Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Informatie etnofolclorica si interpretare poetica

25,00 Lei

ISBN: 978-606-28-1081-8

DOI: https://doi.org/10.5682/9786062810818

Anul publicării: 2020

Editia: I

Pagini: 202

Editura: Editura Universitara

Autor: Olimpia Varga

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062810818 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
„Lucrarea prezentata de doamna Olimpia Varga se adauga, cu folos, consideram noi, demersurilor hermeneutice consacrate operelor lui Marin Sorescu si Stefan Augustin Doinas. Perspectiva analizei este una etnografic-folclorica, autoarea reusind sa puna in evidenta influenta pe care fondul de credinte si datini populare, de productii folclorice literare si insusi ritmurile de viata din arealul care a generat darul scriitoricesc al lui Marin Sorescu si Stefan Augustin Doinas a avut-o asupra productiei culte iesite de sub pana aceastora.“

Lucian CHISU 


„Cartea de fata reprezinta rodul unor cercetari mai vechi, dar niciodata intrerupte, cu privire la viata si opera lui Marin Sorescu, de care pe autoare o leaga o complicata inrudire genetica, prin numeroasele ramuri ale familiei sale si la opera lui Stefan Augustin Doinas. Pe de alta parte, interesul autoarei pentru etnografie si folclor a determinat-o sa caute radacinile intelepciunii populare in textele poetului, prozatorului, dramaturgului si eseistului Marin Sorescu si in cele de unicitate din creatia lui Stefan Augustin Doinas.“ 

Raluca Felicia TOMA 


„Capitolul cel mai consistent, in economia lucrarii, este consacrat poetului, prozatorului, dramaturgului, eseistului si traducatorului Marin Sorescu. Ceea ce se remarca in personalitatea artistica a acestuia este tocmai dualitatea atitudinii fata de lume si viata a taranului roman, asa cum apare ea ilustrata in productiile folclorice. Este vorba in primul rand despre componenta optimista, luminoasa a sufletului romanesc, exprimata prin umor, mai ales in forma ironiei amare. In al doilea rand, este vorba despre tristetea metafizica exprimata prin „dor“, prin reactiile fata de tot ce inseamna „trecere“, rau cu origini obscure. Acestea sunt doua fete ale aceluiasi intreg si caracterizeaza foarte bine „firea“ omului simplu, al exponentului Romaniei profunde.“ 

Roxana Magdalena BARLEA 


     “  
  • Informatie etnofolclorica si interpretare poetica

    Descarca
OLIMPIA VARGA

CUVANT INAINTE / 7

PREFATA (R.-M. Barlea) / 9

FILONUL INEPUIZABIL AL FOLCLORULUI ROMANESC / 9

FOLCLORUL – CONSTANTA A LITERATURII ROMANESTI / 15

INFORMATIE ETNOGRAFICA IN OPERA LUI MARIN SORESCU / 57

UNIVERSUL CULTURII POPULARE IN OPERA LUI STEFAN AUGUSTIN DOINAS / 149

INDEX DE AUTORI / 191

BIBLIOGRAFIE / 195

George Calinescu observa ca in literatura romana pot fi cu usurinta determinate doua directii de valorificare a limbii romanesti, una pe care se asaza cei care s-au preocupat in mod manifest de forjarea unei limbi literare scrise, o limba precisa, aleasa, si uneori tehnica – si in aceasta categorie s-ar inscrie oameni de cultura ca: Miron Costin, Titu Maiorescu, Tudor Vianu, am adauga acum Stefan Augustin Doinas – si o directie a valorificatorilor de limba vorbita in care s-ar inscrie: Ion Neculce, Anton Pann, Ion Creanga, Ion Luca Caragiale, Tudor Arghezi, am mai adauga noi George Calinescu, pentru inegalabila sa capacitate de a folosi intreaga limba romana si, pentru subiectul de fata, Marin Sorescu.
Distinctia pe care o opera George Calinescu depaseste insa planul limbii, antrenand numeroase alte niveluri, cum sunt cele ale genului si speciei literare, a mijloacelor stilistice si chiar a subiectelor. Optiunea pentru una sau cealalta directie se face spontan, nedeliberat, pe baza structurii intime a creatorului si orice incercare de a determina eventuale ierarhii valorice este sortita esecului.
Pusi fata in fata reprezentantii celor doua directii dovedesc in mod indiscutabil ca nu sunt unii mai profunzi, mai elevati, intr-un cuvant, mai valorosi decat ceilalti, chiar daca judecatori orbiti de prejudecati au gresit uneori apreciind astfel.
Ratiunea pentru care am asociat in cadrul acestei lucrari doi poeti de facturi atat de diferite a fost intuitia – confirmata prin analize – ca, raportati la folclor, ei se apropiau printr-o dimensiune comuna. Aceasta dimensiune este disimularea, camuflarea in planul major al adancimilor, a unor idei sensibil diferite de planul aparentelor. La Marin Sorescu intrebarile generale ale umanitatii se ascund in spatele unui particular obiectivat in cultura populara a unui popor, in timp ce la Stefan Augustin Doinas – sofisticatul esafod al culturii universale serveste ca suport pentru vlastarele pururi tinere ale gandirii populare romanesti.
In primul rand, ceea ce ii distinge pe cei doi autori este mecanismul de asimilare al folclorului. In termenii lui St. A. Doinas poezia lui corespunde, raportata la folclor, fenomenului de personanta, de rasunet, in timp ce poezia lui Sorescu se inscrie intr-un alt proces, cel de relevanta. Apoi, ceea ce-i distinge in planul formei este expresia poetica,respectiv formula poetica adoptata si limba poetica utilizata.
Varfuri ale poeziei moderne romanesti, plasati la altitudini greu de atins, considerati din perspectiva afinitatii lor pentru folclor, M. Sorescu si St. A. Doinas sunt complementari, sunt doi luptatori dispusi spate in spate, care lupta pentru o cauza comuna, unul in armura medievala si altul in camasa de canepa, unul cu arcul de otel si altul cu parul rupt din gard pentru a intretine focul sacru al poeziei romanesti.
Creatorii ambelor grupari, ca si operele lor, impreuna, sintetizeaza marea varietate de manifestari pe care o cunoaste spiritul. Cei doi poeti despre care vorbim in paginile urmatoare reprezinta fete diferite ale aceleasi monede, valoarea unei monede neputand sa favorizeze in nici un fel o fata sau alta. 

Autoarea

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!