NICOLAE COVACI

Nicolae Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timisoara) este pictor, grafician si muzician (compozitor, cantaret si chitarist) roman, cunoscut ca fondator si lider al formatiei de muzica rock Transsylvania Phoenix, cunoscuta in Romania doar ca Phoenix. Este considerat de multi ca fiind unul dintre cei mai buni chitaristi rock din Romania generatiei sale.


Discografie Phoenix: Vremuri (1968), Floarea Stancilor (1969), Cei ce ne‑au dat nume (1972), Mesterul Manole (1973), Mugur de Fluier (1974), Cantofabule (1975), Transsylvania (1981), Ballade For You/The Lark (1987), Tuareg/Mr. G’’s Promises (1988), Tuareg (1988), Ciocarlia/Perestoika (1990), Remember Phoenix (1991), SymPhoenix/Timisoara (1992), Evergreens (1993), Cantafabule ‑ Bestiar (1996), Aniversare 35 (1997), Vremuri, anii 60... (1998), Ora‑Hora (1999), In Umbra Marelui U.R.S.S. (2003), Baba Novak (2005).


 


1. Considerati ca Romania de azi este diferita de cea anterioara anului 1989? Din aceasta perspectiva, se poate vorbi, din perspectiva dumneavoastra, de o magistratura de dinainte de 1989 si de una de dupa 1989?


 


Bineinteles ca magistratura de dinainte de 1989 era alta, scopul ei primordial fiind apararea statutului politic al Romaniei si pe urma dreptatea individului, care, daca nu era pe linie, devenea un pericol si deci nu avea in nicio situatie dreptate. Am cunoscut toate acestea pe pielea mea. Astazi magistratura este subordonata unei alte ordini ce se vrea mondiala, in care valorile spirituale sau morale sunt iarasi sacrificate unui singur punct de reper banul! Imi pare rau sa recunosc ca astazi daca ai bani, ai si dreptate, esti sanatos, esti acceptat si apreciat, esti frumos, poti studia si poti sa‑ti faci o situatie sociala acceptabila. Daca nu ai bani, se poate intampla cum mi se intampla mie, sa fiu fortat de lege sa platesc niste criminali, asa zisi experti contabili, care sa deduca cat imi datoreaza Sergiu Nicolaescu sau Electrecord‑ul sau Uniunea Compozitorilor. Pai daca eu sunt falimentat de alti criminali, cu ce bani sa mai platesc acesti experti? Bun, hai sa zicem ca m‑am imprumutat de cate 4000 de euro pentru fiecare expert si acestia nu si‑au facut treaba, nici nu s‑au prezentat, iar pe cel care a analizat hartiile Electrecordului l‑am prins cu falsuri inimaginabile in favoarea Electrecordului, unde mai este si cine face dreptate in tara asta? Deci nu ai bani, nu ai dreptate! Sistemul este gresit! Voi daca vreti sa faceti dreptate, in primul rand va trebui sa va faceti independenti de oranduirea sociala trecatoare. Dreptatea este doar una! M‑as tare bucura sa stiu ca mai exista sira spinarii la cativa oameni care sa stea drepti in orice situatie.


 


2. Ar trebui trecuta cu vederea colaborarea unor magistrati cu serviciile Securitatii, data fiind experienta si competenta acumulata (stiut fiind ca un bun specialist se formeaza in multi ani) sau ar trebui ca aceste persoane sa fie expuse si indepartate din profesie? Solutia din Germania de Est, unde, dupa caderea zidului si reunificare, judecatorii din perioada comunista au fost indepartati, este cea mai buna?


 


Oameni buni, orice stat de pe lume are, si trebuie sa aiba, un sistem de aparare si de securitate. Nu putem blestema un aparat dorit sa apere interesele tarii si ale intregului popor dar, cand acest aparat a fost folosit pentru a intimida, pentru a limita spatiul liber al individului, pentru a face diverse afaceri murdare, crime odioase etc., atunci desigur ca se poate pune sub semn de intrebare. Atat in comunism, cat si in capitalism, nu are voie sa existe decat o judecata dreapta. Si acei care stau drepti, indiferent de influentele sistemului, merita sa fie numiti magistrati.


 


3. Considerati ca si in prezent, in lume si in Romania, puterea politica exercita influenta sau control asupra magistratilor? In ce modalitate? Prin ce parghii?


 


Desigur ca puterea politica exercita influenta si presiuni asupra magistratilor. Acest lucru il cunosc deja, din pacate, si copiii. Este mult mai usor sa inoti la vale cu curentul, decat sa inoti contra curentului... dar doar atunci ajungi sus!!! Noi am demonstrat acest lucru cu toate greutatile intampinate in comunism si piedicile si manipularile odioase ce se exercita asupra noastra in capitalism.


Pe de o parte, e simplu cand ai o familie pe care trebuie sa o hranesti, sa faci ce ti se cere, chiar daca ai putea argumenta impotriva celor cerute..., decat sa renunti la tot, familie, copii, prieteni, doar sa‑ti pastrezi sira spinarii dreapta, asa cum incerc eu sa o fac.


Modalitatile si parghiile din intrebare sunt de ordin material si au astazi cea mai mare eficienta, astazi cand Dumnezeu este banul. Desigur ca exista si multe alte mijloace, ca santajul... cati din Romania mai pot pretinde ca au o vesta alba?


Divide et impera este unul din sistemele antice ce si astazi se aplica si functioneaza perfect. Daca tara noastra a pierdut ceva important, atunci in primul rand a pierdut omenia. Pe vremuri, tara se impartise in doua… erau ei... si noi. Si tineam unul la altul ca fratii. Ce credeti voi... cine ar mai avea curaj astazi sa‑si incredinteze viata in mainile mele din dorinta apriga de a ajunge intr‑o libertate care din pacate nu exista si nu a existat niciodata?


Fiecare a ajuns concurentul vecinului sau prietenului... fiecare pune piedica celuilalt si se bucura sa‑l vada cazand. Asa nu se poate merge mai departe. Sunt convins ca si voi stiti ca am dreptate, sunt curios cati vor rade de naivitatea mea si cati se vor simti rusinati sa faca niste jocuri oribile doar pentru niste avantaje de moment.


 


4. Daca ar trebui sa va adresati unei instante din Romania, pentru a va ocroti un drept, ati avea incredere in sistem, in general, si in judecator, in special? Exista vreo diferenta intre ceea ce ar trebui sa fie un judecator si ceea ce el este, in realitate?


 


M‑am adresat instantei in Romania si, neavand bani sa platesc un avocat, am intrebat cine ar fi dispus sa, imparta cu mine jumatate din tot ce mi s‑ar cuveni facandu‑si treaba si castigand procesele ce se tergiverseaza de ani si ani... Sistemul este gresit, fara indoiala, dar este servit si pus in functiune tot de oameni. Daca acesti oameni de meserie, magistrati pe nume, fac ce cere o anumita legislatie, convinsi fiind ca fac un lucru fals si nu li se pune un nod in gat cand isi saluta acasa copilul si nevasta, inseamna ca sunt exact ceea ce are nevoie sistemul, si nu individul de pe strada. Daca de la cei ce inteleg si pot misca legile nu vine intentia de bine, sa nu se mire nimeni ca nu e bine. Nu poti face in permanenta rau si sa astepti sa fie bine!


 


5. Ce socotiti ca ar trebui sa faca membrii acestui corp profesional pentru intarirea independentei si sporirea increderii publicului in actul de dreptate? Cum ar trebui sa se comporte un judecator? S‑a nascut oare judecatorul ideal?


 


Este greu, ca neinitiat, a da solutii intr‑un domeniu atat de departe de orice fantezie a omului de rand. Totusi fiecare, chiar daca neaga, stie ce e bine si ce‑i rau! Exista la germani un proverb superb: „geteilte Freude ist doppelte Freude” (o bucurie impartasita este o bucurie dubla).


Pai, oameni buni, hai sa facem bine si sa ne bucuram de bucuria celuilalt si Paradisul va fi aici pe pamant, nu in ceruri sau ce stiu eu unde. Trebuie doar sa deschidem ochii si sa vrem si sa facem bine!


 


Am apucat sa scriu cate ceva din cele ce ma framanta si din ceea ce cred. Am cateva cuvinte din Dimitrie Cantemir, care vor descrie cat se poate de corect pozitia mea...


 


Insa eu... o pasire de neam si de minte proasta fiind,


Fiindca nici in pene vreo frumuseata, nici in carne vreo dulceata port,


Mai mult a grai nici pociu nici se cuvine,


Atata doar cat am stiut si am crezut


Acele din prostia inimii grait‑am


Iara di judecata fie a inteleptilor...

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

ZOE PETRE ZOE PETRE Zoe Petre (n. 23 august 1940, Bucuresti) este un istoric, publicist si om politi ... citeşte mai mult →