Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Trandafirul. Valente dietetice si terapeutice - Bogdan Soltuzu

35,00 Lei

ISBN: 978-606-28-1022-1

DOI: 10.5682/9786062810221

Anul publicării: 2019

Editia: I

Pagini: 254

Editura: Editura Universitara

Autor: Bogdan Soltuzu

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062810221 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Inca de la inceputurile civilizatiei, trandafirul a reprezentat pentru umanitate un etalon al frumusetii, elegantei si rafinamentului. Cu adevarat legendar, trandafirul a influentat istoria, a inspirat celebri poeti si pictori ai vremii, a declansat conflicte politice si religioase, a stat la baza intemeierii unor regate si societati secrete si a fost unul dintre cele mai vechi ingrediente folosite in terapeutica si cosmetica. 
Ilustrii medici si naturalisti ai vremii au observat inca din antichitate valentele terapeutice ale trandafirilor, evidentiind in lucrarile lor capacitatea acestora de a trata o gama variata de afectiuni atat fizice, cat si psihice. Astazi, studiile de biochimie si farmacognozie moderne confirma stiintific proprietatile terapeutice ale acestor plante, creand astfel premisele unor noi posibilitati de tratament. Gratie unei pleiade de compusi bioactivi cum ar fi: polifenolii, vitaminele, carotenoizii si acizii organici, trandafirii prezinta o multitudine de actiuni farmacologice dintre care putem enumera: antioxidanta, aintiinflamatoare, antitumorala, neuroprotectoare, antidepresiva si antistres, antiulcerogenica, hipoglicemianta si hipolipemianta, hepatoprotectoare si detoxifiantă, nefroprotectoare si antilitiazica, antivirala si antibacteriana, regeneratoare si anti-aging. 
Astfel, in lumina acestor studii recente, am dorit ca, prin lucrarea de fata, sa readuc in atentia specialistilor in domeniu, cat si publicului larg, valentele curative ale diferitelor specii de trandafiri, impreuna cu indicatiile terapeutice si dietetice specifice in diverse tipuri de afectiuni. 

Autorul   
  
  • TRANDAFIRUL. VALENTE DIETETICE SI TERAPEUTICE

    Descarca

BOGDAN SOLTUZU

CUVANT INAINTE / 9

TRANDAFIRUL IN MITOLOGIE SI SPIRITUALITATE / 13

TRANDAFIRUL IN MITOLOGIE / 13
TRANDAFIRUL, HERMETISMUL, MASONERIA SI MISTERIILE / 16
TRANDAFIRUL IN SIMBOLISTICA RELIGIOASA / 24
TRANDAFIRUL, SIMBOL AL IUBIRII SI SIMBOL HERALDIC / 28
ISTORIA TRANDAFIRULUI IN ORIENT SI OCCIDENT / 31

TAXONOMIE, MORFO-ANATOMIE, ECOLOGIE SI INMULTIRE / 41

INCADRARE SISTEMATICA / 41
MORFOLOGIE SI ANATOMIE / 51
AREAL DE RASPANDIRE / 64
ECOLOGIE / 66
INMULTIRE / 67
DESCRIERE BOTANICA A UNOR SPECII DE INTERES MEDICAL ALE GENULUI ROSA L. DIN ROMANIA / 75

FITOCHIMIE, FARMACOGNOZIE SI FITOTERAPIE / 85

METODE DE RECOLTARE/ 85
ANALIZE BIOCHIMICE / 88
Analize biochimice calitative/ 88
Analize biochimice cantitative/ 96

ACTIVITATE FARMACO-TOXICOLOGICA/ 106
Farmaco-toxicologie experimentala / 106
Actiune antioxidanta / 106
Actiune antiinflamatoare si analgezica / 109
Actiune antitumorala / 112
Actiune neuroprotectoare si anticonvulsiva / 115
Actiune antidepresiva, relaxanta si afrodisiaca / 117
Actiune anti-aging si regeneratoare / 118
Actiune antiulcerogenica / 121
Actiune antidiareica / 122
Actiune antimicrobiana / 123
Actiune hipoglicemianta/ 129
Actiune hipolipemianta / 130
Actiune nefroprotectoare si antilitiazica / 132
Actiune hepatoprotectoare / 134
Toxicitate / 136
Farmaco-toxicologie clinica / 138
In boli cardiovasculare / 138
In prevenirea si combaterea obezitatii / 140
In osteoartrita si artrita reumatoida / 141
In prevenirea diabetului / 144
In calmarea durerilor / 145
In depresie, anxietate si combaterea stresului / 147
In regenerarea si hidratarea pielii / 148
In afectiuni oculare / 150
Efectele secundare si siguranta / 151
Contraindicatii / 151
Interactiuni cu medicamente / 152
Interactiuni cu alte plante medicinale si suplimente alimentare / 152
Interactiuni cu alimentele / 152

TRANDAFIRII IN FITOTERAPIA TRADITIONALA SI MODERNA / 153
Practici din medicina traditionala / 153
Trandafirii in medicina antica si medievala europeana / 153
Trandafirii in medicina traditionala araba / 161
Trandafirii in medicina ayurvedica / 163
Trandafirii in medicina traditionala chineza / 167
Forme fitofarmaceutice de uz intern / 169
1. Macesele proaspete sau conservate / 169
2. Pulberi / 170
3. Solutii extractive apoase / 173
4. Solutii extractive hidro-alcoolice / 181
5. Solutii extractive glicerino-hidro-alcoolice / 186
6. Comprimate / 187
Forme fitofarmaceutice de uz extern / 188
1. Unguente / 188
2. Uleiuri medicinale / 189
3. Cataplasme / 192
4. Oteturi aromatice / 192
5. Gargarisme / 193
6. Badijonari / 194
7. Aromaterapie / 195
8. Fitocosmetice / 198
Gastronomie medicinala si dietetica / 208
1. Retete culinare / 208
2. Retete de bauturi / 219

CONCLUZII / 225

BIBLIOGRAFIE / 227

In decursul istoriei umanitatii trandafirul a reprezentat un simbol al frumusetii, iubirii, elegantei si rafinamentului. Incarcat cu aceasta simbolistica aparte, trandafirul a influentat de mii de ani culturile si civilizatiile din punct de vedere estetic, economic si chiar religios.
Cele mai vechi dovezi istorice cu privire la cultivarea si utilizarea trandafirului dateaza din sec XVI i.Hr si se gasesc pe frescele Palatului lui Minos din Knossos (Creta). Potrivit ultimelor studii se crede ca si numele insulei Rhodos vine de la grecescul rhodon (trandafir). O dovada in acest sens o reprezinta gravurile cu trandafiri de pe monezile insulei Rhodos vechi de peste 4000 de ani.
Scrierile cuneiforme mesopotamiene indica faptul ca trandafirul ar fi fost cunoscut de mai bine de 5000 de ani. Pe o tablita de lut din acea vreme se mentioneaza ca trandafirul a fost adus de catre regele akkadian Sargon din teritoriile inamice in urma expeditiilor sale effectuate dincolo de raul Tigru.
In Egiptul antic se considera ca trandafirul are puteri magice fiind adeseori asociat cu zeita magiei si a vietii Isis. Studiile arheologice au evidentiat fragmente de trandafiri in mormintele faraonilor sau chiar in corpurile mumificate ale acestora, simbolizand puntea de legatura cu lumea de dincolo si renasterea.
Apa de trandafiri si reteta prepararii acesteia a fost mentionata pe tablitele asiriene vechi de peste 4000 de ani. Intre secolele XVII si XII i.Hr., anatolienii au reusit sa confectioneze primele „medicamente” din istorie folosind petale de trandafir proaspete, batute si frecate cu zahar ce erau apoi modelate in palma pentru a fi inghitite mai usor.
In medicina traditionala ayurvedica trandafirii erau folositi in special pentru prepararea tonicelor cardiace sau pentru oprirea hemoragiilor externe sau interne. Uleiul de trandafir era folosit pentru afectiuni dermatologice si pentru a ascunde mirosul neplacut al unguentelor urat mirositoare.
Filosoful Confucius a scris in una din lucrarile sale din sec IV-V i.H.r despre semnificatia trandafirilor in Imperiul Chinez din timpul dinastiei Zhou. Potrivit acestor scrieri, trandafirii erau extrem de pretuiti de imparat, gradinile castelului sau fiind pline de trandafiri iar bibliotecile regale contineau peste 600 de volume dedicate cultivarii si utilizarii trandafirului.
Naturalistul roman Plinius cel Batran a descris in jurul anilor 50 d.Hr proprietatile trandafirilor precizand ca acestia au un gust usor astringent si sunt indicati pentru a trata afectiuni gastrice, ginecologice, stomatite, gingivite si amigdalite. Totodata, el recomanda florile in amestec cu otet pentru a opri sangerarile, semintele pentru a calma durerile de dinti si parfumul pentru a limpezi mintea.
Dioscoride, in lucrarile sale din a doua jumatate a sec. I d.Hr., a descris si el efectele terapeutice ale trandafirilor mentionand ca acestia pot trata afectiuni oculare, dureri de cap, afectiuni ale urechilor, gingivite si diverse afectiuni ginecologice. Tot el mentioneaza pentru prima data despre utilizarea pulberii obtinute din petale de trandafir uscate.
Conform unui tratat medical tradus din limba siriaca din sec. IV d.Hr. trandafirii erau folositi atat pentru uz extern pentru a trata afectiuni oculare si dermatologice sau intern pentru afectiuni gastrice, hepatice sau bronhopulmonare.
In Europa evului mediu timpuriu trandafirii erau cultivati de calugari in gradinile manastirilor in special pentru efectele lor terapeutice. Botanistul medieval John Gerard a descris in lucrarile sale din a doua jumatate a sec. XVI peste 18 specii de trandafiri impreuna cu proprietatile lor curative. In mod similar, trandafirii apar mentionati si in lucrarile botanistului Nicholas Culpeper care recomanda pulberile obtinute din petale de trandafiri albi sau rosii dizolvate in vin.
Pe langa proprietatile lor terapeutice, trandafirii au reprezentat si o sursa inepuizabila de inspiratie pentru artistii vremii in crearea unor opere de arta grandioase sau pentru regi si imparati care, in dorinta lor de a-si arata opulenta, isi decorau gradinile cu frumusetea si parfumul lor. Trandafirii au inspirat legende stravechi, au scris pagini de istorie, au influentat religia, arta, ocultismul si societatile secrete si au fost printre cele mai vechi ingrediente folosite in cosmetica.
Desi proprietatile lor terapeutice au fost studiate si consemnate de mii de ani in vechile tratate de medicina traditionala, trandafirii si-au pierdut la ora actuala semnificatia terapeutica din cauza interesului crescut al societatii moderne pentru medicamente si cosmetic bazate pe compusi chimici de sinteza. Cu toate acestea, studiile de biochimie si farmacognozie moderne effectuate pe diferite specii de trandafiri aduc o serie de dovezi stiintifice ce confirma valentele terapeutice ale acestor plante, deschizand astfel noi posibilitati si alternative de tratament.
Plecand de la aceste considerente, am dorit ca prin lucrarea de fata sa readuc in atentia specialistilor in domeniu, cat si publicului larg, valentele curative ale diferitelor specii de trandafiri, impreuna cu indicatiile terapeutice si dietetice specifice in diverse tipuri de afectiuni.

Prof. dr. Bogdan Soltuzu

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!