Editura Universitara Political Doctrines Foundations

17,33 Lei

ISBN: 978-973-749-025-4

Publisher year: 2006

Edition: I

Pages: 272

Publisher: Universitară

Author: Florian Alexandru

Unavailable at the moment
Product Code: SKU-59 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
Add to wishlist Request information
 • Download (1)
 • More details
 • Content
 • Where to find it
 • Authors
 • Reviews (0)

Discursul doctrinar al partidelor politice se adresează cetăţenilor, oamenilor sensibilizaţi de condiţia lor umană şi preocupaţi să afle şanse şi resurse pentru a duce o viaţă mai bună. Bunuri simbolice cu destinaţie socială prin excelenţă, doctrinele politice au o structură de valori, norme şi prescripţii generată de încrederea într-un model specific de societate. Doctrinele pot împărtăşi sau nu valori şi norme, tipuri de acţiuni sau proiecte salvatoare. Idealul salvării, proiectul unei lumi mai bune, este comun tuturor doctrinelor democrate. Diferă însă viziunea, arhitectura socială şi economică precum şi beneficiarii acestei lumi imaginare pe care politica ar putea-o realiza. Modernitatea, realitate contradictorie prin excelenţă, produce atât răspunsuri moderne cât şi viziuni cu înclinaţii barbare, primitive, antiumane la sfidările sau capcanele istoriei. Animaţi de emoţii şi raţiune, influenţaţi de conjuncturi politice, economice sau strategice, de mediul social şi cultural căruia îi aparţin, oamenii acceptă sau resping doctrine, sancţionează pozitiv sau negativ partidele. De cele mai multe ori, raportarea oamenilor la mesajele ideologice este una emoţională şi abia mai apoi sau numai pentru un grup restrâns de oameni, ea este şi una raţională.
Capitolele care urmează îşi propun să apropie cititorul de principalele teme şi valori politice ale acelor doctrine care au marcat procesul de modernizare al societăţii. Prin viziunea despre lume pe care o sugerează ele au produs şi au susţinut idealuri sociale şi umane, au mobilizat grupuri, clase sociale sau indivizi. Oamenii sunt atraşi, se regăsesc sau speră că lumea va fi mai aproape de ei, de nevoile şi aspiraţiile lor, dacă îşi asumă sau deleagă politicienilor o anume atitudine faţă de problemele vieţii cotidiene.
Cunoaşterea doctrinelor reprezintă o modalitate pentru a înţelege felul în care s-a dezvoltat societatea. Ele ne descriu cum s-au raportat sau se raportează oamenii la istorie, la socie­tatea din care fac parte. Cât este societatea de bună sau ce ar trebui făcut pentru a fi şi mai bună. Pentru toţi, majoritate sau minoritate.
Descifrarea mesajului doctrinar facilitează acomodarea cu programele şi strategiile guvernamentale ale partidelor de astăzi. De aceea, apropierea de fundamentele doctrinelor politice nu este un simplu exerciţiu intelectual. Ea este şi o modalitate de a înţelege mai bine scopurile acţiunii politice, atitudinile sau strategiile partidelor precum şi efectele acestora asupra dile­melor şi crizelor societăţii.
Prin mediatizare, politica a devenit, alături de fotbal, un bun de consum de masă. Nu de puţine ori auzi replica „toată lumea se pricepe la fotbal şi politică". Cunoaşterea doctrinară reuşeşte însă să transforme priceperea în ştiinţă politică.

martie 2006

Autorul

Introducere / 5

I.    Ideologii şi doctrine politice / 7
      Ideologia / 8
      Doctrina / 11
      Funcţii şi clasificări / 14
      Dreapta/stânga / 23

II.  Liberalismul / 34
      Premise / 34
      Libertatea / 48
      Proprietatea privată / 65
      Statul / 68
      Liberalismul şi democraţia / 73
      Liberalismul şi revoluţia politică / 81
      Dreptatea socială / 85
      Toleranţa liberală / 89
      Liberalismul în România / 96

III.  Socialismul / 103
      Contextul istoric al doctrinei socialiste / 104
      Principii ale socialismului utopic / 108
      Socialismul lui Karl Marx / 115
      Bifurcaţia socialistă / 137
      Înnoiri doctrinare / 149
      Social-democraţia în România / 162

IV. Conservatorismul / 172
      A fi conservator / 172
      Conservatorismul şi atitudinea reacţionară / 179
      Aspecte doctrinaire / 182
      Aspecte doctrinare contemporane / 199

V.  Fascismele / 208
      Context istoric şi ideologic / 209
      Ideea totalitară / 213
      Doctrina nazistă / 220
      Doctrina legionară / 236
      Reacţii în contemporaneitate / 258

În loc de încheiere / 264

Bibliografie selectivă / 267

 • Anticariat online
 • SC Atlas Group Distribution SRL– Bucuresti

 • SC Astro Impex SRL- Bucuresti

 • SC Nicol Cart SRL – Bucuresti

 • SC Larry Cart SRL – Bucuresti

 • SC Rolcris Impex SRL – Bucuresti

 • SC Stand Agentie Difuzare Carte – Bucuresti

 • SC Vox 2000 Com SRL – Bucuresti

 • SC Maricom 94 SRL – Bucuresti

 • SC Mario Fair Play Impex SRL – Bucuresti

Florian Alexandru

Alexandru Florian este conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” si director executiv la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „E. Wiesel”, Ministerul culturii şi cultelor. Este specializat în sociologie politică, ştiinţe politice, doctrine politice. Este membru al Consiliului Naţional al Comisiei Naţionale UNESCO, membru al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România (2003-2004), Membru în Consiliul director al Asociaţiei Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, Membru fondator şi director executiv la Asociaţia „Moştenirea Culturală a Evreilor din România”,Preşedinte al Fundaţiei „Clubul UNESCO- Societate şi cultură”. A publicat studii de specialitate în volume colective sau reviste, a scris trei carti şi două manuale universitare. La Editura Universitară a publicat lucrarea „Fundamentele doctrinelor politice”.

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

write a review


The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!