Editura Universitara Teoria economica a culturilor si institutiilor - Determinarea culturala a performantelor economice

19,27 Lei

ISBN: 978-973-749-132-9

Anul publicării: 2007

Editia: I

Pagini: 239

Editura: Universitară

Autor: Paul Fudulu

Stoc epuizat
Cod Produs: SKU-161 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
 • Descriere
 • Download (1)
 • Unde se gaseste
 • Autori
 • Review-uri (0)

Proiectul unei cărţi economice despre culturi şi instituţii a venit în mod natural ca o continuare a unei paradigme pe care am sugerat-o cu mult înainte şi pe care am mai angajat-o la realizarea altor două cărţi ale mele. In „Metamaximizare" (1995) demonstrasem că opţiunea individului maximizator de putere generală este fundamentul corect pentru modelarea unor fenomene care, din perspectiva ortodoxă, nu pot decât să irite (mă gândesc, în acest context, la iritarea lui Hayek faţă de preocuparea indivizilor cu justiţia socială). Remarcasem în introducerea acelei lucrări că teoria economică instituţională, născută în special pe baza contribuţiilor profesorului Buchanan, înregistrează o absenţă şocantă: preferinţele. O opţiune, chiar dacă între reguli, era abordată cu ignorarea completă a preferinţelor care, în mod primar, chiar şi atunci când sunt reprezentative sau sociale, trebuie să fíe purtate de indivizi. Aceeaşi absenţă şocantă este înregistrată şi în cadrul noii teorii economice instituţionale.
Schimbarea fundamentală de perspectivă în abordarea regulilor şi a instituţiilor pe care o introduc prin această lucrare este următoarea: regula nu este un instrument ales prin acţiune comună pentru a modela o interacţiune umană, ci opţiunea individuală ordinară şi repetată produce spontan sau deliberat, dar în cadrul unor limite foarte stricte, reguli de interacţiune socială. Altfel exprimat: în mod primar sau fundamental nu există reguli ci doar opţiuni individuale între alternative; regula este în mod fundamental rezultatul unei situaţii de opţiune individuală. Regulile de interacţiune umană sunt rezultatul unor opţiuni individuale repetate când ceilalţi indivizi sunt, în relaţie cu un individ, oricare şi fiecare, o componentă alternativă a mediului exterior lui. Cu alte cuvinte, decantarea unei asemenea perspective este intim legată de schimbarea maximandului impus de cultura occidentală în interiorul căreia s-a născut teoria economică standard sau ortodoxă a prezentului: de la maximandul avuţie absolută la maximandul putere generală.
În mod ironic, cei care dispun de cele mai multe resurse pentru a se dedica cercetării economice fundamentale - economiştii occidentali - sunt privaţi de cea mai fundamentală condiţie a unei abordări corecte: perspectiva transculturală. Această perspectivă pare mult mai naturală unei culturi mediane cum este cea românească. Cultura occidentală de tip extremal constituie o cortină generatoare de iluzii care a avut şi are încă efecte dezastruoase asupra teoriei economice standard pe care ea a emanat-o. Vezi în interiorul lucrării dovezi greu de repudiat privind falsul teoriilor eşecului economic şi ale externalităţilor şi bunurilor publice.
Doi dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai teoriei economice şi sociologiei, Buchanan şi, respectiv, Hofstede au validat această perspectivă prin acceptarea realităţii fenomenului de orbire culturală (vezi coperta IV cu comentariile acestora). Nu este întâmplător că tocmai această realitate poate elimina distanţa enormă care separă economia de sociologie şi alte discipline sociale în ce priveşte perceperea tipului real de om care populează comunităţile umane. în timp ce sociologia ia ca un dat variabilitatea tipului de personalitate umană şi toarnă aceasta realitate în conceptul ei fundamental de cultură, economiştii occidentali se încăpăţânează să explice realitatea pe baza unui tip extremal de om, care nu are corespondent nici măcar în propria lor realitate socială. Cum nimeni nu contestă realitatea diversităţii culturale, rezolvarea acestei mari discrepanţe teoretice nu poate fi rezolvată decât pe baza acceptării variabilităţii tipului de om, adică acceptând adevărul fundamental al sociologiei. Cât de departe suntem de această situaţie putem realiza din comentariul profesorului Buchanan, care, deşi târziu, acceptă fenomenul orbirii culturale, ceea ce mai nici un economist occidental nu a făcut-o. Cât de gravă este această realitate se poate înţelege din comentariul lui Hofstede care îi consideră, fără nici o rezervă, pe aproape toţi laureaţii Nobel americani ca fiind orbiţi cultural. Nu este de mirare că pentru economistul occidental, cultura - ca realitate şi concept - rămâne ceva ce este ignorat sau, în cel mai bun caz, neînţeles la adevărata dimensiune şi, ca atare, marginalizat.
Ce soluţii oferă cititorului această lucrare? în primul rând, am introdus o definiţie cu forţă operaţională pentru economist şi de maximă cuprindere a instituţiilor. Definiţia ortodoxă a instituţiilor este una particulară, extrémala şi imposibil de operaţionalizat în studiile economice. Această situaţie este recunoscută de înşişi economiştii ortodocşi. în al doilea rând, am introdus opţiunea instituţională ca un caz particular al opţiunii individuale, situaţie care nu poate lăsa de-o parte preferinţele. Această inovaţie mi-a permis apoi plasarea conceptului de cultură la fundamentul teoriei economice a instituţiilor: în cadrul teoriei proprii opţiunea instituţională se bazează pe preferinţele culturale. Rezolvările ulterioare decurg în mod natural din aceste fundamente ale unei teorii diferite a instituţiilor: identificarea unui mecanism unitar care explică atât instituţiile apărute cât şi pe cele create, relevarea adevăratelor dificultăţi întâmpinate de politicile reformatoare atunci când se încearcă impunerea aceloraşi instituţii în cadrul unor realităţi culturale diferite, fundamentarea normalităţii performanţelor economice slabe în cele mai multe contexte culturale şi, în ultimul rând, dar nu şi de ultimă importanţă, identificarea cauzei neabandonării falsei teorii ortodoxe a externalităţilor şi bunurilor publice.
Această carte este rezultatul unui efort susţinut de cercetare sprijinit cu generozitate de instituţii şi persoane cărora, în consecinţă, le sunt extrem de îndatorat. Ca şi anterior, am beneficiat de excelentele condiţii de studiu oferite de Buchanan House din George Mason University, campusul Fairfax, Virginia, US. Betty Tillman, asistenta de o viaţă a profesorului Buchanan, a fost pe parcursul deselor mele vizite o excelentă gazdă şi organizatoare. Entuziasmul şi dăruirea sa, care au influenţat extrem de benefic multe cariere, în primul rând pe cea a profesorului Buchanan, au avut o influenţă extrem de favorabilă. Sunt extrem de îndatorat profesorului Buchanan însuşi care a sacrificat ore multe din propriul său timp de cercetare pentru a citi şi comenta studiile mele. Aceeaşi mare gratitudine o am faţă de marele sociolog olandez Geert Hofstede, care m-a încurajat enorm comentând studiile mele şi validând rezultatele acestora. Nu poate fi bucurie mai mare decât aceea de a apropia, prin propriile cercetări, două personalităţi ştiinţifice de excepţie reprezentând discipline sociale care, cel puţin până în prezent, au abordări fundamentale ireconciliabile. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără onestitatea intelectuală şi integritatea profesorilor Buchanan şi Hofstede. Am cuvinte deosebite de mulţumire şi pentru profesorii Viktor Vanberg şi Peter Bernholz care au citit şi comentat cu promptitudine studiile mele, oferind aprecieri şi sugestii foarte încurajatoare. în final, aş dori să ofer Mihaelei Lungu profunda mea gratitudine pentru efortul şi entuziasmul angajate în activitatea sa excepţională de cercetare bibliografică şi redactare care a influenţat extrem de benefic ritmul şi calitatea activităţii de finalizare a acestei cărţi.

Autorul

                                                

 • Teoria economica a culturilor si institutiilor - Determinarea culturala a performantelor economice

  Descarca
 • Anticariat online
 • SC Atlas Group Distribution SRL– Bucuresti

 • SC Astro Impex SRL- Bucuresti

 • SC Nicol Cart SRL – Bucuresti

 • SC Larry Cart SRL – Bucuresti

 • SC Rolcris Impex SRL – Bucuresti

 • SC Stand Agentie Difuzare Carte – Bucuresti

 • SC Vox 2000 Com SRL – Bucuresti

 • SC Maricom 94 SRL – Bucuresti

 • SC Mario Fair Play Impex SRL – Bucuresti

Paul Fudulu

Paul Fudulu este profesor universitar doctor in cadrul Universităţii din Bucureşti . A participat la numeroase programe de cercetare în SUA si Europa, timp de 4 ani.

A adus contributii originale la dezvoltarea stiintei economice, dintre care cea mai importantă constă în conceperea unei noi paradigme în cadrul căreia teoria economică standard (ortodoxă) devine un model particular corespunzător unei realităti sociale extremale. Paradigma a fost validată de cercetatori de reputatie internatională din Europa si SUA precum: Geert Hofstede, Viktor Vanberg, Peter Bernholz si Laureatul Nobel în Economie, James Buchanan. Dintre lucrările semnificative:

1. "On the Rationality of Immiserating Coercion" (cu Roger D. Congleton) în "Journal of Economic Behavior and Organization", July 1996, 133-136, University of Southern California, Los Angeles, USA

2. "On  the Consistency between Different National Cultures and the Institution of Free Market" în “Moral, Legal and Political Values in Romanian Culture”, M. Czobor-Lupp, J. Stefan Lupp (ed.), The Council for Research in Values and Philosophy, 2002, Washington, DC

3. "Teoria Economică a Culturilor şi Instituţiilor. Determinarea Culturală  Performanţelor Economice", Editura Universitară, Bucureşti, 2007

4. "Fundamental Ideas in Economic Theory of Institutions", Centrul Român de Economie Comparată şi Consensuală, Bucureşti, 2003 (Publicată în limba engleză)

5. "Handicapped Societies. A Theory of Continuous Economic Failure", Editura Expert, Bucureşti, 2000 (Publicată în limba engleză)

6.  "Metamaximizare. Avuţie si Justiţie", Editura Expert, Bucureşti, 1995

7. "Perspective economice asupra eficienţei instituţiilor", în ‘Analele Universităţii Bucureşti’, Stiinţe Politice, 2001, Editura Universităţii Bucureşti

8. "The Weak Institutions Syndrome as the Effect of the Cultural-Institutional Gap" , în Proceedings of the Romanian Academy, Series C, Volume 1, Numbers 2-3/2001, pp.109-122

9.  "Metamaximization as a Thourough Maximization Process", Proceedings of the Romanian Academy, Series C: Humanities and Social Sciences, Volume I, Number 1, January-April, 2001, p.: 63-68

10.  "An alternative theory of externalities and public goods", Revue Romaine des Sciences Ėconomiques, Académie Roumaine, Tome 49-50, 2004-2005

11. "Repere neoconservatoare în gândirea economică occidentală", Revista economică nr. 42, 43, 44 / 1989

12. "Can We Explain Economic Performance without Values ?", Revue Romaine des sciences économiques, Académie Roumaine, Tome 48, No 2, Juillet-Decembre 2003

Activităţii academice şi universitare:

 •  Academia Română i-a acordat în anul 2001 premiul „Petre S. Aurelian“ pentru cartea “Metamaximizare: Avuţie şi justiţie“
 •  Secţia de ştiinţe economice, juridice şi sociologie a Academiei Române, în mai 2008,  i-a oferit « Diploma de merit » pentru realizări deosebite în activitatea Comitetului Naţional « Grupul de refelcţie E.S.E.N » al Academiei Române
 •  În prezent conduce programul „Religie şi economie” în cadrul Comitetului Naţional « Grupul de reflecţie E.S.E.N » al Academiei Române
 •  Este conducător de doctorat în sistemul Academiei Române din anul 2002
 •  A participat cu referate şi rapoarte la peste 70 de reuniuni ştiinţifice internaţionale în SUA şi Europa
 •  Este membru al colectivului de redacţie al seriei „Laureaţi Nobel în economie”, editată sub egida Academiei Române şi a Băncii Naţionale a României,
 • Este membru al colegiului de redacţie al revistei „Romanian Journal for Comparative Economics and International Studies” a Comitetului Naţional „Grupul de reflecţie E.S.E.N.” al Academiei Române
 •  A tradus în limba română cartea lui James Buchanban şi Gordon Tulock „Calculul consensului”
 •  Structura şi conţinutul lucrărilor de Macro şi Microeconomie conţin contribuţii personale ale autorului precum tipurile de personalitate umană, curbele de justiţie socială (în contextul optimului paretian), argumente extraeconomice împotriva comerţului internaţional (în contextul incapacităţii teoriilor standard ale comerţului internaţional de a interpreta realitatea economică) precum şi elemente de teora jocurilor şi teoria opţiunii publice.

 

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!