Tracking orders Individuals / Sales:0745 200 718 / 0745 200 357 Orders Legal entities: 0721 722 783

Editura Universitara Diplomat in Moscow. Vol II - Savian Bulacu-Lapusata

ISBN: 978-606-591-661-6

Publisher year: 2013

Edition: I

Pages: 146

Publisher: Universitară

Author: Savian Bulacu-Lapusata

Product Code: 9786065916616 Do you need help? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download (1)
  • More details
  • Content
  • Authors
  • Reviews (0)

Rusia a impresionat intotdeauna prin imensitatea sa geografica, prin posesia unor evenimente, curiozitati si intamplari captivante din viata intima a unor inalte personalitati, care au alimentat puternic „apetitul” literar al multor istorici si analisti, rusi sau straini, unicul scop al unora dintre ei fiind doar sa dezlantuie curiozitatea tuturor celor interesati de inedit. Si in cele mai multe cazuri au si reusit.

Si autorul, prin aceasta scriere, incearca sa descopere ineditul, ca forma de manifestare a realitatii faptelor, intr-o tara pe care a cunoscut-o, potrivit atributiilor de serviciu, specifice celor care activeaza in domeniul relatiilor externe.

Prezenta autorului in dimensiunea geografica sovietica este notificata, cu peste patru decenii in urma, deplasarile la Moscova si prin imensul teritoriu al fostei URSS fiind numeroase, iar ca arie de cuprindere s-au plasat de la Nistru la Kamciatka si de la Murmansk pana in desertul Karakum – Turkmenistan.

Prin atributiile ca diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, autorul a avut ca obiectiv gestionarea relatiilor romano-sovietice, ceea ce mi-a creat privilegiul de a insoti delegatiile oficiale din Romania, care au participat la reuniuni bi si multilaterale, la tratative si la alte manifestari internationale, organizate la Moscova sau in alte tari, la care erau prezenti si reprezentanti sovietici.

Erau vremuri cand toate drumurile duceau la Moscova si nu la ... Roma.

In anii exercitarii atributiilor diplomatice, la ambasadele Romaniei de la Moscova, Kiev si Minsk, m-a preocupat sa descopar enigmele ce au dominat Imperiul tarist si Sovietic, care au lasat un trecut dramatic, in care lacomia, tainele, tradarea, pasiunea, nesabuinta si crima au afectat profund cursul istoriei.

In virtutea acestui demers, incerc sa scot la iveala unele evenimente interesante din timpul Imperiului rus si al liderilor sovietici care, prin purtarea, temperamentul si pacatele lor, au determinat sensul istoric al Rusiei, mai apoi al Uniunii Sovietice, precum si al altor popoare invecinate sau mai indepartate.

Daca pe cativa dintre conducatorii sovietici, respectiv: Leonid Ilici Brejnev, Mihail Gorbaciov si Boris Eltin, am avut sansa sa-i cunosc personal, cu ocazia primirilor la Kremlin a delegatiilor oficiale romane, in ce priveste viata unor tari, tarine si imparatese a necesitat consultarea unor documente rare, literatura de specialitate, surse de arhiva – istorice si de presa, memorii si marturii.

Alaturi de conducatorii sovietici contemporani, amintiti mai sus, este evocat si Ghenadii Ianaev, cunoscut de autor din vremuri anterioare. Printr-un adevarat miracol acesta a ajuns vicepresedinte al URSS, al doilea om dupa Mihail Gorbaciov. Faptul ca acest naiv om politic, intr-un interval foarte scurt de timp, s-a plasat in postura de conducator si infaptuitor al loviturii de stat dejucate (19 august 1991), cunoscuta si sub numele de „Puciul de la Moscova”, este o alta problema, careia i-am dedicat un capitol special in cartea „Diplomat la Moscova - Marturisiri incomode” vol. I, publicata sub egida Editurii Universitare.

Scopul principal al demersului lui Ianaev si al principalilor sai complici a fost, atunci, salvarea URSS de la destramare.

Cartea de fata, pe fond, porneste de la realitatea ca lumea este plina de contraste: ce este bun intr-un loc este rau si hulit in alta parte, iar ceea ce este strain pare mai atractiv in alta dimensiune. Cu alte cuvinte, pentru unii pare mai bun si mai atractiv tot ceea ce vine dinafara fiindca este, pur si simplu, ceva strain.

Timpul istoric este tot atat de controversat ca si prezentul, ceea ce dezorienteaza generatii intregi care, in unele momente, sfarsesc prin a se situa in fapte si pareri contradictorii.

In istoria umanitatii, asemenea fenomene sociale contrarii, numite si vicii sociale, au fost numeroase si in mod surprinzator au fost perpetuate sau puse la conservare pentru un anumit timp istoric si reluate peste alt timp, cu modificari neesentiale. Faptele de acest gen sunt numeroase, ele lasand urme agravante social-politice si de alta natura in istoria umanitatii.

In Evul Mediu si mai tarziu, marile curti regale europene legalizau casatoriile urmasilor lor la tron, chiar in primele saptamani dupa nastere. Mai mult, relatia extraconjugala a regilor era legiferata si traditionala in unele formatiuni statale din Asia. Regele avea la dispozitie oficial o a doua femeie, ce purta si un rang inalt si se bucura de o inalta cinstire din partea reginei si a supusilor.

In prezent, acest obicei nu mai exista, a disparut, dar nu si naravul.

In urma cu ceva timp istoric, nimeni nu s-ar fi scandalizat daca un barbat ar fi intretinut relatii sexuale cu o minora de 11-12 ani. Acum, faptuitorii unor acte de acest fel sunt aspru pedepsiti de lege si blamati de societate.

In timp ce in zilele noastre pedeapsa capitala este abolita, in trecutul istoric in unele tari ca: Anglia, Rusia si Franta, ca si in alte societati mai primitive, decapitarea capata proportiile unui spectacol grandios si savurat de spectatori.

Practica istorica demonstreaza ca oscilatiile evolutiei in ordonarea regulilor generale de comportament civic, in perimetrul individual sau colectiv, se declanseaza uneori brutal, depasind valorile morale ale unor societati, dar si neputinta de a fi intelese intr-o anumita etapa a evolutiei istorice.

O analiza mai atenta a faptelor istorice controver-sate, releva ca cele mai multe probleme de moralitate politica si sociala au fost determinate de banala relatie dintre barbat si femeie. Lucrurile s-au complicat si mai mult in cazul unor „ilustri” conducatori de tari si popoare care, in timpul exercitarii mandatului sau mandatelor, au dovedit un apetit neostenit pentru relatiile extraconjugale, inclusiv cu minore.

„Intelepciunea” unor capete incoronate si oficiali politici a mers atat de departe, incat considerau „apetitul sexual” extraconjugal ca o necesitate biologica fireasca pentru viata lor activa in folosul popoarelor, in numele carora conduc, el, adica „apetitul sexual” contribuind la inviorarea inteligentei si a reactiilor in situatii conflictuale de proportii, nationale sau internationale.

In multe alte cazuri, defectiunile de moralitate si comportament in viata privata a unor inalti demnitari au fost si sunt folosite pentru defaimare, razbunare si in numeroase alte scopuri.

Primul „popas” descriptiv privind viciile in relatiile dintre mediul social si conducatori am decis sa-l fac la Sankt-Petersburg, de unde am ales doua cazuri din epoci diferite, de mare interes: primul, fiind incarcat de o ilaritate debordanta, iar cel de-al doilea, impovarat de un tragism greu de imaginat.

Este vorba de Ecaterina a II-a, cea Mare a Rusiei si de familia tarului Nikolai al II-lea.

Apoi, dupa un salt peste timp, voi face un „popas” mai indelungat intre zidurile Cetatii Kremlinului si ma voi ocupa de un personaj din vremurile cumplite ale istoriei, a carui stafie bantuie inca Rusia si lumea planetara.

Aici il am in vedere pe Iosif Vissarionovici Stalin, caruia i s-a atribuit si supranumele de „Iosif cel Groaznic”. in literatura genului din epoca moderna occidentala, dictatorul a mai primit un apelativ de „Drakula Kremlinului”.

Si alti lideri sovietici cunoscuti de autor vor avea parte de unele aprecieri personale, chiar si cu riscul de a nu fi impartasite de unii istorici sau documentaristi consacrati. Fiindca, fara voia lor, marile personalitati istorice sunt destinate sa suporte judecata oamenilor si in general a societatilor civile, chiar daca unele dintre ele nu au o justificare reala sau au un caracter distructiv, iar cele reale survin ca urmare a vinovatiei lor pentru incalcarea principiilor morale, in numele si prin motivatia carora s-au situat in fruntea tarilor si popoarelor pe care s-au angajat sa le slujeasca.

Cartea de fata, pe fond, contine o selectie de personalitati supuse analizelor personale nu atat pentru faptele lor in actul de guvernare, cat mai ales pentru incalcarea principiilor morale ale societatii, pentru erorile, greselile si crimele savarsite constient sau urmare a deteriorarii grave a imaginatiei lor maladive ca pot si trebuie sa domneasca cat traiesc si ca spiritul lor va dainui de-a pururi.

Potrivit faptelor istorice, setea de putere, in cazul celor care o exercita timp indelungat, degenereaza in boala cronica nevindecabila cu inaintarea in varsta, iar chinurile bolirii le suporta cei ce sunt condusi sau mai bine spus cei ce ingaduie sa fie orientati in asemenea imprejurari.

O carte scrisa intr-o maniera nediplomatica de catre un diplomat, ce poarta cititorul intr-un labirint misterios al istoriei, in care tradarea, intriga, crima, tainele si pasiunile extreme au directionat existenta unor tari si popoare colateral cursului firesc al istoriei.

Cititorul are parte de o carte in care sunt dezvaluite secrete ascunse ale trecutului, iar mari personalitati ale istoriei se dezvaluie intr-o maniera captivanta. O poveste despre impliniri si esecuri dramatice, iubiri nemarginite, resentimente si acte de tradare, despre oameni inzestrati intelectual si impovarati cu defecte uriase.

Asadar, destinul a confruntat omenirea cu cele mai dramatice evenimente. Multe din ele, desi au fost soldate cu mari jertfe umane si cu distrugeri materiale enorme, pana la urma, au fost date uitarii.

Multe aprecieri despre eroinele si eroii cartii sunt preluate, mai ales, din cronicile si povestirile populare din Rusia vremurilor respective. Pe cale de consecinta, orice asemanare cu nume si locuri este absolut intamplatoare.


Autorul 

Prefata / 7

Capitolul 1
Marire si desfrau la Sankt Petersburg / 14

Capitolul 2
Moravuri europene la Sankt Petersburg / 22

Capitolul 3
Regina rapita de amant / 22

Capitolul 4
Si legendele sunt decapitate / 33

Capitolul 5
O stafie imperiala bantuie prin Europa / 40

Capitolul 6
Secretele ASS / 47

Capitolul 7
Fiica Kremlinului / 54 

Capitolul 8
Ocupatia gruzina / 64

Capitolul 9
Sinucidere sau asasinat? / 77

Capitolul 10
Drum fara intoarcere / 88

Capitolul 11
Comunismul a trecut in istorie / 102

Capitolul 12
15 minute cu Mihail Gorbaciov / 110

Cum pare sa fie viitorul (In loc de postfata) / 128

Bibliografie / 135

Anexe / 137 

 

Savian Bulacu-Lapusata

He was born on October 1, 1936, in the village Lapusata, Valcea. 

He graduated at the University "Alexandru Ioan Cuza" - Iasi, with the title "diplomatist". 

He worked as a teacher in the school system, universities, and as a diplomat in the Foreign Ministry. 

In this capacity he visited many countries, met with eminent politicians, heads of state and government. 

He is author or coauthor of studies, articles and travel notes.

If you want to express your opinion about this product you can add a review.

write a review


The review was sent successfully.

Customer Support Monday - Friday, between 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!