Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Ghidul excursiilor montane

-7%
22,15 Lei 20,60 Lei

ISBN: 978-606-28-0107-6

DOI: 10.5682/9786062801076

Anul publicării: 2014

Editia: I

Pagini: 190

Editura: Editura Universitara

Autor: Iulian Sandulache, Daniel Dieaconu

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062801076 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Aceasta carte a aparut intr-o prima varianta in anul 2007, cand am apelat la sprijinul profesorului de sport Vasile Raschitor, al invatatorilor Ilie Alexandru si Mihai Pantiru, al inginerului geolog Constantin Andras (fost profesor de geografie si cabanier pe Ceahlau), al elevilor pe atunci de clasa a VIII-a de la Scoala Grinties, judetul Neamt. Ce-i lega pe sus- numitii sprijinitori ai cartii? Dragostea de munte, fara indoiala. Sunt locuitori ai Carpatilor rasariteni, grupa moldo-transilvana, de la poalele Ceahlaului si Grintiesului, munteni care stiu sa foloseasca coasa in faneata si sa mane calul la padure, la tras busteni spre tasoane, dar care stiu si sa se bucure in varful Ceahlaului la hramul de la "Schimbarea la Fata", care stiu sa admire, dar sa nu rupa, floarea de colt de pe Ocolasul Mic sau bujorii de munte de pe Calimani sau papucul-doamnei de pe Budacul. Profesorii si invatatorii numiti mai sus de zeci de ani urca cu elevii pe muntele Ceahlau, pe Rarau, Giumalau, Hasmas sau Calimani, dar care s-au avantat si spre Retezat, Parang sau Fagaras. Si-au dorit ca cei indrumati de ei sa primeasca asa numita "cultura a muntelui", asa cum le-a fost si lor impartasita de doctorul Gheorghe Iacomi, de mos Cerbu, de Gheorghe Baciu, de zait si Bulai, Ilie Ciucanel, Dragomir Gaina, profesorul Constantin Pantiru sau cabanierul Dorut.
A contat pentru autori si faptul ca in anii '80 la Grinties a devenit o traditie pentru elevi sa castige fazele judetene si chiar nationale ale concursului PTAP (Pregatirea tineretului pentru apararea patriei), editiile de vara si de iarna, sub conducerea profesorului Raschitor. Elevii erau pregatiti pentru orientare turistica, acordarea primului ajutor, reguli de circulatie, instalarea corturilor, traversarea unor terenuri accidentate, mersul pe schiuri (fond si alpin) etc. Lucruri care i-au pregatit si pentru excursiile montane. Concursuri a caror desfiintare o consideram fara rost, caci elevii invatau multe lucruri: sa foloseasca o harta, o busola, sa aplice un garou, sa cunoasca semnele de circulatie, sa schieze, sa doarma in corturi, sa foloseasca o pusca cu aer comprimat, sa arunce cu mingea de oina si inca multe altele.
Prin intermediul Asociatiei "Pro Grinties", in anul 2012, s-a derulat proiectul "Itinerarii spirituale la muntele Ceahlau", iar in 2014 s-a desfasurat un alt proiect numit "Ranger Junior pe Muntele Ceahlau" si am considerat necesar sa imbogatim aceasta carte. Ni s-au alaturat geograful Iulian Sandulache de la Universitatea din Bucuresti si din nou fostii colaboratori. A fost mai mult decat utila aceasta carte in cadrul taberei "Ranger Junior" din august 2014 de la Cabana Dochia din Ceahlau. Cu sprijinul reprezentantilor Directiei de Adminstrare a Parcului National Ceahlau, tinerii angrenati in proiect au aflat nu doar care este comportamentul propice unei excursii pe un munte, ci si cum trebuie sa te porti intr-un parc national, unde sunt zone, specii floristice, faunistice sau geologice care trebuie sa fie protejate. Nascandu-se aceasta carte pe Ceahlau si in jurul Ceahlaului, nu puteam sa nu-i alaturam o componenta dedicata acestui munte si parcului national pe care il detine: o scurta descriere, reguli de vizitare, trasee turistice. De altfel, in cadrul acestui proiect s-a realizat si un ghid de buna practica si o antologie bilingva (romano-engleza) de legende si consideram ca toate aceste materiale editate sunt complementare.
Cartea noastra este un elogiu pentru munte si oamenii sai, dar si o pledoarie, un indemn pentru drumetia si expeditia montana. Este o carte de buzunar si, de ce nu, o carte de rucsac pentru cei ce urca pe Ceahlau, dar si pe Retezat, Bihor sau Calimani.

 
De ce muntele? Care este chemarea tainica care ne insufleteste spre cararile, stancile, poienile si cabanele sale? Ce ne face sa nu mai simtim oboseala, sa sfidam timpul si greutatile? Pentru noi raspunsurile sunt clare, dar nu putem sa vi le impunem. Va invitam insa sa le descoperiti prin drumetii, excursii sau chiar expeditii montane si ne dorim ca aceasta carte sa va fie de folos in astfel de intreprinderi.
Unde? Acolo unde iti este la inceput mai usor, mai aproape, mai la indemana, dar mai apoi tot mai sus, tot mai departe. Cand? Lasam pe Bucura Dumbrava sa-ti raspunda: "Totdeauna. Nu este anotimp sa-ti inchida drumul spre inaltimi. Adevaratul drumet stie sa iubeasca natura sub toate infatisarile ei". Cu cine? Aici trebuie avut grija. Garabet Ibraileanu atentiona: "Altceva nu exista: ai douazeci de ani, o pelerina pe umeri, nu crezi in microbi si esti pe Ceahlau... dar ca sa ajungi pe Ceahlau trebuie sa stii cum si cu cine...". Bucura Dumbrava preciza: "Baga la cap, drumete, si nu pleca pe munte cu orisicine! Nici daca conduci tu, nici daca conduce altul! Tu, catana, alege-ti bine capitanul. Iar tu, capitane, nu primi decat catane zdravene!"
Cu toate ca astazi iubitorii de drumetii montane sunt in numar tot mai mare, in vechime, oamenii nu au prea au iubit muntele. De cele mai multe ori l-au respectat si s-au temut de el. Era muntele cu stanci colturoase, cu abrupturi imense, cu zapezi, cu ceturi vesnice. Erau salase ale zeilor in munti sau locul in care se odihneau stramosii al caror somn nu trebuia deranjat. In Olimpul cel cu varful in nori stateau zeii cei trufasi in frunte cu Zeus, in Etna traiau titanii, iar in Caucaz zacea Prometeu inlantuit de zei pentru ca cutezase sa fure focul si sa- l daruiasca oamenilor. Eroii din vechime care cutezau sa infrunte inaltimile plateau cu viata cutezanta lor...
Primii mari cuceritori ai muntelui au fost si mari cuceritori ai lumii, cuceritori de tinuturi si popoare. Spiritul lor s-a ridicat deasupra superstitiilor si teamei si exemplul personal al marilor comandanti a fost decisiv. Dar muntele si-a oprit tributul sau de vieti omenesti din armata lui Hanibal in Pirinei si Alpi cand a plecat din Iberia sa atace pe romani in nordul peninsulei italice, din armatele lui Cezar si Napoleon care au fortat Alpii sau din trupele generalului Suvurov, invingator al "Puntii Diavolului".
Sa amintim pe regele Macedoniei, Filip al V-lea, care in 181 i.Hr. a urcat pe muntele Haemus din Tracia, stiindu-se ca de acolo se vede o mare parte a lumii si pe imparatul Hadrian, care, in 126 d.Hr., a urcat pe Etna (3269 m). El a fost autorul uneia dintre primele ascensiuni turistice si al primului refugiu alpin.
Expeditiile montane le-au adus perioada romantica. Nu mai erau expeditii militare, interesele deveneau stiintifice, literare, turistice. Mai mult, teama se transformase in dragoste. Jules Michelet, A. von Humboldt si apoi F. Nansen, E. de Martonne, Sertov Fedcenko, Emil Racovita (romanul, parinte al biospeologiei), N.M. Prejavlski si multi, multi altii au urcat pe munti si au scris despre ei. Sfarsitul veacului al XIX-lea aduce cu sine cucerirea marilor varfuri ale lumii, chiar si cele de peste
8.000 de metri, o lupta a omului cu inaltimile incheiata in 1953 de Hillary si Tensing, invingatorii Everestului. Exemplul acestor curajosi pionieri este in permanenta urmat, fiecare iubitor al inaltimilor, dupa puterea si experienta sa, incearca temerare actiuni. Cucerirea fiecarui varf ofera o vie satisfactie.

Argument Cu dragoste pentru munte un  dar de la poale de Ceahlau / 5

Introducere Chemarea muntelui / 7

Partea I. Ganduri despre munte      

Capitolul I Ganduri despre munte 
/ 9

Capitolul II  Legile muntelui / 17

Capitolul III Turism si miscare. Consideratii generale / 28

Capitolul IV Sa ne pregatim de excursie / 31

Capitolul V Sa invatam inainte de-a pleca in excursie / 42

Capitolul VI Mica meteorologie turistica / 47

Capitolul VII Accidentele pe munte /52 

Capitolul VIII Orientarea pe teren si pe  munte / 87

Partea a II-a. Valorificarea excursiei montane prin fotografie/  96

Partea a III-a Muntele Ceahlau si turismul montan. Parcul National  Ceahlau / 163

Incheiere / 184

Bibliografie selectiva / 187

DANIEL DIEACONU
IULIAN SĂNDULACHE 

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!