Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro: 0745 204 115
Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783
ISBN: 978-606-591-101-7
Anul publicării: 2011
Editia: I
Pagini: 171
Editura: Editura Universitara
Autor: Aurelian Lucian Stiopu
Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte felul în care s-a dezbătut în cadrul gândirii româneşti problema religiei. Religia ca şi subiect de studiu reprezintă o tema importantă atât pentru teologie, ştiinţă, arta cât şi pentru discursul filosofic. Problema religiei în cadrul gândirii româneşti este un domeniu căruia i s-au consacrat foarte puţine studii serioase. Gândirea românească în viziunea noastră oferă o contribuţie importantă în vederea soluţionării problemei religiei. Gânditori ca Nae Ionescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade, Petru Culianu, Aurel Codoban reprezintă nume importante pe harta descifrării fenomenului religios. Este regretabil faptul că cei mai mulţi dintre noi atunci când vine vorba de a dezbate despre religie ne oprim numai la Mircea Eliade. Lucrarea de faţă îşi propune să recupereze întreaga contribuţie româneasca în materie de analiză a religiei, contribuţie care merită să fie luată în considerare. Cei mai mulţi dintre noi, în cultura româneasca reducem dezbaterea despre religie la o dezbatere pro sau contra, studiul de faţă îşi propune să arate faptul că religia este mai mult decât o chestiune de opinie, ea este o problema filosofică, care înainte de a fi dezbătută trebuie să ne asigurăm că am înţeles-o. Înţelegerea religiei este o provocare ce în viziunea noastră animă fiecare fiinţă umană, regretabil este faptul ca cei mai mulţi preferă practicarea unei religii în detrimentul înţelegerii acesteia.
În cadrul lucrării noastre am încercat să surprindem dezbaterea despre religie în gândirea românească pe următoarele coordonate:
- perspectiva apologetică.
- perspectiva „filosofia religiei”.
- perspectiva hermeneutică.
Fiecare dintre aceste perspective constituie de fapt modelele de abordare a religiei prezente în gândirea româneasca. Aceste perspective sunt linii directoare în a surprinde dezbaterea româneasca despre religie Ele se definesc nu doar ca răspunsuri la întrebarea ce este religia, ci mai mult ca elemente ce construiesc contextul românesc privind dezbaterea despre religie. Înţelegerea acestui context este foarte importantă pentru a se stabili contribuţia gândirii româneşti despre religie în cadrul gândirii universale. Anumite teme cu care se preocupa gândirea româneasca în rezolvarea problemei religiei sunt probleme de interes universal. Una dintre acestea este problema raportului între filosofie şi religia creştină. Lucrarea noastră arată cum este dezbătut acest raport în gândirea românească, în partea de final prezentăm două studii dedicate acestui raport plecând de la analiza a doi filosofi internaţionali celebri care au contribuit serios la analiza filosofică a religiei, Heidegger şi Vattimo. Punerea acestor studii în cadrul lucrării justifică faptul că, gândirea româneasca despre religie dezbate probleme care a preocupat si încă preocupă gândirea universală. Soluţionarea româneasca în privinţa dezlegării problemei religiei considerăm că reprezintă un fapt important pentru cercetarea universală a acestui fenomen care interesează omenirea din toate timpurile.
Filosofie şi religie în gândirea românească
DescarcaIntroducere / 9
1. Precizări preliminare / 13
2. Perspectiva apologetică / 15
2.1. Problema religiei în viziunea lui Ioan Savin / 16
2.2. Despre religie în gândirea lui Dumitru Stăniloae / 27
2.3. Problema religiei în opera lui Petru Rezuş / 34
3. Filosofia religiei / 41
3.1. Filosofia religiei la Nae Ionescu / 43
3.2. Problema religiei la Marin Stefănescu / 51
3.3. Filosofia religiei în gândirea lui Vasile Conta / 56
3.4. Filosofia religiei la P. P. Negulescu / 59
3.5. Viziunea lui Lucian Blaga despre abordarea filosofică a religiei / 67
3.6. Filosofia religiei în viziunea gânditorilor români comunişti / 73
4. Mircea Eliade. Perspectiva hermeneutică / 84
5. Teologii ortodocşi şi referenţialul filosofic / 95
Apendice / 107
Dumitru Stăniloae despre Lucian Blaga, elemente noi pentru rezolvarea unui vechi conflict / 109
Raportul dintre Filosofie şi Teologie la Martin Heidegeer, sau despre posibilitatea unui fier din lemn / 132
Gianii Vattimo, un mod de lectură a raportului dintre creştinism şi filozofia postmodernă / 141
Bibliografie / 167
Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00
0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro