SOCIAL MEDIA SI COMUNICAREA POLITICA PERSONALIZATA

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-28-0978-2

  Doi: 10.5682/9786062809782

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 108

2500 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii SOCIAL MEDIA SI COMUNICAREA POLITICA PERSONALIZATA

De la an la an, de la campanie electorala la alta, rolul Social Media in procesul mobilizator al votanților a devenit tot mai important. Daca in primii ani, Facebook si Twitter erau unelte destinate mai mult socializarii, la ora actuala acestea au devenit unelte indispensabile pentru orice partid sau actor politic, atat in cursa electorala, cat si in afara ei. Mai mult decat atat, in ceea ce priveste acoperirea, dar si impactul asupra publicului, canalele de comunicare online au devansat mijloacele tradiționale de comunicare in masa, precum televiziunea, radio-ul sau presa scrisa.

In comunicare politica, Social Media (in special, Facebook si Twitter) au adus noi metode de centralizare si analiza a emoțiilor publicului, aspecte despre care nu puteam vorbi acum cateva decenii, iar in funcție de reacțiile predominante generate de utilizatori, strategii de comunicare pot construi mesajele-cheie care sa deserveasca nevoile reale sau superficiale ale publicului. In Social Media, nu mai vorbim de publicitate electorala (transmiterea informației catre un public numeros, dar nesegmentat), ci vorbim despre comunicare personalizata, adica acel proces prin intermediul caruia tendințele de consum sunt atent analizate, indicatorii-cheie de performanța sunt corelați cu acestia, iar segmentele de public primesc mesajele ambalate conform interesului manifestat.

Lucrarea de fața a fost structurata pe doua capitole, care abordeaza comunicarea politica personalizata in mediul online, in doua regiuni si culturi diferite, si anume: Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.

In primul capitol, intitulat “Social Media si instituțiile Uniunii Europene”, am realizat 3 cercetari privind: (1) strategia de comunicare pe Facebook a Comisiei Europene, (2) modul in care cele 3 instituții fundamentale ale Uniunii Europene – Comisia Europeana, Parlamentul Europeana si Consiliul Uniunii Europene trateaza tema #Brexit pe rețelele lor sociale si, nu in ultimul rand, (3) o analiza privind campania electorala din Romania pentru alegerile europarlamentare din 2019, in care principalele 3 partide – Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal si Uniunea “Salvați Romania” s-au ajutat de forța mobilizatoare a Facebook pentru a genera emoții si pentru a castiga voturi.

In capitolul al doilea, am realizat o analiza a discursului presedintelui Statele Unite ale Americii, Donald Trump, pe cele doua canale principale de comunicare online, Facebook si Twitter, pentru a scoate in evidența atat temele folosite in timpul mandatului pe aceste rețele, cat si felul in care a reusit sa genereze reacții pozitive sau negative in randul publicului online.

Autorul

Cuprinsul cărţii SOCIAL MEDIA SI COMUNICAREA POLITICA PERSONALIZATA

INTRODUCERE/ 7

I. SOCIAL MEDIA SI INSTITUȚIILE UNIUNII EUROPENE/ 11

1.1. Strategia de comunicare a Comisiei Europene pe Facebook (01 ianuarie 2019 – 01 iulie 2019)/12

1.2. Tema #Brexit prin vocea online a instituțiilor Uniunii Europene (24 iunie 2016 – 24 iunie 2019) /28

1.3. Puterea mobilizatoare a Facebook in campania pentru alegerile europarlamentare 2019 din Romania /50

II. COMUNICAREA SOCIAL MEDIA A PRESEDINTELUI SUA DONALD TRUMP / 71

2.1. Analiza discursului pe Facebook al Presedintelui Donald Trump/ 72

2.2. Analiza discursului pe Twitter al Presedintelui Donald Trump / 88

BIBLIOGRAFIE/ 104

Despre autor

Tanase Tasente

Doctor in Stiintele Comunicarii al Universitatii Bucuresti si Managerul General al Agentiei de relatii publice Plus Communication. Este licentiat in Jurnalism, master in „Comunicare Mediatica, Opinie Publica si Management Informational” si master in „Administratie Europeana. Institutii si Politice Publice”. In calitate de cadru didactic universitar, a sustinut disciplinele Jurnalism politic, Jurnalism online, Jurnalism european, Introducere in tehnologiile Internetului, Multimedia, Relatii publice si publicitate si Tedinte si orientari in presa straina.

A publicat peste 25 de cercetari stiintifice in reviste de specialitate si volume indexate in baze de date internationale recunoscute din România, Statele Unite, Polonia, Rusia, China si Pakistan. Este co-autor al cartii “Jurnalismul si comunicarea in epoca Noilor Media” (România) si al cartii “Convergence: Media in Future” (Polonia). Este evaluator al prestigioasei reviste stiintifice Journalism and Mass Communication din California, SUA.

A coordonat relatiile cu presa pentru AIESEC România, Asociatia „Salveaza o inima”, Armata Salvarii, Asociatia “Impreuna Pas cu Pas”, ONG Mare Nostrum, Asociatia Tinerilor pentru România, Asociatia “SanaSport”, ON Clinic, Centrul Gifted Education, conferintele sustinute in România de Jordon Belford, Neale Donald Walsch, Richard Rudd, Andrew Barnes si Andrew Fretwell etc.

Este nominalizat al Galei “Zece Oameni de Valoare pentru Constanta” – sectiunea Mass-Media, editiile 2014 si 2015.

Te-ar mai putea interesa şi..

Sociologie - concepte, teorii, fundamente

Sociologie - concepte, te..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

2408 RON Detalii

Jurnalismul si comunicarea in epoca Noilor Media

Jurnalismul si comunicare..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

2408 RON Detalii

Repere în sociologia relaţiilor internaţionale

Repere în sociologia rel..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

2890 RON Detalii


COMUNICAREA POLITICĂ PRIN SOCIAL MEDIA ȘI REACȚIILE PUBLICULUI ONLINE

COMUNICAREA POLITICĂ PRI..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

3371 RON Detalii

Jurnalistul - Personalitate şi profesie

Jurnalistul - Personalita..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

1927 RON Detalii

INEGALITATI PE PIATA MUNCII: PRESTIGIUL OCUPATIILOR

INEGALITATI PE PIATA MUNC..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

000 RON Detalii

Promoţii

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

ELENA SIMINA TANASESCU ELENA SIMINA TANASESCU Elena Simina Tanasescu este profesor universitar, indrumator de doctorat in cadr ... citeşte mai mult →