ARTA MESEI. Eticheta moderna. Indrumar practic. Gastronomie latinoamericana - 100 de retete exotice

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-28-0875-4

    Doi: 10.5682/9786062808754

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 164

2500 RON

Disponibilitate: în stoc



Mai multe detalii ARTA MESEI. Eticheta moderna. Indrumar practic. Gastronomie latinoamericana - 100 de retete exotice

Multi dintre cititori, dupa ce vor vedea titlurile cartilor publicate de mine pana acum, se vor intreba ce legatura ar putea fi intre diplomatie si gastronomie. Primul meu raspuns la aceasta nedumerire ar putea fi un citat ce apartine politicianului francez Jean Anthelme Brillat-Savarin: “Destinul fiecarei natiuni depinde de alimentatia sa.”

La receptiile oferite de catre Misiunile Diplomatice, cu prilejul Zilei Nationale sau la sosirea unui nou ambasador nu se organizeaza conferinte, ci se ofera preparate culinare traditionale specifice tarii lor. De aceea, gastronomia este considerata a fi o arma strategica a diplomatiei, o arma pe care eu am folosit-o, as spune cu succes, ori de cate ori statutul diplomatic mi-a oferit prilejul sa promovez gastronomia romaneasca peste hotare. Papanasii, placinta cu dovleac si tortul de fasole, pregatit dupa o reteta proprie, nu lipseau de la nici o actiune de diplomatie publica organizata de mine.

La randul meu am descoperit savoarea gastronomiei latinoamericane, o gastronomie incarcata de istorie si multe obiceiuri culturale, de aceea m-am decis sa scriu aceasta carte.

In perioada sederii mele in America Latina am adunat retete culinare de la localnici, de la membrele Asociatiei Doamnelor Diplomat, de la bucatari profesionisti, dar si de la indigeni din Delta Amacuro.

Gastronomia este o forma de schimb cultural si de apropiere a oamenilor, indiferent de nationalitate, etnie, religie, categorie sociala si profesionala. Totodata, sa nu uitam ca drumul condimentelor le-a permis spaniolilor si portughezilor sa aiba contact cu continentul american si sa schimbe istoria relatiilor internationale.

Si daca nu sunteti inca pasionati de bucatarie, va asigur ca lectura acestei carti va va fascina. Calatoria prin bucataria latinoamericana ii va deschide cititorului apetitul si curiozitatea de a pregati mancaruri sanatoase cu arome exotice.

Poate nu este lipsit de importanta sa mentionez ca aceasta carte nu se rezuma doar la un retetar culinar. Un capitol special l-am dedicat etichetei la masa, pentru ca este important sa invatam cum sa aranjam si sa folosim tacamurile, sa stim care sunt locurile la masa rezervate pentru invitati si pentru gazda, precum si multe alte reguli pe care trebuie sa le cunoastem si sa le aplicam. Din pacate, pentru multa lume, cuvantul “eticheta“ este asociat cu ceremoniile de la Curtile Regale.

Sunt putine persoane care cunosc adevarata semnificatie a cuvantului “eticheta“ care descrie sistemul de reguli ale comportamentului social in viata de zi cu zi, dar si la evenimente solemne.

Elena Chirita

Cuprinsul cărţii ARTA MESEI. Eticheta moderna. Indrumar practic. Gastronomie latinoamericana - 100 de retete exotice

CUPRINS

Prefata / 11

Cap. I - Eticheta moderna. Indrumar/13

-Aranjarea mesei. Norme de baza

- Bune maniere si eticheta la masa

Cap. II - Gastronomie. Definitie. Istoric. Tipuri / 43

- Gastronomia latinoamericana. Origini

- Regiunile gastronomice din America Latina

Cap. III - Preparate pe baza de aluat / 49

- Arepa

- Cachapa

- Empanadas

- Nachos

- Quesadilla

- Paine de cartofi cu frunze de busuioc

- Paine de malai cu nuca de cocos

- Tacos

- Tequeños

- Tortilla

Cap. IV - Salate fara carne /63

- Salata de mango, avocado si iaurt

- Salata de rucola, oua si ciuperci

- Salata de linte cu ciuperci si rucola

- Salata de sparanghel cu maioneza de portocale

- Salata de branza, pere, banane, kiwi

- Salata din varza kale, dovleac, avocado

- Salata de naut, iaurt, rosii, telemea

- Salata cu savoare caraibeana

- Salata de vinete, migdale si menta

- Salata de spanac, rosii, struguri si nuca

- Salata de avocado, marar si portocale rosii

Cap. V - Salate cu carne/ 73

- Avocado umplut cu salata de pui

- Salata cu carne de pui si fructe tropicale

- Salata de curcan si sparanghel

- Salata din jambon de rata si branza de capra

- Salata din paste fainoase si jambon afumat

Cap. VI - Preparate din peste si fructe de mare/ 79

- Salata de cartofi cu creveti

- Salata de rucola, dovleac si crutoane de peste

- Salata tropicala din scoici

- Salata Verbena

- Chupe de creveti. Ciorba traditionala din Peru

- Cheviche de peste cu yucca

- Peste la gratar cu sos din creveti si calamar

- Peste prajit in sos de nuca de cocos

- Somon la gratar cu sos de avocado

- Siete Potencias

Cap. VII – Preparate calde fara carne/ 89

- Cartofi gratinati in cafea

- Humitas

- Los Tres Golpes

- Macaroane, sfecla rosie si linte cu sos de ciuperci, alune, nuci si stafide

- Macaroane cu vinete

- Pilaf de orez cu cafea

- Porotos Granados de Cartagena

- Rissoto vegetarian cu ritm tropical

- Rosii umplute cu seminte de quinoa si dovleac

- Supa de porumb, ardei iute si cartofi

- Supa crema de macris, telina si dovlecel

Cap. VIII – Preparate calde cu carne de pasare / 103

- Ajiaco Santafereno. Supa columbiana

- Friptura de pui cu sos de ghimbir si portocala

- Mofongo umplut cu carne de pui

- Pulpe de pui cu mango si aroma de cafea

- Pui cu bere, cartofi si rozmarin

- Pui cu lamaie

- Rulouri de pui cu jambon si branza

- Supa azteca

- Vori – Vori. Supa paraguayana

Cap. IX – Preparate calde cu carne de vita / 113

- Banane umplute cu carne tocata si branza

- Budinca din porumb si carne

- Muschi de vita in bere

- Muschi de vita in sos Jamaica

- Pabellón criollo venezolano

- Puchero Paraguayo

- Silpancho Cochabambino

Cap. X - Preparate calde cu carne de porc /123

- Antricot de porc cu sos de ananas

- Charquicán

- Coaste de porc in sos de cafea

- Feijoada

- Frigarui din pulpa de porc cu cafea

- Fritada ecuatoriana

- Friptura de porc in stil cubanez

- Muschi de porc la cuptor cu sos chimichurri

Cap XI - Preparate calde cu carne de miel/ 135

- Coaste de miel cu vin si piure de vinete

- Cochifrito

- Friptura de miel cu mustar si menta

- Mancare de miel cu nucsoara si prune uscate

- Pulpa de miel umpluta cu ciuperci

Cap. XII – Garnituri/ 141

- Banane fripte

- Maioneza de avocado si coriandru

- Piure de dovleac

- Salsa Criolla

- Salsa Guasacaca. Sos venezuelean

- Sos Huancaína

- Sos verde taquera

Cap. XIII – Desert /147

- Cocada panamaeza

- Chec de banana

- Crema de ananas cu zahar caramelizat

- Inghetata din fructe tropicale

- Marmelada de cartofi

- Sorbete de mango cu capsuni

- Tarta de mango

Cap. XIV - Cocktailuri /155

- Bautura racoritoare din mango si kiwi

- Caiprinha

- Cocktail Bahama Mama

- Cocktail Clerico

- Cocktail de maracuja si ghimbir

- Cocktail Margarita tropical cu tequila

- Cocktail de portocale rosii si lichior Campari

- Cocktail din vodka si roscove

- Margachela

- Mojito de kiwi

Referinte bibliografice/163

Despre autor

Elena Chirita

Jurnalistă, membră a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România /-UZPR. Fost redactor de politică externă şi dezvoltaredurabilă la cotidianul „România Liberă”, a coordonat publicaţia săptămânală „Girueta Diplomatică”. A realizat peste 300 de interviuri cu şefi de stat, prim-miniştri, miniştri de externe, ambasadori români şi străini, funcţionari de rang înalt de la ONU şi UE. A fost acreditată şi a participat la conferinţe, congrese organizate de agenţiile Organizației Naţiunilor Unite: PNUE,PNUD, FAO, AIEA, UNECE.

Cursuri postuniversitare de formare: Oratorie, Leadership, Protocol și Ceremonial instituțional

- Universitatea Centrală din Venezuela Institutul Venezuelean de Metodologie

- Institutul Internațional de Formare “Aristides Calvani” -IFEDEC

- Institutul de Înalte Studii Diplomatice “Pedro Gual”

- Institutul Universitar de Administraţie și Management – IUDAG

Cărți publicate:

- „Acul Busolei” – convorbiri politice și diplomatice”

- „Diplomați în jurul lumii”- interviuri

- „Politică şi Diplomaţie” - interviuri

- „Relații internaționale și diplomație-între teorie și practică”

- „Puterea imaginii în relațiile publice.. Norme de protocol și comunicareeficientă“

- „Cum vorbim în public. Exerciţii de Oratorie” (Paciano Padron și ElenaChiriţă);

- „Holocaust. Destine la răscruce”

- „Arta Mesei. Gastronomie latinoamericană”

Te-ar mai putea interesa şi..

UN TIPAT DE PAUN

UN TIPAT DE PAUN..

Timp liber

2500 RON Detalii

Odesa - seductie si pasiune

Odesa - seductie si pasiu..

Timp liber

2500 RON Detalii

Intre expresie si adevar. Cugetari si definitii aforistice

Intre expresie si adevar...

Timp liber

1400 RON Detalii


007 European

007 European..

Timp liber

4000 RON Detalii

Les Anthropologues s'amusent. Antropologii se amuză

Les Anthropologues s'amus..

Timp liber

1700 RON Detalii

Destine si sperante

Destine si sperante..

Timp liber

000 RON Detalii

Promoţii

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

LIMBA GREACA VECHE. SINTAXA CAZURILOR. O NOUA TEORETIZARE

LIMBA GREACA VECHE. SINTAXA CA..

Limbi si literaturi straine

3000 RON Detalii

PUTEREA IMAGINII IN RELATIILE PUBLICE. Norme de protocol si comunicare eficienta

PUTEREA IMAGINII IN RELATIILE ..

Comunicare organizationala

3372 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

MATEI VIŞNIEC MATEI VIŞNIEC   Matei Visniec (n. 29 ianuarie 1956, Radauti) este un poet si dramaturg ... citeşte mai mult →