Bazele statisticii pentru afaceri internaţionale

Bazele statisticii pentru afaceri internaţionale

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-973-749-616-4

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 332

3372 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii Bazele statisticii pentru afaceri internaţionale

Statistica este un domeniu al cunoaşterii ştiinţifice, care se fundamentează preponderent pe abordarea inductivă a domeniului cercetat. Pornind de la înregistrarea de evenimente (manifestări) nemijlocit sesizabile ale realităţii empirice, printr-un proces de comparare, abstractizare şi generalizare, statistica:
• observă regularitatea şi variabilitatea;
• formulează şi testează ipoteze şi legităţi, contribuind, prin rigoarea expresiilor numerice, la caracterizarea şi explicarea cauzală a fenomenelor şi proceselor abordate. Tocmai din acest motiv, se afirmă că statistica are un conţinut metodologic, care devine „matricea“ oricărei ştiinţe cu caracter aplicativ. În rândul economiştilor şi al oamenilor de afaceri este însă frecvent întâlnită părerea că Statistica este o disciplină academică dificilă, abstractă, cu prea multe formule şi obositoare tabele de calcul.

Acest manual îndrăzneşte să contrazică o astfel de opinie. Mai mult decât atât, printr-o riguroasă selecţie a conţinuturilor şi a exemplificărilor, capitolele cărţii demonstrează, sperăm noi, atât necesitatea însuşirii metodei Statisticii de către viitorii specialişti în afaceri internaţionale, cât şi uşurinţa învăţării Statisticii.
În acest scop, în acest manual accentul este transferat de la fundamentarea teoretică a diferitelor metode şi procedee de prelucrare statistică a datelor către problemele rezolvate cu ajutorul acestora.
Cei interesaţi în aprofundarea aspectelor teoretice ale metodei Statisticii sunt invitaţi să consulte unele dintre lucrările enumerate în Bibliografia orientativă de la sfârşitul prezentului volum, lucrări ce pot fi cu siguranţă accesate fizic sau virtual în marile biblioteci publice din ţară sau în fondul de manuale universitare.
Prezentul volum cuprinde opt capitole dedicate prezentării teoretice succinte a unor metode, procedee şi tehnici de prelucrare a datelor observării statistice. Sunt adăugate două capitole care introduc perspectiva analizei cantitative şi calitative în domeniul afacerilor economice internaţionale.
Cititorului îi sunt prezentaţi indicatorii specifici cercetării statistice a relaţiilor economice internaţionale ale unei ţări, aşa cum se regăsesc ele fie în publicaţiile oficiale ale rezultatelor macroeconomice sau la nivel de ramură de activitate, fie în balanţa de plăţi externe şi în poziţia investiţională internaţională a fiecărei ţări. Fiecare din cele zece capitole are o structură didactică similară.
La începutul fiecărui capitol, atragem atenţia cititorului asupra aspectelor pe care le va găsi tratate teoretic succint în paragrafele capitolului cu intenţia de a-i canaliza atenţia către clarificarea şi fixarea acestora. Pentru a evita obositoare suprapuneri între exemplele care însoţesc, în multe manuale universitare prezentarea teoretică a metodelor de investigare şi studiile de caz cuprinse în problemele rezolvate, am optat pentru eliminarea aproape integrală a ilustrărilor numerice din paragrafele de sinteză teoretică. Ele au fost înlocuite cu trimiteri la problemele rezolvate, aflate în continuarea capitolului.
În sfârşit, fixarea şi verificarea cunoştinţelor poate fi făcută personal de către fiecare utilizator al manualului prin rezolvarea problemelor propuse. Tocmai de aceea, credem că printre beneficiarii acestui volum se vor număra:
• studenţii din facultăţile economice, în particular, cei care parcurg ciclul de studii universitare de licenţă în economie şi afaceri internaţionale, care se familiarizează cu metodele, tehnicile şi procedeele statistice frecvent utilizate în analiza economică cantitativă;
• cursanţii de la învăţământul deschis la distanţă, care găsesc în acest volum instrumentul necesar pentru înţelegerea şi verificarea autonomă a cunoştinţelor de statistică pe care le acumulează;
• studenţii înscrişi la acele programe de masterat care dezvoltă competenţe în domeniul relaţiilor internaţionale, cu deosebire aceia care nu au o formare iniţială în domeniul economiei şi afacerilor internaţionale;
• practicienii din mediul intern şi internaţional de afaceri sau din instituţiile administraţiei publice centrale şi locale, care caută o fundamentare cantitativă riguroasă pentru înţelegerea şi soluţionarea problemelor profesionale de zi cu zi.

Despre autor

Liviu - Stelian Begu

Mihai Korka

Erika Marin

Adriana Anamaria Alexandru

Unde se găseşte

 • Anticariat online
 • SC Atlas Group Distribution SRL– Bucuresti

 • SC Astro Impex SRL- Bucuresti

 • SC Nicol Cart SRL – Bucuresti

 • SC Larry Cart SRL – Bucuresti

 • SC Rolcris Impex SRL – Bucuresti

 • SC Stand Agentie Difuzare Carte – Bucuresti

 • SC Vox 2000 Com SRL – Bucuresti

 • SC Maricom 94 SRL – Bucuresti

 • SC Mario Fair Play Impex SRL – Bucuresti

Te-ar mai putea interesa şi..

Statistica. Manual de studiu individual

Statistica. Manual de stu..

Statistica

3468 RON Detalii

Statistică

Statistică..

Statistica

1890 RON Detalii


Statistica microeconomica si macroeconomica

Statistica microeconomica..

Statistica

2100 RON Detalii

Statistică macroeconomică

Statistică macroeconomic..

Statistica

3564 RON Detalii

Bazele statisticii pentru afaceri internaţionale

Bazele statisticii pentru..

Statistica

3372 RON Detalii

Promoţii

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

VIRGIL NEMOIANU VIRGIL NEMOIANU   Virgil Nemoianu (n. 12 martie 1940, Bucuresti) este un eseist, critic ... citeşte mai mult →