Evolutia conceptiilor referitoare la intreprindere, de la abordarea materialista catre cea sistemica si contextuala, a dat nastere unei noi viziuni: intreprinderea este o fiinta economico-sociala care se naste, se dezvolta, se maturizeaza si dispare intr-un anumit mediu.
La fel ca si fiintele umane, fiintele organizationale dispun, la nastere, de un anumit potential pe care, prin educatie si comportament, il pot multiplica sau risipi. La nivelul firmei, educatia consta in capacitatea de a invata, de a acumula competente; comportamentul concretizeaza modul in care firma valorifica aceste competente in functie de mediul in care actioneaza.
Caracteristicile constructive, specificul activitatii, nivelul, diversitatea si complexitatea competentelor, strategia si tactica, cultura si etica in afaceri sunt elementele care diferentiaza firmele apartinand aceluiasi domeniu, conferindu-le identitatea, personalitatea fiintei organizationale.
A conduce firma spre succes inseamna a cunoaste si a valorifica potentialul vizibil si invizibil al firmei care sustine identitatea, unicitatea fiecarei firme in parte.
In acelasi timp, managementul firmei este supus multiplelor influente ale mediului in care actioneaza. Contextul actual in care evolueaza firmele – indiferent de marime, obiect de activitate si localizare – se caracterizeaza prin mutatii profunde. Specialistii sunt de acord in a admite ca anii ’70- ’80 au reprezentat o ruptura dramatica fata de anii prosperitatii glorioase ce a urmat celui de-al doilea razboi mondial. Era productiei de masa, a produselor standardizate, a cresterilor si a profiturilor sigure, era ce a caracterizat sistemele de productie organizate dupa modelul fordian, al benzii rulante, este de domeniul trecutului. Transformarilor profunde din sistemele economice li s-au adaugat adevarate socuri politice si sociale – caderea comunismului in Europa de Est fiind doar unul dintre ele – ceea ce face ca mediul cu care se confrunta firmele sa fie din ce in ce mai complex si mai impredictibil. Pentru a face fata complexitatii firma a fost obligata sa adopte o viziune care-i depaseste frontierele, care-i prelungeste si ii conexeaza obiectivele, constrangerile si oportunitatile cu cele ale mediului in care evolueaza.
„Managementul intreprinderilor este tributar influentelor unor fenomene multiple: economice, sociale, tehnico-stiintifice, de mediu etc.
Factorii care influenteaza managerii intreprinderilor in acest inceput de secol XXI sunt legati intre ei, intrepatrunsi. Intre acestia doua dimensiuni devin dominante: mondializarea accelerata a activitatilor umane si cresterea puternica a tehno-stiintei. Si una si cealalta intensifica concurenta”.
Evolutia firmei intr-un mediu complex, incert si instabil pune in fata firmei problema acuta a cunoasterii si a „administrarii dezordinii si haosului”.
Intr-un asemenea context, managementul reconceput ca un proces axat pe viitorul organizatiei intr-un mediu dinamic, impredictibil si, cel mai adesea, neprietenos, devine elementul fundamental al mentinerii si dezvoltarii firmei.
Este motivul pentru care managementul strategic inlocuieste viziunea clasica a managementului intors exclusiv catre propria persoana, catre mediul intern al firmei.
Scrie un review
Review-ul a fost trimis cu succes.