Tracking orders Individuals / Sales:0745 200 718 / 0745 200 357 Orders Legal entities: 0721 722 783

Editura Universitara School - Family - Community Partnership

Paper offered free of charge by the INSTITUTE OF EDUCATIONAL SCIENCES, through the EUROGUIDANCE project.
It can be downloaded in full, in pdf format, by clicking DOWNLOAD, in the Download section.

ISBN: 978-606-28-0141-0

DOI: 10.5682/9786062801410

Publisher year:

Edition: I

Pages: 117

Publisher: Editura Universitara

Author: Speranta Tibu, Delia Goia

Product Code: 9786062801410 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download (1)
  • More details
  • Content
  • Authors
  • Reviews (0)
  • PARTENERIATUL SCOALA-FAMILIE-COMUNITATE

    Download

Parteneriatul scoala – familie - comunitate reprezinta o problema actuala importanta, reliefata de diferite documente de politica educationala la nivel national si international si de cercetarile in domeniul educatiei. In Romania, conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, parintii sunt considerati parteneri principali si beneficiari ai procesului de invatamant. Articolul 80 prevede ca toate deciziile majore din invatamantul preuniversitar sa fie luate prin consultarea structurilor asociative reprezentative ale parintilor. Legea Educatiei Nationale da dreptul parintilor de a participa activ la conducerea unitatilor de invatamant, prin prezenta in consiliul de administratie al scolii – a doi sau trei reprezentanti ai parintilor, in functie de marimea scolii (Articolul 96). Parintii sunt implicati in elaborarea ofertei educationale a unitatii de invatamant, prin participarea la organizarea programelor Scoala dupa scoala si in stabilirea curriculumului la decizia scolii.

Literatura de specialitate (spre exemplu, Epstein, 2009) releva un rol semnificativ al implicarii parintilor in colaborarea cu scoala in ceea ce priveste dezvoltarea si educatia copiilor, dar si avantaje pentru parinti, profesori si comunitate. Cu toate acestea, practica indica, in scolile de masa, dar mai ales in scolile din medii dezavantajate existenta unor bariere culturale, psihologice si sociale care blocheaza nu doar colaborarea dintre scoala – familie - comunitate (SFC) in interesul copiilor, dar de multe ori si o comunicare minimala intre acesti actori. Un rol cheie in procesul de coagulare a interactiunilor SFC revine serviciilor de consiliere educationala prin reteaua de centre si cabinete de asistenta psihopedagogica. 

Metoda utilizata in aceasta lucrare este review-ul de literatura (Literature review), un raport evaluativ cu privire la informatiile stiintifice disponibile dintr-un anumit domeniu sau in legatura cu un subiect de interes (Dimitra Hartas, 2010). 

Rezultatele acestei prime etape conduc la conturarea unei imagini de ansamblu asupra tipurilor de cercetari si rezultatelor obtinute pe plan international in acest domeniu. 

Nevoia de la care am pornit a fost aceea de a contura, pe baza literaturii stiintifice disponibile si printr-o metoda stiintifica agreata, o sinteza a aspectelor relevante avute in vedere in studiile pe aceasta tema, ca reper si fundamentare teoretica riguroasa in conturarea unei cercetari ulterioare in acest domeniu. 

Majoritatea articolelor cuprinse in reviewul nostru, publicate intre anii 2007 si 2013 sunt din jurnalul International journal about parents in education. Aceasta publicatie este jurnalul oficial al Retelei europene de cercetare despre parinti in educatie (ERNAPE) si contine articole peer-reviewed pe diferite teme in aria generala a “Parintilor in educatie”. 

Scopurile articolelor analizate pot fi impartite in doua mari categorii: unele care si-au propus sa realizeze studii empirice prin care sa investigheze diferite aspecte ale parteneriatului scoala – familie - comunitate, altele prezentand review-uri de literatura si recomandari pentru practica.

Principala tema abordata este parteneriatul scoala – familie – comunitate, cu urmatoarele subteme:

  •  Descrierea rolului parintilor in parteneriatele scoala – familie – comunitate, precum si a modului in care functionarea sociala si/ sau politicile publice si corporatiste influenteaza implicarea parintilor si atitudinile, perceptiile si conceptiile acestora despre rolul lor in educatia copiilor;
  •  Analiza strategiilor scolilor pentru ajutarea si includerea diferitelor tipuri de parinti in activitatile scolii;
  •  Analiza atitudinilor diferitilor actori (profesori, consilieri scolari, directori, parinti, elevi) fata de implicarea parintilor in educatia copiilor;
  •  Stabilirea relatiilor care exista intre resursele si mediul socio-economic al parintilor, implicarea lor in educatia copiilor si rezultatele scolare ale copiilor, intre formarea si biografia cadrelor didactice si atitudinile lor fata de parteneriatul scoala - familie - comunitate sau intre diferite dimensiuni ale parteneriatului scoala - familie si incredere;
  •   Realizarea de comparatii intre nivelul si tipul de implicare al parintilor din scoli cu rezultate bune versus parinti din scoli cu rezultate slabe sau intre punctele de vedere ale parintilor si cele ale cadrelor didactice in ceea ce priveste parteneriatul scoala - familie - comunitate;
  •  Oferirea de recomandari de interventie si strategii de lucru pentru consilierii scolari ;
  •  Descrierea a doua programe extinse de cercetare - actiune, care au implicat colaborarea intre scoala, familie si comunitate. 

INTRODUCERE/7

CAPITOLUL I. Cadrul teoretic/11

CAPITOLUL II. Aspecte de ordin metodologic/58

CAPITOLUL III. Rezultate/62

CAPITOLUL IV. Recomandări/74

CAPITOLUL V. Concluzii/98

BIBLIOGRAFIE/109

Delia Goia
Speranta Tibu

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!