Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Managementul organizatiilor internationale - Armenia Androniceanu

-7%
48,00 Lei 44,64 Lei

Editura: Editura Universitara

Autor: Armenia Androniceanu

Editia: I

Pagini: 238

ISBN: 978-606-28-1510-3

DOI: 10.5682/9786062815103

Anul publicării: 2022

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062815103 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)
Managementul organizatiilor internationale este prima lucrare de specialitate in limba romana, care abordeaza problematica specifica managementului organizatiile interstatale si interguvernamentale dintr‑o perspectiva holistica
Intr‑un context international puternic dominat de organizatiile internationale, devine esentiala aprofundarea cunoasterii cu privire la acestea. Prin politicile si strategiile initiate la nivel international, dar si prin deciziile pe care conducatorii organizatiilor internationale le iau, sunt influentate nu numai politicile si strategiile statelor lumii, dar si relatiile intre acestea. 
Mediul international este din ce in ce mai mult dominat de probleme complexe, intre care: cresterea ponderii populatiei sarace, accentuarea tensiunilor militare si chiar a conflictelor intre statele lumii, deteriorarea echilibrelor naturale si problemele de mediu, analfabetismul in crestere, cresterea frecventei fenomenelor de criza economica, in special energetica si sociala, agravarea starii de sanatate a populatiei planetei, etc. Cele mai multe dintre acestea nu pot fi solutionare de statele in care se manifesta mai pregnant, in primul rand pentru ca implica investitii financiare importante, pe care cele mai multe nu le au, iar in al doilea rand pentru ca necesita resurse umane calificate, resurse financiare adecvate si vointa politica ferma.
Globalizarea, ale carei influente sunt din ce in ce mai puternice pe plan mondial, a determinat statele sa analizeze ce este mai bine pentru ele. Cele mai multe au ajuns la concluzia ca buna relationare cu organizatiile internationale sau chiar afilierea la diferite organizatii internationale, ca de altfel si rolul activ in cadrul lor, sunt esentiale pentru a putea valorifica mai bine contextul international cu factorii economici, sociali, politici si de securitate care accelereaza sau franeaza evolutia statelor lumii. 
Problemele neglijate sau nerezolvate din tarile slab dezvoltate si in curs de dezvoltare determina, mai devreme sau mai tarziu, deteriorarea echilibrului economic si social al statelor dezvoltate. Astfel se explica dinamica accentuata a numarului organizatiilor internationale. Statele lumii au inteles un adevar esential, faptul ca impreuna sunt mai puternice in confruntarea lor cu problemele regionale si mondiale.     
Din aceasta perspectiva, lucrarea Managementul organizatiilor internationale ajuta cititorul sa inteleaga faptul ca, multe din organizatiile internationale s‑au constituit si continua sa se dezvolte tocmai pentru ca statele membre au un interes comun ca lucrul acestea sa se intample. Cele mai multe considera ca, reunite intr‑o entitate internationala distincta, sunt mai puternice si pot actiona eficient, in primul rand pentru rezolvarea problemelor proprii sau pentru asigurarea dezvoltarii lor, iar in al doilea rand, pot influenta mai bine afacerile internationale economice, politice, sociale si de securitate.  
Lucrarea cuprinde patru capitole distincte, care prin continutul lor ajuta cititorul sa inteleaga nu numai care sunt si de ce sunt necesare organizatiile internationale in mediul international actual, dar ofera acestuia posibilitatea sa cunoasca misiunea, obiectivele si principiile lor, organizarea si procesul de luarea deciziilor, modul in care Romania relationeaza cu ele si principalele beneficii obtinute in timp. 
Din cele peste 50000 organizatii internationale, in lucrarea Managementul organizatiilor internationale sunt prezentate noua organizatii internationale cu o relevanta deosebita pe plan international, dar si pe relatia cu Romania. 
Lucrarea Managementul organizatiilor internationale se adreseaza atat cititorilor care doresc sa cunoasca principalele organizatii internationale, dar si tuturor studentilor masteranzi si doctoranzi, care se pregatesc sa dezvolte o cariera in aceste organizatii, sau celor care colaboreaza efectiv, prin natura muncii lor, cu diverse organizatii internationale.  
Lucrarea este de interes deosebit pentru personalul de specialitate al Romaniei din domeniul afacerilor internationale, care trebuie sa cunoasca particularitatile managementului organizatiilor internationale si modul de adaptare a strategiilor si tacticilor Romaniei pe relatia cu acestea, pentru a valorifica oportunitati deosebite si a genera efecte pozitive economice, sociale, culturale, politice si de securitate. 
Din aceasta perspectiva, lucrarea Managementul organizatiilor internationale contribuie semnificativ, nu numai la dezvoltarea cunoasterii, dar si la modelarea gandirii si comportamentului resurselor umane implicate in activitati diferite, pe relatia cu organizatiile internationale si la dezvoltarea abilitatilor personalului diplomatic pentru identificarea schimbarilor strategice si tactice utile Romaniei, in relatie cu acestea.
Romania are nevoie de profesionisti in managementul afacerilor publice internationale, capabili sa dezvolte parteneriate viabile si sustenabile cu organizatiile internationale, iar lucrarea Managementul organizatiilor internationale ofera un suport real in acest scop. 

Profesor universitar doctor Armenia Androniceanu 
Bucuresti, 2022

 
  • Managementul organizatiilor internationale

    Descarca
ARMENIA ANDRONICEANU

— Profesor universitar din anul 2004, Academia de Studii Economice din Bucuresti, titular si coordonator al urmatoarelor discipline: Management public; Managementul organizatiilor internationale; Managementul schimbarilor organizationale; Sisteme administrative comparate din state ale Uniunii Europene; Managementul functiei publice in state din Uniunea Europeana; Proiecte in sectorul public; 
— A predat primul curs de Management public in Romania in anul universitar 1995-1996 la Facultatea de Management din Academia de Studii Economice din Bucuresti, iar in 1999 a publicat prima carte de Management public din Romania, la Editura Economica din Bucuresti;  
— Doctor in economie, specializarea managementul organizatiei din anul 1997; 
— Coordonator studii doctorale, Scoala Doctorala de Management, Academia de Studii Economice din Bucuresti din 2007 si la Universita'degli Studia Di Messina, Faculta'di Economia, Italia din 2005; 
— Coordonator si fondator al primei Unitati de Politici Publice din cadrul Aparatului Central al Guvernului Romaniei, Secretariatul General al Guvernului Romaniei, unde s-a elaborat cadrul legislativ de baza pentru politicile publice si s-a publicat primul ghid de elaborare a politicilor publice pentru ministerele din Guvernul Romaniei; 
— Director Proiecte si Programe cu Banca Mondiala in Cancelaria Primului Ministru al Romaniei;
— Senior Project Officer in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, coordonator al proiectelor cu finantare europeana, prin care s-a elaborat legislatia secundara pentru Legea 188/1999 – Statutul functionarilor publici; 
— Director si fondator al Centrului International de Management Public din 2008, in cadrul caruia s-au elaborat si implementat numeroase proiecte de cercetare si institutionale cu finantate nationala si internationala;
— Director, redactor sef  si fondator al revistei „Administratie si Management Public” din 2003;
— Manager de proiect cu certificare CNFPA;
— Evaluator de competente in domeniul resurselor umane si de proiecte, certificat de CNFPA;
— Consultant in managementul afacerilor din sectorul public si privat; 
— Specializari in domeniul managementului si in administratia publica in: Marea Britanie, Spania, Germania, Olanda, Canada, Japonia si altele.   
A publicat peste 30 de carti singura si in colaborare, peste 150 articole in tara si strainatate, peste 170 comunicari stiintifice la conferinte nationale si internationale in domeniul stiintelor economice si administrative.  

 

Prefata / 9

Capitolul 1 
Mediul international si impactul acestuia asupra organizatiilor internationale
/ 11

1.1.    Mediul international, continut si caracteristici / 11
    1.1.1. Definirea mediului international / 12
    1.1.2. Principalele caracteristici ale mediului international / 13
1.2.    Globalizarea, continut, evolutie si impact / 14
    1.2.1. Definirea globalizarii / 14
    1.2.2. Factorii determinanti si cauzele globalizarii / 19
1.3. Mondializarea, continut, dinamica si influente / 22
    1.3.1. Mondializarea si rolul ei in contextul international / 22
    1.3.2. Acceptiuni referitoare la mondializare /23
    1.3.3. Etapele procesului de mondializare / 24
    1.3.4. Avantajele si limitele mondializarii / 25
    1.3.5. Influenta mondializarii asupra statelor lumii / 29
    1.3.6. Efectele mondializarii asupra Romaniei / 31

Capitolul 2 
Concepte si abordari de baza in managementul organizatiilor Internationale
/ 34

2.1.    Managementul organizatiilor internationale, context si evolutie / 34
2.2.    Continutul managementului organizatiilor internationale / 38
2.3.    Principii si valori fundamentale ale managementului organizatiilor internationale / 39
2.4.    Obiectivele managementului organizatiilor internationale / 43
2.5.    Caracteristicile managementului organizatiilor internationale / 44
2.6.    Mecanisme de conducere in managementul organizatiilor internationale / 48
2.7.    Modele de management specifice organizatiilor internationale / 52
    2.7.1. Modelul clasic sau modelul politico‑administrativ / 53
    2.7.2. Modelul functional de cooperare internationala / 54
    2.7.3. Modelul guvernarii in functie de mediul international / 54
    2.7.4. Modelul guvernarii participative / 55
    2.7.5. Modelul guvernarii flexibile / 56

Capitolul 3
Organizatiile internationale si dezvoltarea mondiala
/ 57

3.1. Organizatiile internationale: continut, caracteristici si cerinte / 57
    3.1.1. Definirea organizatiei internationale / 57
    3.1.2. Caracteristicile principale ale organizatiilor internationale / 59
    3.1.3. Cerinte pentru constituirea organizatiilor internationale / 60
3.2. Tipurile de organizatii internationale si sistemele de clasificare a acestora / 62
    3.2.1. Scurt istoric al organizatiilor internationale / 62
    3.2.2. Tipologia organizatiilor internationale / 63
3.3.    Valorile de baza ale organizatiilor internationale / 67
   
Capitolul 4 
Particularitati ale managementului unor organizatii internationale reprezentative, cu rol major in dezvoltarea statelor lumii si relatiile lor cu Romani
a  /  72

4.1.    Organizatia Natiunilor Unite / 72
    4.1.1. Scurt istoric al constituirii ONU / 73
      4.1.2. Scopul si obiectivele ONU / 74
      4.1.3. Principiile fundamentale ale ONU / 77
      4.1.4. Structura organizatorica a ONU / 79
      4.1.5. Sistemul decizional si informational al ONU / 84
      4.1.6. Mutatii semnificative in cadrul ONU / 87
        4.1.6.1. Cadrul general al reformelor / 87
        4.1.6.2. Gestionarea resurselor si a afacerilor in cadrul ONU / 93
       4.1.7. Influenta ONU asupra politicilor publice din Romania / 95
       4.1.8. Impactul ONU asupra managementului public din Romania / 99
4.2.    Banca Mondiala / 101
       4.2.1.    Scurt istoric al Bancii Mondiale / 102
       4.2.2.    Misiunea si obiectivele Bancii Mondiale / 106
       4.2.3.    Particularitati ale managementului Bancii Mondiale / 106
        4.2.3.1. Structura organizatorica a Bancii Mondiale / 107
        4.2.3.2. Activitatile de baza ale Bancii Mondiale / 109
        4.2.3.3. Resursele umane din cadrul Bancii Mondiale / 112
        4.2.3.4. Modul de luare a deciziilor in cadrul structurii de conducere a Bancii Mondiale / 114
      4.2.4.     Impactul Bancii Mondiale asupra procesului de dezvoltare a Romaniei / 115
4.3. Fondul Monetar International / 117
    4.3.1. Scurt istoric al Fondului Monetar International / 118
    4.3.2. Misiunea, scopul, obiectivele si principalele activitati ale FMI / 120
    4.3.3. Principiile fundamentale ale FMI / 122
    4.3.4. Structura de conducere a FMI / 124
    4.3.5. Activitatile si instrumentele operationale specifice ale FMI / 126 
    4.3.6. Relatiile FMI cu Romania / 131
4.4.     Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord / 136
    4.4.1. Scurt istoric al NATO / 137
    4.4.2. Misiunea, principiile si obiectivele NATO / 141
    4.4.3. Particularitati ale managementului NATO / 144
        4.4.3.1. Structura organizatorica a NATO / 145
        4.4.3.2. Procesul decizional in cadrul NATO / 151
        4.4.3.3. Managementul resurselor financiare / 156
        4.4.3.4. Managementul documentelor si resurselor informationale / 157
    4.4.4. Evolutia relatiilor dintre NATO si Romania / 158
4.5.    Organizatia Mondiala a Sanatatii / 161
    4.5.1. Scurt istoric al OMS / 162
    4.5.2. Misiunea, scopul si obiectivele OMS / 164
    4.5.3. Principiile fundamentale ale OMS / 167
    4.5.4. Functiile de baza ale OMS / 168
    4.5.5. Particularitati ale managementului OMS / 168
        4.5.5.1. Structura organizatorica a OMS / 170
        4.5.5.2. Gestiunea resurselor in cadrul OMS / 174
    4.5.6. Colaborarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu Romania / 176
4.6.     Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica / 181
    4.6.1. Scurt istoric al OCDE / 181
    4.6.2. Misiunea, scopul si obiectivele OCDE / 182
    4.6.3. Principiile fundamentale ale OCDE / 183
    4.6.4. Structura organizatorica a OCDE / 186
    4.6.5. Relatiile OCDE cu Romania / 187
4.7. Organizatia Mondiala a Comertului / 190
    4.7.1. Scurt istoric al OMC  / 191
    4.7.2. Misiunea, obiectivele si atributiile OMC / 193
    4.7.3. Principiile OMC / 194
    4.7.4. Organizarea in cadrul OMC / 195
    4.7.5. Procesul decizional in cadrul OMC / 197
    4.7.6. Relatiile dintre OMC si alte organizatii internationale / 199
    4.7.7. Relatiile OMC cu Romania / 199
4.8.    Fondul International al Natiunilor Unite pentru Urgente ale Copiilor / 201
    4.8.1. Scurt istoric al UNICEF / 201
    4.8.2. Rolul si misiunea UNICEF / 203
    4.8.3. Scopul si obiectivele UNICEF / 205
    4.8.4. Principalele activitati desfasurate de UNICEF / 209
    4.8.5. Organizarea in cadrul UNICEF / 210
    4.8.6. UNICEF in Romania / 212
4.9. Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura / 220
    4.9.1. Scurt istoric al UNESCO / 221
    4.9.2. Scopul si misiunea UNESCO / 221
    4.9.3. Domeniile de activitate ale UNESCO / 222
    4.9.4. Structura organizatorica a UNESCO / 226
    4.9.5. UNESCO in Romania / 226
    
Bibilografie / 231 

Managementul organizatiilor internationale este prima lucrare de specialitate in limba romana, care abordeaza problematica specifica managementului organizatiile interstatale si interguvernamentale dintr‑o perspectiva holistica
Intr‑un context international puternic dominat de organizatiile internationale, devine esentiala aprofundarea cunoasterii cu privire la acestea. Prin politicile si strategiile initiate la nivel international, dar si prin deciziile pe care conducatorii organizatiilor internationale le iau, sunt influentate nu numai politicile si strategiile statelor lumii, dar si relatiile intre acestea. 
Mediul international este din ce in ce mai mult dominat de probleme complexe, intre care: cresterea ponderii populatiei sarace, accentuarea tensiunilor militare si chiar a conflictelor intre statele lumii, deteriorarea echilibrelor naturale si problemele de mediu, analfabetismul in crestere, cresterea frecventei fenomenelor de criza economica, in special energetica si sociala, agravarea starii de sanatate a populatiei planetei, etc. Cele mai multe dintre acestea nu pot fi solutionare de statele in care se manifesta mai pregnant, in primul rand pentru ca implica investitii financiare importante, pe care cele mai multe nu le au, iar in al doilea rand pentru ca necesita resurse umane calificate, resurse financiare adecvate si vointa politica ferma.
Globalizarea, ale carei influente sunt din ce in ce mai puternice pe plan mondial, a determinat statele sa analizeze ce este mai bine pentru ele. Cele mai multe au ajuns la concluzia ca buna relationare cu organizatiile internationale sau chiar afilierea la diferite organizatii internationale, ca de altfel si rolul activ in cadrul lor, sunt esentiale pentru a putea valorifica mai bine contextul international cu factorii economici, sociali, politici si de securitate care accelereaza sau franeaza evolutia statelor lumii. 
Problemele neglijate sau nerezolvate din tarile slab dezvoltate si in curs de dezvoltare determina, mai devreme sau mai tarziu, deteriorarea echilibrului economic si social al statelor dezvoltate. Astfel se explica dinamica accentuata a numarului organizatiilor internationale. Statele lumii au inteles un adevar esential, faptul ca impreuna sunt mai puternice in confruntarea lor cu problemele regionale si mondiale.     
Din aceasta perspectiva, lucrarea Managementul organizatiilor internationale ajuta cititorul sa inteleaga faptul ca, multe din organizatiile internationale s‑au constituit si continua sa se dezvolte tocmai pentru ca statele membre au un interes comun ca lucrul acestea sa se intample. Cele mai multe considera ca, reunite intr‑o entitate internationala distincta, sunt mai puternice si pot actiona eficient, in primul rand pentru rezolvarea problemelor proprii sau pentru asigurarea dezvoltarii lor, iar in al doilea rand, pot influenta mai bine afacerile internationale economice, politice, sociale si de securitate.  
Lucrarea cuprinde patru capitole distincte, care prin continutul lor ajuta cititorul sa inteleaga nu numai care sunt si de ce sunt necesare organizatiile internationale in mediul international actual, dar ofera acestuia posibilitatea sa cunoasca misiunea, obiectivele si principiile lor, organizarea si procesul de luarea deciziilor, modul in care Romania relationeaza cu ele si principalele beneficii obtinute in timp. 
Din cele peste 50000 organizatii internationale, in lucrarea Managementul organizatiilor internationale sunt prezentate noua organizatii internationale cu o relevanta deosebita pe plan international, dar si pe relatia cu Romania. 
Lucrarea Managementul organizatiilor internationale se adreseaza atat cititorilor care doresc sa cunoasca principalele organizatii internationale, dar si tuturor studentilor masteranzi si doctoranzi, care se pregatesc sa dezvolte o cariera in aceste organizatii, sau celor care colaboreaza efectiv, prin natura muncii lor, cu diverse organizatii internationale.  
Lucrarea este de interes deosebit pentru personalul de specialitate al Romaniei din domeniul afacerilor internationale, care trebuie sa cunoasca particularitatile managementului organizatiilor internationale si modul de adaptare a strategiilor si tacticilor Romaniei pe relatia cu acestea, pentru a valorifica oportunitati deosebite si a genera efecte pozitive economice, sociale, culturale, politice si de securitate. 
Din aceasta perspectiva, lucrarea Managementul organizatiilor internationale contribuie semnificativ, nu numai la dezvoltarea cunoasterii, dar si la modelarea gandirii si comportamentului resurselor umane implicate in activitati diferite, pe relatia cu organizatiile internationale si la dezvoltarea abilitatilor personalului diplomatic pentru identificarea schimbarilor strategice si tactice utile Romaniei, in relatie cu acestea.
Romania are nevoie de profesionisti in managementul afacerilor publice internationale, capabili sa dezvolte parteneriate viabile si sustenabile cu organizatiile internationale, iar lucrarea Managementul organizatiilor internationale ofera un suport real in acest scop. 

Profesor universitar doctor Armenia Androniceanu 
Bucuresti, 2022

 

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!