Tracking orders Individuals / Sales:0745 200 718 / 0745 200 357 Orders Legal entities: 0721 722 783

Editura Universitara Biblical words and phrases in romanian language - A retorico-stylistic analysis

10,00 Lei

ISBN: 978-606-591-471-9

DOI: 10.5682/9786065914719

Publisher year: 2012

Edition: I

Pages: 162

Publisher: Editura Universitara

Author: Raluca-Felicia Toma

Unavailable at the moment
Product Code: 9786065914719 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
Add to wishlist Request information
  • More details
  • Where to find it
  • Authors
  • Reviews (0)

"Premisa pe care ne-am propus să o verificăm prin această lucrare este aceea că, dincolo de universaliile gândirii ÅŸi universaliile lingvistice, există o contribuÅ£ie proprie a limbii române în formularea ÅŸi transmiterea mesajului textelor sacre, ca a fiecărei limbi în care acestea au fost traduse.

Obiectivele studiului vizează performanÅ£ele limbii române în transmiterea mesajului acestor texte. Este vorba despre un text plin de subtilităţi ale gândirii ÅŸi vorbirii, un text dogmatic, deci ideologic prin definiÅ£ie, în ceea ce priveÅŸte conÅ£inutul, dar ÅŸi puternic figurativ, încărcat de simboluri, în ceea ce priveÅŸte forma.

Fiind vorba despre un text dogmatic, adică despre o ideologie care trebuie însuÅŸită ÅŸi respectată în spiritul ÅŸi litera ei, apelul la imagini plastice se impune de la sine. Ele sunt cu atât mai necesare cu cât creÅŸtinismul propăvăduieÅŸte egalitatea în faÅ£a judecăţii divine, ceea ce înseamnă că dogma creÅŸtină trebuie redată pe înÅ£elesul celor mulÅ£i, a celor fără ÅŸtiinţă de carte, ca ÅŸi pe înÅ£elesul celor cu instruire aleasă, care trebuie convinÅŸi la nivelul lor de aÅŸteptări de adevărul CărÅ£ilor Sfinte. Or, o sinteză între aceste modalităţi de exprimare este tocmai limbajul figurat, cu diverse trepte de încifrare, ÅŸi simbolistica bogată. De altfel, de câte ori s-a pus problema unui limbaj creÅŸtin, ca o subspecie a limbii literare în idiomurile care au preluat culegerile de texte ebraico-aramaice într-un cod relativ unitar, argumentul forte adus în spiritul acestei specificităţi a fost dintotdeauna elementul stilistic. AÅŸa  s-a întâmplat cu limba greacă veche, în epoca rea­li­ză­rii Septuagintei, aÅŸa s-a întâmplat cu latina, la puÅ£in timp după ce Vetus Latina ÅŸi Vulgata au fost retraduse, di­ortosite ÅŸi comentate de către succesorii lui Ieronim, pâ­nă la aspectul numit „latina creÅŸtină”, aÅŸa s-a în­tâm­plat cu limbile moderne de astăzi, inclusiv cu româna, ca­re au evoluat de la o limbă literară mixtă (cu mici di­fe­renÅ£e între limbajul religios ÅŸi cel laic) până la va­ri­an­te bine delimitate: limba literară standard - laică, din ca­re s-au desprins stilurile funcÅ£ionale obiÅŸnuite (beletristic, administrativ, ÅŸtiinÅ£ific etc.), pe de o parte, ÅŸi limbajul religios, pe de altă parte.

Cu privire la celelalte compartimente ale limbii, par­ticularităţile acesteia din urmă sunt relativ uÅŸor de e­vi­denÅ£iat: conservarea unor forme arhaice în lexic ÅŸi în struc­turile morfosintactice; semantismul special ÅŸi pre­fe­rin­­Å£a pentru mijloace vechi de organizare morfolexicală - la nivelul lexicului, amestecul de termeni străini (ebraisme, grecisme, latinisme populare, slavisme etc.) - mai mult sau mai puÅ£in adaptate fonomorfologic la specificul românei, cu termeni neaoÅŸi, populari, regionali, iar uneori chiar cu neologisme – la acelaÅŸi nivel lexical. În ceea ce priveÅŸte morfologia ÅŸi sintaxa, frapante sunt în primul rând construcÅ£iile nefireÅŸti pentru limba română – semn al tiraniei modelelor străine (greceÅŸti, latineÅŸti, slavone, maghiare) care au stat la baza primelor versiuni româneÅŸti ale Bibliei, acelea fragmentare, ca ÅŸi acelea integrale, începând cu anul 1688 (vezi schimbări de regim verbal, de tipul Crede nouă, Doamne!). Pe de altă parte, din aceeaÅŸi perspectivă retorico-didactică ÅŸi, să-i spunem, demo­cratică, adică din nevoia de sporire a accesibilităţii textului sacru în rândul maselor de oameni cu nivel scăzut de instruire, remarcăm tendinÅ£a de simplificare a formelor flexionare-nominale ÅŸi verbale, deopotrivă."

Raluca-Felicia Toma

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!