unei acțiuni in instanța, avand in vedere ca masura este recenta, este dificil sa ne pronuntam; insa, trebuie avut in vedere ca multi mediatori au considerat aceasta solutie drept una salvatoare – vom vedea daca nu cumva va avea si efecte secundare nedorite – prin transformarea, pentru cei mai multi, ignoranti, in materia medierii, o posibila solutie de revolvare a conflictului intr-o procedura birocratica, menita sa prelungeasca momentul „adevarului”: actionarea in judecata. Efectele perfide ale obligativitatii prezentarii la o sedinta de mediere se vor arata daca masura legislativa nu va fi sustinuta de corpul profesional al mediatorilor, carora le revine misiunea de a o promova eficient și de o maniera convingatoare, profesionista. In plus, solutia legiuitorului nu este urmata de sanctiuni pentru cei care nu respecta aceasta procedura „prealabila”, ceea ce o face si mai problematica.

Daca in privinta procedurii medierii si a cunoasterii acesteia in randul publicului – de fapt celor carora li se adreseza – se poate discuta, in privinta organizarii profesiei de mediator nu avem dubii ca suntem deja in fata unei comunitati intelectuale interesante care prin manifestari stiintifice, forumuri și alte mijloace de comunicare și promovare se exprima deseori elocvent. Singura problema este circularitatea mesajului, respectiv campul inchis in care se reflecta mesajul mediatorilor, absenta patrunderii acestuia in randul publicului posibil justitiabil. De altfel, medierea sufera ca urmare a unuia dintre avantajele sale. Paradoxal, confidentialitatea nu este potrivita aspectului pe care il discutam: direct sau indirect mediatorii trebuie sa-si prezinte experientele, sa le sistematizeze si sa le difuzeze la scara mai larga nu doar in mediul on-line pentru a fi cunoscute (nici mediul on-line nu este plin de experiente ci doar de sfaturi si uneori articole foarte bune dar cam „teoretice” pentru scopul pentru care sunt publicate).

Volumul acesta a fost editat ca urmare a unor experiente stiintifice in domeniul medierii: am incercat sa sistematizam (cat mai obiectiv posibil) stadiul actual in care se afla medierea in Romania prin prisma unei viziuni de ansamblu, care sa deschida o noua era promovarii și apropierii fenomenului medierii tuturor celor interesați.

Mihai Sandru

 

Mihai Sandru, Medierea in Romania. Introducere / 5


Partea I. Studii si articole

Dragos Marian Radulescu, Medierea, un nou inceput de la 1 octombrie 2012 / 11

Anamaria Lucia Zaharia, Negociere. facilitare. conciliere. mediere. arbitraj / 15

Anamaria Lucia Zaharia, Rolul instantelor in procedura medierii / 29

Anamaria Lucia Zaharia, Medierea o alternativa la procesul judiciar / 35

Camelia Gagu, Constantin-Adi Gavrila, Solutionarea prin mediere a litigiilor aflate in faza de executare silita / 40


Partea a II-a Legislatie

Ghid pentru organizarea sedintei de informare privind medierea preambul / 71

Lege nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator / 111


Partea a III-a Practic


Proces verbal de informare / 121

Asociatii profesionale in domeniul medierii / 123


Partea a IV-a Practica judiciara

1. Acord de mediere incheiat in materie de partaj bunuri comune / 143

2. Actiune in stabilirea paternitatii. Acord prin care paratul recunoaste ca este tatal copilului. Inadmisibilitate / 148

3. Acord de mediere intervenit in materia dreptului familiei privind cuantumul pensiei de intretinere datorat de un parinte minorului / 152

4. Acord de mediere intervenit in materia dreptului familiei – divort / 156

5. Acord de mediere incheiat in materie de divort. Clauze neclare. Intelegere partiala / 160

6. Acord de mediere incheiat in materia obligatiilor de a face / 170

7. Actiune civila avand ca obiect obligatie de a face in contradictoriu cu o autoritate locala / 178

8. Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare / 183

9. Acord de mediere in materie civila, privind somatie de plata / 188

10. Acord de mediere incheiat in materie comerciala privind un litigiu referitor la incetarea contractului de inchiriere incheiat de o societate comerciala in calitate de locatar / 193


Despre autori / 199

Mediation in Romania / 202

Bibliografie / 205

Sumar / 207

Dragos Calin

Judecator la Curtea de Apel Bucuresti, formator al Institutului National al Magistraturii pentru formarea profesionala continua dreptul Uniunii Europene, cooperare judiciara internationala in materie civila si comerciala, dreptul muncii si dreptul asigurarilor sociale; cercetator stiintific asociat al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane – Centrul de Studii de Drept European, director al Revistei Forumul Judecatorilor, membru in colegiul stiintific al revistei Jurisclasor CEDO, coeditor al Revistei iaduer.ro – Afaceri juridice europene, membru fondator si copresedinte al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania (2007-prezent), membru al Consiliului de Administratie GEMME Europe  (mai 2010-prezent), vicepresedinte al GEMME Europe – Groupement Européen des Magistrats pour la Médiation (mai 2010-mai 2012), membru fondator al CIMJ (Conférence Internationale de Médiation pour la Justice), octombrie 2009, Paris


Dragos Marian Radulescu

Mediator, lector univ. dr. Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, disciplinele Teoria generala a dreptului, Dreptul Uniunii Europene si Medierea conflictelor, licentiat in stiinte juridice si administratie publica, specializat in sistemele ADR, participari la conferinte nationale si internationale, autor de manuale si articole in domenii ca: teoria dreptului, morala, religie, traditii, Uniunea Europeana si mediere.

 

 


Anamaria Lucia Zaharia

Judecator, Curtea de Apel Bucuresti, formator al Institutului National al Magistraturii pentru formarea profesionala continua in materia dreptului comercial, reprezentant al Sectiunii romane a GEMME -Groupement Européen des Magistrats pour la Médiation; membru in colegiul de redactie al Revistei Forumul Judecatorilor, membru in colegiul de redactie al Revistei Jurisclasor CEDO.


Daniel-Mihail Sandru

Profesor universitar la Universitatea din Bucuresti, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”.  A fondat si coordoneaza Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Române. Judecator ad hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe lânga Camera de Comert si Industrie a României. Presedinte al Societatii de Stiinte Juridice si al Asociatiei Române de Drept si Afaceri Europene. Redactor sef al Revistei române de drept european (Wolters Kluwer). Poate fi contactat la adresa mihai.sandru@csde.ro; pagina web: www.mihaisandru.ro.


Alina Irina Donescu

Licentiata a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” si absolventa a unui master in domeniul medierii in cadrul aceleiasi universitati.

 


Camelia Gagu

Avocat, mediator, asistent univ. drd. in cadrul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir Bucuresti. Este membru fondator si Presedinte al “Centrului Mediatorilor Profesionisti – Bucuresti” si Vice-Presedinte al Federatiei Uniunea Centrelor de Mediere din Romania.  Are numeroase publicatii in reviste de specialitate in domeniul medierii.

 


Constantin-Adi Gavrila

Mediator si formator de mediatori, membru fondator si manager general al Asociatiei „Centrul de Mediere Craiova”, primul presedinte al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania si primul vicepresedinte al Consiliului de Mediere. A fost onorat in anul 2009 cu Premiul pentru Lidership Remarcabil de catre Comitetul International al Asociatiei pentru Solutionarea Conflictelor (Association for Conflict Resolution) din Statele Unite ale Americii pentru contributii remarcabile aduse promovarii metodelor de solutionare a conflictelor. Este mediator practician certificat IMI, panelist JAMS International, colaborator permanent al Kluwer Mediation Blog si membru al Comisia Independentta de Standarde care functioneaza pe langa Institutul International de Mediere.

 

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!