STEFAN POPA-POPAS

Stefan Popa‑Popas (n. 11 iunie 1955, Caransebes) este un caricaturist roman.

A inceput Liceul de Arte Plastice si s‑a transferat la Scoala Speciala de Mate­matica, obtinand locul intai la Balcaniada de Matematica. A practicat handbalul si atletismul de performanta. A inceput sa deseneze la 5 ani, iar la 7 i‑a fost publicata prima caricatura intr‑un ziar local. La 14 ani a publicat in singura revista umoristica a vremii. La 19 ani a fost descoperit de Henri Coursaget, primul presedinte UNESCO. A absolvit Politehnica din Timisoara si Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franta. La Festivalul International de Caricatura de la Saint‑Estève (Franta) a stabilit recordul mondial de rezistenta (1.527 de portrete color in zece zile si zece nopti). In 1995 isi doboara propriul record si realizeaza 2.772 de caricaturi color in zece zile si zece nopti. Peste 200 de sefi de state si guverne au portrete semnate Popas.           

In prezent este cetatean de onoare in 26 de orase din tara, unde a obtinut 100 de premii. Pe plan international a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundatiei pentru Stiinta si Arte a Academiei Cita din Roma si membru al Asociatiei Artistilor Plastici (UNESCO). A creat Academia Popas, scoala romaneasca de caricatura. A publicat caricaturi in principalele ziare si reviste din toata lumea. Realizarile sale de exceptie in domeniul graficii l‑au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalitati ale artei plastice contemporane. In Franta, in octombrie 1995, André Baur scria despre Stefan Popa Popas ca „este o forta a naturii..., este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decat calculatorul”.

„La expozitia mea de la sediul NATO din Bruxelles m‑am trezit cu tot staff‑ul NATO, sa imi pozeze pentru a obtine o caricatura semnata POPAS. Mentionez ca acestia cunosteau arta si activitatea mea. Rapiditatea in portretistica nu este facuta in detrimentul calitatii. De aceea am fost numit caricaturistul oficial al summit‑urilor. Cand fac un portret il inteleg pe cel din fata mea si apoi il asez pe hartie. Primele manifestari artistice au fost la varsta de 5 ani si au fost pe fete de masa si cearsafuri. De fapt este un schimb energetic. In portret, ochiul reprezinta oglinda sufletului, iar expresia grotesca, respectiv caricaturala, nu este influentata de starea mea. In portret, harul Domnului reprezinta 99%. Reincarcarea mea energetica reprezinta in continuare un secret. Ceea ce se intampla in social si politic in Romania mi se pare un lucru ciudat. Cea mai mare performanta a mea o consider Premiul Academiei de Arte Frumoase de la Moscova, iar cel mai mare regret este ca n‑am avut niciodata ocazia sa‑i ofer caricatura unui dictator.”

Premii: Marele premiu UNESCO 1979‑1983, Marele premiu de la Confolens (Franta) 1980, Marele premiu la Tokio 1980, Moscova 1983, La Rochelle (Franta) 1984, La Marianne si Saint Estève (Franta) 1990.

 

 

 

Revista Forumul Judecatorilor si realizatorii interviu­rilor multumesc in mod deosebit domnului Stefan Popa Popas pentru amabilitatea de a le pune la dispozitie desenul de pe coperta volumului, care reprezinta raspunsul sau la interviu.

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

VLADIMIR TISMĂNEANU VLADIMIR TISMĂNEANU     Vladimir Tismaneanu (n. 4 iulie 1951, Brasov) este un politolog ... citeşte mai mult →