ROBERT SCHWARTZ

 

Robert Schwartz este şef de redacţie al Redacţiei române a postului de radio Deutsch Welle. S‑a născut la Sibiu, a studiat limba germană în Bucureşti, a fost ziarist în România, director al Liceului German din Bucureşti.


 


1. Consideraţi că România de azi este diferită de cea anterioară anului 1989? Din această perspectivă, se poate vorbi, din perspectiva dumneavoastră, de o magistratură de dinainte de 1989 şi de una de după 1989?


 


Da, din toate punctele de vedere. Se pare că da, se poate vorbi de o magistratură diferită.


 


2. Ar trebui trecută cu vederea colaborarea unor magistraţi cu serviciile Securităţii, dată fiind experienţa şi competenţa acumulată (ştiut fiind că un bun specialist se formează în mulţi ani) sau ar trebui ca aceste persoane să fie expuse şi îndepărtate din profesie? Soluţia din Germania de Est, unde, după căderea zidului şi reunificare, judecătorii din perioada comunistă au fost îndepărtaţi, este cea mai bună?


       Este o problemă mai complexă. Oricum, în funcţii de conducere nu au ce căuta acele persoane. În rest, ar fi de dorit o categorizare mai fină, dar în orice caz, date publicităţii cu observaţii de rigoare (cine, în ce condiţii, din ce cauze, din ce motive au avut acele legături cu instituţia represivă a sistemului). Au făcut fără să fie obligaţi (în adevăratul sens a cuvântului) din rea‑voinţă faţă ce semenii lor, au pus cu câteva „lopeţi în plus” etc.


 


3. Consideraţi că şi în prezent, în lume şi în România, puterea politică exercită influenţă sau control asupra magistraţilor? În ce modalitate? Prin ce pârghii?


 


Da, în orice caz, încearcă a influenţa. Depinde în ce proporţie se şi reuşesc! În România, mi se pare, cu regret, că da, procentul de reuşită este mai mare. Exercită influenţa direct, prin relaţii de prietenie, cunoştinţe, puterea politică, corupţie, mită etc.


 


4. Dacă ar trebui să vă adresaţi unei instanţe din România, pentru a vă ocroti un drept, aţi avea încredere în sistem, în general, şi în judecător, în special? Există vreo diferenţă între ceea ce ar trebui să fie un judecător şi ceea ce el este, în realitate?


 


Noroc, că până acum nu am avut nevoie. Dar am anumite suspiciuni. Diferenţa este, cu toate că nu pot generaliza şi sper că mai sunt şi oameni cinstiţi în ţara asta!


 


5. Ce socotiţi că ar trebui să facă membrii acestui corp profesional pentru întărirea independenţei şi sporirea încrederii publicului în actul de dreptate? Cum ar trebui să se comporte un judecător? S‑a născut oare judecătorul ideal?


 


Dacă aş putea spune...


În primul rând, să nu pară ca o meserie, ci ca o vocaţie, chemare, misiune de a afla dreptatea, adevărul etc. Să intre în opinia publică faptul că acest corp, şi mai ales instituţia, încearcă, cu toate puterile cât se poate mai mult să aibă respect, stima faţă de cetăţean, onoare, cinste, sa lupte pentru aplicarea legilor, iar unde legea e confuză, greşită, să forţeze corectările de rigoare la forurile competente.


Judecător ideal? Poate în filme, romane, dar am mai auzit de aşa ceva precipitat în mediile scrise şi electronice, în ştiri, din străinătate şi din ţară.

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

 BEDROS HORASANGIAN BEDROS HORASANGIAN       Bedros Horasangian (n. 18 noiem­brie 1947, Bucuresti) este un scriit ... citeşte mai mult →